Alimente pentru relaxare și somn odihnitor


    Porniți reflectoarele și ciuliți urechile. Măriți pupilele și atenția. Ladies and gents, aducem în scenă, în atenția dumneavoastră, alimentele care ne dau stare de bine. Și vom dezbate, pe larg, cum ne influențează ceea ce mâncăm mood-ul, adică starea și echilibrul psihic.

2517_max.jpg

Dar, mai întăi, o mică lecție introductivă, de la specialiști citire.

Specialiștii au identificat substanțele care ne influențează stările psihice. Aceste substanțe poartă numele de neurotransmițători, care permit celulelor din creier să transmită (cum altfel) și să primească mesaje. Cei mai importanți neurotransmițători sunt:

Dopamina

Noradrenalina

Serotonina

Prezența dopaminei și noradrenalinei ne fac să ne simțim energizați și în stare de alertă. Serotonina, în schimb, ne relaxează și calmează.

Cum se asortează mâncarea din farfurie cu starea de spirit? Ce ne face mai fericiți, mai relaxați, mai odihniți, mai eficienți (prin asociere logică)?

În copilărie (ba chiar bebelușie), bem lapte la culcare pentru relaxare și somn bun. Pe măsură ce creștem, asociem ciocolata cu bucuria. Odată ajunși la maturitate, nu începem o zi bună fără o ceașcă de cafea. Ne relaxăm seara cu un pahar de vin, iar o zi grea la birou se rezolvă instantaneu cu o pizza mâncată moț pe canapea. Deși de sute de ani oamenii au asociat alimentele în acest mod, fără să știe de ce, ci doar pentru că primeau, la pachet, o stare de bine, specialiștii au demonstrat că producția de neurotransmițători și comportamentul celulelor din creier sunt influențate de ceea ce ne trece prin stomac.

Echipa triptofan- glucoză este întotdeauna câștigătoare la proba de viteză- serotonină-relaxare-somn odihnitor. Cum?

Triptofanul, un aminoacid esențial, cea mai importantă componentă a serotoninei (care relaxează, calmează și produce un somn odihnitor), are nevoie de glucoză (zahărul din sânge, produs al metabolismului, care rezultă în urma consumului de carbohidrați). Simplul consum de alimente bogate în triptofan nu crește producția de serotonina. Dar glucoza ridică bariera și conduce triptofanul direct la celulele creierului. În cuvinte puține și limbaj simplu, acest lucru se traduce așa:

Broccoli și fructele de mare (să zicem) ne trimit fix la culcare

Pentru a obține efectul de relaxare și a îmbunătăți somnul, trebuie să mâncăm, pe lângă alimente bogate în triptofan și carbohidrați, nu neapărat la aceeași masă (pentru că anumite combinații sunt indigeste), ci în cadrul aceleiași zile. Nope, sorry, dar nu este un argument pentru cartofi și pizza, ci pentru a integra legume și fructe în dieta zilnică:

-fructe proaspete

-legume bogate în apă: dovlecei, vinete, fasole verde, ardei, roșii, castraveți, broccoli, conopidă

-rădăcinoase: cartofi dulci, sfeclă roșie, țelină, păstârnac, morcovi, gulie

-amidonoase: paste, pâine și orez integrale

Alimente bogate în triptofan:

-pui și curcan

-fructe de mare

-lactate

-nuci și semințe crude; semințele de dovleac au cea mai mare concentrație

-leguminoase: linte, arahide, fasole neagră și fasole roșie

-ovăz și orez integral

Alcoolul și falsa senzație de relaxare

Alcoolul este considerat cea mai folosită substanță naturală pentru relaxare. Contrar credințelor, alcoolul este, de fapt, o substanță sedativă, nu una care ne oferă bună dispoziție. Starea de exuberanță se datorează faptului că se relaxează semnalele din creier care ne opresc, uneori, să spunem lucruri pe care nu ne dorim să le facem publice sau să râdem fără sens și fără motiv.

