Când expiră data alimentelor?


    Îți savurezi cafeaua. Ar merge și o prăjiturică, îți zici. Doar că, spre dezamăgirea ta, pe cutia cu fursecuri scrie că acestea au expirat (ce ghinion!) chiar ieri. Tot pachetul ajunge la coșul de gunoi. Oare chiar era necesar acest gest?

Evident că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment ce are termenul de consum depășit. Consecințele pot fi nu doar neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), ci și, în unele cazuri, grave. Pe de altă parte însă, nu toate alimentele provoacă intoxicație alimentară imediat ce le-a trecut termenul de valabilitate, așa că nu te grăbi să arunci la gunoi un aliment expirat de curând. Ar fi o risipă și de bani și de mâncare. Unele produse se păstrează mai multă vreme decât credem și pot fi consumate inclusiv după expirare fără risc pentru sănătate, dacă au fost corect depozitate (ambalaj intact, ferite de umezeală).

Ce spun datele de pe ambalaj
Zahărul, sarea și multe alte condimente au un termen practic nelimitat de valabilitate dacă sunt păstrate la temperatura camerei și ferite de contactul cu umezeala. Ele nu-ți pun sănătatea în pericol nici dacă le folosești după câțiva ani de la data cumpărării. La fel, ciocolata neagră și pastele făinoase se conservă mult timp, fără a fi necesar să stea la frigider. Însă alta e situația în cazul lactatelor, ouălor sau cărnii.

Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul lor sunt foarte utile fiindcă îți indică până la ce moment își mențin gustul și calitățile nutritive și microbiologice. Află ce înseamnă termenul de valabilitate de pe ambalaje, adică data limită de consum și data limită de consum optim, fiindcă diferă între ele!

* Data limită de consum apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de xx.xx.xxxx“ (zi/lună/an) și indică până când poți mânca în siguranță acel aliment. Aceste produse nu trebuie consumate după ce au expirat deoarece pot provoca intoxicație alimentară. Este vorba de alimente precum carnea crudă și peștele proaspăt, mezelurile, unele lactate (iaurt, brânzeturi), alimente semipreparate, produsele de patiserie cu cremă/umpluturi. 

* Data limită de consum optim apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…“, urmată de precizarea „Vezi data de pe ambalaj“. Aceste alimente se păstrează mai mult timp și pot fi consumate inclusiv după data înscrisă fără a reprezenta un pericol real pentru sănătate. În această categorie intră biscuiții, cafeaua, ciocolata, cerealele, conservele, produsele congelate, unele alimente afumate (somon, cârnați).

Hai să vedem ce alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit!

Lapte

mai-destept-in-bucatarie-cum-alegi-cel-mai-bun-lapte-de-baut_size1.jpg

Laptele UHT are termen lung de conservare. Dacă n-ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul. După ce desfaci cutia, poți consuma laptele atât timp cât mirosul și gustul lui se mențin intacte (maximum 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).

Nedesfăcut, poți păstra laptele UHT la temperatura camerei, iar după deschidere, numai la frigider.

Iaurt

1447918989d80f0142.jpg

Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, deoarece bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare. Sigur, cu condiția să-l fi ținut la frigider. Acest lucru e valabil doar pentru iaurturile simple, cu fructe sau îndulcite, nu și pentru budincile sau cremele cu ou. Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat!

Brânză și smântână

1456736661675ffcfd.jpg

Smântâna și cremele de brânză rezistă mai mult decât indică termenele de valabilitate înscrise pe ambalaj, mai ales dacă pachetele n-au fost desfăcute. Asemenea iaurtului, și aceste două lactate conțin bacterii benefice ce le prelungesc valabilitatea.

Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) nu se conservă la fel de mult și trebuie consumate până la data expirării. Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.

Ouă

oua-940x576.jpg
Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e al paharului cu apă: scufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o cameră de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.

Carne și mezeluri

Mezeluri-Mures-730x456.jpg

Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare; altfel, poți suferi o intoxicație. Odată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. În schimb, mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data expirării.

În ce privește carnea, dacă aceasta are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă există temeri, mai bine arunc-o! Întotdeauna prepară bine carnea din punct de vedere termic, ca să distrugi eventualele bacterii prezente în ea.

Fructe și legume

OPINIA NUTRIȚIONISTULUI.jpg

Le putem mânca atât timp cât n-au putrezit. Dar, chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate, putem consuma restul.

Orez, paste făinoase, biscuiți

paste.jpg

Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente din sticlă sau în borcane ermetice.

Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.

Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, ținute în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul, să nu fie bombat ori deformat. 

Produse congelate

alimentele-congelate-sau-cele-proaspete-care-sunt-mai-sanatoase_size1.jpg

Mazăre, fasole, broccoli, căpșune. Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp întrucât nu poate fi recongelat.

Mucegaiul: da sau ba?

Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață. Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm partea cu mucegai și mâncăm restul? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot! Mucegaiul produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm partea mucegăită, fiindcă micotoxinele se răspândesc în tot alimentul fără să le vedem cu ochiul liber, fiind microscopice. Așadar, e mai bine să fim prevăzători!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      “Pentru a elimina riscul deshidratării, recomand consumul de alimente bogate în apă, în special fructe şi legume. Organismul are nevoie de 1 litru şi jumătate-2 litri de apă pentru reabsorbţia volumului de lichide şi de săruri minerale pierdute prin transpiraţie”, spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
      Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele şi lichidele la care nu trebuie să renunţăm în această perioadă!
      Castraveţii nu sunt doar o gustare răcoritoare şi crocantă, ci şi legume de vară sănătoase şi gustoase, cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii. Castraveţii sunt compuşi în proporţie de 95% din apă, ceea ce înseamnă că într-o zi călduroasă de vară ne pot ajuta să ne menţinem hidrataţi.
      Există multe moduri de a ne bucura de beneficiile castraveţilor, aceştia putând fi consumaţi atât cruzi în salate, cât şi muraţi. Însă castraveţii pot fi folosiţi şi ca o bază excelentă pentru sucul de legume, ar asta pentru că au o aromă răcoroasă şi conţin apă. La această bază se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel, ţelină. Sucurile pot fi o modalitate ideală de a consuma castraveţii.
      Bogate în apă, frunzele de salată sunt o sursă extraordinară de vitamine, A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru sau zinc.
      Salata verde este saracă în calorii, saţioasă, accelerează procesul de eliminare şi chiar reglează apetitul, ajutându-ne astfel să scăpăm de kilogramele în plus într-un mod natural şi sănătos.
      Dovlecelul. Este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale esenţiale pentru funcţionarea organismului, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu, magneziu.
      Fructele cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, căpşunile. Pepenele este fructul ideal pe timpul verii, are un conţinut ridicat de apă, este bogat în vitamine şi ne ajută să ne păstrăm energia în perioadele caniculare.

      Căpşunile contribuie la revitalizarea organismului, fiind bogate în minerale şi vitamine, reduc stresul şi grăbesc procesul de vindecare. Căpşunile se numără printre cele mai iubite şi sănătoase fructe ale sezonului şi pot fi incluse în topul fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă. Se consideră că proprietăţile antioxidante au legătură cu culoarea roşu-strălucitoare pe care o au.
