Stereotipuri despre femei, care deja trebuie depășite


  Mulți sunt convinși că femeile sunt caracterizate prin supărări nefondate, că acestea pot fi îmbunate cu flori și cu bani pentru cumpărături. A venit timpul să punem punct mai multor stereotipuri și mituri despre femei.

1428395781.jpg

În continuare vedeți 5 cele mai frecvente mituri despre femei:

1. Supărarea.

Mai ales bărbații sunt siguri că femeile se supără des și fără motiv, că imediat le vezi bosumflate și că își telefonează prietenele sau mamele ca să le spună cât de răi sunt partenerii lor de viață. Însă nu sunt femeile mai supărăcioase decât bărbații. Și unii și alții se supără la fel de des dacă sunt jigniți.

2. Shopping.

Bărbații sunt siguri că nu există o ocupație mai plăcură pentru femei decât mersul la cumpărături. Încă un mit care trebuie lichidat. Sunt femei care nu suportă mersul la cumpărături, comunicarea cu consultanții și vânzătorii,  probarea hainelor în cabinele mici și incomode, statul în rând etc., etc. Pentru alte femei însă cumpărăturile reprezintă o plăcere, la fel ca și pentru unii bărbați.

3. Statul la taclale.

În opinia unor bărbați, femeile pot doar să bârfească, să discute despre modă etc. Mulți dintre ei vor nega, dar reprezentanții sexului masculin la fel sunt amatori de a sta la taclale sau de a bârfi.

4. Căsnicie.

Bărbații cred că unicul scop al femeilor este de a se căsători și de a naște 2-3 copii cât de curând. Poate așa gândeau majoritatea femeilor acum 20 de ani, acum însă multe își doresc să se realizeze, să nu mai depindă de partenerul de viață, să nu devină casnice.

5. Prietenia între femei.

Afirmațiile unora precum că prietenie între femei nu există sunt absolut absurde. Femeile pot prieteni exact ca și bărbații. Acestea se pot critica, uneori se pot certa, dar și se pot susține reciproc în situațiile complicate. Deci vorbele precum că prietenie între femei nu există sunt un stereotip.

odoras.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   #10 ARIANA GRANDE

   De la pulovere oversized la rochii de seară dramatice, Ariana Grande continui să își inspire fanii cu alegerile vestimentare pe care le face.
   #9 RIHANNA

   Una dintre cele mai îndrăznețe vedete de pe această listă, Rihanna ne uimește întotdeuna cu ținutele sale, mai ales pe covorul roșu.
   #8 BLAKE LIVELY

   Blake Lively este cunoscută ca fiind o femeie foarte stilată, iar anul acesta s-a concentrat pe costume care-i vin ca turnate.
   #7 CHIARA FERRAGNI

   În luna septembrie a acestui an, Ferragni s-a căsătorit în 3 rochii Dior. Ca rezultate, căutările pentru acest brand au crescut cu 109% în următoarea săptămână.
   #6 SERENA WILLIAMS

   Nu trebuie să porți rochii elegante pentru a atrage atenția, iar acest lucru o dovedește cel mai bine Serena Williams. Din ce în ce mai multe persoane caută acum fuste sau rochii negre pentru tenis.
   #5 BEYONCÉ

   Beyoncé a fost headliner-ul de anul acesta al festivalului Coachella, iar cântăreața a decis să poarte un hanorac crop Balmain. Ca rezultat, căutările pentru hanoracele acestui brand au crescut cu 58%.
   #4 CARDI B

   Cardi B este admirată în special de către publicul mai tânăr, care îi admiră ținutele îndrăznețe, pe care cu greu nu le observi.
   #3 MEGHAN MARKLE

   Ducesa de Suxxes se află în atenția publicului încă de când relația dintre ea și Prințul Harry a devenit publică. De obicei, atunci când aceasta poartă o piesă a unui designer, căutările pentru acel brand cresc cu aproximativ 200%.
   #2 KIM KARDASHIAN

