Când expiră data alimentelor?


    Îți savurezi cafeaua. Ar merge și o prăjiturică, îți zici. Doar că, spre dezamăgirea ta, pe cutia cu fursecuri scrie că acestea au expirat (ce ghinion!) chiar ieri. Tot pachetul ajunge la coșul de gunoi. Oare chiar era necesar acest gest?

Evident că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment ce are termenul de consum depășit. Consecințele pot fi nu doar neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), ci și, în unele cazuri, grave. Pe de altă parte însă, nu toate alimentele provoacă intoxicație alimentară imediat ce le-a trecut termenul de valabilitate, așa că nu te grăbi să arunci la gunoi un aliment expirat de curând. Ar fi o risipă și de bani și de mâncare. Unele produse se păstrează mai multă vreme decât credem și pot fi consumate inclusiv după expirare fără risc pentru sănătate, dacă au fost corect depozitate (ambalaj intact, ferite de umezeală).

Ce spun datele de pe ambalaj
Zahărul, sarea și multe alte condimente au un termen practic nelimitat de valabilitate dacă sunt păstrate la temperatura camerei și ferite de contactul cu umezeala. Ele nu-ți pun sănătatea în pericol nici dacă le folosești după câțiva ani de la data cumpărării. La fel, ciocolata neagră și pastele făinoase se conservă mult timp, fără a fi necesar să stea la frigider. Însă alta e situația în cazul lactatelor, ouălor sau cărnii.

Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul lor sunt foarte utile fiindcă îți indică până la ce moment își mențin gustul și calitățile nutritive și microbiologice. Află ce înseamnă termenul de valabilitate de pe ambalaje, adică data limită de consum și data limită de consum optim, fiindcă diferă între ele!

* Data limită de consum apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de xx.xx.xxxx“ (zi/lună/an) și indică până când poți mânca în siguranță acel aliment. Aceste produse nu trebuie consumate după ce au expirat deoarece pot provoca intoxicație alimentară. Este vorba de alimente precum carnea crudă și peștele proaspăt, mezelurile, unele lactate (iaurt, brânzeturi), alimente semipreparate, produsele de patiserie cu cremă/umpluturi. 

* Data limită de consum optim apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…“, urmată de precizarea „Vezi data de pe ambalaj“. Aceste alimente se păstrează mai mult timp și pot fi consumate inclusiv după data înscrisă fără a reprezenta un pericol real pentru sănătate. În această categorie intră biscuiții, cafeaua, ciocolata, cerealele, conservele, produsele congelate, unele alimente afumate (somon, cârnați).

Hai să vedem ce alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit!

Lapte

mai-destept-in-bucatarie-cum-alegi-cel-mai-bun-lapte-de-baut_size1.jpg

Laptele UHT are termen lung de conservare. Dacă n-ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul. După ce desfaci cutia, poți consuma laptele atât timp cât mirosul și gustul lui se mențin intacte (maximum 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).

Nedesfăcut, poți păstra laptele UHT la temperatura camerei, iar după deschidere, numai la frigider.

Iaurt

1447918989d80f0142.jpg

Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, deoarece bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare. Sigur, cu condiția să-l fi ținut la frigider. Acest lucru e valabil doar pentru iaurturile simple, cu fructe sau îndulcite, nu și pentru budincile sau cremele cu ou. Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat!

Brânză și smântână

1456736661675ffcfd.jpg

Smântâna și cremele de brânză rezistă mai mult decât indică termenele de valabilitate înscrise pe ambalaj, mai ales dacă pachetele n-au fost desfăcute. Asemenea iaurtului, și aceste două lactate conțin bacterii benefice ce le prelungesc valabilitatea.

Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) nu se conservă la fel de mult și trebuie consumate până la data expirării. Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.

Ouă

oua-940x576.jpg
Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e al paharului cu apă: scufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o cameră de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.

Carne și mezeluri

Mezeluri-Mures-730x456.jpg

Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare; altfel, poți suferi o intoxicație. Odată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. În schimb, mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data expirării.