      Rodiile ajută la reducerea temperaturii corporale şi, în plus, sunt bogate în vitamine şi minerale care asigură buna funcţionare a organismului. Rodiile reprezintă o sursă importantă de vitamine, A, B5, C, E, K, acid folic, dar şi minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier.
      Ceaiul de mentă sau menta dintr-o limonadă uşor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii corpului. Recomand consumul de ceai de mentă după o masă copioasă, dar şi în cazul indigestiilor sau meteorismului (balonării).
      Pentru echilibrarea pierderilor de calciu din organism pe timpul verii este benefic consumul de iaurt. Acesta poate fi consumat la orice masă. Este o sursă sanogenă de proteine şi este recomandat şi persoanelor care doresc să scadă în greutate.
      Pline de vitamine, sucurile naturale şi smoothie-urile ne ajută să luptăm contra oboselii din timpul caniculei. Trebuie să acordăm atenţie zahărului din aceste băuturi şi să încercăm să diluăm cu puţină apă.
      Supa. În acest mod ne şi hidratăm, dar prin aportul de fibre combatem şi tulburările de tranzit.
      csid.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Atunci când găteşti, prepară câteva porţii în plus! Probabil că atunci când găteşti, obişnuieşti să prepari atât cât ai poftă să mănânci în momentul respectiv, astfel încât să nu se strice mâncarea rămasă. Avem o sugestie pentru tine: prepară câteva porţii în plus şi pune-le la congelator! Ştim, probabil te gândeşti că poţi cumpăra astfel de preparate direct de la magazin, şi atunci ce sens ar mai avea să le prepari chiar tu? Este simplu! Tu poţi controla ce anume se află în preparatele respective şi le poţi face să fie cu adevărat sănătoase şi benefice. Tot ceea ce ai de făcut este să le îngheţi, să le încălzeşti şi să te bucuri de o masă copioasă! Chiar dacă sunt voci care susţin că e mai sănătos să mănânci mâncare care nu a fost în prealabil congelată, e totuşi mult mai bine să congelezi un produs preparat de tine, decât să dai fuga în prima patiserie sau în primul fast-food care îţi iese în cale.
      Înlocuieşte ciocolata sau chips-urile cu ceva mai sănătos! Ai poftă de ceva dulce? Probabil că primul lucru care îţi vine în minte este ciocolata. Ei bine, avem veşti bune pentru tine: îţi poţi satisface pofta de dulciuri şi cu alte alimente sănătoase, nu strict cu ciocolată. Încearcă pepenele galben (care este un şi antioxidant natural ideal) sau alte fructe preferate. Dacă într-adevăr nu poţi controla pofta de ciocolată, înlocuieşte-o cu ciocolată îndulcită cu stevia. Procedează la fel şi pentru poftele de alimente sărate – nu ronţăi chips-uri direct, sau dacă într-adevăr ai poftă, recomandăm să le faci de unul singur, la cuptor! Ideale! Prepară în avans ceea ce poţi prepara acasă şi ia după tine oriunde ai merge, astfel încât să nu fii tentat să mergi direct la tonomatul de snacks-uri.
      Pregăteşte meniul săptămânii în avans! Ia-ţi o zi din weekend pe care să o dedici pregătirii meselor săptămânii următoare! Gândeşte-te la ce anume ai poftă şi prepară câte 5 porţii din fiecare preparat! Alege mâncăruri sănătoase precum orezul brun, pastele integrale, peştele, legumele şi puiul la grătar. Prepară 2 feluri a câte 5 porţii (10 porţii în total)! Alege ceva pentru prânz şi ceva pentru cină şi totul este rezolvat! Dimineaţa poţi opta pentru iaurt cu ovăz şi fructe sau un smoothie.

