Stereotipuri despre femei, care deja trebuie depășite


  Mulți sunt convinși că femeile sunt caracterizate prin supărări nefondate, că acestea pot fi îmbunate cu flori și cu bani pentru cumpărături. A venit timpul să punem punct mai multor stereotipuri și mituri despre femei.

1428395781.jpg

În continuare vedeți 5 cele mai frecvente mituri despre femei:

1. Supărarea.

Mai ales bărbații sunt siguri că femeile se supără des și fără motiv, că imediat le vezi bosumflate și că își telefonează prietenele sau mamele ca să le spună cât de răi sunt partenerii lor de viață. Însă nu sunt femeile mai supărăcioase decât bărbații. Și unii și alții se supără la fel de des dacă sunt jigniți.

2. Shopping.

Bărbații sunt siguri că nu există o ocupație mai plăcură pentru femei decât mersul la cumpărături. Încă un mit care trebuie lichidat. Sunt femei care nu suportă mersul la cumpărături, comunicarea cu consultanții și vânzătorii,  probarea hainelor în cabinele mici și incomode, statul în rând etc., etc. Pentru alte femei însă cumpărăturile reprezintă o plăcere, la fel ca și pentru unii bărbați.

3. Statul la taclale.

În opinia unor bărbați, femeile pot doar să bârfească, să discute despre modă etc. Mulți dintre ei vor nega, dar reprezentanții sexului masculin la fel sunt amatori de a sta la taclale sau de a bârfi.

4. Căsnicie.

Bărbații cred că unicul scop al femeilor este de a se căsători și de a naște 2-3 copii cât de curând. Poate așa gândeau majoritatea femeilor acum 20 de ani, acum însă multe își doresc să se realizeze, să nu mai depindă de partenerul de viață, să nu devină casnice.

5. Prietenia între femei.

Afirmațiile unora precum că prietenie între femei nu există sunt absolut absurde. Femeile pot prieteni exact ca și bărbații. Acestea se pot critica, uneori se pot certa, dar și se pot susține reciproc în situațiile complicate. Deci vorbele precum că prietenie între femei nu există sunt un stereotip.

odoras.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Cum gândim?
   Nu știu dacă ei gândesc mai bine, cert este că avem feluri diferite. Bărbaţii sunt mai atenţi la aspectele generale ale unei probleme, la circumstanţe, la felul cum poate fi rezolvată, în funcţie de diferite situaţii legate de respectivul context. Femeile sunt mai atente la detalii, pe care le pun rapid cap la cap. Soluţia va fi în funcţie de aceste detalii, nicidecum de soarta planetei. Chiar și femeile șef de stat se simt mai în largul lor când se încred mai degrabă în detalii decât în analize sofisticate ale cauzelor și efectelor.
   Cum simțim?
   Se pare că acea parte a cortexului responsabilă cu emoţiile este mai mare la femei decât la bărbaţi. De aceea, femeile plâng mai repede şi mai mult, zâmbesc cu mai mare ușurință și mai des, se lasă impresionate mai uşor de suferinţa sau de bucuria altora, au mai mult trac la interviuri. Femeile se pot pune mai ușor „în pantofii celuilalt“, cum spun americanii, decât bărbații.
   Cum facem sex?
