Micul dejun: ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa evitam?


    Multi oameni spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Teoretic micul dejun ar trebui sa iti ofere energie pentru a incepe ziua si sa iţi potoleasca pofta pentru alimentele nesanatoase care ne ameninta silueta.

perechea-perfecta-ceaiul-si-micul-dejun-afla-care-sunt-combinatiile-potrivite_size1.jpg

Am facut o lista cu alimentele pe care obisnuim sa le mancam frecvent la micul dejun si am cerut pentru fiecare parerea medicului nutritionist.

1. Suc de fructe (fresh)

news_6646.jpg

Fructele trebuie consumate in stare cruda, in sezonul lor natural - atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva si de preferat in stare solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate a se consuma sub forma de sucuri/ fresh-uri - pentru a favoriza actul masticatiei (creierul va procesa fructele ca pe o masa solida si efectul satietatii va aparea reflex), dar si pentru consumarea unor portii corecte de fructe (prin suc exista tendinta de a se consuma o portie mai mare de fruct decat daca se mestecau efectiv fructele respective).

Pastrarea cojii fructului asigura o sursa importanta de fibre si un tranzit intestinal normal, cu aparitia scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.

In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa - ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor - pulpa lor.

Fresh-ul de fructe baut singur, pe post de mic dejun este o capcana calorica (un aport ridicat de calorii la un volum redus) si nu asigura o energie lent eliberabila pe parcursul intregii diminetii, fresh-ul absorbindu-se si metabolizandu-se foarte rapid (senzatie de foame rapid aparuta).

Se poate asocia pentru scaderea absorbtiei rapide cu o portie mica (25-30 g) de fructe oleaginoase crude - migdale, alune, nuci, fistic, caju (bogate in proteine vegetale, fibre si grasimi vegetale) sau cu cereale integrale – tip muesli (bogate in glucide lente si fibre).

2. Smoothie-uri din fructe sau / si legume

4-Delicious-Detox-Smoothies-You-Can-Make-at-Home.png

Smoothie-ul, spre deosebire de fresh-ul de fructe pastreaza si fibrele fructelor respective (pulpa plus coaja).

In combinatie cu legumele scade aportul de fructoza (zahar) si de calorii (legumele sunt mai hipocalorice) si creste cantitatea de fibre.
Se poate adauga si o cantitate mica de cereale integrale sau oleaginoase pentru cresterea valorii nutritive a combinatiilor. Poate reprezenta o varianta de mic dejun echilibrat, dar atentie la cantitate (capcana calorica la volum redus).

3. Cafea (cu sau fara zahar)

cafea-1484061762.jpg

Cafeaua – singura, fara alte asocieri - nu aduce un aport nutritiv sau caloric considerabil (ultimul este discutabil in functie de cantitatile de zahar sau lapte adaugate la cafea), de aceea nu poate reprezenta o masa de dimineata corecta.

Este de ajutor in procesul de digestie atunci cand este consumata alaturi de alte alimente si are efect energizant (in portii rezonabile 2-3 cani mici/zi).

Din contra, consumul in exces de cafea duce la o diureza accelerata cu ”furt” mineral – in special de calciu, magneziu, zinc sau fier - si aparitia unei stari de oboseala cu lipsa de energie (care se accentueaza paradoxal pe masura ce crestem cantitatea de cafea consumata - efectul invers fata de cel urmarit).

4. Lapte sau lapte cu cacao (cu sau fara zahar)

69f5ec.jpg

Zaharul este alimentul cu care, indiferent de varsta - copii sau adulti – trebuie sa ducem o lupta permanenta pentru scaderea portiilor din alimentatia noastra zilnica.

Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza:

  • pentru adulti o cantitate de 70 g zahar (aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar (12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei,
  • iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi (aprox 6, 5 lingurite de zahar).

Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective - inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata sau cel adaugat suplimentar unor alimente (ex lapte cu zahar).

Laptele cu cacao – baut simplu, fara zahar (nu cel cu cacao indulcita sau ciocolata praf) poate fi un aliment energizant si nutritiv la micul dejun indiferent de varsta la care este consumat.

