Alimente pentru relaxare și somn odihnitor


    Porniți reflectoarele și ciuliți urechile. Măriți pupilele și atenția. Ladies and gents, aducem în scenă, în atenția dumneavoastră, alimentele care ne dau stare de bine. Și vom dezbate, pe larg, cum ne influențează ceea ce mâncăm mood-ul, adică starea și echilibrul psihic.

2517_max.jpg

Dar, mai întăi, o mică lecție introductivă, de la specialiști citire.

Specialiștii au identificat substanțele care ne influențează stările psihice. Aceste substanțe poartă numele de neurotransmițători, care permit celulelor din creier să transmită (cum altfel) și să primească mesaje. Cei mai importanți neurotransmițători sunt:

Dopamina

Noradrenalina

Serotonina

Prezența dopaminei și noradrenalinei ne fac să ne simțim energizați și în stare de alertă. Serotonina, în schimb, ne relaxează și calmează.

Cum se asortează mâncarea din farfurie cu starea de spirit? Ce ne face mai fericiți, mai relaxați, mai odihniți, mai eficienți (prin asociere logică)?

În copilărie (ba chiar bebelușie), bem lapte la culcare pentru relaxare și somn bun. Pe măsură ce creștem, asociem ciocolata cu bucuria. Odată ajunși la maturitate, nu începem o zi bună fără o ceașcă de cafea. Ne relaxăm seara cu un pahar de vin, iar o zi grea la birou se rezolvă instantaneu cu o pizza mâncată moț pe canapea. Deși de sute de ani oamenii au asociat alimentele în acest mod, fără să știe de ce, ci doar pentru că primeau, la pachet, o stare de bine, specialiștii au demonstrat că producția de neurotransmițători și comportamentul celulelor din creier sunt influențate de ceea ce ne trece prin stomac.

Echipa triptofan- glucoză este întotdeauna câștigătoare la proba de viteză- serotonină-relaxare-somn odihnitor. Cum?

Triptofanul, un aminoacid esențial, cea mai importantă componentă a serotoninei (care relaxează, calmează și produce un somn odihnitor), are nevoie de glucoză (zahărul din sânge, produs al metabolismului, care rezultă în urma consumului de carbohidrați). Simplul consum de alimente bogate în triptofan nu crește producția de serotonina. Dar glucoza ridică bariera și conduce triptofanul direct la celulele creierului. În cuvinte puține și limbaj simplu, acest lucru se traduce așa:

Broccoli și fructele de mare (să zicem) ne trimit fix la culcare

Pentru a obține efectul de relaxare și a îmbunătăți somnul, trebuie să mâncăm, pe lângă alimente bogate în triptofan și carbohidrați, nu neapărat la aceeași masă (pentru că anumite combinații sunt indigeste), ci în cadrul aceleiași zile. Nope, sorry, dar nu este un argument pentru cartofi și pizza, ci pentru a integra legume și fructe în dieta zilnică:

-fructe proaspete

-legume bogate în apă: dovlecei, vinete, fasole verde, ardei, roșii, castraveți, broccoli, conopidă

-rădăcinoase: cartofi dulci, sfeclă roșie, țelină, păstârnac, morcovi, gulie

-amidonoase: paste, pâine și orez integrale

Alimente bogate în triptofan:

-pui și curcan

-fructe de mare

-lactate

-nuci și semințe crude; semințele de dovleac au cea mai mare concentrație

-leguminoase: linte, arahide, fasole neagră și fasole roșie

-ovăz și orez integral

Alcoolul și falsa senzație de relaxare

Alcoolul este considerat cea mai folosită substanță naturală pentru relaxare. Contrar credințelor, alcoolul este, de fapt, o substanță sedativă, nu una care ne oferă bună dispoziție. Starea de exuberanță se datorează faptului că se relaxează semnalele din creier care ne opresc, uneori, să spunem lucruri pe care nu ne dorim să le facem publice sau să râdem fără sens și fără motiv.