      Nu uita de câteva gustări sănătoase! Alege câteva gustări precum alunele, caju, seminţele de dovleac, fructele confiate sau batoanele de ovăz cu miere şi ţine-le în caserole micuţe, pe care să le poţi lua cu tine în fiecare zi, astfel încât atunci când simţi nevoia de o gustare, să poţi avea la ce anume să apelezi rapid. Din nou, vei reuşi, astfel, să învingi pofta de ceva „bun” plin cu calorii şi fără substanţe nutritive.
      Ai grijă ca toate alimentele pe care le ai la îndemână să fie sănătoase! Chiar dacă ai poftă de ciocolată de cele mai multe ori, cel mai probabil nu ai timp să mergi să cumperi dacă eşti prins cu munca la birou. Atâta timp cât în jurul tău există alimente sănătoase, le vei consuma, la fel şi în cazul alimentelor dăunătoare. Dacă ciocolata este fix pe masa ta de muncă, sigur vei întinde mâna şi o vei mânca. Ţine alimente sănătoase în jur! Saaaau, dacă mori de pofta unui cubuleţ, măcar să ai una de calitate şi să mănânci cu măsură!
      Organizează un „schimb de mese” împreună cu prietenii tăi! Probabil că sună ciudat, însă dacă şi ei doresc să mănânce sănătos şi nu au timp, asemenea ţie, puteţi găti pe rând mai multe porţii, pentru a face schimb. Este o modalitate ideală de a încerca reţete noi şi totodată de a scuti timp! În plus, ce altceva poate fi mai distractiv decât activităţile cu prietenii?
      Rămâi la reţetele pe care ştii sigur că le adori! A încerca noi reţete este palpitant şi distractiv, de cele mai multe ori. Atunci când îţi este foarte foame şi vrei să prepari ceva cât mai rapid, care să îţi satisfacă şi dorinţele, dar descoperi că nu e deloc pe gustul tău, este posibil să nu mai fie deloc distractiv şi să sfârşeşti prin a comanda mâncare fast-food. Rămâi la reţetele pe care deja le cunoşti şi ştii că îţi plac!
      csid.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Asaltat de gustoasele preparate tradiţionale bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă şi greu de digerat, precum şi dulciuri şi băuturi de tot felul, aparatul digestiv se revoltă în fel și chip: balonare, arsuri gastrice, greaţă, constipaţie. Stă în puterea ta să le previi sau să le înlături, nelăsându-le să-ţi umbrească bucuria sărbătorilor. Cum anume? Iată câteva remedii la minut.
      Sunătoare pentru bilă leneşă
      Când ştii că ai bila leneşă, ceaiul de sunătoare sau de anghinare, prin efectul de impulsionare a activităţii ei, ţi-ar fi de un real folos. Sigur, doar dacă îl bei înainte de a mânca.
      Infuzie. Se toarnă o cană de apă fierbinte peste 1-2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, se lasă la infuzat 15-20 de minute. Se beau trei căni pe zi, cu o oră înainte de mesele principale.
      Chimen contra balonării
      Poţi preveni formarea gazelor intestinale bând ceai de chimen sau mestecând câteva seminţe înainte de masă. Mestecatul câtorva seminţe de chimen îţi poate tăia şi senzaţia de greaţă.
      Infuzie. Se toarnă 0,5 l de apă fierbinte peste o linguriţă de seminţe de chimen, se lasă la infuzat 15 minute. Se bea în două prize pe parcursul zilei.
      Ghimbir pentru arsuri gastrice
      Rădăcina de ghimbir are o multitudine de efecte benefice asupra digestiei: impulsionarea acesteia, eliminarea gazelor, combaterea arsurile gastrice, precum şi reducerea senzaţiei de greaţă. Pentru stimularea digestiei, se consumă ca atare, o linguriţă de ghimbir tăiat bucăţele sau dat pe răzătoare, sub formă de pudră, pentu prepararea ceaiului, ori capsule.
      Infuzie. Se toarnă o cană cu apă fierbinte peste 0,5 g de pudră de ghimbir şi se lasă la infuzat 10-15 minute. Se bea din cantitatea obţinută de 2-3 ori pe zi.
      Menta înlătură greaţa
      Pe lângă înlăturarea senzaţiei de greaţă, ceaiul de mentă eun remediu excelent împotriva arsurilor gastrice, crampelor stomacale, indigestiei.