În ce privește carnea, dacă aceasta are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă există temeri, mai bine arunc-o! Întotdeauna prepară bine carnea din punct de vedere termic, ca să distrugi eventualele bacterii prezente în ea.

Fructe și legume

OPINIA NUTRIȚIONISTULUI.jpg

Le putem mânca atât timp cât n-au putrezit. Dar, chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate, putem consuma restul.

Orez, paste făinoase, biscuiți

paste.jpg

Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente din sticlă sau în borcane ermetice.

Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.

Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, ținute în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul, să nu fie bombat ori deformat. 

Produse congelate

alimentele-congelate-sau-cele-proaspete-care-sunt-mai-sanatoase_size1.jpg

Mazăre, fasole, broccoli, căpșune. Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp întrucât nu poate fi recongelat.

Mucegaiul: da sau ba?

Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață. Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm partea cu mucegai și mâncăm restul? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot! Mucegaiul produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm partea mucegăită, fiindcă micotoxinele se răspândesc în tot alimentul fără să le vedem cu ochiul liber, fiind microscopice. Așadar, e mai bine să fim prevăzători!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • maria981s
      De maria981s
      Alergiile au simptome deranjante și pot limita serios activitățile în care se poate implica o persoană, precum și gradul de satisfacție în ceea ce privește gustul și aroma alimentelor consumate. Potrivit specialiștilor, există o modalitate simplă pentru a proteja copiii de riscul de alergii și anume includerea unor tipuri variate de alimente în primul lor an de viață. Apariția și exacerbarea simptomelor alergice ar putea fi stopate în acest mod prin creșterea rezistenței organismului. O echipă de cercetători europeni a studiat tipul de alimentație practicat de părinții din Austria, Finlanda, Franța, Germania și Elveția pentru a măsura eficiența unei alimentații diversificate pentru prevenirea astmului, alergiilor alimentare și a rinitei alergice. 

      Acesta este primul studiu care a demonstrat existența unei legături directe dintre expunerea organsimului la diferite tipuri de mâncăruri în primul an de viață și protecția împotriva manifestărilor alergice ulterioare. Se pare că nutriția complexă poate influența decisiv ritmul de dezvoltare al sistemului imunitar al copiilor. Expunerea de timpuriu la o gamă variată de alimente crește șansele ca sistemul imunitar să accepte substanțele prezente în ele fără a declanșa alergii. În acest mod sunt favorizate recunoașterea componentelor specifice de către sistemul imunitar și proliferarea bacteriilor benefice în tractul gastrointestinal. Acest studiu face parte dintr-o inițiativă mai largă de a evalua riscurile prezentate de factorii alimentari și de a preveni în mod eficient alergiile.
      Femeile care au participat la studiu au fost recrutate din cele cinci țări în timp ce erau însărcinate, iar după naștere au ținut un jurnal în care au notat toate alimentele pe care le-au consumat bebelușii lor de la vârsta de 3 luni până la 12 luni. Au fost realizate o serie de chestionare și analize frecvente până când copiii au împlinit vârsta de 6 ani pentru a se putea stabili în mod clar dacă fiecare copil are alergii (clasificate în baza unui diagnostic de la cel puțin un medic specialist).A fost definit și un scor al diversității alimentare în funcție de numărul de alimente diferite care au fost introduse în dieta copilului până la împlinirea vârstei de un an. La acest studiu au participat 856 de copii.

