Când expiră data alimentelor?


    Îți savurezi cafeaua. Ar merge și o prăjiturică, îți zici. Doar că, spre dezamăgirea ta, pe cutia cu fursecuri scrie că acestea au expirat (ce ghinion!) chiar ieri. Tot pachetul ajunge la coșul de gunoi. Oare chiar era necesar acest gest?

Evident că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment ce are termenul de consum depășit. Consecințele pot fi nu doar neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), ci și, în unele cazuri, grave. Pe de altă parte însă, nu toate alimentele provoacă intoxicație alimentară imediat ce le-a trecut termenul de valabilitate, așa că nu te grăbi să arunci la gunoi un aliment expirat de curând. Ar fi o risipă și de bani și de mâncare. Unele produse se păstrează mai multă vreme decât credem și pot fi consumate inclusiv după expirare fără risc pentru sănătate, dacă au fost corect depozitate (ambalaj intact, ferite de umezeală).

Ce spun datele de pe ambalaj
Zahărul, sarea și multe alte condimente au un termen practic nelimitat de valabilitate dacă sunt păstrate la temperatura camerei și ferite de contactul cu umezeala. Ele nu-ți pun sănătatea în pericol nici dacă le folosești după câțiva ani de la data cumpărării. La fel, ciocolata neagră și pastele făinoase se conservă mult timp, fără a fi necesar să stea la frigider. Însă alta e situația în cazul lactatelor, ouălor sau cărnii.

Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul lor sunt foarte utile fiindcă îți indică până la ce moment își mențin gustul și calitățile nutritive și microbiologice. Află ce înseamnă termenul de valabilitate de pe ambalaje, adică data limită de consum și data limită de consum optim, fiindcă diferă între ele!

* Data limită de consum apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de xx.xx.xxxx“ (zi/lună/an) și indică până când poți mânca în siguranță acel aliment. Aceste produse nu trebuie consumate după ce au expirat deoarece pot provoca intoxicație alimentară. Este vorba de alimente precum carnea crudă și peștele proaspăt, mezelurile, unele lactate (iaurt, brânzeturi), alimente semipreparate, produsele de patiserie cu cremă/umpluturi. 

* Data limită de consum optim apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…“, urmată de precizarea „Vezi data de pe ambalaj“. Aceste alimente se păstrează mai mult timp și pot fi consumate inclusiv după data înscrisă fără a reprezenta un pericol real pentru sănătate. În această categorie intră biscuiții, cafeaua, ciocolata, cerealele, conservele, produsele congelate, unele alimente afumate (somon, cârnați).

Hai să vedem ce alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit!

Lapte

mai-destept-in-bucatarie-cum-alegi-cel-mai-bun-lapte-de-baut_size1.jpg

Laptele UHT are termen lung de conservare. Dacă n-ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul. După ce desfaci cutia, poți consuma laptele atât timp cât mirosul și gustul lui se mențin intacte (maximum 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).

Nedesfăcut, poți păstra laptele UHT la temperatura camerei, iar după deschidere, numai la frigider.

Iaurt

1447918989d80f0142.jpg

Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, deoarece bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare. Sigur, cu condiția să-l fi ținut la frigider. Acest lucru e valabil doar pentru iaurturile simple, cu fructe sau îndulcite, nu și pentru budincile sau cremele cu ou. Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat!

Brânză și smântână

1456736661675ffcfd.jpg

Smântâna și cremele de brânză rezistă mai mult decât indică termenele de valabilitate înscrise pe ambalaj, mai ales dacă pachetele n-au fost desfăcute. Asemenea iaurtului, și aceste două lactate conțin bacterii benefice ce le prelungesc valabilitatea.

Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) nu se conservă la fel de mult și trebuie consumate până la data expirării. Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.

Ouă

oua-940x576.jpg
Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e al paharului cu apă: scufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o cameră de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.

Carne și mezeluri

Mezeluri-Mures-730x456.jpg

Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare; altfel, poți suferi o intoxicație. Odată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. În schimb, mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data expirării.

În ce privește carnea, dacă aceasta are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă există temeri, mai bine arunc-o! Întotdeauna prepară bine carnea din punct de vedere termic, ca să distrugi eventualele bacterii prezente în ea.

Fructe și legume

OPINIA NUTRIȚIONISTULUI.jpg

Le putem mânca atât timp cât n-au putrezit. Dar, chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate, putem consuma restul.

Orez, paste făinoase, biscuiți

paste.jpg

Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente din sticlă sau în borcane ermetice.

Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.

Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, ținute în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul, să nu fie bombat ori deformat. 

Produse congelate

alimentele-congelate-sau-cele-proaspete-care-sunt-mai-sanatoase_size1.jpg

Mazăre, fasole, broccoli, căpșune. Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp întrucât nu poate fi recongelat.

Mucegaiul: da sau ba?

Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață. Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm partea cu mucegai și mâncăm restul? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot! Mucegaiul produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm partea mucegăită, fiindcă micotoxinele se răspândesc în tot alimentul fără să le vedem cu ochiul liber, fiind microscopice. Așadar, e mai bine să fim prevăzători!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • Calandrella
      De Calandrella
      Alimentatia copilului in primul an
      In primele 4-6 luni de viata laptele matern este hrana ideala si suficienta pentru a sustine cresterea si dezvoltarea optime. Incearca sa mentii alaptarea in primele 12 luni. Diversificarea alimentatiei ar trebui sa inceapa la varsta de 6 luni, pentru a se asigura micronutrienti suficienti in dieta.
      Sucul simplu, nediluat, nu ar trebui introdus mai devreme de 6 luni si ar trebui limitat la 110-150 ml/ zi. Sucul trebuie oferit bebelusului numai dintr-o cana.
      Nu supra-alimentati bebelusii si copiii mici - ei pot, de obicei, sa-si autoregleze cantitatea de calorii de care au nevoie in fiecare zi. Copiii nu ar trebui sa fie fortati sa termine din farfurie, daca nu le mai este foame, deoarece in cazul lor caloriile consumate variaza, de obicei, de la o masa la alta.
      Ofera-i bebelusului tau alimente sanatoase si continua sa o faci, chiar daca sunt refuzate initial. Nu-i da alimente fara valoare nutritiva, doar pentru a oferi calorii.
      Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa a intregii familii
      Potrivit American Heart Association, numarul de calorii ar trebui sa fie adecvat pentru a sustine cresterea si dezvoltarea si pentru a atinge sau a mentine greutatea corporala dorita. Mancati alimente cu un continut scazut in grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, sare si zaharuri adaugate.
      Mentineti consumul total al grasimilor intre 30 si 35% din calorii pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani si intre 25 si 35% din calorii pentru copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani. Se recomanda ca majoritatea grasimilor sa provina din acizi grasi polinesaturati si mononesaturati, cum ar fi din peste, nuci si uleiuri vegetale.
      Alegeti o varietate cat mai mare de alimente pentru a obtine suficienti carbohidrati, proteine si alti nutrienti.
      Consumati doar numarul de calorii suficient pentru a va mentine o greutate sanatoasa pentru inaltimea si constructia dumneavoastra. Copiii trebuie sa fie activi fizic timp de cel putin 60 de minute pe zi.
      Consumati cereale integrale si paine cu un grad ridicat de fibre in locul produselor de panificatie din cereale rafinate. Cand cumparati o cutie cu cereale, verificati ca primul ingredient de pe eticheta sa fie "cereale integrale". Asigurati-va ca cel putin jumatate din portia de cereale este compusa din cereale integrale. Consumul recomandat de cereale variaza de la 56 g / zi pentru un copil de un an pana la 198 g / zi pentru baietii de 14-18 ani.
      Incercati sa mancati in fiecare zi o mare varietate de fructe si legume, limitand in acelasi timp consumul de suc. Fiecare masa trebuie sa contina cel putin un fruct sau o leguma. Consumul de fructe recomandat pentru copii variaza de la 1 cana / zi, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani si pana la 2 cani pentru baietii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Consumul de legume recomandat variaza de la ¾ cani pe zi pentru un copil de un an pana la 3 cani pe zi pentru baietii de 14-18 ani.
      Introduceti in alimentatie pestele si serviti-l in mod regulat ca pe un antreu. Evitati pestele prajit de la fast-food.
      Serviti produse lactate fara grasimi si cu continut scazut de grasimi. De la 1 la 8 ani, copiii au nevoie zilnic de 2 cani de lapte sau produse lactate. Intre 9 si 18 ani nevoia este de 3 cani pe zi.
      Nu supra-alimentati copiii! Caloriile estimative necesare copiilor variaza de la 900 calorii/ zi pentru un copil de 1 an pana la 1800 de calorii pentru fetele de 14-18 ani si 2200 calorii pentru baietii de 14-18 ani.
      In tabelul de mai jos vei gasi recomandarile nutritionistilor din cadrul American Heart Association pentru doua categorii de varsta 1-3 ani si 4-18 ani pentru o alimentatie sanatoasa. Acest tipar de alimentatie sustine cresterea si dezvoltarea normala a unui copil. Ii asigura o cantitate suficienta de energie si respecta sau depaseste doza zilnica recomandata pentru toate substantele nutritive, inclusiv fier si calciu.
      Nutritia copilului intre 1 si 3 ani

      Nutritie sanatoasa pentru copiii de la 4 la 18 ani

      Nu uita de pachetelul pentru scoala!
      Este foarte important sa te asiguri ca juniorul tau mananca sanatos si la scoala. Tine-l departe de tentatiile hipercalorice, pregatindu-i cele mai delicioase pachetele pentru scoala! Pregatirea pachetelului de scoala inseamna sa stii ce alimente hranitoare mananca micutul tau. Iata cateva idei creative pentru un pranz sanatos:
      Fa-i un sandvis "inteligent"
      In timp ce unii copii prefera acelasi lucru in fiecare zi, altii se simt confortabil cu o mica schimbare in ceea ce priveste sandvisul lor. Utilizeaza diferite tipuri de paine cum ar fi foi de tortilla din grau integral sau lipie 100% din grau integral.
      In afara de salata si rosii, incearca baghete de morcovi sau dovlecei si felii de mar sau para cu un sandvis de curcan. Incearca avocado sau hummus ca o schimbare pentru branza sau maioneza. Daca ti-a ramas carne de pui de la gratarul de ieri, poti sa incerci sa-l pui intr-un sandvis.