5. Cereale pentru mic dejun (cele din comert)

de-ce-laptele-cu-cereale-nu-este-cel-mai-sanatos-mic-dejun_size1.jpg

Cerealele pot reprezenta o varianta corecta de mic dejun, daca indeplinesc cateva conditii:

- sa fie integrale, nu procesate si fara adaos de zahar sau arome, aditivi, umpluturi din crema;
- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar)
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

6. Iaurturile cu sau fara fructe

ce-nu-stiai-despre-iaurturile-din-comert_size1.jpg

Iaurtul cu fructe este o combinatie corecta – in special daca se consuma in varianta separate - iaurt simplu si fruct proaspat sau in varianta amestecata “de casa” - iaurt amestecat cu fruct copt, bine pasat sau cubulete.

Variantele de iaurt cu fructe din comert aduc o cantitate nerezonabil de mare de zahar (chiar daca sunt cu un aport redus de grasimi 0% ele sunt periculoase prin cantitatea mare de glucide continuta). Nu sunt recomandate in consumul zilnic pe post de mic dejun sau gustare.

7. Paine cu unt si gem sau dulceata

paine-cu-unt-de-pasare.jpg

Combinatia paine, unt si gem alaturi de o portie de lactat (lapte sau iaurt) poate fi o combinatie relativ echilibrata de proteine (lapte, unt) - glucide (paine, dulceata) - grasimi (lapte, unt) - vitamine si minerale (vitamina D, A, calciu, magneziu si fosfor). Este o combinatie calorica, recomandata copiilor - in special pe perioda de crestere (cand au nevoie de un necesar caloric ridicat) si mai putin indicata adultilor – in special celor cu probleme de greutate, diabet sau dislipidemii.

8. Painea si sandvişurile

57ad8bfcd0c65_24695534f7fcc45033f46b53db98b6c7db082d7.jpg

Tartina de paine - cu carne; paine cu peste; paine cu branza; paine cu ou - (alaturi de o garnitura de legume) - este o combinatie corecta de mic dejun.

Aduce un glucid cu energie lent eliberabila - painea cu fibre sau seminte (nu din faina alba) si o proteina (gustoasa si satioasa) – iata cateva exemple:

  • carnea (ideal un tip de mezel facut in casa - carne la cuptor, friptura, snitel dietetic fara ulei )
  • pestele (la cuptor sau fish fingers dietetice, facute in casa)
  • pasta de ficat (pateul de casa facut din ficat fiert bine frecat cu unt, galbenus de ou fiert si condimente)
  • branza - sau crema de branza facuta in casa (branza de vaci frecata cu unt si condimente), telemea usor sarata sau desarata (datorita recomandarii unui consum cat mai redus de sare)
  • oul (ca si omleta - usor de incorporat intr-un sandviş), mai rar cascaval si de evitat complet branza procesata (de tip branza topita sau toast)

Ideal la aceasta asociere ar fi un adaos de legume ca garnitura sanatoasa de fibre, minerale si vitamine proaspete
Ideea de tartina aduce diferit fata de conceptul de sandviş cantitatea de paine (1 felie de paine/ tartina vs 2 felii de paine/ sandvich).

Cantitatea corecta de paine (individualizata si in functie de rata metabolica, sexul, varsta, greutatea sau conditii speciale de sanatate ale fiecarei persoane) poate varia de la 1-2 la max 3-4 felii de paine/ mic dejun, adica una-doua - maxim 3-4 tartine mici.

Painea prajita se deshidrateaza prin prajire (pierde prin prajire apa - deci aparent e mai usoara, mai “light”), dar pastreaza caloriile integrale (de aceea este o capcana pentru dietele de slabire cand se cantaresc alimentele, painea trebuind cantarita si calculata in dieta respectiva inainte de a fi prajita si consumata).  

9. Mezeluri

mezeluri_06_ae51eb99d0.jpg

Carnea procesata – mezelurile - sunt o optiune destul de frecvent accesata pentru mesele de dimineata sau seara in traditia romaneasca actuala, acest lucru neinsemnand ca reprezinta insa si cea mai sanatoasa alegere.

De departe, cele mai sanatoase variante de mezeluri sunt cele produse in casa – prin coacere, fierbere, marinare, afumare - situatie in care este cunoscut procesul producerii carnii procesate si condimentele folosite.

Intre tipurile de mezeluri existente cele mai bune optiuni sunt cele tip carne integrala prelucrata – piept, pulpa, muschi (afumate, fierte, marinate) si mai putin indicate sunt cele sub forma de tocaturi, amestecuri sau paste (parizer, crenvusti, salam, toba, lebar, carnati - aduc un aport ridicat de grasimi si carne de calitate inferioara sau oase). Cantitatea de sare, aditivi, amelioratori de gust sau conservanti de asemenea conditioneaza calitatea unui mezel - cu cat mai mica este, cu atat mai sanatos este si mezelul respectiv.