Grija legată de ceea ce punem în farfurie nu va schimba hachițele colegilor, agitația copiilor, nu va alunga haterii și comentariile lor, nu va anula ratele la bancă și nici nu va mări bugetul pentru vacanță. Dar, cu siguranță, poate schimba felul în care ne raportăm noi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne poate ajuta să aducem starea de relaxare la care sperăm și crea contextul intern pentru un somn suficient și odihnitor.

ihealth.com.ro





Comentarii


Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Ai lipit un conținut cu formatare.   Elimină formatare

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor


  • Conținut similar

    • De Calandrella

      Superalimentele nu sunt doar quinoa, bobul de cacao şi chia, ci şi afinele, usturoiul, polenul şi alte alimente pe care noi românii le consumăm fără a şti că sunt superalimente. Toate aceste alimente poartă numele de superalimente datorită faptului că aduc beneficii enorme organismului şi sănătăţii persoanei care le consumă.
      Ca în cazul oricărui aliment, nu ar trebui să ne gândim că dacă consumăm zilnic chia sau boabe de cacao nu ne vom mai îmbolnăvi. Cheia unei sănătăţi de fier, atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al copiilor, este echilibrul şi diversitatea. Spre exemplu, polenul este unul dintre cele mai complexe alimente, principalul său beneficiu este de regenerare celulară şi întărirea sistemului imunitar după boală. Goji, care mai nou se cultivă, este un aliment bogat în vitamina C cu puternice proprietăţi antioxidante. Acest superfruct uimitor conţine, de asemenea, compuşi naturali anti-inflamatori, anti–bacterieni şi anti-fungici.
      Pudra de maca are aproape 20 de aminoacizi diferiţi şi şapte aminoacizi esenţiali.
      Fiecare superaliment are propriile caracteristici specifice și oferă unele beneficii particulare pentru sănătate. Îmbunătățirea sănătății fizice și mentale, întărirea sistemului imunitar și creșterea rezistenței în fața bolilor sunt o parte dintre calitățile de bază ale superalimentelor.
      1. Legumele verzi şi leguminoasele
      Acestea sunt alimente care conțin concentrații mari de vitamine, proteine, minerale și bacterii sănătoase, precum iarba de grâu, iarba de orz, spirulina, chlorella și legume cu frunze verzi precum salata verde, spanacul, varza kale și iarba grasă. Prazul, broccoli și leguminoasele (de exemplu, mazărea, fasolea, lintea) se încadrează și ele aici. De asemenea, există o varietate largă de alge care sunt considerate superalimente.
      2. Nuci, plante aromatice şi fructe
      Acestea dețin proprietăți benefice care ajută la eliminarea bacteriilor (rele). Principalele sunt fructele de acai, afinele, merișoarele, fructele goji, dudele, noni, aronia, cătina, rodiile, fructele maqui, maca, fructele de pădure, migdalele, nucile, boabele de cacao crude și nuca de cocos.
      Printre superalimente puteți găsi și ierburi sănătoase care sunt pline de vitamine. În plus, multe dintre ele au proprietăți medicinale, cum ar fi urzica, aloe vera, echinaceea, ginsengul, gheara-diavolului, ghimbirul, ginkgo biloba, gălbenelele, turmericul (curcuma), anasonul și busuiocul. Fulgii de drojdie inactivă, boabele de cacao.

      3. Alte superalimente
      Produsele apicole precum polenul, mierea și lăptișorul de matcă se află printre celelalte superalimente. Uleiurile de rapiță, avocado, de cânepă, din semințe de dovleac sau susan sunt de asemenea considerate superalimente.
      Superalimentele sunt incredibil de hrănitoare, complete, oferă o largă gamă de micronutrienți esențiali în cantități mari, cum ar fi vitamine și minerale de care avem nevoie pentru ca organismul să funcționeze fără probleme și să rămână puternic în fața bolii.
      Acestea pot conține complexe de nutrienţi care întăresc organismul, îl ajută să se refacă dupa boală și protejează sistemul nostru imunitar.
      Cele mai multe superalimente au număr scăzut de calorii.
      Cum gătim corect superalimentele?
      • Niciodată nu gătiți prea tare aceste superalimente. Prin fierberea sau gătirea îndelungată, se pot deteriora vitaminele (cum ar fi vitamina C) şi se pot distruge antioxidanţi. Sotați ușor legumele la foc mediu;
      • Pentru a obține şi pentru a se asimila cei mai mulți nutrienți din superalimente, combinați-le corect.
      Combinați cerealele cu legume, fructele crude este cel mai bine să se consume pe stomacul gol, simple, necombinate cu alte alimente. Seminţele (in, susan, cânepa) cel mai bine se asimilează râşnite şi hidratate.
      Bucurați-vă de superalimentele bogate în fier, cum ar fi lintea şi quinoa, bogate în vitamina C (cum ar fi citrice, kiwi, broccoli). Folosiți la gătit condimente, precum turmeric, scorțișoară, usturoi.
      Când vine vorba de asigurarea unui aport nutritiv echilibrat pentru o sănătate bună, trebuie să mărim gama de alimente nutritive în dietele noastre și ale copiilor noștri.
      Și de aceea nu ar trebui să ne fie teamă să folosim aceste alimente cat mai des în prepatele celor mici, să adăugăm usturoi, scorțișoară, turmeric, busuioc cât mai des în mâncare. Să gătim linte, să preparăm smoothie-uri cu fructe de pădure, goji, rodii, să le oferim copiilor culoarea verde cât mai des cu putință în farfurie.
      Avem șansa să le oferim copiilor noștri, dar și nouă, o sănătate înfloritoare cu ajutorul alimentelor ce se comportă ca protectori eficienţi, cumulând superimunitatea, hrănind celulele și oferind proprietăți de autoprotecţie și autovidecare. Combinând aceste alimente cât mai des, vor acționa împreună, activând mecanismele ce luptă împotriva viruşilor și bacteriilor.
      revistacsp.ro
    • De Calandrella