      Nu s-a mancat tot la cina? Perfect!
      Gandeste-te sa folosesti "resturile" de la cina familiei pentru pranzul de a doua zi. Utilizeaza un termos pentru pastrarea alimentelor calde sau reci pana cand suna clopotelul pentru pauza mare. Iata cateva idei:
      Supa - de rosii, de legume sau de fasole; Chili (vegetarian, cu carne slaba sau cu carne de pui); Spaghete (din grau intreg cu sos de rosii, pesto sau sos marinat); Mancare de fasole sau de orez. Lasa-l sa se joace cu mancarea
      Uneori este bine sa-i permiti copilului sa se joace cu mancarea. Incearca sa impachetezi aceste gustari dupa ce au fost inmuiate:
      Felii de mere si pere inmuiate in iaurt simplu; Morcov, telina si baghete de ardei gras inmuiate in hummus, salsa proaspata sau fasole batuta; Felii de tofu la gratar inmuiate in supa. Implica-l in pregatirea pachetelului de scoala!
      Cand copiii ajuta la pregatirea pachetelului de scoala, este mult mai probabil sa-l si manance. Intr-o seara, cand ai mai mult timp liber, cum ar fi in seara de duminica, permite-i celui mic sa aleaga ce fructe doreste sau ce fel de paine din cereale integrale doreste pentru masa de pranz. Faceti din acest lucru o rutina saptamanala - este un alt mod minunat de a petrece timpul impreuna.
      Beneficiile unui pranz sanatos la scoala
      Un pranz sanatos la scoala ii va furniza copilului tau energie, dar, in acelasi timp, ii va asigura o crestere corespunzatoare. Vezi mai jos de ce nutrienti are nevoie copilul tau si care este rolul fiecaruia.
      Proteinele ajuta la construirea masei musculare
      Scolarii ar trebui sa aiba incluse in masa de pranz alimente bogate in proteine in fiecare zi. Proteinele ajuta la construirea si mentinerea masei musculare. Pachetelul de pranz ar trebui sa includa cereale integrale, alaturi de carne slaba de curcan sau o portie de fasole neagra cu carne de pui.
      Carbohidratii ofera energie
      Pachetelele de pranz ar trebui sa fie bogate in carbohidrati, care se gasesc in cereale, fructe, legume si produse lactate. Carbohidratii ofera organismului o energie imediata. Iar orice energie neutilizata este stocata ca glicogen in ficat si muschi pentru o utilizare ulterioara. Idee pentru pranz: umple o lipie de grau integral, cu carne slaba de curcan si branza cu continut scazut de grasimi. Sau pune la pachet un castron de orez brun sau paste integrale cu sos.
      Fructele si legumele mentin o stare fizica buna
      Fructele si legumele sunt incarcate cu vitamine si minerale care ajuta la alimentarea rezistentei fizice a copilului. De exemplu, conopida este bogata in vitaminele B, care transforma zaharul din sange in energie. Alimentele bogate in fier, cum ar fi caisele uscate si prunele, contribuie, de asemenea, la asigurarea energiei. Pentru a mentine o stare fizica buna, copilul tau ar trebui sa manance cel putin un fruct si o leguma la pranz.
      Lactate pentru oase puternice
      Produsele lactate nu sunt doar bogate in carbohidrati si proteine, ci sunt bogate si in calciu, ceea ce inseamna oase mai puternice pentru copilul tau. Pentru cele mai bune rezultate, copilul trebuie sa aiba cel putin o portie de lactate la pranz. De exemplu, pune-i la pachet un pahar mic de iaurt cu continut scazut de grasimi presarat cu granola si fructele preferate.
      De obicei pauza de masa este destul de scurta si copiii au putin timp pentru pranz. De aceea va fi o provocare pentru tine sa faci pachetele sanatoase, dar care sa aiba si gust si, in ultima instanta, sa fie acceptate de copii. Dar acum poti sta linistita, deoarece ai un partener de incredere in Beko.
      Eat Like A Pro este o campanie globala lansata de Beko si vine in ajutorul parintilor din lumea intreaga cu sfaturi despre alimentatia sanatoasa a copiilor. Beko, ca partener premium al FC Barcelona, stie exact cu ce se hranesc zilnic jucatorii de top ai lumii pentrua obtine performante excelente.
      Poti face pachetelul de scoala mai atractiv, daca ii arati copilului tau cu ce se hranesc eroii lui preferati. Cu ajutorul electrocasnicelor performante, echipate cu tehnologii ingenioase mancarurilor sanatoase vor fi acum mult mai usor de preparat. Nu uita sa-l implici si pe cel mic in pregatirea gustarilor pentru scoala - in felul acesta le va aprecia mai mult.
       
      copilul.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Alegerile alimentare pe care le facem au un impact foarte mare asupra sănătății. Chiar dacă uneori te răsfeți cu ceva bun despre care știi că este nesănătos și hipercaloric, cel mai important lucru este să nu exagerezi cu cantitățile și să te întorci pe calea cea dreaptă. Unele alimente nu sunt făcute să fie consumate zilnic și în cantități mari fără să ne afecteze sănătatea și silueta, avertizează publicația medicală webmd.com  
      Iată care sunt cele mai proaste alimente pentru siluetă:
      Gogoșile glazurate

      Sunt adevărate bombe calorice pentru că au un conținut exagerat de zahăr. Reține că o gogoașă glazurată poate să aibă mai mult de 260 de calorii, iar de cele mai multe ori ajungi să nu te limitezi doar la una. Zahărul în cantități mari în combinație cu grăsimile saturale și trans și cu făina albă este cea mai proastă combinație alimentară pentru siluetă și sănătate. 
      Chipsurile