Grija legată de ceea ce punem în farfurie nu va schimba hachițele colegilor, agitația copiilor, nu va alunga haterii și comentariile lor, nu va anula ratele la bancă și nici nu va mări bugetul pentru vacanță. Dar, cu siguranță, poate schimba felul în care ne raportăm noi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne poate ajuta să aducem starea de relaxare la care sperăm și crea contextul intern pentru un somn suficient și odihnitor.

ihealth.com.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • Calandrella
      De Calandrella

      Anestezia permite pacientului să nu simtă durere și să se relaxeze în timpul operației. Înainte de orice intervenție medicală, se adună informația necesară despre pacient, bolile cronice și starea generală de sănătate.
      Dacă nu a avut incidență cu anesteziile medicul le recomandă substanțele anestezice care le au în cabinet și deci fac proba alergologică. 
      Persoanele predispuse la alergii, trebuie să fie de câteva ori mai precaute, deoarece pot avea reacții adverse la unele medicamente necesare pentru anestezie.

      "Dacă ați avut reacție alergică la înțepătură de viespe sau albină, mai bine de făcut proba alergologică, pentru anestezia locală. În funcție de rezultat un alergolog peate schimba unul din medicamente pe altul su să excludă un prepatat din anestezie", a spus Ana Țurcanu, stomatolog.

      Riscurile legate de anestezie, care în majoritatea cazurilor pot fi complicații cardiovasculare sau pulmonare, sunt extrem de rare. În prezent, tehnicile moderne de anestezie sunt mai sigure și ușor de suportat chiar și de copii.

      "Este un mit că aneștezia își ia 3-5 ani din viață, acest mit își are rădăcinile încă de când a luat naștere anesteziologia, atunci era folosit eterul și gazele", a declarat Valentina Darciuc, anesteziolog- reanimatolog. 

      Înainte de orice intervenție chirurgicală cu anestezie nu trebuie să mâncați și să beți cu 6 și respectiv 2 ore până la intervenția chirurgicală.
       
      prime.md
    • Calandrella
      De Calandrella
      Se spune că, acest arbore este originar din Orient, iar despre fructele sale nu sunt doar gustoase, dar și sănătoase, transmite Știri.md cu referire la prime.md. 
      E sezonul dudelor, iar acum e momentul să savurați din aceste fructe aromate. Aguzii se întâlnesc peste tot, în mai toate parcurilor din Capitală. 
      Totuși, medici, nu ne recomandă să mâncăm dude, culese de pe marginea drumurilor, întrucât acestea absorb toate substanțele nocive.
      Se spune că, agudul, începând de la rădăcină până la fructe, are puteri miraculoase pentru sănătatea noastră și tratează o mulțime de boli. 
      Chiar dacă nu conțin glucoză, fructele sale sunt foarte dulci. Ele nu provoacă alergii și pot fi consumate de toți, de la mic, la mare. 
      Ceaiul din frunze de dude este o licoare pentru persoanele care vor să aibă o siluetă, asemeni vedetelor de la Hollywood.
      Nu ezitaţi să mâncați din aceste fructe miraculoase și să vă faceţi plinul de vitamine pentru tot anul.
       
      prime.md
    • Calandrella
      De Calandrella
      Alegerile alimentare pe care le facem au un impact foarte mare asupra sănătății. Chiar dacă uneori te răsfeți cu ceva bun despre care știi că este nesănătos și hipercaloric, cel mai important lucru este să nu exagerezi cu cantitățile și să te întorci pe calea cea dreaptă. Unele alimente nu sunt făcute să fie consumate zilnic și în cantități mari fără să ne afecteze sănătatea și silueta, avertizează publicația medicală webmd.com  
      Iată care sunt cele mai proaste alimente pentru siluetă:
      Gogoșile glazurate

      Sunt adevărate bombe calorice pentru că au un conținut exagerat de zahăr. Reține că o gogoașă glazurată poate să aibă mai mult de 260 de calorii, iar de cele mai multe ori ajungi să nu te limitezi doar la una. Zahărul în cantități mari în combinație cu grăsimile saturale și trans și cu făina albă este cea mai proastă combinație alimentară pentru siluetă și sănătate. 
      Chipsurile