      Mit somn bebe: Cand bebelusul tau doarme, in toata casa trebuie sa fie liniste totala
      Desi este adevarat ca somnul bebelusilor este mai fragil in timpul zilei decat in timpul noptii, nu este necesar sa mergi pe varfuri atunci cand micutul tau doarme la amiaza. In pantec, bebelusii aud tot felul de sunete, asa ca multe dintre zgomotele de fundal pe care tu le consideri deranjante pot fi, de fapt, linistitoare pentru puiul tau. Poti lasa, pe fundal, o inregistrare cu zgomot alb – ai grija insa ca micutul tau sa nu devina dependent de acesta.
      „Cu cat micutul tau se obisnuieste cu sunetele din casa, cu atat ii va fi mai usor sa doarma chiar si atunci cand nu sunteti intr-un mediu linistit”, a declarat Laura E. Tomaselli, medic si profesor de pediatrie si neurologie la Universitatea Rochester, din New York.
      Mit somn bebe: Daca bebelusul mananca cereale inainte de culcare, va dormi mai bine peste noapte
      Multi parinti cred ca daca isi hranesc copilul cu cereale inainte de culcare, micutii se vor trezi mai rar in timpul noptii pentru a fi hraniti. Academia Americana de Pediatrie nu recomanda introducerea alimentelor solide decat dupa varsta de 6 luni. Inainte de acest prag, copilul tau trebuie sa fie hranit doar cu lapte matern sau formula.
      Daca ii suplimentezi alimentatia cu cereale mai devreme de 6 luni, creste riscul de obezitate infantila, avertizeaza doctor Tomaselli. „Un copil sanatos, cu o dieta regulata, ar trebui sa poata dormi fara sa se trezeasca de foarte multe ori pe parcursul noptii pana ajunge la varsta de 6 luni”, a mai spus experta.
      Mit somn bebe: Daca iti culci copilul mai tarziu, se va trezi mai tarziu
      Din pacate, nu poti reseta ceasul intern al copilului tau – bebelusul tau poate fi extrem de matinal. In timp ce rutina de somn a unui nou-nascut este inca flexibila, un copil ceva mai mare va fi deprins deja un program de somn, asa ca daca il vei adormi mai tarziu, nu inseamna ca se va trezi mai tarziu, la o ora acceptabila pentru tine. De fapt, aceasta tactica ar putea avea un efect negativ – micutul tau se poate simti apoi mult mai obosit.
      Mit somn bebe: Sforaitul la bebelusi este total inofensiv
      Desi ti se poate dragut, chiar amuzant, sa-ti vezi puiul sforaind (studiile au aratat ca aproximativ 15-25% din copii sforaie), respiratia zgomotoasa ar putea fi semnul unei afectiuni medicale. „Este posibil ca micutul sa sufere de apnee in somn”, a declarat doctor Tomaselli, explicand ca zgomotele confundate cu sforaitul ar putea fi cauzate de pauzele de respratie.
      Desi frecvent intalnita, apeea in somn este o problema ingrijoratoare, care poate afecta dezvoltarea copilului.
      Un studiu realizat in cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein din New York a scos la iveala faptul ca bebelusii in cazul carora afectiunile precum apneea in somn in jurul varstei de 6 luni sunt predispusi la hiperactivitate, depresie, agresiune si ADHD pana la varsta de 7 ani.
      Cu toate acestea, respiratia zgomotoasa poate fi perfect normala. Daca se intampla insa prea des ori daca zgomotele ti se par mult prea intense, filmeaza-ti micutul dormind si arata-i filmarea medicului pediatru, care te poate sfatui mai departe.
       