   Vedeta în vârstă de 38 de ani este cunoscută pentru faptul că „e faimoasă doar pentru că e faimoasă”. Fanii săi din întreaga lume se simt inspirați de alegerile sale vestimentare.
   #1 KYLIE JENNER

   Chiar dacă are doar 21 de ani, Jenner a ajuns pe primul loc din acest top. Poate că stilul său nu atrage și persoanele de peste 25 de ani, însă cifrele nu mint: de fiecare dată când Kylie poartă o anumită ținută, căutările pentru piese vestimentare asemănătoare cresc imediat.
   cosmopolitan.ro
  • maria981s
   De maria981s
   De ce? Pentru că-i timpul ca fetițele să aibă eroinele lor, femei în carne și oase care străbat timpurile și continentele de mii de ani, transformând felul în care înțelegem lumea, și, odată cu el, lumea însăși. Rachel Ignotofsky a scris și a ilustrat portretele a 50 de femei din știință, tehnologie, inginerie, matematică, din Antichitate până azi, sau, mai bine zis, de la astronoma (nu-i așa că unele cuvinte sună ciudat la feminin? e pentru că multă vreme n-au avut feminin…) Hypatia până la matematiciana Maryam Mirzakhani, câștigătoarea medaliei Fields în 2014. A ieșit „cea mai bună carte de știință a anului”, cf. Brain Pickings.
   Rescriem, în sfârșit, istoria și recuperăm viețile femeilor despre care nu știm mai nimic sau foarte puțin și care merită să fie mult mai prezente în mintea noastră. Cartea artistei Rachel Ignotofsky nu e doar o extrem de serioasă întreprindere de cercetare, e și o foarte mare bucurie, cu desenele ei superbe și poveștile de viață ale aventurierelor umanității. Am rugat-o pe Alexandra Florescu să aleagă 3 biografii, ca să facem poftă de citit. A ales o geoloagă și vulcanoloagă, o psiholoagă și activistă pentru drepturi civile, și o chimistă.
   P.S. Cartea e bună și pentru băieți, ca să afle și ei cât de grozave pot fi femeile ;)
   Katia Krafft, bioloagă și vulcanoloagă

   Katia Krafft s-a născut în 1942 în Franța. S-a îndrăgostit de vulcani cânda văzut poze cu ei. A studiat geologia la Universitatea din Strasbourg,unde și-a întâlnit viitorul soț, pasionat de vulcanica și ea, Maurice Krafft.
   Katia și-a început carieraprelevând mostre de gaze vulcanice,iar ea și Maurice studiau erupțiilede la fața locului. Vulcanii sunt imprevizibili și periculoși, iar mulțioameni de știință se tem prea mult ca să observe direct erupțiile,dar nu și Maurice și Katia. În anii 1970 și 1980 ei au studiat vulcanii.Katia îi fotografia, iar Maurice îi filma. Observațiile lor au dus la o înțelegere mai bună a erupțiilor. Făceau măsurători ale vâscozității și ale gazelor, colectau mostre minerale de la câțiva metri de vulcanii în erupție. Se documentau și despre cum acesteevenimente afectează ecosistemele.Împreună au fost martori la formarea de noi vulcani, la efectele ploii acide, la periculoșii nori de cenușă. Chiar au mers cu barca printr-unlac de acid ca să facă niște măsurători corecte. Fotografiile și filmele lorle-au permis să lucreze cu guvernele locale învederea elaborării de proceduri sigure deevacuare. Printre ultimele lor filmări au fost Înțelegerea pericolelor vulcanilorși Reducerea riscului vulcanic, dar astanu a însemnat că au încetat să fieniște temerari. Au continuat să împingă limitele observațiilor, mergând tot mai aproape de vulcani și stând tot mai mult în timpul erupțiilor.În 1991, norocul nu le-a mai surâs și vulcanul Unzen din Japonia le-a luatviețile, lor și altor 41 de cercetători și jurnaliști, atunci când un flux piroclasticși-a schimbat cursul.
   Katia a murit făcând ceea ce-i plăcea, cu persoana pe care o iubea. Ani întregi a studiat vulcanii chiar de pe marginea lor. Curajul și expertiza eine-au oferit o înțelegere mai bună a vulcanilor, iar această moștenire va continua să dăinuie.
   Mamie Phipps Clark, psiholoagă și activistă pentru drepturi civile

