Micul dejun: ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa evitam?


    Multi oameni spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Teoretic micul dejun ar trebui sa iti ofere energie pentru a incepe ziua si sa iţi potoleasca pofta pentru alimentele nesanatoase care ne ameninta silueta.

perechea-perfecta-ceaiul-si-micul-dejun-afla-care-sunt-combinatiile-potrivite_size1.jpg

Am facut o lista cu alimentele pe care obisnuim sa le mancam frecvent la micul dejun si am cerut pentru fiecare parerea medicului nutritionist.

1. Suc de fructe (fresh)

news_6646.jpg

Fructele trebuie consumate in stare cruda, in sezonul lor natural - atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva si de preferat in stare solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate a se consuma sub forma de sucuri/ fresh-uri - pentru a favoriza actul masticatiei (creierul va procesa fructele ca pe o masa solida si efectul satietatii va aparea reflex), dar si pentru consumarea unor portii corecte de fructe (prin suc exista tendinta de a se consuma o portie mai mare de fruct decat daca se mestecau efectiv fructele respective).

Pastrarea cojii fructului asigura o sursa importanta de fibre si un tranzit intestinal normal, cu aparitia scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.

In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa - ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor - pulpa lor.

Fresh-ul de fructe baut singur, pe post de mic dejun este o capcana calorica (un aport ridicat de calorii la un volum redus) si nu asigura o energie lent eliberabila pe parcursul intregii diminetii, fresh-ul absorbindu-se si metabolizandu-se foarte rapid (senzatie de foame rapid aparuta).

Se poate asocia pentru scaderea absorbtiei rapide cu o portie mica (25-30 g) de fructe oleaginoase crude - migdale, alune, nuci, fistic, caju (bogate in proteine vegetale, fibre si grasimi vegetale) sau cu cereale integrale – tip muesli (bogate in glucide lente si fibre).

2. Smoothie-uri din fructe sau / si legume

4-Delicious-Detox-Smoothies-You-Can-Make-at-Home.png

Smoothie-ul, spre deosebire de fresh-ul de fructe pastreaza si fibrele fructelor respective (pulpa plus coaja).

In combinatie cu legumele scade aportul de fructoza (zahar) si de calorii (legumele sunt mai hipocalorice) si creste cantitatea de fibre.
Se poate adauga si o cantitate mica de cereale integrale sau oleaginoase pentru cresterea valorii nutritive a combinatiilor. Poate reprezenta o varianta de mic dejun echilibrat, dar atentie la cantitate (capcana calorica la volum redus).

3. Cafea (cu sau fara zahar)

cafea-1484061762.jpg

Cafeaua – singura, fara alte asocieri - nu aduce un aport nutritiv sau caloric considerabil (ultimul este discutabil in functie de cantitatile de zahar sau lapte adaugate la cafea), de aceea nu poate reprezenta o masa de dimineata corecta.

Este de ajutor in procesul de digestie atunci cand este consumata alaturi de alte alimente si are efect energizant (in portii rezonabile 2-3 cani mici/zi).

Din contra, consumul in exces de cafea duce la o diureza accelerata cu ”furt” mineral – in special de calciu, magneziu, zinc sau fier - si aparitia unei stari de oboseala cu lipsa de energie (care se accentueaza paradoxal pe masura ce crestem cantitatea de cafea consumata - efectul invers fata de cel urmarit).

4. Lapte sau lapte cu cacao (cu sau fara zahar)

69f5ec.jpg

Zaharul este alimentul cu care, indiferent de varsta - copii sau adulti – trebuie sa ducem o lupta permanenta pentru scaderea portiilor din alimentatia noastra zilnica.

Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza:

  • pentru adulti o cantitate de 70 g zahar (aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar (12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei,
  • iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi (aprox 6, 5 lingurite de zahar).

Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective - inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata sau cel adaugat suplimentar unor alimente (ex lapte cu zahar).

Laptele cu cacao – baut simplu, fara zahar (nu cel cu cacao indulcita sau ciocolata praf) poate fi un aliment energizant si nutritiv la micul dejun indiferent de varsta la care este consumat.