   Femeile trebuie să fie îndrăgostite ca să facă dragoste, bărbaţii trebuie să facă dragoste ca să se poată îndrăgosti. Nu știu pe unde am citit asta, dar este ca și cum aș fi gândit-o chiar eu. Pentru că, în general, îmi este greu să înțeleg cum poți face sex doar de dragul sexului. În principiu, când femeia ajunge la acel moment, al celor două trupuri devenite unul, este deja amorezată lulea. Pe când bărbatul e încă în… tatonări. Asta poate şi pentru că bărbatul şi femeia iubesc trupeşte în mod diferit. Ea cucereşte, el se lasă cucerit. El mângâie, ea se lasădescoperită. Ea aşteaptă, el nu se lasă prea mult aşteptat. Poţi fi sigură că, atât timp cât te doreşte ca la început, înseamnă că s-a îndrăgostit de tine. Oarecum pe viaţă!
   Cum facem economii?
   Noi – mai bine. Ei – mai rar! Dacă-i place foarte mult ceva, un bărbat plăteşte şi dublu pentru a obţine acel lucru. Chiar dacă nu-i place foarte tare, o femeie cumpără aproape orice e la jumătate de preţ! Mărunţişul este făcut pentru puşculiţa copilului, pentru cerșetorul din fața bisericii sau pentru cutia cu nimicuri de pe hol, nicidecum pentru un bărbat adevărat, care merge la cumpărături doar cu cardul sau cu hârtii mari. Unde mai pui că și cerșetorului îi dă, mai des, hârtii. Femeile în schimb au întotdeauna răspuns la veşnica întrebare a casierei: „Se întâmplă să aveţi 12 bani?“ „Bineînțeles!“
   La femei, funcţionează instinctul de perpetuare a speciei, implicit cel de autoconservare. La bărbaţi, funcţionează cel de „cucerire de noi teritorii“, de provocare la luptă, de apărare a cuibului.
   Noi:
   Suntem, și asta de multă vreme, mai multe decât bărbații, deci trăim mai sănătos și mai mult! Ieșim din încurcături mai repede și mai eficient datorită celebrului instinct de conservare și atenției la detalii. Suntem (dovedit!) mai organizate decât bărbații! EI:
   Se orientează mai bine în spațiu (corpul calos ne ajută să facem mai multe lucruri deodată, dar ne ia din priceperea la cititul hărților!). Sunt mai buni pictori (chiar dacă noi vedem mai multe culori) sau artiști culinari (chiar dacănoi suntem de obicei „la cratiță“). Sunt mai dispuși să urmeze ce le dictează rațiunea! „Niciodată nu poţi şti ce gândeşte o femeie cu adevărat.“
   Este deja un dat. Scriitori și filosofi din toate erele (sunt convinsă că și bărbatul cavernelor se uita circumspect măcar la una dintre feleile peșterii) au ajuns, pe ocolite sau de-a dreptul, la concluzia asta! Care se transmite din tată-n fiu, nesmintit! Prin urmare, n-are rost să-ncerci să-l convingi de contrariu. Și dacă stai un pic să te gândești, are puțină dreptate. Pentru el,„Lasă-mă!“ înseamnă exact ce spune. Pe când pentru tine înseamnă o mulțime de alte lucruri: să te lase nițel în pace, dar să fie aproape de tine. Să te mângâie uşurel, dar să nu devină insistent. Şi încă multe altele… Complicat? Pentru bărbaţi, da!
   femeia.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur spune o vorbă din popor. Viața o confirmă: mereu va exista cineva apropiat care să-ți înșele așteptările ori să-ți să-ți pună, voit sau nu, bețe în roate și să te împiedice să evoluezi. Dă-ți seama la timp de vinovat și înlătură-l din preajma ta.