   Sclavia a fost abolită în America în 1865, dar, deși afro-americanii erau liberi oficial, nu au primit salarii egale cu ale albilor până la Legea privind Locuințele din 1968. Mai bine de 100 de ani, americanii de culoare nu au avut drept de vot, dreptul la o educație adecvată și nici măcar dreptul să fie în anumite locuri. Mamie Phipps Clark s-a născut în 1917 în Arkansas. Segregarea rasială din Sud însemna că Mamie nu avea voie să intre în magazinele deținute de albi și era totodată obligată să frecventeze școlile sărace, numai pentru copii negri. Cu toate astea, a avut o copilărie fericită, plină de dragoste și educație.
   Mamie l-a cunoscut pe soțul și partenerul ei de studii psihologice, Kenneth Clark, la Universitatea Harvard. Teza de masterat a lui Mamie a fost „Dezvoltarea conștiinței de sine a negrilor preșcolari“. Ea a folosit un text cu o imagine pentru a dovedi că rasa era un element important în identitatea unui copil. Mamie și-a dat seama că putea folosi psihologia ca să demonstreze că segregarea e ceva greșit. Mamie și-a dat doctoratul la Universitatea din Columbia în 1943. Mai târziu, Mamie și Kenneth și-au deschis propriul cabinet, oferind ajutor psihologic familiilor din comunitatea de negri din New York. Alături de Clark a început Experimentul Păpușa Bobo. Au călătorit prin toată țara și au comparat răspunsurile copiilor din școlile segregate cu cele din școlile integrate. Le dădeau copiilor două păpuși identice, una albă și una neagră și întrebau „Cu care păpușă vrei să te joci? E drăguță păpușa asta? E frumoasă?“
   Era clar că copiii de culoare se identificau cu păpușa neagră, dar cei din clasele segregate spuneau că păpușa neagră era urâtă și rea și implicit îi considerau și pe copiii negri răi. Mamie și Kenneth aveau dovezi palpabile că segregarea îi afecta pe copii și îi făcea să se urască. Studiul a fost folosit în procesul de la Curtea Supremă Brown versus Consiliul Educației care a dus lasfârșitul segregării în școlile publice. Deși legile s-au schimbat, efectele segregării încă se simt în America.
   Această rană colectivă va avea nevoie de activiști precum Mamie Phipps Clark ca să se vindece definitiv. Împreună trebuie să luptăm din greu cu nedreptatea care mai există și azi.
   Alice Ball, chimistă