      Rezultatele obținute au demonstrat că un scor mai ridicat al diversității alimentare (mai multe tipuri diferite de alimente în meniul zilnic) este asociat cu un risc mai redus de simptome alergice. S-au identificat și alimente specifice care au redus în mod semnificativ șansa de alergii. Astfel, consumul de produse lactate și de pește în primul an de viață are un efect ridicat de protecție împotriva astmului și alergiilor alimentare. Când copiii au fost testați la vârsta de 6 ani, o dietă mai puțin variată a fost asociată cu o producție mai redusă de proteine care creează celulele responsabile de suprimarea răspunsului negativ al sistemului imunitar la factorii alergeni.
      De asemenea, s-a constatat cât de mult contează vârsta la care sunt introduse diferite alimente în meniul zilnic. Comparând scorul diversității alimentare, atât de la 6 luni, cât și de la un an, cercetătorii au identificat o protecție mai ridicată la vârsta de un an. În concluzie, perioada dintre 6 luni și vârsta de un an este intervalul ideal de introducere a diferitelor alimente pentru a reduce riscul de reacții alergice pe termen lung.
      Gravitatea reacțiilor alergice a fost mai ridicată în cazul copiilor care aveau ambii părinți cu alergii față de copiii ai căror părinți nu sufereau de alergii și tendința spre o dietă deloc variată a fost mult mai ridicată în cazul copiilor care aveau unul sau ambii părinți cu alergii. Acest lucru se poate datora prudenței cauzate de afecțiunile existente ale părinților, dar efectul este de a crește riscul copiilor de a deveni alergici. În prezent se recomandă introducerea alimentelor solide în dieta bebelușilor începând cu vârsta de 4 luni, iar asigurarea unei diversități alimentare în special între 6 luni și un an, poate preveni cu succes apariția simptomelor problematice.
      eva.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Laptele matern – primul aliment inteligent

      Orice medic pediatru va recomanda cu insistenta mamei sa-si alapteze copilul. O serie de studii facute sub egida OMS au demonstrat – in sustinerea campaniei dusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii – ca un copil care este alaptat cel putin in primele sase luni de viata va avea un coeficient de inteligenta cu de la trei pana la opt unitati mai mare decat un bebe care nu primeste lapte matern.
      Daca copilul este alimentat conform recomandarilor pediatrilor pana la doi ani, iar diversificarea este inceputa dupa sase luni, timp in care copilul primeste doar lapte matern, coeficentul de inteligenta a sporit, in mai mult de 60 la suta din cazuri cu pana la 10 unitati. Suficient cat sa se faca diferenta intre inteligent si mediocru.
      Proteinele, secretul memoriei

      Proteinele fac parte din structura neurotransmitatorilor cerebrali. Fara un aport ridicat de proteine, calitatea si cantitatea acestora scade. Scade capacitatea de invatare, calitatea memoriei se reduce, scade imaginatia, inventivitatea si creativitatea. Proteinele sunt cel mai bine asimilate la masa de dimineata si la masa de pranz. Pranzul copiilor trebuie sa contina o cantitate mare de proteine. Un aport suficient de proteine reduce stresul, imbunatateste capacitatea de concentrare, intarzie aparitia oboselii.
      In concluzie, pranzul copilului trebuie sa contina carne cu proteina de buna calitate, preparata adecvat varstei, dar si elementele care sa sustina nevoile energetice ale copilului – zaharuri si grasimi. O pulpa de pui la cuptor alaturi de o portie de fasole verde si cateva linguri de smanatana sunt pranzul ideal. Plus o bucata de ciocolata pentru necesarul de zaharuri si un plus de energie. Sau o bucata de muschi de vaca, cu legume usor calite si o budinca de orez cu dulceata sunt solutia perfecta pentru un pranz al scolarului mic.
      O alimentatie echilibrata si pe o educatie alimentara care sa inceapa din momentul in care „bebe inca suge de la sanul mamei lui”. Nu are justificare excesul de grasimi, de dulce si de fainoase rafinate: biscuiti, paine. Cereale integrale, orez, malai in forma cea mai apropiata de starea lor naturala sunt hrana cea mai buna.
      Grasimi sanatoase pentru un creier activ

      Creierul contine 60 la suta grasime, iar o treime din aceasta provine din alimentatie. Celebra Omega 3 este secretul creierului viu, activ, care oboseste greu si care este capabil de eforturi de concentrare sustinute. Schema ideala este compusa din uleiuri vegetale cat mai putin prelucrate tremic, ulei de masline si de porumb in detrimentul celui de floarea soarelui, mai ales ca urmare a continutului mai ridicat de Omega 3 din primele doua. Peste gras de doua ori pe saptamana si uleiuri vegetate in fiecare zi in detrimentul celor de origine animala sau a celor continute in lactate grase, branzeturi si unt. Lactatele concentrate – unt si branza – trebuie sa aiba o concentratie de grasimi de maximum 60 la suta in cazul untului si 20 la suta la branzeturi pentru a fi alimente bune. Este de dorit ca un copil scolar sa consume peste de doua ori pe saptamana, iar cantitatea de unt sa nu depaseasca 50 de grame pe zi.
      Creierul iubeste dulciurile de calitate