5. Cereale pentru mic dejun (cele din comert)

de-ce-laptele-cu-cereale-nu-este-cel-mai-sanatos-mic-dejun_size1.jpg

Cerealele pot reprezenta o varianta corecta de mic dejun, daca indeplinesc cateva conditii:

- sa fie integrale, nu procesate si fara adaos de zahar sau arome, aditivi, umpluturi din crema;
- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar)
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

6. Iaurturile cu sau fara fructe

ce-nu-stiai-despre-iaurturile-din-comert_size1.jpg

Iaurtul cu fructe este o combinatie corecta – in special daca se consuma in varianta separate - iaurt simplu si fruct proaspat sau in varianta amestecata “de casa” - iaurt amestecat cu fruct copt, bine pasat sau cubulete.

Variantele de iaurt cu fructe din comert aduc o cantitate nerezonabil de mare de zahar (chiar daca sunt cu un aport redus de grasimi 0% ele sunt periculoase prin cantitatea mare de glucide continuta). Nu sunt recomandate in consumul zilnic pe post de mic dejun sau gustare.

7. Paine cu unt si gem sau dulceata

paine-cu-unt-de-pasare.jpg

Combinatia paine, unt si gem alaturi de o portie de lactat (lapte sau iaurt) poate fi o combinatie relativ echilibrata de proteine (lapte, unt) - glucide (paine, dulceata) - grasimi (lapte, unt) - vitamine si minerale (vitamina D, A, calciu, magneziu si fosfor). Este o combinatie calorica, recomandata copiilor - in special pe perioda de crestere (cand au nevoie de un necesar caloric ridicat) si mai putin indicata adultilor – in special celor cu probleme de greutate, diabet sau dislipidemii.

8. Painea si sandvişurile

57ad8bfcd0c65_24695534f7fcc45033f46b53db98b6c7db082d7.jpg

Tartina de paine - cu carne; paine cu peste; paine cu branza; paine cu ou - (alaturi de o garnitura de legume) - este o combinatie corecta de mic dejun.

Aduce un glucid cu energie lent eliberabila - painea cu fibre sau seminte (nu din faina alba) si o proteina (gustoasa si satioasa) – iata cateva exemple:

  • carnea (ideal un tip de mezel facut in casa - carne la cuptor, friptura, snitel dietetic fara ulei )
  • pestele (la cuptor sau fish fingers dietetice, facute in casa)
  • pasta de ficat (pateul de casa facut din ficat fiert bine frecat cu unt, galbenus de ou fiert si condimente)
  • branza - sau crema de branza facuta in casa (branza de vaci frecata cu unt si condimente), telemea usor sarata sau desarata (datorita recomandarii unui consum cat mai redus de sare)
  • oul (ca si omleta - usor de incorporat intr-un sandviş), mai rar cascaval si de evitat complet branza procesata (de tip branza topita sau toast)

Ideal la aceasta asociere ar fi un adaos de legume ca garnitura sanatoasa de fibre, minerale si vitamine proaspete
Ideea de tartina aduce diferit fata de conceptul de sandviş cantitatea de paine (1 felie de paine/ tartina vs 2 felii de paine/ sandvich).

Cantitatea corecta de paine (individualizata si in functie de rata metabolica, sexul, varsta, greutatea sau conditii speciale de sanatate ale fiecarei persoane) poate varia de la 1-2 la max 3-4 felii de paine/ mic dejun, adica una-doua - maxim 3-4 tartine mici.

Painea prajita se deshidrateaza prin prajire (pierde prin prajire apa - deci aparent e mai usoara, mai “light”), dar pastreaza caloriile integrale (de aceea este o capcana pentru dietele de slabire cand se cantaresc alimentele, painea trebuind cantarita si calculata in dieta respectiva inainte de a fi prajita si consumata).  

9. Mezeluri

mezeluri_06_ae51eb99d0.jpg

Carnea procesata – mezelurile - sunt o optiune destul de frecvent accesata pentru mesele de dimineata sau seara in traditia romaneasca actuala, acest lucru neinsemnand ca reprezinta insa si cea mai sanatoasa alegere.

De departe, cele mai sanatoase variante de mezeluri sunt cele produse in casa – prin coacere, fierbere, marinare, afumare - situatie in care este cunoscut procesul producerii carnii procesate si condimentele folosite.