   Alice Ball s-a născut în Seattle, în 1892. Bunicul ei era un faimos fotograf și, în camera lui întunecată, Alice a avut primul contact cu minunile chimiei.
   Și-a început studiile de bază în chimie la Universitatea din Washington, apoi s-a mutat în Hawaii pentru masterat. În 1915 a devenit prima persoană de culoare și prima femeie care a absolvit Universitatea din Hawaii. La începutul anilor 1900 exista o mare problemă de sănătate publică. Lepra, numită și boala Hansen, se răspândea – provoca paralizie, leziuni ale pielii care duceau la diformități permanente și afecta sistemul nervos și văzul. Nici până azi nu se știe sigur cum se răspândește această boală, dar se știe că este foarte contagioasă. Pe atunci, poliția îi aresta pe bolnavi și îi izola în colonia de leproși din Kalaupapa, pe insula hawaiiană Molokai. La vremea respectivă nu exista decât o sursă de alinare pentru lepră: uleiul gros și lipicios din semințele copacului chaulmoogra. Dar era imposibil să amesteci uleiul cu apă ca să rezulte un tratament injectabil – sângele nostru e în mare parte apă –, așa că uleiul singur era ineficient și dureros de injectat. Nici frecat de piele sau înghițit nu era mult mai eficient. Așa că Alice și-a propus să creeze un tratament injectabil. La 23 de ani, ea a inventat un mod de a trata uleiul gros de chaulmoogra. După ce a izolat esterii etilici din acizii grași, a descoperit că uleiul putea fi amestecat cu apă pentru injecții. Acest tratament nou, cunoscut azi drept „metoda Ball“, i-a ajutat enorm pe oamenii care sufereau de lepră. Fiindcă nu mai exista frica de contagiune, bolnavii nu mai trebuiau izolați. Din 1918 pacienții și-au putut vedea familiile, iar cei recent îmbolnăviți nu au mai fost trimiși în exil.
   Alice a murit prea devreme și prea tânără, în 1916, când ținea o oră de laborator. Mulți cred că a inhalat din greșeală clor. Astăzi este cunoscută fiindcă a găsit un leac pentru o boală ce părea fără speranță.
   scena9.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Potrivit Băncii Mondiale, în 104 țări din lume există locuri de muncă interzise femeilor, printre care și R. Moldova, unde femeile nu au voie să conducă autobuze cu mai mult de 14 locuri, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
   Unele țări publică liste de locuri de muncă considerate prea periculoase pentru femei (în Rusia există 456 de astfel de locuri de muncă, printre care conducerea unui tren sau conducerea unei nave).
   Altele împiedică femeile să lucreze în sectoare întregi, noaptea sau în locuri de muncă „necorespunzătoare moral” (în Kazahstan femeile nu pot sacrifica bovine, porci sau rumegătoare mici). În patru țări, femeile nu pot înregistra o afacere. În 18 țări, soțul îi poate interzice soției să lucreze.
   În Mumbai, de exemplu, comercianții de sex feminin nu pot lucra la fel de târziu ca cei de sex masculin.
   Restricțiile privind munca pe timp de noapte au fost introduse în Anglia în timpul Revoluției Industriale. Ele s-au bazat pe ideea că femeile nu erau doar mai slabe și mai vulnerabile la exploatare decât bărbații, dar nu aveau nici competența necesară. În 1948, Organizația Internațională a Muncii a încercat încă să mențină femeile departe de mine și de alte lucrări industriale pe timp de noapte. Spania a eliminat abia în 1995 restricțiile privind angajarea femeilor în minerit, lucrări de electricitate și unele lucrări de construcții.
   Unele legi au fost implementate surprinzător de recentă: Vietnamul a interzis femeilor să conducă tractoare de 50 sau mai mulți cai putere în 2013.
   Totodată, în ultimii ani, țări precum Bulgaria, Kiribati și Polonia au eliminat toate restricțiile pentru femei, Columbia și Congo au scăpat de unele dintre ele.
   zdg.md
  • maria981s
   De maria981s
   Dirijoarea
   Xian Zhang

   Născută în 1973 în nord-estul Chinei, Xian Zhang a început să studieze muzica la 2 ani cu mama sa, pe un pian construit de tatăl ei. Și-a continuat studiile la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, iar la 19 ani dirija deja orchestra Operei Naționale Chineze. Cariera sa este o suită de premiere – prima femeie din lume director muzical al Orchestrei Simfonice „Giuseppe Verdi” din Milano, prima femeie dirijor al uneia dintre orchestrele BBC și prima femeie dirijor numită director muzical al Orchestrei Simfonice din New Jersey. Într-un domeniu dur, competitiv și dominat de bărbați, Xian Zhang demonstrează că femeile pot avea o carieră de succes și o viață de familie împlinită, iar cei doi băieți pe care îi are cu soțul său demonstrează acest lucru.
   Înotătoarea
   Yusra Mardini