      Ai mâncat 15 chipsuri, ai furnizat deja 160 de calorii. Dar cine se oprește la 15 chipsuri? Dacă mai pui la socoteală și sosurile care se consumă adesea împreună cu chipsuri sau tortilla, atunci poți se pierde ușor numărul caloriilor și a grăsimilor. Chipsurile consumate cu regularitate și în cantități mari nu te vor ajuta deloc să ai un abdomen plat. Știi deja că se încadrează în lista cu cele mai proaste alimente pentru siluetă. O alternativă mai bună ar fi popcornul simplu făcut acasă din grăunțe. Șase cești de popocorn simplu furnizează doar 100 de calorii. 
      Hot dog

      Sunt ușor de mâncat și multă lume nu se rezumă la unul singur. În plus, pâinea albă, topping-urile și brânza care se adaugă în unele cazuri pot să transforme un hot dog într-un alimente hipercaloric cu 390 de calorii și 8 grame de grăsimi saturate care sunt extrem de nesănătoase pentru inimă și se depun pe burtă.
      Carne roșie grasă

      Reține că 450 de grame de carne de vită/porc cu grăsime pot să furnizeze chiar și 1600 de calorii plus 60 de grame de grăsimi rele saturate, avertizează specialiștii de la publicația medicală wemd.com Optează mai degrabă pentru o bucată de carne mai slabă și nu exagera cu cantitățile. O porție înseamnă o bucată de carne de dimensiunea pumnului tău strâns. 
      Pizza cu topping de mezeluri

      Pizza poate să fie mai săracă în calorii dacă nu exagerezi cu brânzeturile, mezelurile, ci încerci să plusezi pe legume. Atunci când optezi pentru pizza cu salam, cârnați, șuncă, gândește-te că acestea mai adaugă încă 300 de calorii. Alege o pizza cu mai multe legume, deoarece are multe fibre și cu cel puțin 100 de calorii mai puțin la fiecare felie. 
      Burgerii giganți

      Cu cât este mai mare și încărcat un burger, cu atât va aduce un surplus caloric mai mare. Unele ajung să aibă chiar și 1000 de calorii și 75 de grame de grăsimi rele. Mai bine alege un burger simplu din carne slabă de curcan sau vită sau unul vegetarian/vegan. 
      Cartofii prăjiți

      O porție mică de cartofi prăjiți consumați cu o salată poate să fie în regulă pentru o masă în care să te răsfeți. Dar când cantitatea de cartofi prăjiți este una exagerată, la care se adaugă sosuri, pâine sau carne prăjită, atunci numărul caloriilor urcă îngrozitor de mult, ajungând să aibă la fel de mult precum un burger gigant. 
      Prea multe sucuri acidulate

      500 de mililitri de suc poate să aibă 250 de calorii, astfel că este mult mai bine să optezi pentru apă care te hidratează sau o cafea neagră sau cu puțin lapte degresat atunci când simți nevoia de o băutură care să conțină cofeină. 
      Coaste

      O porție mare de coaste la cuptor cu miere și diverse mirodenii poate să aibă 900 de calorii și o cantitate mare de grăsimi saturate. Este lesne de înțeles de ce intră pe lista cu cele mai proaste alimente pentru siluetă. Alege o porție mică de coaste și consumă-le ocazional fără să adaugi și cartofii prăjiți. 
      eva.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Jillian Michaels este unul dintre cei mai importanți oameni din lumea fitness-ului și recunoscută pentru faptul că antrenează foarte multe vedete de la Hollywood.
      Dacă nu ai timp de sală, antrenoarea recomandă să faci acasă aceste exerciții care lucrează tot corpul:
      Exercițiul nr. 1