Intre tipurile de mezeluri existente cele mai bune optiuni sunt cele tip carne integrala prelucrata – piept, pulpa, muschi (afumate, fierte, marinate) si mai putin indicate sunt cele sub forma de tocaturi, amestecuri sau paste (parizer, crenvusti, salam, toba, lebar, carnati - aduc un aport ridicat de grasimi si carne de calitate inferioara sau oase). Cantitatea de sare, aditivi, amelioratori de gust sau conservanti de asemenea conditioneaza calitatea unui mezel - cu cat mai mica este, cu atat mai sanatos este si mezelul respectiv.

Recomandarile ghidurilor de nutritie actuale conditioneaza cresterea consumului de carne alba (pui- curcan) si peste sau fructe de mare la 5 zile / saptamana, in detrimentul consumului de carne rosie - vita sau porc - maxim 2 zile/ saptamana (o portie de aprox 100-120 g/ zi).

10. Clatite cu dulceata/sirop/nutella

cum-preparam-cele-mai-pufoaseclatite-sapte-greseli-care-ne-impiedica-sa-obtinem-un-desert-perfect.jpg

Nu pot fi considerate o varianta sanatoasa sau echilibrata de mic dejun datorita faptului ca sunt de fapt niste combinatii in diverse forme de glucide (faina, zahar, ciocolata, fructe), cu agresivitate maxima pancreatica – glicemica si adipogenetica (dezechilibreaza glicemia si favorizeaza ingrasarea). 

11. Oua

ce-ai-mancat-la-micul-dejun-ochiurile-sau-omleta-alunga-foamea-studiu_size1.jpg

Oul este un aliment de calitate superioara, meta-analize rezultate din studii indelungate demonstrand clar lipsa legaturii intre galbenusul de ou si colesterolul nostru – un mit indelung discutat.

Este perfect tolerat consumul oului ca aliment zilnic : 1-2 buc oua de gaina / la adult si 1 ou de gaina la copil. Combinarea oului cu proteine sanatoase - carne slaba (sunca sau baconul nu corespunde acestei categorii) sau branza (cottage, cas, mozzarella, telemea de vaca sau capra) si legume preferabil proaspete, crude - reprezinta modelul unei mese proteice si foarte satioase.

Oul asigura senzatia de satietate (tine de foame) diferit in functie de modalitatea de pregatire a lui – cel mai satios este oul fiert tare, apoi descrescator - oul moale - cleios, oul sub forma de omleta si in final, oul romanesc – aruncat in apa clocotita care se digera cel mai usor si tine cel mai putin de foame. In asociere cu painea integrala si legumele reprezinta o combinatie energizanta (proteine – glucide - fibre), aducatoare de energie lenta pe tot parcursul diminetii.

12. Produse de patiserie (gen croasanti, gogosi, merdenele, covrigi)

croissante-Le-Grenier-a-Pain.jpg

Aceste variante sunt in topul dezastrelor dintre toate variantele posibile de mic dejun - sunt de fapt calorii goale, fara nutrienti de valoare, producand cresteri ale colesterolului, ale glicemiei si ale tensiunii arteriale, si nu in ultimul rand sunt o “reteta de succes” pentru ingrasare!

13. Batoane pentru micul dejun (din comert)

a8847d3c0834ac5009330759aa643f91.jpg

Batoanele de mic dejun reprezinta o varianta rapida a unei mese de dimineata atent organizate si trebuie selectionate in functie de eticheta lor nutritionala - trebuie sa respecte principiile cerealelor:

- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar);
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

14. Hamburger

557b693fd327b4.jpg

Un hamburger in varianta fast-food este pentru majoritatea persoanelor o optiune mult prea consistenta de mic dejun, cu digestie dificila si un real “furt” vascular in prima parte a zilei, ducand la obosirea organismului si scaderea randamentului si a tonusului energetic al persoanei respective.

O varianta de hamburger dietetic - sanatos (nu obligatoriu pe post de mic dejun, poate mai indicat la masa de pranz) ar putea fi alcatuit dintr-o chifla mica din paine integrala servita cu multe legume crude (fara sosuri sau doar cu sos de mustar cu/fara iaurt), condimente si o “chiftea” stil burger - de casa (din carne tocata slaba si coapta pe foaie de pergament la cuptor, fara a se praji in baie de ulei).

