Micul dejun: ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa evitam?


    Multi oameni spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Teoretic micul dejun ar trebui sa iti ofere energie pentru a incepe ziua si sa iţi potoleasca pofta pentru alimentele nesanatoase care ne ameninta silueta.

perechea-perfecta-ceaiul-si-micul-dejun-afla-care-sunt-combinatiile-potrivite_size1.jpg

Am facut o lista cu alimentele pe care obisnuim sa le mancam frecvent la micul dejun si am cerut pentru fiecare parerea medicului nutritionist.

1. Suc de fructe (fresh)

news_6646.jpg

Fructele trebuie consumate in stare cruda, in sezonul lor natural - atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva si de preferat in stare solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate a se consuma sub forma de sucuri/ fresh-uri - pentru a favoriza actul masticatiei (creierul va procesa fructele ca pe o masa solida si efectul satietatii va aparea reflex), dar si pentru consumarea unor portii corecte de fructe (prin suc exista tendinta de a se consuma o portie mai mare de fruct decat daca se mestecau efectiv fructele respective).

Pastrarea cojii fructului asigura o sursa importanta de fibre si un tranzit intestinal normal, cu aparitia scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.

In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa - ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor - pulpa lor.

Fresh-ul de fructe baut singur, pe post de mic dejun este o capcana calorica (un aport ridicat de calorii la un volum redus) si nu asigura o energie lent eliberabila pe parcursul intregii diminetii, fresh-ul absorbindu-se si metabolizandu-se foarte rapid (senzatie de foame rapid aparuta).

Se poate asocia pentru scaderea absorbtiei rapide cu o portie mica (25-30 g) de fructe oleaginoase crude - migdale, alune, nuci, fistic, caju (bogate in proteine vegetale, fibre si grasimi vegetale) sau cu cereale integrale – tip muesli (bogate in glucide lente si fibre).

2. Smoothie-uri din fructe sau / si legume

4-Delicious-Detox-Smoothies-You-Can-Make-at-Home.png

Smoothie-ul, spre deosebire de fresh-ul de fructe pastreaza si fibrele fructelor respective (pulpa plus coaja).

In combinatie cu legumele scade aportul de fructoza (zahar) si de calorii (legumele sunt mai hipocalorice) si creste cantitatea de fibre.
Se poate adauga si o cantitate mica de cereale integrale sau oleaginoase pentru cresterea valorii nutritive a combinatiilor. Poate reprezenta o varianta de mic dejun echilibrat, dar atentie la cantitate (capcana calorica la volum redus).

3. Cafea (cu sau fara zahar)

cafea-1484061762.jpg

Cafeaua – singura, fara alte asocieri - nu aduce un aport nutritiv sau caloric considerabil (ultimul este discutabil in functie de cantitatile de zahar sau lapte adaugate la cafea), de aceea nu poate reprezenta o masa de dimineata corecta.

Este de ajutor in procesul de digestie atunci cand este consumata alaturi de alte alimente si are efect energizant (in portii rezonabile 2-3 cani mici/zi).

Din contra, consumul in exces de cafea duce la o diureza accelerata cu ”furt” mineral – in special de calciu, magneziu, zinc sau fier - si aparitia unei stari de oboseala cu lipsa de energie (care se accentueaza paradoxal pe masura ce crestem cantitatea de cafea consumata - efectul invers fata de cel urmarit).

4. Lapte sau lapte cu cacao (cu sau fara zahar)

69f5ec.jpg

Zaharul este alimentul cu care, indiferent de varsta - copii sau adulti – trebuie sa ducem o lupta permanenta pentru scaderea portiilor din alimentatia noastra zilnica.

Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza:

  • pentru adulti o cantitate de 70 g zahar (aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar (12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei,
  • iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi (aprox 6, 5 lingurite de zahar).

Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective - inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata sau cel adaugat suplimentar unor alimente (ex lapte cu zahar).

Laptele cu cacao – baut simplu, fara zahar (nu cel cu cacao indulcita sau ciocolata praf) poate fi un aliment energizant si nutritiv la micul dejun indiferent de varsta la care este consumat.