      Ai mâncat 15 chipsuri, ai furnizat deja 160 de calorii. Dar cine se oprește la 15 chipsuri? Dacă mai pui la socoteală și sosurile care se consumă adesea împreună cu chipsuri sau tortilla, atunci poți se pierde ușor numărul caloriilor și a grăsimilor. Chipsurile consumate cu regularitate și în cantități mari nu te vor ajuta deloc să ai un abdomen plat. Știi deja că se încadrează în lista cu cele mai proaste alimente pentru siluetă. O alternativă mai bună ar fi popcornul simplu făcut acasă din grăunțe. Șase cești de popocorn simplu furnizează doar 100 de calorii. 
      Hot dog

      Sunt ușor de mâncat și multă lume nu se rezumă la unul singur. În plus, pâinea albă, topping-urile și brânza care se adaugă în unele cazuri pot să transforme un hot dog într-un alimente hipercaloric cu 390 de calorii și 8 grame de grăsimi saturate care sunt extrem de nesănătoase pentru inimă și se depun pe burtă.
      Carne roșie grasă

      Reține că 450 de grame de carne de vită/porc cu grăsime pot să furnizeze chiar și 1600 de calorii plus 60 de grame de grăsimi rele saturate, avertizează specialiștii de la publicația medicală wemd.com Optează mai degrabă pentru o bucată de carne mai slabă și nu exagera cu cantitățile. O porție înseamnă o bucată de carne de dimensiunea pumnului tău strâns. 
      Pizza cu topping de mezeluri

      Pizza poate să fie mai săracă în calorii dacă nu exagerezi cu brânzeturile, mezelurile, ci încerci să plusezi pe legume. Atunci când optezi pentru pizza cu salam, cârnați, șuncă, gândește-te că acestea mai adaugă încă 300 de calorii. Alege o pizza cu mai multe legume, deoarece are multe fibre și cu cel puțin 100 de calorii mai puțin la fiecare felie. 
      Burgerii giganți

      Cu cât este mai mare și încărcat un burger, cu atât va aduce un surplus caloric mai mare. Unele ajung să aibă chiar și 1000 de calorii și 75 de grame de grăsimi rele. Mai bine alege un burger simplu din carne slabă de curcan sau vită sau unul vegetarian/vegan. 
      Cartofii prăjiți

      O porție mică de cartofi prăjiți consumați cu o salată poate să fie în regulă pentru o masă în care să te răsfeți. Dar când cantitatea de cartofi prăjiți este una exagerată, la care se adaugă sosuri, pâine sau carne prăjită, atunci numărul caloriilor urcă îngrozitor de mult, ajungând să aibă la fel de mult precum un burger gigant. 
      Prea multe sucuri acidulate

      500 de mililitri de suc poate să aibă 250 de calorii, astfel că este mult mai bine să optezi pentru apă care te hidratează sau o cafea neagră sau cu puțin lapte degresat atunci când simți nevoia de o băutură care să conțină cofeină. 
      Coaste

      O porție mare de coaste la cuptor cu miere și diverse mirodenii poate să aibă 900 de calorii și o cantitate mare de grăsimi saturate. Este lesne de înțeles de ce intră pe lista cu cele mai proaste alimente pentru siluetă. Alege o porție mică de coaste și consumă-le ocazional fără să adaugi și cartofii prăjiți. 
      eva.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Pe perioada celor 9 luni de sarcina, fiecare organ din corpul tau lucreaza mai mult si foloseste mai multa energie decat in mod obisnuit. Mai mult, dieta ta trebuie sa asigure nutrientii necesari si pentru dezvoltarea fetala a copilului tau. Pentru a face fata acestei noi situatii, probabil vei observa ca ai un apetit mai mare si accepti chiar mancaruri pe care deobicei le evitai; si asta pana cand carentele nutritionale si numarul de calorii necesare zilnic sunt acoperite.