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • Calandrella
      De Calandrella
      Totodată, a fost prezentat și primul portal informațional destinat persoanelor interesate de subiectele despre bolile de rinichi - www.dializa, transmite Știri.md cu referire la IPN.
      Directorul medical al Centrului de Dializă, Petru Cepoida, a menționat că unul dintre mituri ține de afirmația precum că bolile cronice de rinichi se întâlnesc rar și numai la bătrâni. Potrivit medicului bolile cronice de rinichi sunt atestate destul de frecvent și la pacienții de vârstă tânără, la populația matură și aptă de muncă. Astfel, 10 la sută din pacienții Centrului de Dializă sunt tineri până la vârsta de 25 de ani.
      „Dacă nu te doare, înseamnă că ești sănătos. Dacă te doare spatele, ai probleme cu rinichii”, este, la fel, un mit. Petru Cepoida menționează că durerile de spate, micțiunile frecvente și dureroase, enureza sunt simptome caracteristice infecțiilor urinare, care de obicei nu duc la insuficiența renală cronică. Afirmația precum că pentru o viață sănătoasă trebuie să beți cel puțin doi litri de apă pe zi este un neadevăr. Supraîncărcarea cu lichid este contraindicată în cazul bolilor renale și este asociată cu agravarea disfuncției renale.
      Este un mit și afirmația că majoritatea femeilor suferă de pielonefrită cronică. Petru Cepoida spune că așa se întâmplă, deoarece sunt interpretate incorect datele ultrasonografice și/sau de laborator.
      „Diagnosticarea bolilor renale cronice este scumpă și solicită efectuarea mai multor investigații” - la fel este un mit. La peste 90% din pacienți diagnosticarea solicită un număr limitat de analize și investigații simple, accesibile la nivel raional.
      „Dacă vin la dializă, mai am de trăit câteva luni”, este un alt mit la care s-au refrit medicii Centrului de Dializă. Mai multe exemple care spun că în medie pacienții supraviețuiesc în jur de 10 ani la dializă.
      Medicii resping afirmația precum că insuficiența renală cronică tratată prin dializă invalidează definitiv pacienții dializaţi. Potrivit lor, respectarea regimului alimentar recomandat de medic și tratamentul maladiilor asociate permite compensarea adecvată a bolii. Este un mit și ceea ce se crede că pacientul dializat nu poate avea o viață practic obișnuită. Medicii afirmă că dializa împreună cu tratamentul permit o ameliorare semnificativă a stării de sănătate și a calității vieții pacienților.
      Centrul de Dializă din Chișinău a lansat și primul portal informațional despre dializă. Brand managerul Centrului BB-Dializă, Svetlana Chiţanu, a menționat că este vorba de fostul site al centrului, care de la un site corporativ, a devenit unul informativ, în interesul pacienților. „Cei care au vrut să ne cunoască, știu deja cine suntem, acum trebuie pacienții noștri să știe ce trebuie să facă, astfel încât calitatea vieții lor să fie îmbunătățită, iar pentru a avea parte de o informație veridică nu au decât să acceseze site-ul dializa.md”, a spus Svetlana Chiţanu.
      Centrele BB-Dializă din Chișinău și Bălți deserveșc peste 500 de pacienți, ceea ce reprezintă 5 din 6 persoane din țară care au nevoie de dializă. Pacienții beneficiază de servicii de dializă de Înaltă calitate în baza poliței de asigurare medicală. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt circa 600 de pacienți incluși în dializă.
      ipn.md
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Apa, în primul rând
      Ştim cu toţii cât de importantă este apa pentru organism, dar ea joacă  un rol esenţial şi în modul în care arată pielea. Celulele pielii, ca majoritatea celulelor din corp, sunt formate în mare parte din apă (aproximativ 70%) şi, atunci când ea lipseşte, apar problemele, cum ar fi pielea uscată, subţire şi aspră, spentru că scade producţia de colagen şi de elastină – proteinele tegumentului. Este recomandat să bem 2 litri de apă pe zi, dar cantitatea poate fi diferită dacă practicăm sport sau transpirăm excesiv. Mai mult, renunţă la băuturile pe bază de cofeină deoarece provoacă deshidratare.
      Curăţarea
      Foloseşte un ulei-tratament pentru faţă, cu efect de curăţare şi de tonifiere asupra pielii. Uleiurile curăţă delicat tenul şi acţionează ca ser pentru a tonifia şi detoxifia pielea obosită şi demineralizată, având o compoziţie naturală. Mai mult, uleiul este perfect pentru tipurile de ten normal, uscat sau matur, dar şi pentru pielea sensibilă din jurul ochilor.