5. Cereale pentru mic dejun (cele din comert)

de-ce-laptele-cu-cereale-nu-este-cel-mai-sanatos-mic-dejun_size1.jpg

Cerealele pot reprezenta o varianta corecta de mic dejun, daca indeplinesc cateva conditii:

- sa fie integrale, nu procesate si fara adaos de zahar sau arome, aditivi, umpluturi din crema;
- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar)
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

6. Iaurturile cu sau fara fructe

ce-nu-stiai-despre-iaurturile-din-comert_size1.jpg

Iaurtul cu fructe este o combinatie corecta – in special daca se consuma in varianta separate - iaurt simplu si fruct proaspat sau in varianta amestecata “de casa” - iaurt amestecat cu fruct copt, bine pasat sau cubulete.

Variantele de iaurt cu fructe din comert aduc o cantitate nerezonabil de mare de zahar (chiar daca sunt cu un aport redus de grasimi 0% ele sunt periculoase prin cantitatea mare de glucide continuta). Nu sunt recomandate in consumul zilnic pe post de mic dejun sau gustare.

7. Paine cu unt si gem sau dulceata

paine-cu-unt-de-pasare.jpg

Combinatia paine, unt si gem alaturi de o portie de lactat (lapte sau iaurt) poate fi o combinatie relativ echilibrata de proteine (lapte, unt) - glucide (paine, dulceata) - grasimi (lapte, unt) - vitamine si minerale (vitamina D, A, calciu, magneziu si fosfor). Este o combinatie calorica, recomandata copiilor - in special pe perioda de crestere (cand au nevoie de un necesar caloric ridicat) si mai putin indicata adultilor – in special celor cu probleme de greutate, diabet sau dislipidemii.

8. Painea si sandvişurile

57ad8bfcd0c65_24695534f7fcc45033f46b53db98b6c7db082d7.jpg

Tartina de paine - cu carne; paine cu peste; paine cu branza; paine cu ou - (alaturi de o garnitura de legume) - este o combinatie corecta de mic dejun.

Aduce un glucid cu energie lent eliberabila - painea cu fibre sau seminte (nu din faina alba) si o proteina (gustoasa si satioasa) – iata cateva exemple:

  • carnea (ideal un tip de mezel facut in casa - carne la cuptor, friptura, snitel dietetic fara ulei )
  • pestele (la cuptor sau fish fingers dietetice, facute in casa)
  • pasta de ficat (pateul de casa facut din ficat fiert bine frecat cu unt, galbenus de ou fiert si condimente)
  • branza - sau crema de branza facuta in casa (branza de vaci frecata cu unt si condimente), telemea usor sarata sau desarata (datorita recomandarii unui consum cat mai redus de sare)
  • oul (ca si omleta - usor de incorporat intr-un sandviş), mai rar cascaval si de evitat complet branza procesata (de tip branza topita sau toast)

Ideal la aceasta asociere ar fi un adaos de legume ca garnitura sanatoasa de fibre, minerale si vitamine proaspete
Ideea de tartina aduce diferit fata de conceptul de sandviş cantitatea de paine (1 felie de paine/ tartina vs 2 felii de paine/ sandvich).

Cantitatea corecta de paine (individualizata si in functie de rata metabolica, sexul, varsta, greutatea sau conditii speciale de sanatate ale fiecarei persoane) poate varia de la 1-2 la max 3-4 felii de paine/ mic dejun, adica una-doua - maxim 3-4 tartine mici.

Painea prajita se deshidrateaza prin prajire (pierde prin prajire apa - deci aparent e mai usoara, mai “light”), dar pastreaza caloriile integrale (de aceea este o capcana pentru dietele de slabire cand se cantaresc alimentele, painea trebuind cantarita si calculata in dieta respectiva inainte de a fi prajita si consumata).  

9. Mezeluri

mezeluri_06_ae51eb99d0.jpg

Carnea procesata – mezelurile - sunt o optiune destul de frecvent accesata pentru mesele de dimineata sau seara in traditia romaneasca actuala, acest lucru neinsemnand ca reprezinta insa si cea mai sanatoasa alegere.

De departe, cele mai sanatoase variante de mezeluri sunt cele produse in casa – prin coacere, fierbere, marinare, afumare - situatie in care este cunoscut procesul producerii carnii procesate si condimentele folosite.

Intre tipurile de mezeluri existente cele mai bune optiuni sunt cele tip carne integrala prelucrata – piept, pulpa, muschi (afumate, fierte, marinate) si mai putin indicate sunt cele sub forma de tocaturi, amestecuri sau paste (parizer, crenvusti, salam, toba, lebar, carnati - aduc un aport ridicat de grasimi si carne de calitate inferioara sau oase). Cantitatea de sare, aditivi, amelioratori de gust sau conservanti de asemenea conditioneaza calitatea unui mezel - cu cat mai mica este, cu atat mai sanatos este si mezelul respectiv.