   La Jocurile Olimpice de vară din 2016, Yusra Mardini a concurat ca atlet independent în probele de înot feminin. Participarea sa în echipa olimpică, alături de alți nouă sportivi cu statut de refugiat, a atras atenția publicului asupra problemelor migranților și a dificultăților înfruntate de atleții ce se antrenează în zone afectate de război. Deja o înotătoare de succes în Damasc, Yusra a fost forțată să fugă din Siria alături de sora sa, traversând Libanul și Turcia înainte de a ajunge în Grecia. Pe mare, motorul bărcii în care se afla și transporta 20 de persoane în loc de șase a cedat. Yusra, sora sa și alte două persoane au înotat timp de trei ore, susținând barca pentru a nu se răsturna, până au ajuns în insula Lesbos, devenind astfel un simbol pentru perseverența și puterea femeilor refugiate.
   Primatologul
   Jane Goodall

   Considerată unul dintre cei mai importanți primatologi din lume, Jane Goodall a studiat timp de 55 de ani viața și obiceiurile cimpanzeilor din Tanzania, atrăgând atenția asupra asemănărilor la nivelul emoțiilor, inteligenței și interacțiunilor sociale între oameni și aceste animale.  Pasiunea sa, dedicarea și metodele de cercetare neconvenționale pe care le-a abordat au ajutat-o să producă unele dintre cele mai inovative studii în domeniul primatologiei, devenind un model pentru toate femeile care urmează o carieră în cercetare sau în științele naturale. Susținătoare a protecției mediului și ecologiei, a înființat Institutul Jane Goodall, devenind un lider la nivel global în eforturile sale de protejare a cimpanzeilor și a habitatului lor natural. 
   Balerina
   Misty Copeland

   În 2015, Misty Copeland era ridicată la rangul de prim-balerină a Teatrului American de Balet, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din lume. Astfel, la 32 de ani scria istorie, fiind prima femeie de origine afro-americană numită în această poziție. Contrar tradiției de a începe lecțiile la o vârstă fragedă, ea a descoperit baletul abia la 13 ani, iar doi ani mai târziu dansa deja profesionist, o adevărată performanță în lumea dansului clasic.
   Povestea sa de viață se aseamănă cu cea dintr-un film – sărăcie, probleme familiale și marginalizare, dar și talent și dorință de a demonstra că poate reuși, în ciuda prejudecăților. Nominalizată de revista Time drept una dintre cele mai influente personalități ale anului 2015, Misty Copeland a pavat drumul pentru toate acele fete cărora li se spune că este prea târziu să își urmeze visul.
   Activista
   Manal al-Sharif

   În 2011, în Arabia Saudită, unde femeilor nu le era permis să conducă, Manal al-Sharif a făcut public un film cu ea la volanul unei mașini pentru a atrage atenția asupra politicilor discriminatorii din țara ei. Clipul video și campania Women2Drive, inițiată pe rețelele de socializare pentru susținerea dreptului femeilor saudite de a învăța să conducă, au dus la arestarea ei, dar și la creșterea vizibilității restricțiilor cu care femeile saudite se confruntă în viața de zi cu zi. Critic activ al guvernului saudit, Manal al-Sharif continuă să atragă atenția în mediul online asupra unor probleme precum lipsa alegerilor pentru Consiliul Shura, instituția cea mai apropiată de parlament din Arabia Saudită.
   Judecătoarea
   Ruth Bader Ginsburg