      Exfolierea
      Exfolierea este necesară pentru menţinerea pielii sănătoase. Ea constă în îndepărtarea celulelor moarte şi a murdăriei prezente pe piele, care nu dispar dacă te speli numai cu apă. Mai mult, îi oferă pielii o strălucire delicată. Foloseşte un gomaj pe bază de uleiuri organice, pe care-l aplici într-un strat subţire pe faţă.
      Mască hidratantă
      Un alt mod prin care-ţi poţi îngriji pielea: aplică o mască pentru faţă, cu efect hidratant şi de curăţare intensă. Acest produs hidratează instantaneu şi restabileşte aspectul radiant al pielii, eliminând şi impurităţile din pori.

      Îngrijirea corpului
      Pielea corpului are şi ea nevoie de îngrijire, motiv pentru care trebuie să foloseşti anumite produse care să menţină hidratarea şi catifelarea tegumentului. Pe lângă ritualul de zi cu zi mai poţi folosi produse destinate îngrijirii. Loţiunea pe bază de ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline şi extract de aloe vera poate fi o soluţie.
      Îngrijirea mâinilor
      Mâinele sunt cele mai expuse factorilor externi, sănătatea lor fiind afectată în timp, asta dacă nu se iau măsuri de precauţie. Şi, pentru că pielea mâinilor este la fel de sensibilă ca cea a feţei, este recomandat să foloseşti în fiecare zi produse specifice, crema fiind cea mai populară. Optează întotdeauna pentru creme nutritive şi hidratante care lasă pielea catifelată şi suplă.
      Pentru a evita problemele dermatologice şi pentru a încetini procesul de îmbătrânire alege să-ţi îngrijeşti pielea cu produse destinate tipului de piele pe care-l ai.
      csid.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Pentru a fi sanatosi si a avea energie, copiii, asemeni adultilor, trebuie sa bea multa apa; cantitatea de lichide necesare zilnic difera in functie de varsta, insa este bine sa stii ca atat legumele, cat si fructele contin apa si contribuie la doza zilnica recomandata de lichide, impreuna cu laptele, dar pentru ca ele contin si nutrienti precum calciu si Vitamina C, zahar si grasimi, cantitatea acestora trebuie limitata.
      Cata apa trebuie sa bea un copil zilnic
      Majoritatea adultilor isi asigura necesarul zilnic recomandat de lichide, care este de aproximativ 2 litri, din mesele si bauturile consumate in mod normal pe parcursul unei zile obisnuite; orice bauturi, inclusiv cele cu cofeina, contribuie la cantitatea de lichide necesara zilnic corpului .
      Copiii cu varste de pana la 8 ani au nevoie de mai putine lichide decat un adult sau decat copiii mai mari, insa recomandarea este aceeasi si pentru ei – ar trebui sa bea lichide la fiecare masa si de fiecare data cand le este sete.
      Copiii cu varste intre 4 si 8 ani, indiferent daca sunt baieti sau fete, trebuie sa consume aproximativ 1 litru de lichide pe zi.
      Copiii cu varste intre 9 si 13 ani, trebuie sa consume 1,7 l de lichide (in cazul fetitelor) sau 1,9 l de lichide (in cazul baieteilor).
      Pentru adolescentele cu varste intre 14 si 18 ani, doza zilnica recomandata de lichide este de 1,9 l, iar pentru adolescentii de aceeasi varsta, 2.6 litri zilnic.
      In zilele foarte calduroase, sau atunci cand copilul tau depune activitati fizice sutinute, pentru a compensa apa pierduta prin transpiratie, doza zilnica recomandata de apa creste, pentru a suplimenta aceasta pierdere; in functie de greutatea copilului, se recomanda intre 100 si 500 de ml de apa la fiecare 20 de minute, atunci cand copilul face exercitii fizice viguroase.
      Ce alte lichide sunt recomandate pentru hidratarea copilului
      Apa: apa, de la robinet sau imbuteliata, este cea mai buna sursa de hidratare pentru copilul tau; daca este rece, sau daca o bea dintr-un recipient mai deosebit, este posibil ca prichindelul sa bea o cantitate mai mare de fiecare data cand ii este sete; apa nu trebuie sa ii lipseasca, fie la gradinitia, la scoala, la antrenamente, sau in tabere.
