
Descoperă câteva reguli esențiale de etichetă pe care ar trebui să le respecți la masă:
Ce să faci
- Primul lucru pe care trebuie să-l faci când te așezi la masă este să-ți așezi șervetul în poală.
- Așteaptă până când toată lumea s-a așezat și a fost servită înainte de a începe să mănânci, sau până când gazda te invită să servești.
- Ia porții mici atunci când te servești singură. Mai poți lua apoi dacă dorești.
- Lasă-ți șervetul pe scaun când te ridici de la masă, în intervalul dintre două feluri de mâncare.
- Șervetul se așază în stânga farfuriei după ce ai terminat de mâncat.
- Bărbații ar trebui să-și bage cravata între nasturii doi și trei ai cămășii, pentru a evita murdărirea acesteia cu mâncare.
- Sarea și piperul rămân întotdeauna împreună, prin urmare ar trebui să dai mai departe oliviera cu totul chiar dacă cineva ți-a cerut numai sarea.
- Este politicos să guști câte puțin din fiecare preparat, dar nu ar trebui să te forțezi sau să mănânci alimente la care știi că ești alergic.
- Dă mai departe mâncărurile, oliviera, pâinea etc. prin partea dreaptă.
- Mâncarea se servește prin dreapta, iar masa se eliberează prin stânga.
Ce să nu faci
- Nu așeza pe masă lucruri care nu fac parte din cină, precum chei, telefoane, poșetă etc.
- Nu gesticula cu tacâmurile în mâini pentru că îi poți accidenta sau stropi cu mâncare pe cei din jur.
- Nu sta cu coatele pe masă, cu excepția cazului în care nu este mâncare în fața ta sau în pauza dintre două feluri de mâncare.
- Nu vorbi cu gura plină și nu mesteca cu gura deschisă.
- Nu amesteca mâncărurile în farfurie, cu excepția celor care sunt menite să fie împreună, așa cum sunt ingredientele unei salate.
- Nu te apleca peste masă pentru a lua ceva.
- În schimb, roagă-i pe ceilalți meseni să îți paseze.
- Nu te scobi în dinți la masă, nici măcar cu scobitoarea.
- Nu presăra sare sau piper pe mâncare înainte de a gusta.
- Nu te apleca cu scaunul pe spate și nu te întinde la masă.
- Nu împinge farfuria după ce ai mâncat. Așteaptă până când va fi luată de ospătar sau gazdă.
Ce faci dacă...
- Dacă ai scăpat un tacâm pe jos, nu te apleca să-l iei și să-l folosești. Cere altul
- Dacă ai vărsat ceva pe cineva, cere ajutorul ospătarului pentru a curăța.
- Dacă îți vine să strănuți, întoarce-ți capul, dar fără a folosi șervetul. Dacă strănutul persistă, scuză-te și mergi la toaletă.
- Dacă mai vrei o porție. Nu cere niciodată încă o porție, dar acceptă dacă ți se oferă.
- Dacă trebuie să mergi la toaletă, scuză-te și ridică-te de la masă, fără a spune unde mergi.
- Dacă vrei cartofi prăjiți. Nu cere niciodată mâncăruri care nu sunt oferite de gazdă.
- Dacă ai de scos oase sau sâmburi de măsline din gură, scoate-le cu degetele.
- Dacă ai terminat de mâncat mai repede decât ceilalți, așteată ca toată lumea să termine înainte de a te ridica de la masă.
- Dacă îți cade o insectă în mâncare, cere o altă porție, fără să faci o scenă.
- Dacă un invitat nu a ajuns la restaurant după 20 de minute, este în regulă să mănânci sau să pleci fără el.
- Dacă trebuie să vorbești la telefon, nu pleca niciodată de la masă pentru mai mult de cinci minute.
- Dacă o persoană cunoscută se apropie de masa ta, ridică-te și salut-o. Nu este necesar să o prezinți celorlalți meseni.
- Dacă ești la masă și îți este prezentată o persoană, trebuie neapărat să te ridici, indiferent dacă ești femeie sau bărbat.