   În 1993, Ruth Bader Ginsburg devenea a doua femeie din istoria S.U.A. membru al Curții Supreme de Justiție. Timp de 16 ani, până la următoarea nominalizare a unei femei în această instituție, opiniile sale au fost asociate cu o atitudine de disidență și cu imaginea unei feministe cu viziuni radicale. Ruth Bader Ginsburg și-a dedicat cariera combaterii discriminării femeilor în justiție și transformării felului în care acestea sunt tratate în fața legii. Gulerele din dantelă albă pe care le poartă deasupra robei de judecător au transformat-o într-un fashion icon, iar viața sa de familie reprezintă un model pentru toate acele femei care cred cu tărie că poți să ai o viață profesională de succes și să fii mamă și soție în același timp.
   Membra Parlamentului European
   Licia Ronzulli

   Când Licia Ronzulli  și-a adus pentru prima dată fetița de șase săptămâni la muncă, fotografiile cu mama politician votând în plenul Parlamentului European au declanșat dispute aprinse. Deși a declarat că decizia ei nu a fost una politică, ci bazată pe faptul că încă alăpta, și-a dorit totuși să atragă atenția asupra mamelor care își doresc să lucreze, dar nu au oportunitatea de a-și lua copiii la muncă, fiind astfel nevoite să renunțe la alăptat sau să facă compromisuri profesionale. Votând, ținând un discurs, cu o mină obosită sau zâmbind, cu fata sa în brațe, Licia Ronzulli a reușit să genereze o discuție importantă despre carieră și maternitate, determinând și alte femei politician să își ia copiii la muncă pentru a normaliza dorința mamelor de a avea o viață profesională.
   femeia.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Femeia empatică e diferită de cea obișnuită. E totuși destul de complicată, motiv pentru care nu orice bărbat reușește s-o facă fericită. Poate pentru că femeia empatică experimentează lucrurile atât de intens. Poate pentru că întâmpină probleme în a-și exprima sentimentele adevărate.

   Iată câteva motive pentru care bărbații nu reușesc să se lipească de o astfel de femeie!
   1. Astfel de femeie este pe deplin implicată. Nu contează cât de greu poate fi drumul, dar femeia empatică se dedică trup și suflet și nu dă înapoi. Așa se întâmplă și într-o relație. O dată ce obiectivele lor sunt stabilite, energia ei emoțională poate fi adesea copleșitoare pentru un bărbat.
   2. Este și foarte curioasă. Însă pe partener îl pot obosi întrebările intermitente. Această femeie are o dorință necontrolată de cunoaștere, de a afla răspunsuri, probabil pentru că trăiește sentimente pure, aparent nelogice. Ea e ca un copil: de ce?
   3. Superficialitarea nu o caracterizează deloc, mai ales când trebuie să își demonstreze emoțiile. Într-o relație, ea își va da frâu liber sentimentelor. Problema este că nu toți bărbații se simt confortabil în aceste condiții.
   4. Nu poate fi păcălită. Oricine se gândește să încerce să manipuleze sau să se folosească de o astfel de femeie ar trebui să se gândească de două ori înainte. Aceasta e capabilă să își dea repede seama de adevărata intenție a cuiva.
   5. Ea preferă o relație de durată, dar este dificil să găsești un bărbat care este de acord să își asume responsabilități și obligațiuni.
   6. Este foarte independentă.

   7. Femeia empatică e pasională, pentru că înțelege emoția și vrea să creeze relații de valoare.
   8. Știe ce-și dorește. Este posibil ca ea să nu își dezvăluie scopurile, dar știe exact ce vrea, când vrea și probabil nu se va opri până nu va primi ce își dorește. Are întotdeauna bine definită traiectoria.
   9. Femeia empatică se va înconjura de oameni în care va avea încredere necondiționat.
   10. Este incredibil de sinceră. Dacă nu poți face față adevărului, nu provoca o astfel de femeie. Nu este ușor să auzi lucruri despre tine pe care nici tu nu le cunoști. Dar, pe termen lung, auzirea adevărului te va ajuta să te dezvolți ca individ.
   11. O femeie empatică niciodată nu va renunța la libertatea ei. Dacă o vei constrânge într-o relație, ea te va părăsi.
   tabu.ro
 •