   Prietena la nevoie se cunoaște
   Persoana toxică este cea care te împiedică să te simți în largul tău, te dezamăgește constant, nu te respectă, este indiferentă la problemele tale, îți induce o energie negativă și nu împărtășește aceeași implicare emoțională ca a ta, în fond, elementul de bază al unei relații autentice de prietenie. Persoanele critice, negative, manipulatoare, lipsite de scrupule și de empatie sunt toxice. Identificând persoana cu pricina și luând măsuri, vei realiza că este o hotărâre importantă pentru starea ta de bine și pentru evoluția ta ulterioară. Adesea, nici măcar nu-i nevoie să îndepărtezi persoana toxică complet din viața ta, ci doar să păstrezi distanța. Sigur că există, ceea ce psihologii numesc, toleranță la toxicitate. Tu știi cel mai bine care îți este pragul și care este legătura pe care o ai cu prietena toxică.
   Prietena vampir de energie
   În primul rând, îți acaparează viața. Exemplul clasic este următorul: prietena ta cea mai bună găsește diferite metode prin care îți arată cum se fac lucrurile și de ce trebuie făcute într-un anume fel. Este o formă prin care își manifestă controlul asupra vieții tale, pe fondul lipsei de control pe care o are ea asupra vieții sale. Ea are mereu dreptate și atunci când nu are caută diverse căi prin care să-ți demonstreze că adevărul este de partea ei. Rareori, consideră că se înșală sau că a încurcat lucrurile. Privind în urmă, realizezi că nu se puține ori a fost nesinceră, a făcut promisiuni de care nu s-a ținut, iar tu ai trecut de fiecare dată cu vederea, în numele prieteniei care vă leagă de-o viață. Efectul felului ei de a fi asupra ta este deloc de neglijat: te simți stoarsă de energie în prezența ei sau imediat după o conversație cu ea, chiar și telefonică.
   Prietena care se dă victimă
   Victimizarea constantă este o altă trăsătură care te ajută să reperezi o persoană toxică. Nu-i așa că suprapui descrierea peste atitudinea colegei de serviciu cu care iei adesea prânzul? Cum prinde ocazia, se dă lovită în fața șefului, scuzându-se și plângându-se cu privire la situația ei precară, doar ca să scape basma curată dintr-o încurcătură pe care a provocat-o la locul de muncă. Prin victimizare, ea dorește să evite să-și asume răspunderea și consecințele actelor sale. Persoanele toxice trăiesc în lumea lor și este sănătos pentru sănătatea ta ca ele să nu pășească în lumea ta.
   Prietena invidioasă
   Prietena toxică îți solicită ajutorul atunci când are nevoie, fără să ofere același gest când tu îi ceri sprijinul. Ba chiar  te sabotează, ca tu să nu rezolvi situația pentru care i-ai solicitat ajutorul. Iar dacă ai rugat-o în mod repetat să nu te deranjeze cu telefoane la 10 seara pentru că aceea este ora la care îl culci pe cel mic, și ea continuă să facă asta, în mod cert, este vorba despre o persoană măcinată de invidii ascunse, care vrea doar să te enerveze, să râdă de tine și să-ți întoarcă viața cu susul în jos.
   Prietena negativistă
   Orice-ai spune, prietena negativă va întoarce cursul discuției într-o direcție negativă și doar aflândute în preajma ei simți că te seacă de vlagă. Iar dacă încerci să dai dovadă de empatie, ieși și mai slăbită. Atitudinea cea mai sănătoasă este să nu te lasă atrasă în mrejele vreunei polemici, întrucât psihicul tău va avea de suferit. Nu încerca să-i schimbi firea, fiindcă nu vei reuși. Ea doar așa funcționează: fiind anxioasă, paranoică, nefericită și șovăitoare. Iar tu nu ești astfel, deci nu te lăsa influențată!
   Monica Burcea, psiholog clinician, psihoterapeut (foto pe server. Credit foto: Radu Vintilescu)
   Ce faci cu prietena toxică?
   Când ai identificat o prietenie toxică și o continui, îi permiți persoanei în cauză să te rănească în continuare și, astfel, te rănești chiar pe tine. Comunică-i persoanei respective ce anume te deranjează și urmărește dacă își schimbă comportamentul. Dacă nu apare nicio schimbare, poate este momentul să eliberezi această relație de prietenie sau să o transformi într-o simplă amiciție. Poate decizia te va face să te simți vinovată, însă este important să nu te amăgești singură că ai prieteni când, de fapt, ai doar cunoștințe. A alimenta o prietenie toxică prin lipsa de reacție duce la depersonalizare și scăderea stimei de sine. Lipsa de reacție nu face decât să încurajeze un comportament toxic care, în timp, poate induce chiar și o stare de depresie. Stabilește-ți propriile limite și, dacă acestea sunt încălcate constant, ia decizia de a cunoaște și alți oameni care îți pot deveni prieteni.
   femeia.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Cand medicul te domina emotional in cabinetul sau 
   De peste 10 ani, Mariana simtea instinctiv ca trebuia sa schimbe medicul fiicei sale, si tot timp de 10 ani, ea nu si-a ascultat instinctul, desi fiica ei era tot mai bolnava. Medicul o diagnosticase pe fiica Marianei cu sindromul colonului iritabil atunci cand avea 13 ani. Zi dupa zi, an de an, ea avea diaree cu sange. La varsta de 23 de ani, cantarind numai 50 kg si avand 182 cm inaltime, fiica ei s-a imbolnavit atat de tare si era atat de malnutrita incat a fost internata in spital. Intuitia Marienei ii spunea ca medicul nu-i administreaza fiicei ei tratamentul potrivit, insa nu avea curajul sa discute cu medicul despre acest lucru. 
   Simteam ca limba imi este lipita de cerul gurii si nu puteam scoate vreun cuvant. Nu voiam sa-l jignesc. Eram pur si simplu paralizata, spunea Mariana, profesor de istorie la un liceu. 
   Sunt o persoana educata. Am un doctorat. Iau deciziile cu usurinta, si sunt perfect capabila sa spun NU. Dar in aceasta situatie, parca am avut cu totul alta personalitate. Parca redevenisem un copil timid, a adaugat ea.