      superbebe.ro
    • De Calandrella

      Și în contextul ăsta, mai toți căutăm cu disperare să mâncăm cât mai puține chimicale și ne uităm tot mai mult după etichetele pe care scrie BIO, ECO, Organic, 100% natural. Dacă nu pentru noi, măcar pentru copii, lor să le dăm mâncare de calitate, că ei sunt în creștere și nu vrem să-i îmbuibăm cu toate nenorocirile. Doar că eu de multe ori m-am întrebat dacă e pe bune toată nebunia asta cu Bio, Eco, Organic, 100% natural. Ce înseamnă fiecare și cât de sigure sunt toate produsele care au asta pe etichetă.
      Ce înseamnă bio, eco, 0rganic, 100% natural
      Bio, Eco și Organic înseamnă fix același lucru, între acestea trei nu este nicio diferență în afara faptului că în diferite țări din UE se folosesc diferiți termeni care înseamnă același lucru. Ca un produs să poată avea legal eticheta de bio, eco, organic trebuie să fie cultivat fără utilizarea vreunei substanțe chimice, fără intervenţii și modificări genetice. Trebuie cultivat și recoltat în armonie cu natura și trebuie ca producătorul lui să aibă anumite autorizații fără de care nu are voie să treacă vreunul dintre acești termeni pe etichetă. Mai mult, pentru ca un producător să aibă dreptul că cultive produse eco, bio, organice el trebuie practic să detoxifieze pământul/mediul de creștere timp de cel puțin doi ani.
      Cu ”natural” și ”100% natural” e cu totul altă poveste. Oricine poate pune asta pe o etichetă fără nicio răspundere legală. Adică pe un produs poate să scrie 100% natural și să se fi folosit o mulțime de chimicale la cultivarea ingredientelor din el. Faptul că provine din natură nu înseamnă cu nu-i îmbimbat de prostii.  ”Natural” pe etichetă e doar strategie de marketing de cele mai multe ori, e scris acolo doar ca să ne ia ochii.
      Ce NU înseamnă bio
      Cu ”naturalul” am zis mai sus. Eu nu mai cred în el deloc, nu înseamnă nimic pentru mine o etichetă care conține acest termen.
      Problema intervine însă și la produsele cu eticheta BIO, de la un anumit nivel. Adică leguma, cereala, fructul (materia primă) bio sunt cu adevărat bio. În cazul lor lucrurile sunt clare, cel puțin din vedere legal. O banană sau un măr nu pot fi bio decât dacă într-adevăr nu-s tratate cu chimicale, pământul în care au crescut n-a fost tratat, nu-s modificate genetic și așa mai departe.
      Eu, care tot caut și cumpăr produse bio mai ales de când am copil, pot spune că, de cele mai multe ori, se simte diferența dintre o legumă sau un fruct bio și unul nebio. (Vorbesc de cele din supermarketuri, hipermarketuri, șamd, nu de cele din grădina bunicii mele de exemplu, care deși n-au nicio certificare știu eu sigur că ea nu folosește prostii pentru legume și fructe). De foarte multe ori am observat că legumele și fructele nebio au pur și simplu gust de medicamente. Și zici că mănânci sănătos, că nah, sunt fructe și legume, și când colo băgăm în noi naiba știe ce prostii. Concluzia mea este că se merită să dăm un ban în plus pe legumele și fructele bio, dacă putem face asta.
      Povestea este alta atunci când vorbim de produsele preparate, nu crude așa cum sunt fructul, leguma, cereala în sine. Adică, de exemplu niște biscuiți pe care scrie BIO sau organic. Sau niște covrigei, sau iaurt cu fructe, sau știu eu ce desert sau ce alt preparat. Aici, eu una sunt tare sceptică. Pentru că, de multe ori, am observat că la produsele astea există undeva jos și o steluță, fix ca la reclamele mincinoase. Sau fix cum e cu creditele bancare unde-ți zic cu litere mari că e dobânda mică și te trezești că plătești dublu, pentru că sub o steluță scria adevărul cu litere minuscule.
      Sunt foarte multe produse preparate pe care scrie BIO sau ECO sau organic pentru că unul dintre ingrediente a fost produs în agricultura eco. Adică, dacă revin la biscuite cu ovăz bio, să zicem, ovăzul și grâul din care e făcut n-au fost tratate, au respectat criteriile impuse de lege. Dar asta nu înseamnă că, dacă citești cu atenție pe etichetă, biscuitele ăla nu conține și aditivi alimentari, E-uri. E vorba de steluța aia care-ți spune undeva jos, cu litere minuscule, că grâul și ovăzul respectă criteriile agriculturii bio. Dar doar ele, nu și restul ingredientelor.
      La fel și la iaurtul cu fructe. Fructele din el sunt bio. Dar pe etichetă mai găsești și nu știu ce gumă de nu știu care pentru a fi mai cremos, nu știu ce colorant și o tonă de zahăr. Iar faptul că scrie pe el BIO practic nu mai înseamnă mai nimic.
      Plus că, dacă vorbim de zahăr alb sau făină albă, de exemplu, faptul că sunt ele bio nu înseamnă că sunt mai sănătoase, când ele defel nu sunt. Faptul că trestia și grâul din care au fost făcute au respectat criterii eco, bio, nu înseamnă că nu au fix același efect asupra organismului.  
      Concluzia mea privind produsele bio, eco, organice