      Infuzie. Se toarnă 0,5 l de apă fierbinte peste 3-6 g frunze uscate şi se lasă la infuzat  3-5 minute. Din cantitatea obţinută se bea pe parcursul zilei, după mesele principale.
      Ceaiul verde ajută digestia
      O cană cu ceai verde băut după masă favorizează digestia, reglează tranzitul intestinal, dinamizează metabolismul.
      Infuzie. Se toarnă o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de plantă e şi se lasă la infuzat 2-3 minute. Se bea călduţ, imediat după preparare.
      Anasonul previne balonarea
      E foarte posibil să mănânci cam mult, prea repede sau să combini la întâmplare bucatele, ceea ce, cu siguranţă, va îngreuna digestia, balonarea putând fi una dintre neplăceri. Într-o asemenea situaţie, ţi-ar veni în ajutor seminţele de anason.
      Infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat zece minute. Pentru a preveni sau înlătura balonările, bea câte o cană de ceai, cu înghiţituri mici, înainte de masă şi între mese.
      Varză sau prune împotriva constipaţiei
      Scapi de o asemenea neplăcere savurând pur şi simplu o salată de varză acră sau delectându-te cu prune uscate.
      Salată de varză murată. Se prepară din varza tocată mărunt la care se adaugă piper şi puţin ulei sau din zeama proprie. Se consumă câteva zile la rând.
      Macerat de prune uscate. Se lasă la macerat pe timpul nopţii 6-7 prune uscate într-un pahar cu apă, iar dimineaţa se bea pe nemâncate lichidul, după care se mănâncă prunele. Se repetă asta câteva zile la rând, facilitând eliberarea intestinului de reziduuri şi restabilirea peristaltismului natural.
      Ruscuţa-de-primăvară sau floarea-Paştelui
      O floare de un galben strălucitor, ruscuţa-de-primăvară ne îmbie nu doar s-o folosim ca plantă decorativă, ci şi să beneficiem de proprietăţile sale terapeutice.
      Ruscuţa-de-primăvară înfloreşte întotdeauna în preajma Paştelui, de unde denumirea de floarea-Paştelui, vrând parcă să confirme legenda potrivit căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Hristos răstignit pe cruce. O întâlnim aproape peste tot, în locurile însorite de la câmpie, pe coastele abrupte ale dealurilor, în poienile montane.
      În scop terapeutic, se folosesc doar părţile aeriene, cu tot cu floare, culese în perioada de înflorire, din martie până în mai.
      Infuzie. Se toarnă peste o linguriţă de plantă uscată o cană de apă clocotită, se acoperă vasul, se lasă la infuzat o jumătate de oră, se strecoară.
      Recomandări
      De obicei, datorită efectului de încetinire şi îmbunătăţire a ritmului cardiac, precum şi a stimulării pompării sângelui în organism, preparatele pe bază de ruscuţă-de-primăvară sunt recomandate în afecţiuni cardiace acute, endocardite şi miocardite cronice, cardiopatii arteriale şi nefrite cronice.
      Precauţii
      # Suferinzii de boli digestive ar fi bine să nu folosească această plantă, iar cardiacii s-o facă doar cu avizul medicului şi respectând cu stricteţe dozajul recomandat (dozele prea mari, din cauza toxicităţii crescute, pot avea efecte secundare nedorite, printre care dereglarea ritmului cardiac).
      # Întrucât, neuscată, ruscuţa are efecte toxice, se impune spălatul minuţios pe mâini după atingerea plantei.
      femeia.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Pe perioada celor 9 luni de sarcina, fiecare organ din corpul tau lucreaza mai mult si foloseste mai multa energie decat in mod obisnuit. Mai mult, dieta ta trebuie sa asigure nutrientii necesari si pentru dezvoltarea fetala a copilului tau. Pentru a face fata acestei noi situatii, probabil vei observa ca ai un apetit mai mare si accepti chiar mancaruri pe care deobicei le evitai; si asta pana cand carentele nutritionale si numarul de calorii necesare zilnic sunt acoperite.