      Toate aceste modificari sunt insa normale. Incearca sa ai o dieta variata si nu vei avea probleme de-a lungul sarcinii.
      Nu uita ca pe perioada sarcinii nu-i momentul sa tii o cura de slabire, pentru ca in acest fel risti ca o parte din nutrientii necesari sa fie eliminati. Dar nici sa iei in considerare vechea zicala: "acum poti manca pentru doi", care este complet neindicata.
      Medicii, nutritionistii, recomanda sa mananci pana cand ai senzatia de "plin" si nimic mai mult. Deobicei, castigul in greutate pe perioada sarcinii incepe din cel de al doilea-lea trimestru de sarcina. In primul trimestru acesta este mic. Greutatea luata in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg, din care 0,5-1 kg castigate saptamanal incepand din luna a patra pana la a opta si circa 0,25 kg pe saptamana in luna a noua. Aceasta extra greutate se imparte la 2,75-3,5 kg pentru copil si 6,5- 9,5 kg pentru tine (aceasta include placenta, lichidul amniotic, cresterea tesutului mamar, grasimea acumulata pentru lapte, largirea uterului si volumul de sange extra).
      Ca regula generala, trebuie sa maresti cantitatea de calorii pe zi cu circa 500. In loc sa mananci de 2-3 pe zi, incearca sa mananci mai putin, de 5-6 ori pe zi, astfel incat cantitatea de zahar din sange sa nu scada de-a lungul zilei. Aceasta ajuta la diminuarea pierderilor de energie si greturilor de dimineata in primele trei luni de sarcina. 
      Trebuie insa sa iei in considerare cateva amanunte esentiale legate de ce trebuie sa contina dieta ta:
      Carbohidrate (fibre) - acestea furnizeaza "combustibilul" esential care-ti ofera energie. Majoritatea caloriilor ar trebui sa provina din carbohidrate nerafinate cum sunt cele din painea integrala, cereale, orez, cartofii, mazare, fasole boabe etc., si nu din cele bogate in zahar, intalnite mai ales in dulciuri. Se stie deja ca mancarea cu cat este mai putin procesata, cu atat mai bine, deci incearca sa eviti carbohidratele procesate pe cat posibil. Dar carbohidratele simple sunt absorbite rapid de sistem, iar fructoza (din fructe), lactoza (din lapte) si dextroza (din miere) sunt binevenite pentru un supliment de energie in timp ce glucoza poate ajuta la diminuarea greturilor de dimineata. 
      Proteine - acestea sunt "materialul de constructie" pentru tesuturile copilului - osos, muscular, cartilaginos si sanguin, iar necesarul zilnic este de 100 grame cel putin. Chiar daca in general nu consumi carne rosie (sau deloc), in sarcina este necesara, deoarece carnea rosie este sursa principala de fier (vezi mai jos). Pentru vegetarieni, laptele, iaurtul, branza si ouale sunt surse excelente de proteine, la fel ca si semintele, alunele, nucile sau untul de arahide (care este foarte bogat in calorii) sau proteinele vegetale din mazare, fasole boabe sau linte. Mananca atat cat poti de mult peste - este proteina pura usor de digerat, este bogat in minerale si vitamine, iar untura de peste are continut mare de acizi grasi esentiali pentru sarcina. 
      Vitamine - toate sunt importante pentru mentinerea in "forma", dar vitaminele B si C nu pot fi stocate la nivelul organismului si consumul lor trebuie sa se faca zilnic. Unele legume si fructe contin vitamina B, la fel ca si carnea, pestele, produsele lactate, cerealele si nucile/alunele. Vitamina C se gaseste din abundenta in legume si fructe proaspete. Vitamina D se afla in untura de peste si poate fi stocata de organism doar in prezenta soarelui (se recomanda expunerea zilnica de cel putin 40 de minute la lumina solara pentru a produce cantitatea necesara de vitamina D). Acidul Folic este important pentru prevenirea spinei bifida si trebuie luat ca supliment cu trei luni inainte de conceptie si de-a lungul primului trimestru de sarcina. Evita ficatul si pateul de ficat deoarece au continut mare de vitamina A care poate cauza probleme fatului. 
      Minerale - sunt necesare ca organismul sa functioneze eficient. Calciul este necesar in formarea oaselor si dintilor copilului, proces care incepe imediat dupa conceptie. Este recomandabil ca dieta ta sa fie bogata in calciu inainte de sarcina, si pentru aceasta este bine sa consumi brocoli, lapte praf si conserve de peste cu os. Frunzele verzi de zarzavat si produsele lactate contin de asemenea calciu. Aminteste-ti ca ai nevoie de vitamina D pentru absorbtia calciului. 
      Fier - este vital nu numai pentru copil, dar si pentru tine. Nivelul de fier din sange trebuie mentinut cat mai ridicat in sarcina, deoarece copilul il consuma foarte repede si este in permanenta "lipsa de fier". Daca ai nivelul scazut de fier inainte de sarcina sau de-a lungul acesteia, medicul iti va prescrie tablete sau injectii pentru a preveni anemia. Consuma alimente bogate in fier, incluzand carne rosie, oua si organe (este exclus ficatul). Surse de fier sunt si pestele, fasolea boabe, caisele, stafidele si prunele.