      Pentru functionarea normala, creierul are nevoie de zaharuri. Sunt principala sursa de energie. Pentru a functiona normal, celulele cerebrale au nevoie de un aport constat de glucide. Dar asta nu inseamna insa ciocolata si zahar. Inseamna cereale integrale, legume uscate, fructe, care aduc un aport de zaharuri de buna calitate.
      Dulciurile concentrate au un efect contrar. Aduc un aport rapid de energie, dar cresc concentratia de insulina din sange si scad glicemia ceea ce induce senzatia de foame, asa ca efectele pe termen lung sunt un metabolism lent, obosit si tendinta spre obezitate.
      Micul dejun este masa dulce. Cereale, miere, si zaharuri sanatoase, rezultate din fructe si lactate. In nici un caz dulciuri rafinate, in nici un caz paine alba si unt. Poate paine neagra din faina integrala, putin unt si miere!. Consumul de zaharuri dupa ora 18.00 care pot aduce tulburari de somn, prin faptul ca energia pe care o degaja nu lasa creierul sa mearga la culcare.
      Vitamine si minerale pentru protectie
      Stie toata lumea ca vitaminele sunt indispensabile, dar prea putina lume stie cat de delicate sunt aceste combinatii chimice si cat de repede se degradeaza la contactul cu mediul. Un mar ras are cu 25 la suta mai putine vitamine decat unul pe care il speli si il mananci direct, fara sa-l tai. Un dovlecel fiert are cu 75 la suta mai putine calitati decat unul facut salata. Spanacul fiert pierde pana la 80 la suta din vitamine. Sucul de portocale isi injumatateste calitatile la o ora dupa ce a fost stors
      In plus vitaminele „grase”, din grupul B, indispensabile unei bune dezvoltari si functionari a creierului.
      Nu neglijati sucul de portocale de dimineata si grasimile sanatoase de la pranz , iar in ceea ce priveste mineralele, fierul, calciul, zincul si magneziul sunt principalele. Verdeturile, legumele crude sunt indispensabile, iar regula celor cinci fructe si legume pe zi trebuie sa fie aplicata fiecarui scolar.
      Meniul campionilor

      Pentru ca toata pledoaria sa aiba valoare, iata doua meniuri ideale, pentru inspiratia mamelor si bunicilor.
      Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si/sau suc de fructe.
      Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.
      Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (branza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot.
      femeia.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      “Pentru a elimina riscul deshidratării, recomand consumul de alimente bogate în apă, în special fructe şi legume. Organismul are nevoie de 1 litru şi jumătate-2 litri de apă pentru reabsorbţia volumului de lichide şi de săruri minerale pierdute prin transpiraţie”, spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
      Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele şi lichidele la care nu trebuie să renunţăm în această perioadă!
      Castraveţii nu sunt doar o gustare răcoritoare şi crocantă, ci şi legume de vară sănătoase şi gustoase, cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii. Castraveţii sunt compuşi în proporţie de 95% din apă, ceea ce înseamnă că într-o zi călduroasă de vară ne pot ajuta să ne menţinem hidrataţi.
      Există multe moduri de a ne bucura de beneficiile castraveţilor, aceştia putând fi consumaţi atât cruzi în salate, cât şi muraţi. Însă castraveţii pot fi folosiţi şi ca o bază excelentă pentru sucul de legume, ar asta pentru că au o aromă răcoroasă şi conţin apă. La această bază se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel, ţelină. Sucurile pot fi o modalitate ideală de a consuma castraveţii.
      Bogate în apă, frunzele de salată sunt o sursă extraordinară de vitamine, A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru sau zinc.
      Salata verde este saracă în calorii, saţioasă, accelerează procesul de eliminare şi chiar reglează apetitul, ajutându-ne astfel să scăpăm de kilogramele în plus într-un mod natural şi sănătos.
      Dovlecelul. Este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale esenţiale pentru funcţionarea organismului, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu, magneziu.
      Fructele cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, căpşunile. Pepenele este fructul ideal pe timpul verii, are un conţinut ridicat de apă, este bogat în vitamine şi ne ajută să ne păstrăm energia în perioadele caniculare.