      Eu nu-s expertă, asta sunt opinii personale emise după ce mai mulți ani am tot căutat variante mai ok pentru alimentația copilului meu și am tot citit ce și cum. Concluzia mea e oricum cea cu care am început, din păcate nu prea mai știm ce mâncăm. Nu prea mai avem nicio garanție, indiferent ce am cumpăra.
      Dar eu am stabilit vreo două lucruri de care țin cont: de câte ori am posibilitatea cumpăr legumele, fructele și cerealele bio, eco. În schimb când vine vorba de produse preparate, ambalate, mă uit atent pe etichetă să văd dacă nu cumva pe lângă bio și eco nu există o mulțime de alte prostii. Pentru că de multe ori am fost tentată și chiar am cumpărat produse cu mult mai scumpe doar pentru că scria bio, eco, organic pe ele și, de fapt, aveau în compoziție aditivi, e-uri, coloranți. Dacă înainte să am copil recunosc că citititul etichetei era o chestie rară, acum a devenit lectură obligatorie când mergem la cumpărături.
      Nu-s vreo maniacă în ceea ce privește alimentația, ba dimpotrivă, sunt destul de relaxată, dar fac tot posibilul ca din toate prostiile care se găsesc acum pe piață să le aleg pe cele mai puțin rele.
      fricidemamici.ro
    • De Calandrella
      Faptul că toate femeile vor să arate bine și să încapă fără nici un fel de probleme în hainele preferate nu mai este de mult un secret. Culmea este faptul că și bărbații, deși de cele mai multe ori nici ei nu sunt trecuți printr-un inel, încurajează ideea de dietă într-un mod eronat.   Ar trebui să începem prin a defini ce înseamnă frumosul, cărui tipar corespunde și abea apoi să pornim la drum. Înainte de a ne uita în glindă este necesar să răspundem la întrebarea: „sunt eu sănătos?” pentru că marea majoritate a dietelor nu fac altceva decât să ne distrugă organismul atât la exterior cât și pe interior.   Hrana cea de toate zilele a fost lăsată a dispoziția omului pentru a avea resursele necesare să ne deplasăm și să ne dezvoltăm. Fiecare are o anumită construcție fizică ce diferă de la om la om precum culoarea ochilor.   În cazul femeilor se cunosc trei forme de siluetă și anume măr, pară și portocală. Pentru fiecare scheltul are o masă musculară ce este protejată de un înveliș adipos. Astfel, dacă alegi să te alimentezi corespunzător stilului tău de viață, echilibrat fără a face excese și corect îmbinând alimentația cu mișcarea, vei lucra într-un mod frumos partea musculară, în timp ce țesutul adipos se va diminua și astfel vei obține un trup frumos și sănătos atât fizic cât și psihic. Însă pentru a ajunge la acest rezultat ai nevoie de timp, cunoaștere și suport atât fizic cât și emoțional.   Mania dietelor te face să treci de la primul pas, și anume: ce, cum și cât trebuie să mănânc, cum vei ajunge la greutatea dorită.   Frumusețea fizică nu ține neapărat de aspectul fizic, anumite calități scoase în față vor face abstracție de la faptul că ai un pic de aripioare sau că nu au gleznele suficient de subțiri. Important este să te simți bine tu în pielea ta și mai presus de toate, să fii sănătos.   Dieta bilelor de bumbac