Recomandarile ghidurilor de nutritie actuale conditioneaza cresterea consumului de carne alba (pui- curcan) si peste sau fructe de mare la 5 zile / saptamana, in detrimentul consumului de carne rosie - vita sau porc - maxim 2 zile/ saptamana (o portie de aprox 100-120 g/ zi).

10. Clatite cu dulceata/sirop/nutella

cum-preparam-cele-mai-pufoaseclatite-sapte-greseli-care-ne-impiedica-sa-obtinem-un-desert-perfect.jpg

Nu pot fi considerate o varianta sanatoasa sau echilibrata de mic dejun datorita faptului ca sunt de fapt niste combinatii in diverse forme de glucide (faina, zahar, ciocolata, fructe), cu agresivitate maxima pancreatica – glicemica si adipogenetica (dezechilibreaza glicemia si favorizeaza ingrasarea). 

11. Oua

ce-ai-mancat-la-micul-dejun-ochiurile-sau-omleta-alunga-foamea-studiu_size1.jpg

Oul este un aliment de calitate superioara, meta-analize rezultate din studii indelungate demonstrand clar lipsa legaturii intre galbenusul de ou si colesterolul nostru – un mit indelung discutat.

Este perfect tolerat consumul oului ca aliment zilnic : 1-2 buc oua de gaina / la adult si 1 ou de gaina la copil. Combinarea oului cu proteine sanatoase - carne slaba (sunca sau baconul nu corespunde acestei categorii) sau branza (cottage, cas, mozzarella, telemea de vaca sau capra) si legume preferabil proaspete, crude - reprezinta modelul unei mese proteice si foarte satioase.

Oul asigura senzatia de satietate (tine de foame) diferit in functie de modalitatea de pregatire a lui – cel mai satios este oul fiert tare, apoi descrescator - oul moale - cleios, oul sub forma de omleta si in final, oul romanesc – aruncat in apa clocotita care se digera cel mai usor si tine cel mai putin de foame. In asociere cu painea integrala si legumele reprezinta o combinatie energizanta (proteine – glucide - fibre), aducatoare de energie lenta pe tot parcursul diminetii.

12. Produse de patiserie (gen croasanti, gogosi, merdenele, covrigi)

croissante-Le-Grenier-a-Pain.jpg

Aceste variante sunt in topul dezastrelor dintre toate variantele posibile de mic dejun - sunt de fapt calorii goale, fara nutrienti de valoare, producand cresteri ale colesterolului, ale glicemiei si ale tensiunii arteriale, si nu in ultimul rand sunt o “reteta de succes” pentru ingrasare!

13. Batoane pentru micul dejun (din comert)

a8847d3c0834ac5009330759aa643f91.jpg

Batoanele de mic dejun reprezinta o varianta rapida a unei mese de dimineata atent organizate si trebuie selectionate in functie de eticheta lor nutritionala - trebuie sa respecte principiile cerealelor:

- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar);
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

14. Hamburger

557b693fd327b4.jpg

Un hamburger in varianta fast-food este pentru majoritatea persoanelor o optiune mult prea consistenta de mic dejun, cu digestie dificila si un real “furt” vascular in prima parte a zilei, ducand la obosirea organismului si scaderea randamentului si a tonusului energetic al persoanei respective.

O varianta de hamburger dietetic - sanatos (nu obligatoriu pe post de mic dejun, poate mai indicat la masa de pranz) ar putea fi alcatuit dintr-o chifla mica din paine integrala servita cu multe legume crude (fara sosuri sau doar cu sos de mustar cu/fara iaurt), condimente si o “chiftea” stil burger - de casa (din carne tocata slaba si coapta pe foaie de pergament la cuptor, fara a se praji in baie de ulei).