      Ce trebuie sa eviti?
      Probabil stii deja ca sunt alimente care pot contine agenti patogeni nocivi, periculosi pentru anumite categorii de oameni cum sunt femeile gravide, bebelusii sau batranii. Sansele de infectare pe perioada sarcinii sunt mici, dar este bine sa fii atenta ce mananci.
      Listeria - bacterie rar intalnita in produse ce contin lapte nepasteurizat, ficat si carne cruda sau insuficient procesata. Evita aceste alimente deoarece infectarea pe perioada sarcinii poate duce la avort sau moartea copilului la nastere. 
      Toxoplasmoza - cauzata de un parazit ce traieste in excrementele de pisica si caine, sau in carnea cruda. Poate cauza fatului defecte la nastere. Intotdeauna spala-te pe maini dupa ce ai atins un animal si evita sa-i cureti cutia. Foloseste manusi la gradinarit. 
      Salmonela - infectie bacteriana gasita in oua sau pasari, care provoaca febra, dureri abdominale si diaree acuta. Se distruge la fierbere.
      parinti.com
    • Calandrella
      De Calandrella
      Suma celor două alimente are o valoare nutritivă mai ridicată decât dacă sunt consumate separat. Iată cele mai puternice combinații, de pe urma cărora să beneficiezi pentru a acoperi nevoile organismului.
      Grătar de pui + salată cu dressing de lămâie.
      Aceasta este combinația clasică prin care obții la aceeași masă fier și vitamina C. Când este consumată împreună cu fierul, vitamina C crește absorbția acestui mineral. Rezultatul este spectaculos din punctul de vedere al energiei. Practic, când beneficiezi de suficient fier din alimentație, se face mai ușor transportul oxigenului către mușchi, creier și în întregul organism. Prin urmare, stările de oboseală sunt de domeniul trecutului. De asemenea, un aport echilibrat de vitamina C contribuie la întărirea imunității și la menținerea sănătății pielii și a inimii.
      Alte combinații din aceeași categorie: linte sau năut cu ardei gras/spanac proaspăt cu felii de portocală/ovăz cu căpșune
      Banane+iaurt.
      Un alt duet clasic și gustos pune împreună un mineral esențial precum calciul cu inulina, un tip de fibre care echilibrează nivelul de bacterii bune din sistemul digestiv. Rezultă, desigur, un tranzit optim, o digestie îmbunătățită, precum și oase mai puternice, întrucât una din acțiunile inulinei este de a spori absorbția calciului. Este o combinație ideală dimineața, când ai parte de o masă ușoară, dar sățioasă, care te ține sătulă până la prânz. Combinația merge de minune și după efort fizic prelungit sau o perioadă intensă de muncă intelectuală. Asocierea carbohidraților (bananele) cu proteinele (iaurtul) crește nivelul de insulină, ceea ce face ca organismul să se refacă mai repede, îndeosebi după ce a fost supus la stres.
      Alte combinații din aceeași categorie: brânză cu pâine integrală, broccoli cu usturoi, tofu cu anghinare sau sparanghel pregătite la abur
      Salată de roșii + ulei de măsline.
      Grăsimile bune ajută la o mai eficientă absorbție a antioxidanților de tipul licopenului, substanța care conferă tomatelor culoarea roșie. Despre licopen se spune că este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, e solubil în grăsimi, ceea ce înseamnă că, dacă este combinat cu o grăsime sănătoasă, din categoria celor mononesaturate, precum uleiul de măsline, absorbția licopenului este îmbunătățită. Licopenul scade riscul înmulțirii celulelor adipoase de pe artere și din interiorul lor, prevenind îngroșarea lor și, astfel, ateroscleroza, precum și alte consecințe ale unui cord care nu funcționează optim. Potrivit studiilor, roșiile scad colesterolul total, colesterolul rău și trigliceridele. O altă calitate a roșiilor este că previn procesul îmbătrânirii premature și sunt o barieră redutabilă contra efectelor radiațiilor solare. Alți antioxidanți care sunt mai bine absorbiți în prezența grăsimilor bune sunt carotenoidele (precum betacarotenul), care se transformă în vitamina A și reduc influența radicalilor liberi (acționează contra îmbătrânirii premature și previn apariției petelor pe ten). Și legumele cu frunze închise la culoare conțin carotenoide ca luteina și zeaxantina.
      Alte combinații din aceeași categorie: morcovi, cartofi-dulci sau legume cu frunze verzi (spanac, kale) cu bucăți de avocado, cu uleiuri (in, rapiță, susan etc.) sau în salate mixte, în care adaugi nuci și semințe ori brânză rasă.
      Puterea legumelor sotate
      O substanță cu rol antioxidant din crucifere (varză, broccoli, conopidă, varză–de-Bruxelles) denumită sulforafan acționează eficient când face cuplu cu un polifenol numit apigenină, care se găsește în fructe și legume (mere, cireșe, struguri, praz, țelină, fasole, dar și pătrunjel, legumele cu frunze verzi, rozmarin, oregano, busuioc, cimbru, coriandru). Unul din efecte este reducerea riscului de cancer, arată studiile. Alte surse importante de apigeninăsunt vinul, frunzele de mentă, ceaiul de mușețel și ceaiul verde. După o masă sănătoasătipic mediteraneeană, care a fost alcătuită din amestec de legume sotate rapid într-un wok și presărate cu ierburi aromatice, bea un pahar cu vin! Combinația te ține departe de bolile moderne.
      Știai?
      Merele fac echipă redutabilă cu ciocolata. Când sunt puse împreună, flavonoidele din cele două alimente îmbunătățesc funcția inimii.
      femeia.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Fiind o mamă care alăptează, probabil că aveți multe întrebări despre acest subiect.
      Sunteți îngrijorată de sănătatea și creșterea micului copil și doriți să faceți decât ce e mai bine pentru bebe.
      Una dintre cele mai importante dorințe pe care le au mamele care alăptează este de a avea lapte pentru cel mic.
      Faza de îngrijire medicală este cea în care o mamă necesită o atenție deosebită în ceea ce privește alimentația și sănătatea ei.
      Orice ați mânca în această perioadă este crucial pentru recuperarea postnatală.
      De asemenea, va afecta în mod direct cantitatea de lapte produsă.
      Cele mai bune alimente care cresc producția de lapte matern în timpul alăptării
      Una dintre cele mai bune modalități de a crește aprovizionarea cu lapte este de a continua să-l alăptați pe cel mic.
      Stimularea nervilor în timpul alăptării contribuie la producerea mai mult lapte în sâni.
      Consumarea laptelui îi transmite corpului să crească producția de lapte.
      Un plus în acest sens îl reprezintă și alimentația. Aceasta poate ajuta la producția de lapte matern.
      Veți începe să vă hrăniți copilul chiar de la naștere (cu excepția cazului în care există unele complicații medicale).
      Aceasta înseamnă că trebuie să aveți toată sănătatea și puterea pentru a putea hrăni copilul, precum și pentru a vă ajuta să vă recuperați organismul.
      Cele 23 de alimente care cresc producția de laptele matern
      Laptele matern conține toți nutrienții primari necesari pentru o creșterea și dezvoltarea creierului și organismului unui nou-născut.
      Iată o listă cu primele 23 de alimente pe care trebuie să le includeți în dietă pentru a crește producția de laptele matern.
      1. Fulgi de ovăz
      Ovăzul este ușor de pregătit ca o masă. Este încărcat cu energie.
      Acesta conține fibre și este bun pentru digestia dumneavoastră.
      Savurează un mic dejun de ovaz. Dacă fulgii de ovăz nu vă plac, puteți încerca să faceți biscuiți cu ovăz în loc să-i consumați ca atare.
      2. Semințe de fenicul
      Semințele de fenicul cresc cantitatea de lapte matern.
