11 întrebări despre alimentație


  • 1390
  • Vara, e mai bine să savurezi băuturi calde sau reci? Alcoolul îngrașă? Laptele de vacă e mai hrănitor decât cel de capră sau de oaie? Dacă te frământă asemenea întrebări, iată răspunsurile.

1172_0_cbd5424ab06a3a886111160d9cdfa1b9.jpg

Chiar dacă știm principiile unei alimentații echilibrate, există multe lucruri despre nutriție și alimente pe care nu le cunoaștem. Ești preocupată să te hrănești sănătos? Atunci, probabil că ai încă multe nelămuriri pe acest subiect. Iată câteva informații care, cu siguranță, îți vor fi de folos.

1. Ca să te răcorești, e mai bine să bei băuturi calde sau reci?

Prin transpirație, corpul reușește să-și mențină temperatura la 37°C. Cu cât mai cald e afară, cu atât mai mult transpiri: evaporându-se, sudoarea răcorește pielea. Oamenii care trăiesc în țările calde sorb pe tot parcursul zilei ceai cald – așa se intensifică ușor transpirația, ceea ce răcorește organismul.

În realitate, fie că bei ceva cald sau rece, cea mai bună modalitate de a rezista căldurii este să te hidratezi. Băuturile ideale sunt apa minerală, ceaiurile, sucurile de fructe sau de legume îndoite cu apă. Transpiri abundent? Atunci bea și o cană cu supă rece de legume sau de carne slabă ca să compensezi pierderile de săruri minerale.

2. Trebuie să îndepărtezi petele verzi de pe cartofi?

Sub coajă, în germeni și în părțile verzi ale cartofului există multă solanină. Ingerată în cantități mari, această substanță irită mucoasele și poate provoca senzație de arsură în ochi, iritații ale pielii, dureri de cap și de burtă, diaree. În cantități mici, solanina este însă inofensivă pentru adulți. Cel mai bine este ca, înainte de preparare, să îndepărtezi toate porțiunile verzi ale cartofilor și eventualii germeni. Nu le da copiilor cartofi care conțin părți verzi, întrucât cei mici au o sensibilitate crescută la solanină!

3. Care lapte e mai bun: de vacă, de capră sau de oaie?

Din punct de vedere nutritiv, toate tipurile de lapte conțin apă, glucide, proteine, lipide, săruri minerale și vitamine. Totuși, există diferențe notabile între laptele provenit de la diferite mamifere. Toate cele trei tipuri de lapte conțin lactoză, iar compoziția laptelui de capră este asemănătoare celui de vacă. În schimb, laptele de oaie conține cu 50% mai multe proteine și aproape de două ori mai mult calciu, fosfor, zinc și vitamine B decât alte feluri de lapte. Laptele de oaie este și mai bogat în grăsimi: 100 ml de lapte de oaie conțin 110 calorii – față de doar 70 laptele de vacă.

55f9de23d0d29.jpg

4. Mezelurile din pui conțin mai puține grăsimi?

Depinde de tipul de produs. Carnea de pui și cea de curcan sunt, în general, mai slabe, așa că preparatele obținute numai din acest tip de carne, fie că sunt sărate, afumate sau uscate, au mai puține grăsimi. Pieptul de curcan afumat, de exemplu, conține sub 2% lipide. În schimb, preparatele care pe lângă carne de pui sau curcan au și alte ingrediente ori alte tipuri de carne (cârnați, diverse mezeluri) sunt aproape la fel de bogate în grăsimi ca preparatele din porc sau vită. Dacă te preocupă procentul de grăsime dintr-un produs, verifică întotdeauna eticheta lui.

5. Poți consuma cele cinci porții zilnice obligatorii de fructe și legume sub formă de suc?

Fructele, dar mai ales legumele constituie baza alimentației. Ele ne furnizează vitamine, săruri minerale, substanțe vegetale, fibre și sunt totodată sărace în calorii. Recomandarea „5 fructe și legume pe zi“ se referă la cantitatea necesară (adică de cinci ori câte o porție de 150 g de fructe sau legume), dar și la varietate (să mănânci zilnic cinci tipuri diferite de fructe și legume). Diversificând, beneficiezi de un aport echilibrat de nutrienți.

Nu poți înlocui cele cinci porții de vegetale cu un litru de suc obținut din ele: transformate în suc, fructele și legumele pierd cea mai mare parte a elementelor nutritive. Poți înlocui cel mult o porție din cele cinci cu un pahar de suc.