   Ei bine, cand esti in cabinetul medical, de vorba cu medicul te simtiti dominata? Treci peste ratiune si ascultati instinctul. Pune-i intrebari medicului daca nu intelegi ce spune si cere-i cat mai multe detalii. 

   Faptul ca se simt paralizate si nu pot scoate un cuvant in cabinetul medical este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac femeile in privinta ingrijirii sanatatii lor, spun specialistii.
   5 greseli pe care le fac femeile in cabinetul medical:  
   1. Femeile nu pun medicilor intrebari
   Faptul ca se afla in cabinetul medical pune pacienta in situatia unui copil, iar medicul in situatia de parinte.
   Solutia: Luati mereu pe cineva care sa puna intrebarile pe care va este teama sa le puneti.

   Daca mergeți singura la medic, psihologii va sfatuiesc: spuneti-i medicului:Imi dau seama ca nu am cunostintele dumneavoastra medicale, dar acest lucru nu mi se pare logic. Imi puteti explica mai detaliat? 
   2. Femeile au tendinta de a face cercetari excesive
   Conform studiilor efectuate, femeile cauta mai frecvent informatii despre sanatate pe Internet.
   In urma unui sondaj  69 % dintre femei au spus ca au cautat pe Internet informatii despre o anumita boala sau problema medicala, fata de numai 58 % dintre barbati, care au facut acelasi lucru. 
   Desi faptul ca faceti cercetari este un lucru bun, medicii cred ca pacientele tind sa devina coplesite de ceea ce citesc.
   Este mai probabil ca femeile sa vina la cabinet cu multe pagini deja printate de pe Internet, convinse fiind ca au tot felul de boli.
   Solutia: Unii expertii va recomanda ca daca faceti cercetari pe Internet sa scrieti cele mai importante aspecte care va intereseaza decat sa veniti cu maldarul de hartii la medic. Astfel puteti avea cu medicul o discutie axata pe lucrurile care va intereseaza.
   3. Femeile nu-si dau seama ca barbatii nu le iau in serios
   Mai multe studii au aratat ca problemele medicale ale femeilor sunt mai adesea interpretate ca reactii emotionale sau vaicareli.
   Ar trebui sa va dati seama cand medicul nu va ia in serios, spun medicii. Nu cred ca ati vrea sa mergeti la un medic care spune Lasa draguta ca nu este chiar asa de rau precum spui.
   Solutia: In momentul in care medicul face o astfel de remarca, ar trebui sa spuneti: Cred ca aici se incheie consultatia si sa parasiti cabinetul.
   4. Femeile isi interpreteaza singure simptomele pe care le au
   Medicii au vazut asta foarte des deja: in loc de a-i spune medicului cum se simt, ele isi spun parerea despre ce inseamna simptomele lor, ceea ce le expune riscurilor din punctul de vedere al sanatatii.
   De exemplu, medicii au vazut femei care avusesera un atac de cord, dar le spuneau medicilor ca probabil este doar o indigestie. Acest lucru poate fi periculos daca sunteti la urgenta din cauza unui atac de cord. Nu ati vrea sa induceti medicul in eroare, fiindca astfel va puneti sanatatea si viata in pericol.
   Solutia: Prezentati doar faptele si lasati medicul sa le interpreteze. Va fi timp pentru intrebari dupa aceea daca credeti ca diagnosticul este gresit.
   5. Mama tuturor greselilor: femeile nu au incredere in propria intuitie
   Este ceea ce i s-a intamplat si Marianei  despre care am vorbit de la inceput.
   Ea stie foarte bine ca instinctul i-a spus ca medicul fiicei ei se inseala si ca diagnosticul pus de el este incorect. Cand in final a ajuns cu fiica ei al alt medic, acesta a spus ca fiica nu avea sindromul colonului iritabil, ci avea colita ulceroasa.
   Solutia: Treceti peste ratiune si ascultati-va instinctul
   Chirurgii au extirpat colonul fetei. Diareea cu sange a disparut, iar fata are acum o greutate normala de 70 kg.