      Da, ai citit bine, una dintre cele mai ciudate metode folosite de a lungul anilor presupunea mâncarea unei bile de bumbac îmbibată în suc de citrice, și asta deoarece la un moment dat nutriționiștii au afirmat că bumbacul inhibă senzația de foame.
      Mai trebuie precizat de altfel că un corp frumos și sănătos se obține în timp și efectele obținute pe calea înfometării sau a metodelor ciudate, în timp vor avea efecte adverse și tot ce ai reușit să dai jos se va întoarce ca un bumerang la tine, dar care va lovi mult mai intens.
      Organismul tău are nevoie de nutrimenți de calitate nu de o cantitate mare de produse sau de una mică. Când vine vorba despre siluetă și aspect primează calitatea și nu cantitatea.
      Slăbește în somn
      Devenită cunoscută datorită lui Elvis Presley, cântărețul a mărturist în nenumărate rânduri că a apelat la diverse medicamente  cu efect sedativ câteva zile tocmai pentru a scăpa de surplusul de kilograme pentru a face o impresie bună pe scenă. Atunci când nu îți alimentezi corpul el începe s ardă calorii din rezerva sa, este adevărat, însă această dietă este extrem de periculoasă deoarece ca în orice alt plan de a slăbi, te vei confrunta cu probleme la nivelul stomacului, există riscului să devii dependent și în momentul în care ajungi la rezultatul dorit, te vei reîntoarce la vechile obiceiuri și astfel o ve lua de la capăt.
      Urechea și slăbitul
      Perforarea urechii care constă într-o intervenție chirurgicală în care se perforează cartilajul de la interiorul fiecărei urechi. Această procedură se face în câteva luni, iar prin perforare se stimulează exact punctul care corespunde din punct de vedere reflexogen controlului apetitului, și astfel scăpau de senzația de foame.
      Deși este mult mai simplu să te alimentezi corespunzător și să beneficiezi de un masaj de relaxare și de unul reflexogen.
      Dieta cu țigări, cea mai periculoasă
      Datând din anul 1930 când cei de la Lucky Strike, celebra comanie tutungeră a afirmat că fumând între mese în loc să ronțăi ceva, vei slăbi și te vei menține în formă, și așa rata fumătorilor a crescut o dată cu numărul cazurilor de cancer de plămân.
      Tot din categoria ciudățenii pentru forme, face parte și dieta actriței Jennifer Aniston care susține faptul că înlocuiește cele 3 mese normal cu 14 boluri de mâncare de bebeluși în fiecare zi. În felul aceasta ea slăbind 3 kilograme în două săptămâni.
      Pentru a te menține sănătos și a dobândi un fizic de invidiat ai neoie de 3 mese pe zi, suficent cât să nu îți fie foame dar nici să nu te poți ridica de la masă, ai nevoie de hidratare, deoarece organismul uman este peste 70% apă, și ai nevoie de mișcare pentru a mobiliza întreg organismul, a-l oxigena și a-l menține activ.
      Sedimentarismul poate fi în unele cazuri extrem de periculos.
      Nu experimenta astfel de diete drastice și învață cum să te bucuri de câte puțin din tot ce este bun.
       