      Toate aceste modificari sunt insa normale. Incearca sa ai o dieta variata si nu vei avea probleme de-a lungul sarcinii.
      Nu uita ca pe perioada sarcinii nu-i momentul sa tii o cura de slabire, pentru ca in acest fel risti ca o parte din nutrientii necesari sa fie eliminati. Dar nici sa iei in considerare vechea zicala: "acum poti manca pentru doi", care este complet neindicata.
      Medicii, nutritionistii, recomanda sa mananci pana cand ai senzatia de "plin" si nimic mai mult. Deobicei, castigul in greutate pe perioada sarcinii incepe din cel de al doilea-lea trimestru de sarcina. In primul trimestru acesta este mic. Greutatea luata in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg, din care 0,5-1 kg castigate saptamanal incepand din luna a patra pana la a opta si circa 0,25 kg pe saptamana in luna a noua. Aceasta extra greutate se imparte la 2,75-3,5 kg pentru copil si 6,5- 9,5 kg pentru tine (aceasta include placenta, lichidul amniotic, cresterea tesutului mamar, grasimea acumulata pentru lapte, largirea uterului si volumul de sange extra).
      Ca regula generala, trebuie sa maresti cantitatea de calorii pe zi cu circa 500. In loc sa mananci de 2-3 pe zi, incearca sa mananci mai putin, de 5-6 ori pe zi, astfel incat cantitatea de zahar din sange sa nu scada de-a lungul zilei. Aceasta ajuta la diminuarea pierderilor de energie si greturilor de dimineata in primele trei luni de sarcina. 
      Trebuie insa sa iei in considerare cateva amanunte esentiale legate de ce trebuie sa contina dieta ta:
      Carbohidrate (fibre) - acestea furnizeaza "combustibilul" esential care-ti ofera energie. Majoritatea caloriilor ar trebui sa provina din carbohidrate nerafinate cum sunt cele din painea integrala, cereale, orez, cartofii, mazare, fasole boabe etc., si nu din cele bogate in zahar, intalnite mai ales in dulciuri. Se stie deja ca mancarea cu cat este mai putin procesata, cu atat mai bine, deci incearca sa eviti carbohidratele procesate pe cat posibil. Dar carbohidratele simple sunt absorbite rapid de sistem, iar fructoza (din fructe), lactoza (din lapte) si dextroza (din miere) sunt binevenite pentru un supliment de energie in timp ce glucoza poate ajuta la diminuarea greturilor de dimineata. 
      Proteine - acestea sunt "materialul de constructie" pentru tesuturile copilului - osos, muscular, cartilaginos si sanguin, iar necesarul zilnic este de 100 grame cel putin. Chiar daca in general nu consumi carne rosie (sau deloc), in sarcina este necesara, deoarece carnea rosie este sursa principala de fier (vezi mai jos). Pentru vegetarieni, laptele, iaurtul, branza si ouale sunt surse excelente de proteine, la fel ca si semintele, alunele, nucile sau untul de arahide (care este foarte bogat in calorii) sau proteinele vegetale din mazare, fasole boabe sau linte. Mananca atat cat poti de mult peste - este proteina pura usor de digerat, este bogat in minerale si vitamine, iar untura de peste are continut mare de acizi grasi esentiali pentru sarcina. 
      Vitamine - toate sunt importante pentru mentinerea in "forma", dar vitaminele B si C nu pot fi stocate la nivelul organismului si consumul lor trebuie sa se faca zilnic. Unele legume si fructe contin vitamina B, la fel ca si carnea, pestele, produsele lactate, cerealele si nucile/alunele. Vitamina C se gaseste din abundenta in legume si fructe proaspete. Vitamina D se afla in untura de peste si poate fi stocata de organism doar in prezenta soarelui (se recomanda expunerea zilnica de cel putin 40 de minute la lumina solara pentru a produce cantitatea necesara de vitamina D). Acidul Folic este important pentru prevenirea spinei bifida si trebuie luat ca supliment cu trei luni inainte de conceptie si de-a lungul primului trimestru de sarcina. Evita ficatul si pateul de ficat deoarece au continut mare de vitamina A care poate cauza probleme fatului. 
      Minerale - sunt necesare ca organismul sa functioneze eficient. Calciul este necesar in formarea oaselor si dintilor copilului, proces care incepe imediat dupa conceptie. Este recomandabil ca dieta ta sa fie bogata in calciu inainte de sarcina, si pentru aceasta este bine sa consumi brocoli, lapte praf si conserve de peste cu os. Frunzele verzi de zarzavat si produsele lactate contin de asemenea calciu. Aminteste-ti ca ai nevoie de vitamina D pentru absorbtia calciului. 
      Fier - este vital nu numai pentru copil, dar si pentru tine. Nivelul de fier din sange trebuie mentinut cat mai ridicat in sarcina, deoarece copilul il consuma foarte repede si este in permanenta "lipsa de fier". Daca ai nivelul scazut de fier inainte de sarcina sau de-a lungul acesteia, medicul iti va prescrie tablete sau injectii pentru a preveni anemia. Consuma alimente bogate in fier, incluzand carne rosie, oua si organe (este exclus ficatul). Surse de fier sunt si pestele, fasolea boabe, caisele, stafidele si prunele.