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • maria981s
      De maria981s
      Consumul de zahăr adăugat a arătat contribuții majore la doza de calorii consumate de fiecare adult și copil zilnic! Consumul ridicat de zahăr se conectează cu îngrășarea și efecte extrem de negative asupra glicemiei. Acestea sunt deja două elemente care pot avea un impact negativ asupra sănătății fiecăruia, respectiv două motive întemeiate pentru a renunța la zahăr! 
      Stevia este un îndulcitor pe bază de plante cu zero calorii! Dacă alegeți să înlocuiți zahărul de masă cu un extract de stevia de înaltă calitate, vă va ajuta nu doar în scăderea consumului zilnic de zahăr, dar și în scăderea caloriilor care vă vor ajunge în corp. Păstrând aportul de calorii la un nivel sănătos, veți reuși să alungați obezitatea la fel ca și alte probleme de sănătate des întâlnite, precum diabetul.
      Slăbește sănătos fără să renunți la dulciuri! 
      Cu toate acestea, înlocuirea zahărului cu o alternativă sănătoasă, este recomandată nu doar persoanelor la care există riscul de diabet ci și la persoanele care pur și simplu își doresc să slăbească!
      Dacă vă confruntați cu kilograme în plus de care nu reușiți nici cum să scăpați, motivul poate varia, însă cel mai des întâlnit este excesul de calorii.
      Stevia, ceva dulce fără calorii!

      Caloriile pot fi reduse, fără să vă cântăriți fiecare masă și fără să cheltuiți o avere pe programe dietare! Tot ce trebuie să faceți este să renunțați la zahăr, însă nu la dulce!
      clickpentrufemei.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Frigul, vremea umedă și vântul pun la grele încercări părul și pielea. Pe parcursul acestui anotimp, te poți confrunta cu multe probleme apărute din cele mai diverse cauze de mediu. Înarmează-te cu informații și pregătește-ți trusa de salvare pentru orice situație care apare pentru a-i face față cât mai repede și eficient.
      1 Iritații ale pielii
      În general, tenurile deschise la culoare și uscate sunt și cele mai sensibile. Însă există situații și când un ten aparent puternic, cum ar fi cel mixt, poate fi la fel de delicat atunci când se instalează temperaturile scăzute și vântul. La aceste provocări se adaugă poluarea, care este din ce în ce mai mare și mai agresivă. Confortul pielii scade și apar nu numai pete roșii, ci și  senzația de mâncărime.
      Soluții. Curăță tenul sensibil folosind soluții delicate, geluri pentru tenuri sensibile, evităscruburile și loțiunile astringente și calmează pielea folosind apă termală. Iar fondul de ten alege-l din farmacie, pentru a fi sigură că formula lui este hipoalergenă.
      2 Cuperoză
      Vasele de sânge superficiale se inflamează din diverse cauze, necunoscute până în prezent, însă frigul și vântul pot agrava cuperoza. La fel de nefastă este schimbarea bruscă de temperatură, atunci când ieșim de la căldură în frig sau invers. Și, cum e foarte greu sătratezi coperoza, mai bine încearcă să previi dezastrele folosind câteva modalități de protecție a tenului.
      Soluții. Masează tenul cu ulei de jojoba, care este un ingredient hidratant excelent, regleazăproducția de sebum și susține refacerea pielii. Îl poți folosi seara, în locul cremei de noapte, dar și dimineața, în zilele geroase sau cu vânt puternic.
      Turmericul este un alt remediu la care poți apela dacă ai o astfel de problemă, pentru că are o acțiune antiinflamatoare puternică. O mască rapidă o prepari amestecând turmeric cumiere. Masca se aplică pe față pe zonele cu probleme și se lasă să acționeze cel puțin 20 de minute.
      3 Pete pe ten
      Fie ai stat la soare fără să folosești o protecție adecvată, fie sunt urme de la acnee. Aceste pete pigmentare nu apar și nici nu se agravează în această perioadă, însă acum este momentul ideal să scapi de ele mai ușor.
      Soluții. Peelingurile pe bază de acid azelaic, kojic, AHA sunt cele mai bune soluții, însăaceste tratamente trebuie făcute în cabinetele cosmetice pentru a nu cauza pielii arsuri sau iritații. Laserul sau dermabraziunea sunt alte tratamente ce se pot face în cabinete. Însă poți face ceva pentru a scăpa de ele și acasă. Pe lângă cremele de depigmentare, poți folosi și măști din fructe sau zeama de lămâie. Aplică acest suc pe față și lasă-l să acționeze 2-3 minute, apoi clătește cu apă.
      4 Riduri în jurul ochilor
      Te gândești că soarele nu mai este atât de puternic și ochii nu sunt atât de afectați. Lumina slabă, frigul și vântul sunt tot atâtea cauze care te pot face să strângi ochii mai des și, prin urmare, ridurile să se accentueze. Și nu uita că principala cauză a apariției ridurilor este poluarea, după care urmează ultravioletele (raze prezente chiar și în anotimpul rece). Fie cădeja s-au format și încerci să le diminuezi, fie că acum pot să se formeze, ia măsuri!
      Soluții. Hidratează optim zona ochilor și netezește ridurile aplicând dimineața și seara o cremă antirid cu efect rapid sau una bogată în acid hialuronic.
      Aplică o mască de ochi o dată pe săptămână pentru a calma și a relaxa zona delicată a ochilor.