      clicksanatate.ro
    • De Calandrella
      В ребенка, посещающего развивающий кружок, секцию или клуб, родители стараются обязательно запихнуть еду — как до, так и после занятий, чтобы поддержать его силы. Насколько это верно? А поить ребенка, к примеру, соками — стоит? И если да, то какими, чтобы увеличить эффективность занятий? 
      "При любой деятельности организм активнее расходует находящиеся в нем белки, жиры, углеводы, витамины и минералы, а также внутриклеточную жидкость. Потому, подпитывая ребенка, родители поступают правильно, — говорит Борис Глебович. — Другое дело, что в зависимости от рода занятий определенных веществ организм ребенка использует больше. Вот их потери прежде всего и необходимо восполнять. И, соответственно, не просто кормить-поить ребенка "едой" и "соками", а именно определенной пищей и фрешами".

      Если ребенок посещает кружок почемучек, экспериментаторов, играет в шахматы, изучает космос, жизнь флоры и фауны или занимается другими занятиями, требующими активного шевеления мозгами, — у него есть повышенная потребность в глюкозе и углеводах.
      Потому до занятий (за 40—60 минут) его стоит накормить кашей из цельного зерна (гречневая, пшенная, овсяная с отрубями или перловая) либо блюдом из бобовых (фасоли, чечевицы, нута, гороха).
      Указанные продукты являются источником углеводов. К тому же эти углеводы — сложные, то есть их усвоение будет происходить медленнее, обеспечивая ребенку как длительное ощущение сытости, так и достаточное количество "топлива" для интеллекта.
      Фрукты (или соки из них, как более легкоусвояемую форму продукта) стоит давать не все подряд, а сладкие. Например, банан, виноград, манго, ананас, хурма. В них повыше уровень глюкозы, но пониже — органических кислот, которые вызывают активную секрецию желудочного сока и потому могут приблизить голод.
      По этой же причине в фреши желательно добавить сок корнеплодов (моркови, свеклы, тапинамбура): они содержат большое количество крахмала — полисахарида, который является источником глюкозы и углеводов, и напрочь лишены свойств усиливать секрецию желудочного сока.
      Сразу после занятий интеллектуал должен съесть горсть любых очищенных сырых орехов и снова выпить сок из вышеуказанных фруктов и овощей. А уже по возвращении домой — поужинать.

      Организм ребенка, который вытанцовывает па, забивает голы, сводит счета с боксерской грушей или примеряет на себя роль шумахера, требует повышенного количества следующих веществ. Животный белок: это "стройматериал" для мышц. Минералы: при физнагрузках они выходят дополнительно с потом, как и вода.
      Потому до тренировки (за час-полтора) ребенка стоит накормить рыбой или творогом — легкоусвояемым белком. Тогда при активных движениях полноценное пищеварение не затруднится: ребенок не будет бегать с тяжестью в желудке, а его самочувствие не ухудшится, как и качество тренировки.
      Фреш должен быть приготовлен исключительно из овощей: спортсмен и так активно расходует энергию, что приближает момент голода, а органические кислоты во фруктах ускорят желание поесть. Кроме того, в овощах выше уровень минералов и, в частности, натрия — он удерживает в организме жидкость, упреждая обезвоживание из-за активного потения. Фрукты можно добавить в сок разве что чуточку — чтобы разбавить нейтральный, пряный или терпкий вкус овощей, который не особо нравится детям. С этой целью нельзя добавлять к овощам такие ароматные вкусности, как малина, клубника — эти ягоды, равно как и любые другие, содержат еще большее количество органических кислот, чем большинство фруктов.
      Для перекуса после тренировки положите в ланч-бокс ребенка яйцо. Соки — те же, что и до. Дома можно еще раз поужинать легким белком и овощами.
      Питье соков: пять правил

      ЗА 15 МИНУТ "ДО". Тогда сок станет витаминно-минеральной инъекцией.
      СРАЗУ ПОСЛЕ ЗАНЯТИЙ. Это упредит упадок сил из-за полученных нагрузок, так как немедленно восполнит в организме уровень израсходованных полезностей.
      СВЕЖИЙ. Полезные свойства фреша уже через 10 минут после его приготовления уменьшаются на 5—7%. Поэтому дайте ребенку сок, приготовленный непосредственно перед выходом на занятия.
      ИЛИ В СТЕКЛЕ. Если решите дать сок, изготовленный промышленно, покупайте тот, что закупорен в стеклянную тару: она не вступает в химические реакции со своим содержимым.
      БЕЗ ОГУРЦОВ. А также – сельдерея, петрушки, пастернака, тыквы и дыни: они имеют ярко выраженный мочегонный эффект.
       
      segodnya.ua
  •