      Ce trebuie sa eviti?
      Probabil stii deja ca sunt alimente care pot contine agenti patogeni nocivi, periculosi pentru anumite categorii de oameni cum sunt femeile gravide, bebelusii sau batranii. Sansele de infectare pe perioada sarcinii sunt mici, dar este bine sa fii atenta ce mananci.
      Listeria - bacterie rar intalnita in produse ce contin lapte nepasteurizat, ficat si carne cruda sau insuficient procesata. Evita aceste alimente deoarece infectarea pe perioada sarcinii poate duce la avort sau moartea copilului la nastere. 
      Toxoplasmoza - cauzata de un parazit ce traieste in excrementele de pisica si caine, sau in carnea cruda. Poate cauza fatului defecte la nastere. Intotdeauna spala-te pe maini dupa ce ai atins un animal si evita sa-i cureti cutia. Foloseste manusi la gradinarit. 
      Salmonela - infectie bacteriana gasita in oua sau pasari, care provoaca febra, dureri abdominale si diaree acuta. Se distruge la fierbere.
      parinti.com
    • Calandrella
      De Calandrella
      Alimentatia copilului in primul an
      In primele 4-6 luni de viata laptele matern este hrana ideala si suficienta pentru a sustine cresterea si dezvoltarea optime. Incearca sa mentii alaptarea in primele 12 luni. Diversificarea alimentatiei ar trebui sa inceapa la varsta de 6 luni, pentru a se asigura micronutrienti suficienti in dieta.
      Sucul simplu, nediluat, nu ar trebui introdus mai devreme de 6 luni si ar trebui limitat la 110-150 ml/ zi. Sucul trebuie oferit bebelusului numai dintr-o cana.
      Nu supra-alimentati bebelusii si copiii mici - ei pot, de obicei, sa-si autoregleze cantitatea de calorii de care au nevoie in fiecare zi. Copiii nu ar trebui sa fie fortati sa termine din farfurie, daca nu le mai este foame, deoarece in cazul lor caloriile consumate variaza, de obicei, de la o masa la alta.
      Ofera-i bebelusului tau alimente sanatoase si continua sa o faci, chiar daca sunt refuzate initial. Nu-i da alimente fara valoare nutritiva, doar pentru a oferi calorii.
      Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa a intregii familii
      Potrivit American Heart Association, numarul de calorii ar trebui sa fie adecvat pentru a sustine cresterea si dezvoltarea si pentru a atinge sau a mentine greutatea corporala dorita. Mancati alimente cu un continut scazut in grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, sare si zaharuri adaugate.
      Mentineti consumul total al grasimilor intre 30 si 35% din calorii pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani si intre 25 si 35% din calorii pentru copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani. Se recomanda ca majoritatea grasimilor sa provina din acizi grasi polinesaturati si mononesaturati, cum ar fi din peste, nuci si uleiuri vegetale.
      Alegeti o varietate cat mai mare de alimente pentru a obtine suficienti carbohidrati, proteine si alti nutrienti.
      Consumati doar numarul de calorii suficient pentru a va mentine o greutate sanatoasa pentru inaltimea si constructia dumneavoastra. Copiii trebuie sa fie activi fizic timp de cel putin 60 de minute pe zi.
      Consumati cereale integrale si paine cu un grad ridicat de fibre in locul produselor de panificatie din cereale rafinate. Cand cumparati o cutie cu cereale, verificati ca primul ingredient de pe eticheta sa fie "cereale integrale". Asigurati-va ca cel putin jumatate din portia de cereale este compusa din cereale integrale. Consumul recomandat de cereale variaza de la 56 g / zi pentru un copil de un an pana la 198 g / zi pentru baietii de 14-18 ani.
      Incercati sa mancati in fiecare zi o mare varietate de fructe si legume, limitand in acelasi timp consumul de suc. Fiecare masa trebuie sa contina cel putin un fruct sau o leguma. Consumul de fructe recomandat pentru copii variaza de la 1 cana / zi, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani si pana la 2 cani pentru baietii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Consumul de legume recomandat variaza de la ¾ cani pe zi pentru un copil de un an pana la 3 cani pe zi pentru baietii de 14-18 ani.
      Introduceti in alimentatie pestele si serviti-l in mod regulat ca pe un antreu. Evitati pestele prajit de la fast-food.
      Serviti produse lactate fara grasimi si cu continut scazut de grasimi. De la 1 la 8 ani, copiii au nevoie zilnic de 2 cani de lapte sau produse lactate. Intre 9 si 18 ani nevoia este de 3 cani pe zi.
      Nu supra-alimentati copiii! Caloriile estimative necesare copiilor variaza de la 900 calorii/ zi pentru un copil de 1 an pana la 1800 de calorii pentru fetele de 14-18 ani si 2200 calorii pentru baietii de 14-18 ani.
      In tabelul de mai jos vei gasi recomandarile nutritionistilor din cadrul American Heart Association pentru doua categorii de varsta 1-3 ani si 4-18 ani pentru o alimentatie sanatoasa. Acest tipar de alimentatie sustine cresterea si dezvoltarea normala a unui copil. Ii asigura o cantitate suficienta de energie si respecta sau depaseste doza zilnica recomandata pentru toate substantele nutritive, inclusiv fier si calciu.
      Nutritia copilului intre 1 si 3 ani