      5 Cuticule aspre
      Temperaturile scăzute și spălarea frecventă a mâinilor sunt cei mai mari inamici ai cuticulelor. Se usucă, se exfoliază și se rup, uneori dureros, lăsând în urmă răni.
      Soluții. Pentru a topi rapid cuticulele și pentru a scăpa de corvoada tăierii lor, aplică zeamăde lămâie (1-2 ori pe săptămână) sau geluri speciale și împinge-le cu un bețișor.
      Iar pentru a le da catifelare și hidratare, aplică în fiecare zi puțin ulei pe conturul unghiei și masează delicat. Toată operațiunea îți va lua mai puțin de un minut!
      6 Puncte negre
      Apar când porii sunt deschiși și sebumul oxidează în interiorul lor. Sunt inestetice, iar extragerea lor poate traumatiza pielea și orice iritație în această perioadă trebuie evitată.
      Soluții. În timp ce faci o baie caldă pentru a-ți relaxa mușchii, pielea își va deschide și mai mult porii și poate fi curățată ușor cu geluri speciale.
      Pentru a preveni dilatarea porilor, aplică o mască din cartof crud ras. Excesul de sebum va fi absorbit astfel, iar porii vor fi mult reduși.
      7 Puncte de grăsime
      Apar, culmea, atunci când tenul este deshidratat. Iar această perioadă este propice acestui fenomen – prin urmare, să nu te mire dacă apar astfel de puncte de grăsime în jurul ochilor sau oriunde pe față.
      Soluții. Acele, spun unii, sunt singurele care te scapă de aceste puncte de grăsime. Se înțeapă cu un ac, însă operațiunea trebuie făcută numai în cabinetele cosmetice și cu ace de unică folosință.
      Uneori, acestea se resorb doar printr-o bună hidratare a pielii. O cremă hidratantă este tot ce ai nevoie pentru a menține tenul fin și în afara acestor probleme.
      8 Cearcăne
      Cauzele lor sunt sunt diverse, de la moștenirea genetică și oboseală la o afecțiune internă. Chiar dacă nu reprezintă ceva periculos, cearcănele știrbesc din frumusețea chipului și devin o prioritate când ne fardăm. Unele farduri reușesc să le ascundă, altele nu, însă mai sunt câteva gesturi pe care le putem face pentru a le diminua aspectul.
      Soluții. Chiar dacă nu ai o cremă specială pentru ochi, ai putea folosi ulei de migdale sau de cocos sau pur și simplu o fiolă de vitamina E. Aplică aceste substanțe în jurul ochilor și masează delicat. Folosite câteva zile la rând, aceste substanțe te ajută să reduci aspectul lor. Aplică-le seara și lasă-le peste noapte să acționeze.
      Feliile de castravete aplicate pe ochi au proprietăți astringente, iar pliculețele de ceai umede diminuează vasodilatația și reduc retenția de fluide. Ambele comprese trebuie aplicate reci.
      Se lasă să acționeze câteva zeci de minute, după care clătești.