      Căpşunile contribuie la revitalizarea organismului, fiind bogate în minerale şi vitamine, reduc stresul şi grăbesc procesul de vindecare. Căpşunile se numără printre cele mai iubite şi sănătoase fructe ale sezonului şi pot fi incluse în topul fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă. Se consideră că proprietăţile antioxidante au legătură cu culoarea roşu-strălucitoare pe care o au.
      Rodiile ajută la reducerea temperaturii corporale şi, în plus, sunt bogate în vitamine şi minerale care asigură buna funcţionare a organismului. Rodiile reprezintă o sursă importantă de vitamine, A, B5, C, E, K, acid folic, dar şi minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier.
      Ceaiul de mentă sau menta dintr-o limonadă uşor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii corpului. Recomand consumul de ceai de mentă după o masă copioasă, dar şi în cazul indigestiilor sau meteorismului (balonării).
      Pentru echilibrarea pierderilor de calciu din organism pe timpul verii este benefic consumul de iaurt. Acesta poate fi consumat la orice masă. Este o sursă sanogenă de proteine şi este recomandat şi persoanelor care doresc să scadă în greutate.
      Pline de vitamine, sucurile naturale şi smoothie-urile ne ajută să luptăm contra oboselii din timpul caniculei. Trebuie să acordăm atenţie zahărului din aceste băuturi şi să încercăm să diluăm cu puţină apă.
      Supa. În acest mod ne şi hidratăm, dar prin aportul de fibre combatem şi tulburările de tranzit.
      csid.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Atunci când găteşti, prepară câteva porţii în plus! Probabil că atunci când găteşti, obişnuieşti să prepari atât cât ai poftă să mănânci în momentul respectiv, astfel încât să nu se strice mâncarea rămasă. Avem o sugestie pentru tine: prepară câteva porţii în plus şi pune-le la congelator! Ştim, probabil te gândeşti că poţi cumpăra astfel de preparate direct de la magazin, şi atunci ce sens ar mai avea să le prepari chiar tu? Este simplu! Tu poţi controla ce anume se află în preparatele respective şi le poţi face să fie cu adevărat sănătoase şi benefice. Tot ceea ce ai de făcut este să le îngheţi, să le încălzeşti şi să te bucuri de o masă copioasă! Chiar dacă sunt voci care susţin că e mai sănătos să mănânci mâncare care nu a fost în prealabil congelată, e totuşi mult mai bine să congelezi un produs preparat de tine, decât să dai fuga în prima patiserie sau în primul fast-food care îţi iese în cale.
      Înlocuieşte ciocolata sau chips-urile cu ceva mai sănătos! Ai poftă de ceva dulce? Probabil că primul lucru care îţi vine în minte este ciocolata. Ei bine, avem veşti bune pentru tine: îţi poţi satisface pofta de dulciuri şi cu alte alimente sănătoase, nu strict cu ciocolată. Încearcă pepenele galben (care este un şi antioxidant natural ideal) sau alte fructe preferate. Dacă într-adevăr nu poţi controla pofta de ciocolată, înlocuieşte-o cu ciocolată îndulcită cu stevia. Procedează la fel şi pentru poftele de alimente sărate – nu ronţăi chips-uri direct, sau dacă într-adevăr ai poftă, recomandăm să le faci de unul singur, la cuptor! Ideale! Prepară în avans ceea ce poţi prepara acasă şi ia după tine oriunde ai merge, astfel încât să nu fii tentat să mergi direct la tonomatul de snacks-uri.
      Pregăteşte meniul săptămânii în avans! Ia-ţi o zi din weekend pe care să o dedici pregătirii meselor săptămânii următoare! Gândeşte-te la ce anume ai poftă şi prepară câte 5 porţii din fiecare preparat! Alege mâncăruri sănătoase precum orezul brun, pastele integrale, peştele, legumele şi puiul la grătar. Prepară 2 feluri a câte 5 porţii (10 porţii în total)! Alege ceva pentru prânz şi ceva pentru cină şi totul este rezolvat! Dimineaţa poţi opta pentru iaurt cu ovăz şi fructe sau un smoothie.