Recomandarile ghidurilor de nutritie actuale conditioneaza cresterea consumului de carne alba (pui- curcan) si peste sau fructe de mare la 5 zile / saptamana, in detrimentul consumului de carne rosie - vita sau porc - maxim 2 zile/ saptamana (o portie de aprox 100-120 g/ zi).

10. Clatite cu dulceata/sirop/nutella

cum-preparam-cele-mai-pufoaseclatite-sapte-greseli-care-ne-impiedica-sa-obtinem-un-desert-perfect.jpg

Nu pot fi considerate o varianta sanatoasa sau echilibrata de mic dejun datorita faptului ca sunt de fapt niste combinatii in diverse forme de glucide (faina, zahar, ciocolata, fructe), cu agresivitate maxima pancreatica – glicemica si adipogenetica (dezechilibreaza glicemia si favorizeaza ingrasarea). 

11. Oua

ce-ai-mancat-la-micul-dejun-ochiurile-sau-omleta-alunga-foamea-studiu_size1.jpg

Oul este un aliment de calitate superioara, meta-analize rezultate din studii indelungate demonstrand clar lipsa legaturii intre galbenusul de ou si colesterolul nostru – un mit indelung discutat.

Este perfect tolerat consumul oului ca aliment zilnic : 1-2 buc oua de gaina / la adult si 1 ou de gaina la copil. Combinarea oului cu proteine sanatoase - carne slaba (sunca sau baconul nu corespunde acestei categorii) sau branza (cottage, cas, mozzarella, telemea de vaca sau capra) si legume preferabil proaspete, crude - reprezinta modelul unei mese proteice si foarte satioase.

Oul asigura senzatia de satietate (tine de foame) diferit in functie de modalitatea de pregatire a lui – cel mai satios este oul fiert tare, apoi descrescator - oul moale - cleios, oul sub forma de omleta si in final, oul romanesc – aruncat in apa clocotita care se digera cel mai usor si tine cel mai putin de foame. In asociere cu painea integrala si legumele reprezinta o combinatie energizanta (proteine – glucide - fibre), aducatoare de energie lenta pe tot parcursul diminetii.

12. Produse de patiserie (gen croasanti, gogosi, merdenele, covrigi)

croissante-Le-Grenier-a-Pain.jpg

Aceste variante sunt in topul dezastrelor dintre toate variantele posibile de mic dejun - sunt de fapt calorii goale, fara nutrienti de valoare, producand cresteri ale colesterolului, ale glicemiei si ale tensiunii arteriale, si nu in ultimul rand sunt o “reteta de succes” pentru ingrasare!

13. Batoane pentru micul dejun (din comert)

a8847d3c0834ac5009330759aa643f91.jpg

Batoanele de mic dejun reprezinta o varianta rapida a unei mese de dimineata atent organizate si trebuie selectionate in functie de eticheta lor nutritionala - trebuie sa respecte principiile cerealelor:

- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar);
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

14. Hamburger

557b693fd327b4.jpg

Un hamburger in varianta fast-food este pentru majoritatea persoanelor o optiune mult prea consistenta de mic dejun, cu digestie dificila si un real “furt” vascular in prima parte a zilei, ducand la obosirea organismului si scaderea randamentului si a tonusului energetic al persoanei respective.

O varianta de hamburger dietetic - sanatos (nu obligatoriu pe post de mic dejun, poate mai indicat la masa de pranz) ar putea fi alcatuit dintr-o chifla mica din paine integrala servita cu multe legume crude (fara sosuri sau doar cu sos de mustar cu/fara iaurt), condimente si o “chiftea” stil burger - de casa (din carne tocata slaba si coapta pe foaie de pergament la cuptor, fara a se praji in baie de ulei).