      Acestea sunt digestive și ajută la controlul copilului.
      Semințele de fenicul pot fi adăugate împreună cu condimentele pentru peste legume.
      Adăugați-le în ceai sau fierbeți câteva semințe cu lapte și beți.
      Mestecați câteva semințe după o masă ca o reîmprospătare a gurii.
      3. Semințe de schinduf
      Semințele de schinduf sunt cunoscute pentru creșterea producției de lapte matern.
      Mestecați semințele încolțite împreună cu un pahar de lapte pentru a preveni constipatia postnatală.
      Îți îmbunătățește cantitatea de lapte.
      Le consumați la micul dejun amestecate cu orez.
      4. Papaya nedecojit
      Papaya face parte din bucătăria asiatică. A fost folosit ca sedativ natural, căci vă poate ajuta să vă relaxați și să vă hrăniți copilul mai bine.
      Încercați-o în salate sau simplă.
      5. Spanac și frunze de sfeclă
      Spanacul și frunzele de sfeclă conțin agenți de detoxifiere, fier, calciu și acid folic.
      Acestea sunt esențiale pentru recuperarea mamelor anemice. Vă vor ajuta să vă faceți copilul puternic.
      Spanacul conține anumite substanțe chimice naturale care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de sân.
      Includeți aceste frunze într-o supă delicioasă.
      Amestecați-le cu aluat și face paratha (pâine plat indian) sau chapattis pentru o masă.
      Amintiți-vă să mâncați spanac moderat, deoarece prea mult ar putea provoca diaree copilului.
      6. Usturoi
      Usturoiul este considerat cel mai bun produs alimentar pentru creșterea laptelui matern, deoarece este bine cunoscut pentru stimularea alăptării.
      Are compuși chimici care ajută la lactație. Consumul de usturoi previne toate tipurile de cancer.
      Poate fi consumat sub ce formă îl preferați.
      7. Semințe de susan negru
      Semințele de susan negru sunt o sursă bogată de calciu și se crede că crește cantitatea de lapte.
      Se amestecă semințele de susan cu lapte, zahăr și migdale.
      Utilizați în cantități limitate.
      Exerciții simple pe care le poți face în timpul sarcinii
      8. Morcovi
      Un pahar de suc de morcovi la micul dejun sau la prânz va face minuni lactației.
      La fel ca spanacul, morcovii au și calități de promovare a lactației.
      Acesta conține vitamina A, care completează alăptarea și mărește calitatea laptelui.
      9. Apă și sucuri naturale
      Apa de băut și sucurile trebuie să stimuleze lactația. Se mărește volumul total de lapte.
      Previne deshidratarea și înlocuiește lichidul pierdut în timpul alăptării.
      Beți un pahar de apă când sunteți însetată sau chiar înainte de a începe să vă alăptați copilul.
      10. Orz
      Orzul nu numai că mărește lactația, ci menține și hidratarea.
      11. Sparanghelul
      Sparanghelul este considerat ca fiind o hrană bună pentru mama care alăptează.
      Este un aliment bogat în fibre. De asemenea, este bogat în vitamina A și K.
      Ajută la stimularea hormonilor la mamele care alăptează, este esențial pentru lactație.
      12. Orez brun
      Conform unui studiu de cercetare, orezul brun intensifică producția de lapte matern.
      Oferă mamelor care alăptează energia suplimentară necesară după naștere.
      De asemenea, ajută la creșterea apetitului pentru a permite mamei să mănânce alimente hrănitoare.
      13. Caise
      În timpul și după sarcină, există un dezechilibru hormonal care are loc în corpul vostru.
      Caisele uscate au anumite substanțe chimice care echilibrează nivelul hormonilor din organism.
      Caisele sunt bogate in calciu si fibre si ajuta la cresterea lactatiei.
      14. Somon
      Somonul este o mare sursă de EFA (acizi grași esențiali) și Omega-3.
      Atât EFA, cât și Omega-3 sunt foarte nutritivi și esențiali pentru mamele care alăptează.
      Includerea somonului în meni mărește hormonii de lactație și vă face laptele mai nutritiv.
      Optați pentru somonul aburit, fiert sau chiar la grătar.
      15. Semințe de chimen
      Semințele de chimen stimulează alimentarea cu lapte. Asigurați-vă că le luați cu moderație, totuși.
      Acestea sunt aperitive și arzătoare de grăsime. Ajută la evitarea iritației digestive, cum ar fi aciditatea.
      Adăugați un vârf de praf de chimen în lapte.
      16. Frunzele de busuioc
      Frunzele de busuioc sunt o mare sursă de antioxidanți. Au un efect calmant, care este important în timpul alăptării.
      Îmbunătățește nivelul de imunitate al micuțului.
      17. Frunze de mărar
      Se crede că frunzele de mărar stimulează producția de lapte matern.
      Acestea au un conținut ridicat de fibre și vitamina K. Ajută la refacerea după naștere.
      Adăugați-le la clătite sau în iaurt.
      18. Cartofi dulci
      Cartoful dulce este o sursă majoră de potasiu. Are carbohidrați producători de energie, necesari pentru a lupta împotriva oboselii.
      Acesta conține, de asemenea, vitamina C, complexul B și un mineral relaxant muscular, care este de magneziul.
      19. Migdale
      Migdalele sunt bogate în Omega-3 și vitamina E.
      Vitamina E ajută la vindecarea pruritului provocat de vergeturile post-sarcină.
      Omega-3 ajută la creșterea hormonilor de lactație pentru a ajuta la producerea laptelui.
      20. Năut
      Năutul este o gustare proteică și un stimulent pentru lactație.
      Este o sursă bogată de vitamine și fibre complexe de calciu.
      Se înmoaie peste noapte năutul și se fierbe dimineața. Pune o mână sau două în salată de legume.
      21. Semințe de mac
      Este foarte important ca mamele care alăptează să se relaxeze complet în timpul alăptării.
      Sucul de mac are proprietăți sedative care vă ajută să vă relaxați.
      Aveți grijă să o includeți într-o cantitate minimă în dieta dumneavoastră.
      Semințele de mac servesc la relaxarea minții și a corpului în timp ce alăptați.
      Le consumați cu moderație.
      22. Lapte de vacă
      Laptele de vacă are calciu și EFA. Promovează lactația. De fapt, consumând lapte de vacă în timpul alăptării, veți ajuta copilul să evite dezvoltarea unei alergii la laptele de vacă.
      Adăugați cel puțin două până la trei pahare de lapte de vacă în dieta voastră.
      23. Uleiuri și grăsimi
      Este recomandat să păstrați grăsimi și uleiuri în dietă la un nivel minim, după sarcină.
      Nu evitați grăsimea și uleiul din dieta după naștere. Acestea sunt o parte esențială a alăptării.
      Ajută la absorbția vitaminelor și a mineralelor prezente în alte alimente pe care le consumați.
      De asemenea, ele ajută la mișcarea ușoară a intestinului.
      Alegeți ulei de măsline, ulei de tărâțe de orez sau orice ulei sănătos.
      Acestea ajută la echilibrarea furnizării de grăsimi sănătoase copilului dumneavoastră.
      Toate alimentele de mai sus au fost utilizate în mod tradițional pentru a îmbunătăți fluxul de lapte la mame.
      Consumați alimentele în cantități limitate și luați în considerare efectele secundare, dacă există.
      De asemenea, alegeți produsele bio, certificate, care nu conțin substanțe nocive.
      Alimente pe care nu ar trebui să le mâncați în această perioadă
      Evitați alimentele generatoare de gaze abdominale, cum ar fi cartofi, mango brut și banane crude.
      Alte alimente precum cimbru, pătrunjel, mentă și frunze de varză sunt, de asemenea, considerate a afecta negativ producția de lapte.
      Dacă sunteți un vegană, luați suplimente de nutrienți pentru a vă asigura că dumneavoastră și copilul aveți vitaminele și mineralele esențiale.