   Sunt extrem de multe situatii in care intuitia unei femei este corecta, dar ea se abtine sa rascoleasca lucrurile si sa provoace discutii, spun specialistii. Femeile adopta aceasta atitudine fiindca au nevoie disperata de intelegere.
   desprecopii.com
  • Calandrella
   De Calandrella
   Sansele de a ramane insarcinata nu sunt, paradoxal, atat de mari pe cat ti-ai inchipuit nici in prima parte a tineretii, iar pe masura ce avansezi in varsta, sansele scad drastic. Iata care sunt exact sansele de a ramane insarcinata, in functie de varsta pe care o ai.
   Ce sanse au femeile sa ramana insarcinate, in functie de varsta
   Intre 20-24 de ani
   Biologic vorbind, aceasta este fereastra ideala in care femeile pot concepe un copil sanatos, in mod rapid.
   La 21 de ani, 90% din ovulele unei femei sunt normale din punct de vedere cromozomial, lucru care sporeste sansele de a ramane insarcinata, pana la 24 de ani aceste sanse crescand considerabil.
   Femeile cu varsta de pana in 25 de ani au o sansa de 96% de a concepe un copil in primul an din momentul in care se decid sa incerce, presupunand ca incearca in fiecare luna.
   Daca si partenerul are mai putin de 25 de ani, in acest caz sansele scad la 92%. Acest lucru se datoreaza faptului ca in randul cuplurilor tinere, problemele de fertilitate tin adesea de partea masculina a cuplului, insa acestea sunt doar date statistice, nu o regula.
   Intre 25-29 ani
   Incepand cu varsta de 25 de ani, sansele de a concepe un copil intr-un an de incercari scad la 86%, un procent inca bun pentru cuplurile care incearca sa devina parinti in acest interval.
   Intre 30-34 ani
   Sansele de a concepe un copil in acest interval de varste este inca mare, atingand chiar 86%, la fel ca in fereastra anterioara.
   Cu toate acestea, dupa varsta de 30 de ani, riscul de avort spontan se dubleaza fata de perioadele anterioare, ajungand la 20%.
   Intre 35 si 39 ani
   Exista inca sanse sa ramai insarcinata in acest interval de varste, cu precadere inainte de implinirea a 37 de ani.
   La 35 de ani, majoritatea femeilor au o sansa de 15-20% de a ramane insarcinate intr-o luna oarecare, ceea ce insumeaza o sansa de 78% de a ramane insarcinata intr-un an.
   Insa varsta de 35 de ani este momentul din care fertilitatea incepe si scade, iar motivul este unul simplu: calitatea ovulelor disponibile scade.
   Desi exista multe ovule inca disponibile in organism, o buna parte dintre ele prezinta anomalii cromozomiale, ceea ce le afecteaza viabilitatea.
   Totodata, in acest interval de varste creste riscul de avort spontan, de Sindrom Down sau sarcina cu probleme, in general vorbind.
   Aceasta perioada este si ultima in care femeile pot sa isi conserva ovocitele pentru mai tarziu, daca o sarcina nu este inca o optiune buna.
   Astfel, o sarcina poate avea loc ani mai tarziu, chiar si dupa varsta de 45 de ani.

   Intre 40-44 ani
   Cu cat timpul trece, cu atat scad calitatea si cantitatea ovocitelor. In acest punct, devine considerabil mai greu sa ramai insarcinata si sa pastrezi o eventuala sarcina.
   Pana la momentul in care atinge 40 de ani, 90% din ovocitele unei femei prezinta anormalitati cromozomiale.
   Acesta este si motivul pentru care Sindromul Down este mai des intalnit in randul copiilor rezultati din sarcini tarzii.
   Insa ovulele nu sunt singura problema. Si membrana uterina poate fi subtiata fata de perioadele anterioare, lucru care face ca implantarea unei sarcini sa fie mai greoaie.
   Dupa 45 ani
   Dupa implinirea varstei de 45 de ani, sansele ca o femeie sa ramana insarcinata scad la 3-4%, daca incearca intr-un an.
   Acest lucru nu face imposibila implantarea unei sarcini, dar putin probabila.
   In acest punct se recurge de regula la reproducerea asistata, iar inainte de a recurge la FIV, e necesara o testare pentru a vedea calitatea ovocitelor.
   De cele mai multe ori insa, cea mai buna sansa, pentru acest interval de varsta, este sa se recurga la FIV cu ovule recoltate de la o femeie mai tanara.
   Indiferent de varsta…
   Facand abstractie de varsta la care incerci sa ramai insarcinata, regulile pentru o reusita rapida sunt aceleasi: monitorizarea ovulatiei si raporturi intime cu 4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa.
   baby.unica.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Dacă te uiţi pe profilul ei de Instagram, vezi o femeie de 31 de ani cu fotografii frumoase din natură, cu antrenamente fizice şi, din când în când, poze cu mâncare. Nu ai crede că, în spatele acestei rutine, se află una dintre cele mai bune alpiniste din lume, care arecent chiar a scris istorie.

   Am regăsit în comentariile la pozele postate câteva realizări ale ei, cu modestie transcrise: „Incredibil. Încerc încet să-mi dau seama ce am realizat în comunitatea apliniştilor odată cu această rută de 24 de ore.”

   La Planta de Shiva are 5.15b grade (un traseu foarte, foarte greu) din Andaluzia, Spania. Angela a început antrenamentul în 2015, a muncit obsesiv până şi-a transformat corpul într-un conglomerat de muşchi.
   Ne inspiră concentrarea şi dedicarea ei şi vă dorim să aveţi aceeaşi pasiune pentru tot ceea ce realizaţi.
   cosmopolitan.ro
 •