      Laptele: pentru copii cu varste de peste 2 ani, laptele cu un continut mai redus de grasime este recomandat de specialisti, deoarece pana la aceasta varsta, cel mic are nevoie de grasimi pentru dezvoltarea creierului; pentru cei cu varste intre 2 si 8 ani, 500 de ml de lapte zilnic este doza indicata, in timp ce pentru copiii mai mari si adolescenti, cantitatea necesara creste la 700 de ml zilnic.
      Sucul natural de fructe trebuie limitat la 120-180 de ml zilnic pentru copiii cu varste pana la 6 ani, in timp ce copiii mai mari pot bea pana la 350 de ml de suc de fructe; este bine sa stii ca un suc cu continut integral de fructe contine zahar, insa nu si fibrele din fructul intreg.
      Apa minerala, sifonul si bauturile energizante nu sunt recomandate copiilor, deoarece contin calorii, cafeina si alte suplimente, care nu sunt sanatoase.
      copilul.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      În loc să ne eliberăm de astfel de sentimente negative, le închidem în noi. Iar emoțiile negative reprimate provoacă tensiuni în corp, care se manifestă sub forma unor dureri aparent fără cauză, sunt de părere specialiștii psychologytoday.com, transmite Știri.md cu referire la eva.ro. 
      Se numesc dureri psihosomatice și te poți confrunta cu ele fără să știi care este adevărata cauză. Iată cum afectează emoțiile negative reprimate corpul și ce dureri pot provoca:
      Zona lombară - Furie
      Zona inferioară a spatelui este locul în care se manifestă tensiunea provocată de furia reprimată. Pentru a o elimina, trebuie să înveți să îți exprimi constructiv frustrările și să rezolvi pe moment conflictele cu ceilalți. Nu este ușor să faci asta, dar după ce înveți să transformi furia într-o forță creatoare, îți poți schimba radical viața. Învață să transformi furia în asertivitate, să o exprimi constructiv, nu distructiv.
      Stomacul și intestinele - Frică
      Atunci când te temi, stomacul și intestinele sunt în tensiune. Probabil ai observat că atunci când îți este teamă de ceva, ai o senzație de gol în stomac. Cu cât negi și reprimi teama mai mult, cu atât mai puternic se va manifesta fizic, prin durere. Începe prin a conștientiza ceea ce îți provoacă teamă. Iar pe măsură ce vorbești despre temerile tale, vei reuși să estompezi tensiunea fizică la nivelul intestinelor și a stomacului.
      Inima și pieptul - Tristețe
      Atunci când durerea din piept nu este provocată de nicio afecțiune, stresul poate fi responsabil. Durerea emoțională reprimată poate cauza senzația de durere în piept și în zona inimii. Se poate întâmpla în cazul celor care refuză să recunoască faptul că au fost răniți profund de o persoană apropiată, celor care au trecut prin despărțiri dureroase sau pierderea unei persoane dragi. Dacă nu recunoști deschis că suferi și îți reprimi sentimentele, vei resimți presiunea prin durere fizică în zona pieptului.
      Migrene - Pierderea controlului
      Pentru persoanele obsedate să dețină întotdeauna controlul, senzația că lucrurile nu se desfășoară așa cum și-ar dori se poate manifesta sub forma durerilor de cap. Nu toate dificultățile din viață se rezolvă deținând complet controlul. Uneori, capacitatea de a accepta situația așa cum este poate fi mult mai valoroasă. Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba și vei scăpa de tensiunea imensă care îți provoacă migrene.
      Dureri de gât și umeri - Griji și responsabilități
      Dacă încerci să duci prea multe griji și responsabilități pe umerii tăi, te vei confrunta cu dureri și tensiune în această zonă. În loc să ceri ajutorul, ai tendința de a face totul singur. Iar acest lucru duce la apariția durerii în zona gâtului și a umerilor. Învață să delegi, să ceri ajutor și să decizi ce merită cu adevărat făcut și ce nu. Împarte responsabilitățile cu ceilalți.
      Oboseală - Resentimente 
      Resentimentul îți stresează întreg corpul și îți face mai mult rău decât oamenii față de care ai emoții negative.
      Dând vina pe alții, făcând pe victima și retrăind la infinit momente neplăcute din trecut nu faci altceva decât să te adâncești în emoții negative care te epuizează fizic și psihic. Resentimentele te împiedică să te bucuri de prezent și să beneficiezi de oportunitățile care îți apar în cale. Când îți concentrezi gândurile și emoțiile asupra celor care ți-au greșit, le permiți să te rănească și mai mult, la infinit. În loc să faci asta, învață să ierți și să mergi mai departe.