      Sfaturi pentru a crește producția de lapte matern
      De multe ori, mamele presupun că producția de lapte este scăzută, când nu este așa, de fapt.
      Cel mai bun mod de a confirma că bebelușul se hrănește bine și că produceți suficient lapte este păstrarea unui control constant asupra greutății copilului.
      Dacă bănuiți că producția de lapte a scăzut și doriți să o măriți, urmați aceste sfaturi.
      Asistență frecventă și eficientă
      Productia de lapte este un proces de cerere si furnizare. Cu cât bea mai mult bebelușul, cu atât este mai mare producția.
      Mulsul
      Dacă bebelușul nu vă poate goli sânii, goliți sânii de lapte după alăptare pentru a menține alimentarea cu lapte.
      Vacantele pentru îngrijire medicală
      Petreceți timpul doar alăptând copilului timp de două până la trei zile și nu faceți altceva.
      Folosiți ambii sâni
      Puneți bebelușul să bea din ambii sani. Schimbați părțile de două ori sau de trei ori de fiecare dată când îl hrăniți.
      Evitați substanțele solide
      Dacă copilul este mai mic de șase luni, evitați să-l hrăniți cu alimente solide, lăsați doar apa și formula.
      Odihna
      Pe lângă mâncarea bună, odihniți-vă bine. Consumați o dietă bine echilibrată și beți mai multe lichide.
      Calciul în sarcină. Cât de important este și în ce surse alimentare îl găsești
      Stai departe de alcool și nicotină
      Alcoolul și consumul de nicotină sunt dăunătoare nu numai în timpul, dar și după sarcină, atunci când alăptați pe cel mic.
      Nicotina și alcoolul limitează alimentarea cu lapte matern. Aceste substanțe pot trece în corpul bebelușului prin laptele matern și pot declanșa probleme de dezvoltare.
      Verificați-vă medicamentele
      Dacă luați medicamente, întrebați medicul dacă acestea interferează cu producția de lapte. Evitați utilizarea contraceptivelor hormonale imediat după naștere.
      Rămâi calmă și relaxată
      Crezi sau nu, stresul joacă un rol major în reducerea producției de lapte.
      Îngrijirea unui copil poate fi o muncă grea și este posibil să nu vă odihniți suficient.
      Căutați ajutor de la familie atunci când simțiți nevoia de odihnă.
      Cheia este să rămâi relaxată prin practicarea unor tehnici sănătoase de reducere a stresului, cum ar fi exercițiile de respirație.
      Acestea ar ajuta la asigurarea unui aport bun de lapte.
      Masajul mamar
      Masarea sânului va ajuta la deschiderea canalelor blocate, pe lângă relaxare.
      Nu crește producția de lapte, ci permite un flux ușor de lapte. Poate chiar diminua riscul de mastită.
      Masați ușor pe sânii și faceți-o singură, deoarece puteți judeca presiunea aplicată.
      libertateapentrufemei.ro
  •