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • Calandrella
      De Calandrella
      Estrogenul
      Estrogenul este un hormon produs de ovare, dar este prezent într-o cantitate foarte mică și la bărbați. Este implicat în producția de colagen și menținerea stării de hidratare a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă – după 40 de ani – nivelul de estrogen scade, ceea ce face ca pielea să se subțieze și să își piardă elasticitatea.
      Un nivel prea ridicat al estrogenilor afectează, de asemenea, aspectul pielii. Una dintre afecțiunile des întâlnite este melasma (hiperpigmentarea pielii, de obicei la nivelul feței) care apare mai ales în timpul sarcinii.
      Testosteronul
      Testosteronul stimulează activitatea glandelor sebacee, care au rolul de a proteja pielea împotriva factorilor nocivi din mediul extern, prin producerea unei substanțe grase (sebum). În cazul femeilor, prea mult testosteron duce la sindromul ovarelor polichistice, acnee, căderea părului și hirsutism.
      Persoanelor care se confruntă cu un exces de sebum le este recomandat, printre altele, să limiteze consumul de produse lactate, care conțin hormoni ce pot stimula producția de sebum și să consume alimente care conțin Omega-3 (macrou, somon, spanac, broccoli, nuci) și zinc (semințe de dovleac, linte).
      Cortizolul
      Numit și hormonul stresului, cortizolul este produs de glanda suprarenală și este eliberat ca răspuns la stres. Ritmul în care trăim face ca nivelul cortizolului să fie mai mereu crescut și noi să fim expuși riscului de a suferi de hipertensiune arterială sau depresie.
      La nivelul pielii, stresul cronic poate duce la agravarea acneei și a eczemelor. Excesul de cortizol este și una dintre cauzele apariției vergeturilor – despre celelalte cauze și cele mai bune metode de tratament poți citi mai multe aici.
      Hormonii tiroidieni
      Hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă. Secreția insuficientă de hormoni tiroidieni este ceea ce numim hipotiroidie, în timp ce secreția excesivă determină hipertiroidia.
      În primul caz, când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, apar problemele de concentarare, oboseala, intoleranța la frig, iar pielea este foarte uscată. Când, dimpotrivă, tiroida produce hormoni în exces, acest lucru se manifestă prin stări de anxietate, iritabilitate, insomnie, scăderea în greutate, iar la nivelul pielii, apare traspirația excesivă. Doar medicul poate recomanda un tratament adecvat, după realizarea unor analize specifice.
      psychologies.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Despre femei: La 30 de ani trebuie să ai…
      … o piesă de mobilă care să nu fie moştenire de familie.
      … ţinuta perfectă dacă şeful sau bărbatul visurilor tale îţi spun să fii gata într-o oră.
      … o poşetă, un geamantan şi o umbrelă de care să nu-ţi fie ruşine că le porţi.
      … un trecut suficient de suculent pentru a ţi-l aminti cu plăcere la bătrâneţe.
      … o adresă de e-mail, o căsuţă vocală şi un cont bancar la care nimeni în afară de tine să nu aibă acces.
      … un prieten care te face să râzi şi altul care te lasă să plângi.
      … un set de şurubelniţe, o bormaşină portabilă şi un sutien negru de dantelă.
      … ceva ridicol de scump pe care ţi l-ai cumpărat doar pentru că meriţi.
      … un program de exerciţii fizice, un set de produse cosmetice şi un plan de bătaie pentru problemele de frumuseţe care vor urma după 30 de ani.
      … un start solid într-o carieră care îţi place, o relaţie satisfăcătoare şi o imagine de ansamblu a lucrurilor pe care vrei să le îmbunătăţeşti în viaţa ta.
      … cum e să te îndrăgosteşti fără să-ţi pierzi capul.
      … cum te simţi la gândul că vei avea copii.
      … cum să părăseşti un bărbat , cum să-ţi demisia de la job şi cum să ai o dispută cu un prieten fără să rupi relaţia.
      … când să te străduieşti mai mult şi când să renunţi pur şi simplu.
      … unde să te duci când sufletul tău are nevoie de alinare.
      … că nu poţi modifica lungimea picioarelor, lăţimea şoldurilor şi temperamentul părinţilor tăi.
      … că ai avut, poate, o copilărie perfectă, dar s-a terminat de mult.
      … ce ai face şi ce n-ai face pentru dragoste şi bani.
      … în cine să ai încredere, în cine să nu ai încredere şi de la cine să nu iei lucrurile personal.
      … să nu-ţi ceri iertare pentru ceva ce n-ai făcut.
      sfatulparintilor.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Pe picioare
      Piciorul este un simbol al umilinței și al integrității. Persoanele care se spală prima oară pe picioare sunt altruiste, capabile să trăiască și care se bucură de orice clipă a vieții.
      Pe mâini