      9 Pori dilați
      Deși nu par o mare problemă, ei dau ceva bătăi de cap și te împiedică să obții un ten cu aspect perfect orice produs ai alege – ba, mai mult, uneori machiajul îi scoate și mai mult în evidență.
      Din princina lor, și tenul devine mai lucios, cu grăsime.
      Soluții. Poți folosi produse speciale pentru pori dilați. Acestea conțin substanțe astringente, cum ar fi AHA sau acid salicilic. Sau îți poți masa tenul cu suc de fructe – îl lași pe față 5-10 minute, apoi clătești pielea foarte bine cu apă.
      Peelingul superficial poate fi o altă soluție pentru o perioadă de câteva luni.
      10 Buze crăpate
      Vin vremuri grele pentru buze. Cu pielea extrem de subțire și lipsite de stratul adipos protector, buzele se usucă foarte ușor. Rujul cremos și balsamul sunt salvatoare în zilele foarte reci sau cu vânt puternic.
      Soluții. Atunci când sunt crăpate, umezește-le cu apă și apoi freacă-le ușor cu miere sau zahăr, pentru a exfolia pielea uscată și pentru a ajuta pielea să se vindece mai repede.
      Uleiul sau untul sunt excelente pentru a calma usturimea și a proteja pielea de uscăciune. Ferește-te de rujurile care usucă buzele și de balsamurile cu ardei iute sau mentă (aceste substanțe iritante pot intensifica uscăciunea și disconfortul).
      11 Piele uscată
      Chiar dacă nu mai este soare puternic, uscăciunea aerului și frigul fac ca pielea să piardăapa mai ușor și gradul de deshidratare crește. Ridurile devin mai vizibile și mai adânci, iar uneori apare senzația de mâncărime. Așa se manifestă lipsa apei din țesuturi.
      Soluții. Crema hidratantă pare să nu mai facă față – chiar și ea are nevoie de ajutor! E timpul să folosești un ser sau fiole cu acid hialuronic. Acesta atrage apa în țesuturi și o menține. Se aplică ușor și face minuni. Fă măcar o cură de zece zile!
      Când deshidratarea își face simțită prezența și la nivelul corpului, ia-ți ca aliat o cremă cu uree. Este intens hidratantă, dar și emolientă și creează o barieră care împiedică pierderea apei în exterior. Poți s-o aplici și de 2-3 ori pe zi, mai ales pe zonele rugoase sau care te mănâncă. Foarte curând, vei resimți confortul.
      12 Păr casant
      Și el este predispus uscării. Se rupe ușor și vârfurile se despică, aducând un aspect ciufulit și neîngrijit.
      Soluții. Folosește cel puțin o dată pe săptămână un tratament pentru păr, după șamponare. Poate să înlocuiască balsamul sau poate să-l completeze. Secretul este să-l lași pe păr cel puțin cinci minute, pentru a i se reface textura.
      Uleiul de păr este și el de mare ajutor, atât pentru hidratare, cât și pentru protejarea fibrei capilare. Aplică două, trei picături de ulei în fiecare zi pe păr, pe toată lungimea.
      femeia.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Dacă piciul Dvs. deja este un adevărat campion, sau deocamdată un începător în ale sportului, dacă acesta a reușit să participe la curse de alergare, adoră să înoate sau, pur și simplu, plimbările pe bicicletă sunt pasiunea lui, e timpul să îl puneți la o nouă încercare care-i va demonstra că e mai puternic decât crede.
      Pe 17 noiembrie se va desfășura Kids Indoor Triathlon - eveniment care reprezintă un bun prilej pentru copilul Dvs. de a dedica o zi întreagă sportului, de a se distra și de a-și depăși limitele. Evenimentul va avea loc într-un club sportiv din capitală și va include trei probe diferite: înotul în piscină, ciclismul pe o bicicletă staționară și alergarea pe o bandă de alergat. Tânărul sportiv va trebui să parcurgă toate aceste probe consecutiv, fără oprire.