      Nutritie sanatoasa pentru copiii de la 4 la 18 ani

      Nu uita de pachetelul pentru scoala!
      Este foarte important sa te asiguri ca juniorul tau mananca sanatos si la scoala. Tine-l departe de tentatiile hipercalorice, pregatindu-i cele mai delicioase pachetele pentru scoala! Pregatirea pachetelului de scoala inseamna sa stii ce alimente hranitoare mananca micutul tau. Iata cateva idei creative pentru un pranz sanatos:
      Fa-i un sandvis "inteligent"
      In timp ce unii copii prefera acelasi lucru in fiecare zi, altii se simt confortabil cu o mica schimbare in ceea ce priveste sandvisul lor. Utilizeaza diferite tipuri de paine cum ar fi foi de tortilla din grau integral sau lipie 100% din grau integral.
      In afara de salata si rosii, incearca baghete de morcovi sau dovlecei si felii de mar sau para cu un sandvis de curcan. Incearca avocado sau hummus ca o schimbare pentru branza sau maioneza. Daca ti-a ramas carne de pui de la gratarul de ieri, poti sa incerci sa-l pui intr-un sandvis.

      Nu s-a mancat tot la cina? Perfect!
      Gandeste-te sa folosesti "resturile" de la cina familiei pentru pranzul de a doua zi. Utilizeaza un termos pentru pastrarea alimentelor calde sau reci pana cand suna clopotelul pentru pauza mare. Iata cateva idei:
      Supa - de rosii, de legume sau de fasole; Chili (vegetarian, cu carne slaba sau cu carne de pui); Spaghete (din grau intreg cu sos de rosii, pesto sau sos marinat); Mancare de fasole sau de orez. Lasa-l sa se joace cu mancarea
      Uneori este bine sa-i permiti copilului sa se joace cu mancarea. Incearca sa impachetezi aceste gustari dupa ce au fost inmuiate:
      Felii de mere si pere inmuiate in iaurt simplu; Morcov, telina si baghete de ardei gras inmuiate in hummus, salsa proaspata sau fasole batuta; Felii de tofu la gratar inmuiate in supa. Implica-l in pregatirea pachetelului de scoala!
      Cand copiii ajuta la pregatirea pachetelului de scoala, este mult mai probabil sa-l si manance. Intr-o seara, cand ai mai mult timp liber, cum ar fi in seara de duminica, permite-i celui mic sa aleaga ce fructe doreste sau ce fel de paine din cereale integrale doreste pentru masa de pranz. Faceti din acest lucru o rutina saptamanala - este un alt mod minunat de a petrece timpul impreuna.
      Beneficiile unui pranz sanatos la scoala
      Un pranz sanatos la scoala ii va furniza copilului tau energie, dar, in acelasi timp, ii va asigura o crestere corespunzatoare. Vezi mai jos de ce nutrienti are nevoie copilul tau si care este rolul fiecaruia.
      Proteinele ajuta la construirea masei musculare
      Scolarii ar trebui sa aiba incluse in masa de pranz alimente bogate in proteine in fiecare zi. Proteinele ajuta la construirea si mentinerea masei musculare. Pachetelul de pranz ar trebui sa includa cereale integrale, alaturi de carne slaba de curcan sau o portie de fasole neagra cu carne de pui.
      Carbohidratii ofera energie
      Pachetelele de pranz ar trebui sa fie bogate in carbohidrati, care se gasesc in cereale, fructe, legume si produse lactate. Carbohidratii ofera organismului o energie imediata. Iar orice energie neutilizata este stocata ca glicogen in ficat si muschi pentru o utilizare ulterioara. Idee pentru pranz: umple o lipie de grau integral, cu carne slaba de curcan si branza cu continut scazut de grasimi. Sau pune la pachet un castron de orez brun sau paste integrale cu sos.
      Fructele si legumele mentin o stare fizica buna
      Fructele si legumele sunt incarcate cu vitamine si minerale care ajuta la alimentarea rezistentei fizice a copilului. De exemplu, conopida este bogata in vitaminele B, care transforma zaharul din sange in energie. Alimentele bogate in fier, cum ar fi caisele uscate si prunele, contribuie, de asemenea, la asigurarea energiei. Pentru a mentine o stare fizica buna, copilul tau ar trebui sa manance cel putin un fruct si o leguma la pranz.
      Lactate pentru oase puternice
      Produsele lactate nu sunt doar bogate in carbohidrati si proteine, ci sunt bogate si in calciu, ceea ce inseamna oase mai puternice pentru copilul tau. Pentru cele mai bune rezultate, copilul trebuie sa aiba cel putin o portie de lactate la pranz. De exemplu, pune-i la pachet un pahar mic de iaurt cu continut scazut de grasimi presarat cu granola si fructele preferate.
      De obicei pauza de masa este destul de scurta si copiii au putin timp pentru pranz. De aceea va fi o provocare pentru tine sa faci pachetele sanatoase, dar care sa aiba si gust si, in ultima instanta, sa fie acceptate de copii. Dar acum poti sta linistita, deoarece ai un partener de incredere in Beko.
      Eat Like A Pro este o campanie globala lansata de Beko si vine in ajutorul parintilor din lumea intreaga cu sfaturi despre alimentatia sanatoasa a copiilor. Beko, ca partener premium al FC Barcelona, stie exact cu ce se hranesc zilnic jucatorii de top ai lumii pentrua obtine performante excelente.
      Poti face pachetelul de scoala mai atractiv, daca ii arati copilului tau cu ce se hranesc eroii lui preferati. Cu ajutorul electrocasnicelor performante, echipate cu tehnologii ingenioase mancarurilor sanatoase vor fi acum mult mai usor de preparat. Nu uita sa-l implici si pe cel mic in pregatirea gustarilor pentru scoala - in felul acesta le va aprecia mai mult.
       
      copilul.ro
  •