      Mâinile au fost întotdeauna un simbol al forței, unității și solidarității. Oamenii care își spală mâinile mai întâi în duș nu cedează de teamă. Sunt extrem de idealiști și vor tinde întotdeauna spre ce este mai bun.
      Pe față
      Fața este zona care ne permite să vedem, să auzim, să mirosim și să mâncăm. Pentru tine, cel mai important lucru este starea materială și ai face orice pentru a avea multe lucruri materiale. Oamenilor din jurul tău le este greu să te înțeleagă, însă pe tine nu te interesează părerea lor. Ești o fire egoistă și de aceea, în dormitor nu te remarci ca fiind o amantă pricepută. Te gândești prea mult la tine.
      Pe umeri și gât
       
      Oamenii care își spală umerii sau gâtul prima oară sunt foarte muncitor și extrem de competitivi. Nu acceptă să fie refuzați și vor face orice pentru a-și atinge scopurile.
      Șase iluzii optice care dezvăluie părțile ascunse ale personalității tale
      Pe piept
      Pieptul este o zonă sensibilă pentru toate mamiferele, care se vor strădui să o protejeze cu orice preț. Dacă vă spălați mai întâi pieptul la duș, sunteți tipul de de persoană care se simte confortabil în propria piele. Încrederea voastră este un lucru pe care mulți o admiră pentru că întotdeauna vă arată calea cea dreaptă în viață. Despre astfel de oameni se crede că sunt corecți și că nu le place să fie distrași atunci când se concentrează să rezolve ceva. Ei sunt destul de nerăbdători cu oamenii care nu văd lucrurile așa cum le văd și ei.
      La subraț
      Aceste persoane sunt muncitoare și indispensabile. În general, sunt persoane populare și cu picioarele pe pământ. Aceste persoane sunt foarte săritoare când cineva se află la nevoie. Nu au cine știe ce abilități în dormitor și nu reușești să-ți satisfaci mereu partenerul.
      Zona intimă
      Oamenii care la duș își spală prima dată zona intimă sunt foarte timizi. Ei nu au încredere în forțele proprii,nu au mulți prieteni și sunt văzuți de cei din jur ca plictisitori și neinteresați. Perseverența este slăbiciunea lor și au tendința de a renunța cu ușurință.
      Pe păr

      Dacă te speli prima dată pe păr atunci când intri în duș, înseamnă că ești o fire artistică, iar visatul cu ochii deschiși este hobby-ul tău preferat. De aceea, poți realiza ceea ce alte persoane nu pot. Atunci când te afli într-o relație, știi foarte bine cum să îți satisfaci partenerul.
      Pe brațe
      Despre persoanele care-și spală mai întâi brațele se crede că sunt dependenți de serviciu și că muncesc din greu. Sunt foarte populare și sunt mereu dispuse să-i ajute pe alții. Ce nu reușesc ele să înțeleagă este dacă cei din jur sunt sinceri cu ele sau nu. De asemenea, se mai spune că sunt nesiguri și foarte nemulțumiți de rezultate.
      Pe spate
      Oamenii care își spală mai întâi spatele sunt precauți și rezervați. Sunt introvertiți și singuratici. E foarte greu să le câștigi încrederea, dar și când o faci, vei câștiga un prieten de nădjede.
      www.tabu.ro

    • Calandrella
      De Calandrella
      Caderea parului este o problema cu care se confrunta femeile, barbatii, dar si copiii. Tratamentele pentru caderea parului presupun inlocuirea parului sau restaurarea lui.
      Recent s-a constat ca frunzele de guava sunt un miracol pentru caderea parului. Aceste frunze contin ingrediente care favorizeaza cresterea rapida parului. O multime de oameni au incercat multe sampoane, uleiuri sau tratamente care au functionat, insa nu pe termen lung. Alti oameni merg la medic pentru a le prescrie o reteta ,chiar daca este mai scumpa.
      Daca esti adepta remediilor naturiste, acest articol este perfect pentru tine. Nu numai ca este ieftin, ci este si foarte usor de procurat. Cel mai bun remediu pentru caderea parului se gasestein guave.