      Participând la triatlon, un copil nu se dezvoltă doar din punct de vedere fizic. Studiile demonstrează că exercițiile fizice au un efect pozitiv asupra memoriei și a concentrației. În timpul competițiilor de triatlon, copiii acumulează o mulțime de cunoștințe de la antrenori și își dezvoltă capacitatea de gândire matematică. Copiii învață cum să calculeze distanța, viteza, frecvența cardiacă etc.
      Participarea la astfel de competiție aduce nu numai distracție și relaxare, dar este și o cale spre a dezvolta abilitățile sociale. Sportul îi învăță pe copii să fie competitivi, dar, în același timp, corecți și onești, îi antrenează să îmbine competitivitatea cu integritatea, să-și creeze relații interumane de calitate, să socializeze și să se bucure de viață.
      Este important de reținut faptul că o astfel de competiție îi va oferi copilului mai multă încredere în propriile forțe. Acesta își va cunoaște punctele forte, dar și slăbiciunile și va învăța să comunice constructiv cu colegii/adversarii săi.
      Înregistrează-ți copilul la Kids Indoor Triathlon, inspiră-l spre un stil de viață activ și disciplinat! Evenimentul va avea loc pe 17 noiembrie în clubul Aquaterra Fitness Ciocana, începând cu ora 10:00. Pentru mai multe informații și pentru înregistrare accesați: ftrm.md
      ftrm.md
    • maria981s
      De maria981s
      Ca urmare a infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la diferite medicamente, la nivel mondial se înregistrează circa 700.000 de decese anual, iar aproximativ 33.000 de persoane decedează în Uniunea Europeană în fiecare an, din această cauză, transmite Știri.md.
      Ministerul Sănătății mai menționează că Republica Moldova se găseşte într-o situație alarmantă la compartimentul reținerii rezistenței antimicrobiene, fapt ce impune necesitatea unor măsuri de intervenţie de maximă urgenţă la toate nivelurile. 
      Sondajele „Eurobarometru” privind rezistența antimicrobiană, efectuate din 2010 și până în prezent, arată că nivelul de conștientizare, atât al specialiștilor din domeniu, cât a populației față de legătura dintre utilizarea antimicrobienelor, dezvoltarea și răspândirea rezistenței antimicrobiene continuă să fie scăzut. Aceasta duce în continuare la utilizarea irațională a antimicrobienelor la om și animale.
      La etapa actuală, oriunde în lume, antibioticele sunt utilizate pe scară largă în producția animalieră, aceleași clase de antimicrobiene fiind utilizate atât la om, cât și la animalele de la ferme, iar lanțul alimentar reprezintă o cale importantă pentru răspândirea microorganismelor rezistente la antimicrobiene. Multe dintre aceste microorganisme afectează atât animalele, cât și oamenii prin mediul pe care îl împart. Aceasta face ca sănătatea umană, animală și a mediului să fie inseparabilă atunci când vine vorba de combaterea rezistenței antimicrobiene, iar abordarea „O singură sănătate pentru toți” este singurul mod viabil de a face progrese reale în regiune și în lume.
      În acest an, întreaga omenire va marca cea de-a patra Săptămână mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice în perioada 12-18 noiembrie 2018, angajându-se să aplice principiul „O singură sănătate pentru toți”.
      „Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, sporind de la an la an, numărul deceselor din cauza eșecului terapeutic. Pentru combaterea eficientă a acestui fenomen este necesară implicarea tuturor autorităților din sectorul sănătății umane dar și animale, siguranței alimentelor și furajelor, protecției mediului, industriei de producere și cercetare a medicamentelor, înregistrării produselor biologic active, administrațiilor publice centrale și locale, instituțiilor și departamentelor, organizațiilor necomerciale și societății civile per ansamblu. Comunicarea trebuie să ducă la creșterea gradului de conștientizare publică și profesională a rezistenței antimicrobiene, la prescrierea corectă și utilizarea rațională a antimicrobienelor”, a declarat secretarul de stat, Aliona Serbulenco.
      „Agenția pentru Siguranța Alimentelor, medicii veterinari asigurăm și supraveghem respectarea cadrului legislativ și normativ privind utilizarea antibioticelor în produsele de origine animalieră. Efectuăm ample programe de testare a laptelui, cărnii, peștelui, privind conținutul de reziduuri de antimicrobiene pentru a împiedica pătrunderea acestora pe piața de consum și de a evita impactul lor negativ asupra sănătățiii umane”, a menționat Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 
      „Succesul în combaterea rezistenței la antibiotice rezidă în implicarea fiecărei persoane, medic clinician și veterinar, comunității și a societății în general”, a accentuat coordinatorul Programe urgențe în sănătate publică, Biroul OMS în Republica Moldova, Stela Gheorghiță.
      În același timp, rezultatele naționale privind sensibilitatea la antimicrobiene a microorganismelor patogene izolate de la persoane atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de preparatele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă intenție:
      • Fiecare a treia tulpină de Staphylococcus aureus este rezistentă la tetraciclină (30,4%), clindamicină (35,2%) și eritromicină (38,4%).
      • Aproximativ două din trei tulpini de Streptococcus pneumonia sunt rezistente la co-trimoxazol (59,6%), cefaclor (61,3%), oxacilină (64,9%).
      • Reprezentanții familiei Enterobacteriacea, precum E.coli, au prezentat rezistenţă îngrijorătoare la amoxicilin-clavulanic (56,5%), ampicilină (58,2%), aztreonam (62,0%), ticarcilin (72,6%).
      • Tuberculoza multidrogrezistență primară și secundară înregistrează rate înalte, respectiv comparativ cu media din Regiunea Europeană a OMS, constituind 26% și 64% comparativ cu 12% și 50% respectiv.
      • Circa 60% din tulpinile de microorganisme izolate de la pacienţi cu infecţii de plagă chirurgicală sunt rezistente la antimicrobiene.
      • Tratamentul medicamentos în boli obişnuite, precum faringite, bronşite sau toxiinfecţii alimentare cauzate de bacterii suferă eşec datorită administrării iraționale și, deseori, în exces a antimicrobienelor.
      Actualmente, la nivel național există cadrul legal privind modul de prescriere și eliberare a antibioticelor. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale întreprinde acțiuni pentru implementarea prevederilor privind eliberarea antimicrobienelor doar în baza prescrierii, ceea ce permite scăderea consumului de antibiotice, monitorizarea eliberării preparatelor și sancționarea abaterilor.
      În contextul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice în mai multe instituții medicale și instituții de învățământ din țară vor fi organizate diverse activități de informare și sensibilizare privind rezistența la antibiotice.
      Câteva reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:
      • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului.
      • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele.
      • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele.
      • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament.
      • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.
      stiri.md
    • maria981s
      De maria981s
      Exista un numar limita de cezariene pe care le poate avea o femeie ?
      Desi nu s-au facut suficiente cercetari pentru a demarca o limita a numarului operatiilor cezariene care pot fi facute in conditii de siguranta, medicii sunt de parere ca cele mai multe femei pot avea 3 nasteri prin aceasta metoda. Dar, este important de stiut ca fiecare operatie de cezariana, este in general, mai complicata decat anterioara.
      Pentru unele femei, riscul de a avea complicatii chirurgicale - cum ar fi infectia sau sangerari abundente - creste doar usor de la o cezariana la alta. Daca ati avut un travaliu lung si dificil inainte de prima cezariana, o a doua operatie ar putea fi mai putin extenuanta. Procesul de vindecare va dura cel putin la fel ca si la prima, eventual mai mult daca veti dezvolta complicatii.
      Pentru alte femei - cum ar fi cele care au cicatrici interne importante - riscul de repetare a operatiei de cezariana creste substantial.
      Efectele principale ale unei cezariene repetate