      Nu uita de câteva gustări sănătoase! Alege câteva gustări precum alunele, caju, seminţele de dovleac, fructele confiate sau batoanele de ovăz cu miere şi ţine-le în caserole micuţe, pe care să le poţi lua cu tine în fiecare zi, astfel încât atunci când simţi nevoia de o gustare, să poţi avea la ce anume să apelezi rapid. Din nou, vei reuşi, astfel, să învingi pofta de ceva „bun” plin cu calorii şi fără substanţe nutritive.
      Ai grijă ca toate alimentele pe care le ai la îndemână să fie sănătoase! Chiar dacă ai poftă de ciocolată de cele mai multe ori, cel mai probabil nu ai timp să mergi să cumperi dacă eşti prins cu munca la birou. Atâta timp cât în jurul tău există alimente sănătoase, le vei consuma, la fel şi în cazul alimentelor dăunătoare. Dacă ciocolata este fix pe masa ta de muncă, sigur vei întinde mâna şi o vei mânca. Ţine alimente sănătoase în jur! Saaaau, dacă mori de pofta unui cubuleţ, măcar să ai una de calitate şi să mănânci cu măsură!
      Organizează un „schimb de mese” împreună cu prietenii tăi! Probabil că sună ciudat, însă dacă şi ei doresc să mănânce sănătos şi nu au timp, asemenea ţie, puteţi găti pe rând mai multe porţii, pentru a face schimb. Este o modalitate ideală de a încerca reţete noi şi totodată de a scuti timp! În plus, ce altceva poate fi mai distractiv decât activităţile cu prietenii?
      Rămâi la reţetele pe care ştii sigur că le adori! A încerca noi reţete este palpitant şi distractiv, de cele mai multe ori. Atunci când îţi este foarte foame şi vrei să prepari ceva cât mai rapid, care să îţi satisfacă şi dorinţele, dar descoperi că nu e deloc pe gustul tău, este posibil să nu mai fie deloc distractiv şi să sfârşeşti prin a comanda mâncare fast-food. Rămâi la reţetele pe care deja le cunoşti şi ştii că îţi plac!
      csid.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Asaltat de gustoasele preparate tradiţionale bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă şi greu de digerat, precum şi dulciuri şi băuturi de tot felul, aparatul digestiv se revoltă în fel și chip: balonare, arsuri gastrice, greaţă, constipaţie. Stă în puterea ta să le previi sau să le înlături, nelăsându-le să-ţi umbrească bucuria sărbătorilor. Cum anume? Iată câteva remedii la minut.
      Sunătoare pentru bilă leneşă
      Când ştii că ai bila leneşă, ceaiul de sunătoare sau de anghinare, prin efectul de impulsionare a activităţii ei, ţi-ar fi de un real folos. Sigur, doar dacă îl bei înainte de a mânca.
      Infuzie. Se toarnă o cană de apă fierbinte peste 1-2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, se lasă la infuzat 15-20 de minute. Se beau trei căni pe zi, cu o oră înainte de mesele principale.
      Chimen contra balonării
      Poţi preveni formarea gazelor intestinale bând ceai de chimen sau mestecând câteva seminţe înainte de masă. Mestecatul câtorva seminţe de chimen îţi poate tăia şi senzaţia de greaţă.
      Infuzie. Se toarnă 0,5 l de apă fierbinte peste o linguriţă de seminţe de chimen, se lasă la infuzat 15 minute. Se bea în două prize pe parcursul zilei.
      Ghimbir pentru arsuri gastrice
      Rădăcina de ghimbir are o multitudine de efecte benefice asupra digestiei: impulsionarea acesteia, eliminarea gazelor, combaterea arsurile gastrice, precum şi reducerea senzaţiei de greaţă. Pentru stimularea digestiei, se consumă ca atare, o linguriţă de ghimbir tăiat bucăţele sau dat pe răzătoare, sub formă de pudră, pentu prepararea ceaiului, ori capsule.