      Iata cum trebuie sa prepari remediul:
      Pune un litru de apa intr-un vas si adauga o mana de frunze de guava.
      Pune vasul la fiert si lasa-l sa fierba la foc mic timp de 20 de minute.
      Ia-l de pe foc si lasa-l sa se raceasca.
      Maseaza-ti scalpul cu amestecul si lasa-l sa actioneze, apoi spala-te.
      Frunzele de guava au atras atentia specialistilor, pentru ca au nenumarate beneficii pentru sanatate. Sunt bogatein vitamina A si C, potasiu, fibra sanatoasa si licopen.
      perfecte.md
    • Calandrella
      De Calandrella
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Caracteristicile grupei AB
      Grupa AB este una extrem de rara, mai putin de 5% din populatia lumii se inscriu in aceasta grupa sangvina. Grupa AB este cea mai noua din randul tuturor grupelor sangvine si se crede ca a parut in urma cu 10-12 secole in urma, prin combinarea grupelor A si B. Acest lucru se traduce prin faptul ca posesorii grupei sangvine AB sunt “cameleonici”. In functie de circumstante, ei pot avea caracteristici apropiate grupei, sau grupei B, sau chiar amandurora in acelasi timp.
       
      Te mai poate interesa
      Dieta pe grupe de sange – Grupa 0
      Dieta pe grupe de sange – Grupa A
      Dieta pe grupe de sange – Grupa B
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Alimente permise si interzise
      Potrivit doctorului D’Adamo, persoanele din grupa AB au “mostenit” aciditatea stomacala mica de la grupa A, dar si adaptarea la carne de la grupa B. Deci, pe fondul unui nivel scazut al acidului gastric la care se dauga consumul de carne care nu se metabolizeaza suficient, persoanele din grupa AB au tendinta de supraponderabilitate. Caracteristicile grupei B vor iesi la iveala cand se consuma fasole verde, porumb, grau negru sau seminte de susan. Se inhiba productia de insulina ceea ce va duce la scaderea glicemiei si de aici la un metabolism mai putin eficace. Dr. D’Adamo recomanda persoanelor din grupa AB sa evite cafeina si alcoolul, in special in conditii de stres.
      De asemenea, ei ar trebui sa consume tofu, produse lactate (iaurt si kefir) si legume verzi si fructe de mare, peste (somon, sardine, ton). Ar mai trebui evitate produsele afumate intrucat, din cauza nivelului scazut de acid gastric care sa le proceseze, pot duce la cancer la stomac.
      Cei care se inscriu in grupa sangvina AB ar trebui sa manance putin si des pentru a contracara problemele digestive legate de nivelul scazut al secretiilor gastrice. Potrivit lui D’Adamo, este de asemenea foarte importanta si combinatia de alimente. Mai exact posesorii grupei sangvine AB n-ar trebui sa combine proteinele cu alimente care contin amidon la aceeasi masa.
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Cum sa faci fata stresului
      Potrivit lui D’Adamo, posesorii grupei AB au tendinta de a-si interioriza emotiile, in special furia, ceea ce este extrem de rau pentru sanatate. Mult mai rau decat daca iti extereriorizezi sentimentle. Tocmai de aceea, pentru persoanele din grupa AB este recomandat sa faca o combinatie de exercitii fizice de calmare (asemanatoare celor din grupa A), dar si exercitii fizice intense (ca la grupa B). De exemplu, trei zile pe saptamana exercitii aerobice (alergare, mers cu bicicleta) si doua zile de exercitii de calmare (yoga sau tai chi).
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Sfaturi pentru persoanele din grupa AB
      Iata cateva recomandari oferite de D’Adamo:
      – evita situatile de maxima solicitare
      – evita ideile fixe, mai ales daca nu ai o influenta asupra lor
      – fa-ti un plan clar pentru a-ti atinge obiectivele anuale, lunare, saptamale, zilnice pentru a evita sa intri in panica
      – fa schimbarile in stilul de viata gradat, pas cu pas, nu dintr-odata
      – fa miscare 45-60 de minute de exercitii aerobice de cel putin doua ori pe saptamana, combinate cu exercitii de stretching, meditatie si yoga.
      – fa-ti un grup de prieteni, vecini sau colegi cu care sa interactionezi cat mai des
      – practica zilnic tehnici de vizualizare
      – petrece si timp singur intr-o activitate, hobby care iti face placere, independent de altii
      – daca ai o slujba sedentara, fa cateva pauze in care sa faci putina miscare.
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Exemplu de meniu pentru grupa B
      Mic dejun: apa cu lamaie, un pahar de suc diluat de grapefruit, doua felii de paine Ezekiel, iaurt, tofu, cafea.
      Pranz: 100 g piept de curcan, 2 felii de paine de secara, salata Caesar, 2 prune, ceai de plante.
      Gustare: prajitura cu branza tofu, ceai de plante (este potrivit si ice tea).
      Cina: omleta cu tofu si garnitura de legume, salata de fructe (un pahar de vin rosu este permis).
      sfatulparintilor.ro
       
  •