      Acest exercițiul lucrează: abdomenul inferior.
      1. Începe din culcat pe spate cu mâinile pe lângă corp și palmele îndreptate spre sol.
      2. Încrucișează picioarele și ridică-le cât să fie în linie cu șoldurile, iar genunchii se mențin ușor îndoiți.
      3. Relaxează gâtul, adu bărbia ușor în piept, iar privirea va fi în tavan. Inspiră și du buricul către coloană, efectuând ridicări ale posteriorului presânf în palme.
      4. Menține posteriorul ridicat câteva secunde, expirând pe coborârea care se face foarte lent. Repetă câte 30 de secunde aceste mișcări, apoi odihnește-te puțin. Se fac 3 seturi.
      Pentru începători: plasează mâinile sub noadă pentru a ușura exercițiul.
      Pentru avansați: încrucișează mâinile la ceafă, ridicând și trunchiul odată cu posteriorul pentru a mări gradul de dificultate al exercițiului.
      Exercițiul nr. 2

      Acest exercițiu lucrează: posteriorul, coapsele și abdomenul.
      1. Din poziția drepți se depărtează picioarele astfel încât să depășească linia umerilor. Vărfurile picioarelor sunt orientate către exterior.
      2. Adu noada în față și buricul către coloană, iar mâinile se sprijină pe șolduri.
      3. Inspiră, îndoaie genunchii efectuând o genuflexiune, astfel încât coapsele să fie paralele cu solul. Menține poziția câteva secunde.
      4.  Expiră pe ridicare. Repetă aceste genuflexiuni timp de 30 de secunde. 
      Pentru începători: nu te lăsa foarte jos până când câștigi rezistență în picioare.
      Pentru avansați: ține câte o greutate în fiecare mână, sprijinită pe șolduri, pentru a mări dificultatea exercițiului.
      Exercițiul nr. 3

      Acest exercițiu lucrează: abdomenul și zona lombară.
      1. Din culcat pe spate, plasează mâinile sub zona lombară a o proteja.
      2. Ridică cu grijă ambele picioare până când sunt perpendiculare cu solul și menține abdomenul încordat cu buricul adus către coloană.
      3. Ridică trunchiul până când simți că umerii nu mai sunt pe sol și menține câteva secunde.
      4. Efectează forfecări cu picioarele în sus și în jos, unul perpendicular cu solul în timp ce celălalt va fi paralel cu solul precum în imaginea de mai sus.
      5. Se face exercițiul timp de 30 de secunde, urmate de odihnă și apoi de încă 3 seturi.
      Pentru începători: nu mai efectua forfecările cu picioarele, ci menține abdomenul încordat în timp ce picioarele și trunchiul sunt ridicate de la sol.
      Pentru avansați: împreunează mâinile sub ceafă, având grijă ca între bărbie și piept să încapă un pumn.  
      Exercițiul nr. 4

      Acest exercițiu lucrează: spatele, umerii și brațele.
      1. Din poziția planșă cu câte o ganteră în fiecare mână și picioarele depărtate la nivelul umerilor. 
      2. Menține tot corpul încordat în timp ce aduci gantera dreaptă la piept. Repetă această mișcare timp de 30 de secunde, după care schimbă mâna și repetă pentru încă 30 de secunde.
      Pentru începători: ține genunchii pe sol.
      Exercițiul nr. 5

      Acest exercițiu lucrează: picioarele, posteriorul, abdomenul și zona lombară.
      1. Stai cu picioarele apropiate (dar nu lipite), inspiră și ridică brațele pe lângă urechi având grijă să ții umerii coborâți.
      2. Expiră, îndoaie genunchii ca și cum ai vrea să te așezi pe un scăunel imaginar, mențindând privirea înainte, brațele pe lângă urechi și pieptul ridicat.
      3.  Coboară puțin mai mult, încercând să poziționezi coapsele paralele cu solul.
      4. Menține poziția timp de 15-20 de secunde, revino la poziția de start și repetă de încă trei ori.
      Pentru începători: coboară posteriorul mai puțin sau stai cu călcâiele pe o saltea rulată.
      Pentru avansați: coboară posteriorul cât mai jos și menține poziția timp de 30 de secunde. 
      eva.ro
  •  
     
  • sova-spring-240x300.png