      Slabirea peretelui uterin. Fiecare incizie uterina lasa un punct slab in peretele uterin. Acest lucru ar putea interfera cu sarcinile viitoare.
      Probleme cu placenta. Cu cat ati avut mai multe operatii de cezariana, cu atat riscul de a dezvolta probleme cu placenta creste - cum ar fi atunci cand placenta se implanteaza prea adanc si ferm in peretele uterin (placenta accreta), sau atunci cand placenta acopera partial sau complet deschiderea cervixul (placenta previa)
       Leziuni ale vezicii urinare. Leziuni ale vezicii urinare sunt posibile, dar mai putin frecvente la prima cezariana, in schimb, incepand cu cea de-a doua, riscul de a le face creste. Acest risc apare probabil din cauza tesutului cicatricelor care se dezvolta dupa o cezariana, prin legarea vezicai urinare la uter
      Sangerarea abundenta. Sangerarea abundenta este posibila dupa orice cezariana. Riscul de a suferi o sangerare abundenta creste de la o operatie la alta, la fel ca si necesitatea unei histerectomii - indepartarea uterului pentru a salva viata pacientei in cazul unei sangerari abundente.
      La a treia cezariana, ruscurile trebuie cantarite cu grija
      Multe femei au avut parte de operatii de cezariana repetate. Cu toate acestea, dupa a treia, riscurile chirurgicale trebuiesc cantarite cu mare grija fata de dorinta de a avea sarcini ulterioare.
      Daca ati nascut un copil prin cezariana, este posibil sa aveti o alta optiune cu cel de-al doilea - programati-va o alta cezariana sau alegeti varianta nasterii vaginale de dupa o cezariana (VBAC).
      Cu ani an urma, o operatie de cezariana incheia orice speranta de a mai naste vreodata normal. Astazi, datorita in mare parte, schimbarilor din tehnica chirurgicala, VBAC este posibila in multe cazuri. De fapt, aproximativ 75% dintre femeile care incearca VBAC reusesc cu succes o nastere vaginala.
      VBAC nu este o solutie potrivita pentru toate femeile, totusi. Uneori, o complicatie a sarcinii sau conditiile initiale impiedica posibilitatea unei VBAC de succes. Multe spitale locale nu ofera VBAC, deoarece acestea nu au personalul sau resursele necesare in cazul unei operatii de cezariana de urgenta. 
      Sfaturi despre cezariana
      Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
      Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
      Aveti grija de dumneavoastra
      Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum.
      desprecopii.com
  •