      Infuzie. Se toarnă o cană cu apă fierbinte peste 0,5 g de pudră de ghimbir şi se lasă la infuzat 10-15 minute. Se bea din cantitatea obţinută de 2-3 ori pe zi.
      Menta înlătură greaţa
      Pe lângă înlăturarea senzaţiei de greaţă, ceaiul de mentă eun remediu excelent împotriva arsurilor gastrice, crampelor stomacale, indigestiei.
      Infuzie. Se toarnă 0,5 l de apă fierbinte peste 3-6 g frunze uscate şi se lasă la infuzat  3-5 minute. Din cantitatea obţinută se bea pe parcursul zilei, după mesele principale.
      Ceaiul verde ajută digestia
      O cană cu ceai verde băut după masă favorizează digestia, reglează tranzitul intestinal, dinamizează metabolismul.
      Infuzie. Se toarnă o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de plantă e şi se lasă la infuzat 2-3 minute. Se bea călduţ, imediat după preparare.
      Anasonul previne balonarea
      E foarte posibil să mănânci cam mult, prea repede sau să combini la întâmplare bucatele, ceea ce, cu siguranţă, va îngreuna digestia, balonarea putând fi una dintre neplăceri. Într-o asemenea situaţie, ţi-ar veni în ajutor seminţele de anason.
      Infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat zece minute. Pentru a preveni sau înlătura balonările, bea câte o cană de ceai, cu înghiţituri mici, înainte de masă şi între mese.
      Varză sau prune împotriva constipaţiei
      Scapi de o asemenea neplăcere savurând pur şi simplu o salată de varză acră sau delectându-te cu prune uscate.
      Salată de varză murată. Se prepară din varza tocată mărunt la care se adaugă piper şi puţin ulei sau din zeama proprie. Se consumă câteva zile la rând.
      Macerat de prune uscate. Se lasă la macerat pe timpul nopţii 6-7 prune uscate într-un pahar cu apă, iar dimineaţa se bea pe nemâncate lichidul, după care se mănâncă prunele. Se repetă asta câteva zile la rând, facilitând eliberarea intestinului de reziduuri şi restabilirea peristaltismului natural.
      Ruscuţa-de-primăvară sau floarea-Paştelui
      O floare de un galben strălucitor, ruscuţa-de-primăvară ne îmbie nu doar s-o folosim ca plantă decorativă, ci şi să beneficiem de proprietăţile sale terapeutice.
      Ruscuţa-de-primăvară înfloreşte întotdeauna în preajma Paştelui, de unde denumirea de floarea-Paştelui, vrând parcă să confirme legenda potrivit căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Hristos răstignit pe cruce. O întâlnim aproape peste tot, în locurile însorite de la câmpie, pe coastele abrupte ale dealurilor, în poienile montane.
      În scop terapeutic, se folosesc doar părţile aeriene, cu tot cu floare, culese în perioada de înflorire, din martie până în mai.
      Infuzie. Se toarnă peste o linguriţă de plantă uscată o cană de apă clocotită, se acoperă vasul, se lasă la infuzat o jumătate de oră, se strecoară.
      Recomandări
      De obicei, datorită efectului de încetinire şi îmbunătăţire a ritmului cardiac, precum şi a stimulării pompării sângelui în organism, preparatele pe bază de ruscuţă-de-primăvară sunt recomandate în afecţiuni cardiace acute, endocardite şi miocardite cronice, cardiopatii arteriale şi nefrite cronice.
      Precauţii
      # Suferinzii de boli digestive ar fi bine să nu folosească această plantă, iar cardiacii s-o facă doar cu avizul medicului şi respectând cu stricteţe dozajul recomandat (dozele prea mari, din cauza toxicităţii crescute, pot avea efecte secundare nedorite, printre care dereglarea ritmului cardiac).
      # Întrucât, neuscată, ruscuţa are efecte toxice, se impune spălatul minuţios pe mâini după atingerea plantei.
      femeia.ro
  •