6. Usturoiul e mai sănătos crud sau gătit?

Se știe că usturoiul este excelent pentru sănătate: previne cancerul și bolile de inimă, întărește imunitatea, combate infecțiile, reduce tensiunea arterială. Un studiu recent arată că nu doar alicina are proprietăți antioxidante, ci și alți compuși sulfurați din usturoi. Ca să profiți la maximum de virtuțile usturoiului, este recomandat să-l mănânci crud (pisat) și cu regularitate. Dacă totuși îl preferi gătit, ca să-i păstrezi cât mai mult din proprietăți, zdrobește usturoiul înainte, așteaptă zece minute și abia apoi gătește-l.

7. Alcoolul îngrașă?

Ei bine, părerile nutriționiștilor sunt împărțite. Unii susțin că da și explică acest lucru prin faptul că alcoolul este bogat în calorii. 1 gram de alcool are 7 calorii, aproape dublu față de cele 4 calorii ale proteinelor și glucidelor. Paharul de vin cu care te delectezi la cină are în jur de 228 de calorii, cam cât o înghețată sau o felie de tort. Pare mult, nu-i așa? Totuși, numeroase studii au ajuns la concluzia că alcoolul nu îngrașă, una dintre explicații fiind că el se metabolizează diferit și, astfel, caloriile lui nu sunt asimilate.

Dar acest lucru e valabil doar pentru vin și băuturile spirtoase. În ce privește berea, lucrurile sunt clare: ea îngrașă. Nu neapărat din cauza caloriilor pe care le conține, ci pentru că este foarte bogată în carbohidrați.

p5673111a680675746.jpg

8. Peștele e la fel de nutritiv precum carnea de vită sau de pui?

Atât peștele, cât și carnea de pui sau cea roșie sunt cele mai bune surse de proteine și fier, dar aceste alimente de bază conțin multe alte minerale și vitamine: potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, zinc, complexul B, vitaminele C, D, E. Peștele ne oferă aproximativ aceeași cantitate de proteine, mai puțin fier (50% din cât are carnea de vită, de exemplu), dar, spre deosebire de celelalte tipuri de carne, este bogat în grăsimi sănătoase, cum ar fi omega 3, despre care se știe că sunt minunate pentru sănătate. Ideal ar fi să mănânci pește măcar de două ori pe săptămână.     

9. Fructele și legumele congelate sunt mai sărace în vitamine decât cele proaspete?

Vegetalele congelate pot fi chiar mai sănătoase decât unele dintre suratele lor proaspete, vândute în supermarketuri. De ce? În primul rând, pentru că legumele și fructele care urmează a fi congelate sunt culese când sunt complet coapte, iar atunci au cei mai mulți nutrienți, pe când cele din supermarket sunt culese pe jumătate verzi. În al doilea rând, legumele și fructele destinate congelării sunt congelate la scurt timp după culegere, păstrându-și astfel mare parte a substanțelor active, pe când cele din magazine petrec zile în șir călătorind sau pe raft, expuse luminii, căldurii ori frigului, timp în care pierd mare parte a vitaminelor B și C. 

Concluzia? Când e sezonul lor, cumpără legumele și fructele cât mai proaspete și bine coapte. Când nu e sezonul lor, optează pentru cele congelate.

10. Poți mânca oricâte crudități vrei?

Nu. Deși sănătoase, consumate în exces, salatele și legumele crude pot irita intestinul, provocând tulburări digestive (diaree, balonare, crampe). Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să consumăm maximum 100-200 g de crudități sau salate (plante cu frunze comestibile) pe zi. Din cele trei porții de legume pe care ar trebui să le consumi zilnic, doar una trebuie să fie compusă din legume crude, iar celelalte două, din legume fierte.

11. Este mierea mai sănătoasă decât zahărul?

Într-adevăr, mierea este mai „naturală“ decât zahărul, iar dacă este crudă și nerafinată, conține și urme de vitamine și minerale, dar în cantități mult prea mici pentru a fi considerată „sănătoasă“ din acest motiv. Și mierea, și zahărul au o valoare nutritivă limitată, întrucât aduc calorii goale, lipsite de nutrienți.

În ce privește numărul caloriilor: o linguriță de zahăr are 16 calorii, iar o linguriță de miere 22. Consumând calorii în exces din zahăr, indiferent de sursă, se ajunge în timp la surplus de greutate, iar de aici, la o sumedenie de probleme de sănătate. Așadar, cel mai important este să reduci zahărul din alimentație, inclusiv cel sub formă de miere.

femeia.ro


Поделись новостью с друзьями!