      Insensibilitate - Traumă
      Când suntem copleșiți de un eveniment, avem tendința de a ne amorți sentimentele. Este modalitatea psihicului de a depăși durerea sau pericolul. Evenimentele traumatizante nu sunt întotdeauna cele care ne pun viața în pericol, ci pot fi rezultatul unui pericol real sau imaginat, sau a unui istoric de abuz sau neglijare în copilărie. Cu timpul, dacă nu înveți să înfrunți trauma, amintirea ei se va manifesta asupra corpului tău. Prin urmare, îți ascunzi sentimentele atunci când te simți vulnerabil, îți este imposibil să ai încredere în ceilalți, situațiile nesigure îți cauzează confuzie și te fac să te blochezi. Primul pas de a te elimina de traumă este acela de a recunoaște puterea pe care o are asupra ta și de a cere ajutor de specialitate.
      Dificultăți de respirație - Anxietate
      Dificultățile de respirație, atacurile de panică și senzația de sufocare apar de obicei în cazul persoanelor anxioase. Se întâmplă în cazul celor care își reprimă tristețea. Nu vor să plângă și să-și manifeste tristețea apărută în urma unui eveniment nefericit. În schimb, țin totul în ei, își reprimă sentimentele și se concentrează asupra altor lucruri. Dar atunci când îți blochezi lacrimile este ca și cum ți-ai ține respirația. Eliberarea sentimentelor de tristețe prin plâns este precum o doză proaspătă de oxigen. Te eliberează și îți dă senzația de ușurare.
      Probleme cu vocea și gâtul - Opresiune
      Persoanelor oprimate nu le este permis să aibă o voce. Dacă ai crescut într-o atmosferă opresivă, exprimarea opiniilor și nevoilor era un lucru periculos. De asemenea, în acest caz ai în interiorul tău un critic aspru. Drept urmare, la maturitate ai devenit un adult care are tendința de a-și reprima sentimentele. Când simți că trebuie să vorbești, te reîntorci la comportamentele din copilărie și îți reprimi vocea. Acest conflict interior se manifestă prin probleme legate de voce și gât. Folosirea unui jurnal în care să scrii tot ceea ce ai de spus te poate ajuta să-ți eliberezi vocea și să elimini criticul din tine care îți judecă fiecare acțiune.
      Insomnia - Schimbări radicale
      Atunci când trec prin evenimente care le schimbă radical viața, fie că sunt pozitive sau negative, oamenii se confruntă cu insomnie. Teama de necunoscut este cea care provoacă tulburări ale somnului. Iar pentru a putea să scapi de ele, pune-le pe hârtie sau vorbește despre ele cu persoane apropiate. După ce ți le scoți din minte, vei putea să ai un somn odihnitor.
      eva.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Multe dintre ele, însă, exagerează cu slăbitul și își pun organismul în pericol. În acest caz, e bine să știi cum se calculează indicele de masă corporală. (IMC), transmite Știri.md.
      Cum se calculează indicele de masă corporală?
      Formula e cât se poate de simplă: 
      Astfel, greutatea (kg) / înălțime (m)2. 
      De exemplu: O femeie cu greutatea de 55 kg și 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2. După vârsta de 20 de ani, IMC se calculeaza la fel pentru toate persoanele.
      La copii și adolescenți se ține cont de vârstă și sex, calculul fiind mai complicat. 
      Un indice de 18,5 la adulți indică subponderabilitate. 
      Indicele între 18,5 si 24,9 apreciază greutatea ca fiind între limitele normale. 
      Între 25 și 29,9 se ridică semnale de alarmă, persoana fiind supraponderală. 
      Cu cât este mai mare indicele, cu atât mai periclitată este sănătatea.
      Un bătrân va avea mai multă grăsime decât un tânăr. 
      Atleții și sportivii au un IMC mai mare datorită mesei musculare, nu a grăsimii.
      Valori IMC:
      18,49 sau mai puțin – Subponderal.
      Între 18,50 și 24,99 – Greutate normală.
      Între 25,00 și 29,99 – Supraponderal.
      Între 30,00 și 34,99 – Obezitate (gradul I).
      Între 35,00 și 39,99 – Obezitate (gradul II).
      40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă.
      stiri.md
  •