7 motive pentru care ești mereu obosită


    Starea generală de slăbiciune nu are neapărat legătură cu lipsa somnului. În spatele oboselii pot sta cauze diverse, care indică o problemă de sănătate de luat în seamă. Iată câteva din posibilele explicații pentru lipsa de energie pe care o resimți în ultima vreme!

1401815085_1.jpg

1. Disfuncții tiroidiene
Glanda în formă de fluture de la baza gâtului produce hormonii care reglează și, în același tip, influențează metabolismul, nivelul de energie și starea de spirit.

Oboseala se poate instala atât în hipertiroidie (tiroida produce hormoni în exces și organismul epuizează repede rezervele energetice), cât și în hopotiroidie (nu produce suficienți hormoni și organismul epuizează energia într-un ritm mai lent). Tulburările tiroidiene sunt mai frecvente la femei, fiind asociate cu datele genetice și modificările hormonale. Pe lângă lipsa de energie, poți resimți iritabilitate, probleme de somn sau modificări ale greutății. Lăsate netratate, problemele tiroidiene pot duce la depresie.

Ce-i de făcut. O simplă analiză de sânge specifică dezvăluie dacă oboseala ta are legătură cu tiroida.

2. Diabet
Majoritatea celor care suferă de diabet de tip II se plâng de oboseală accentuată. Motivul slăbiciunii accentuate este un nivel prea crescut ori prea scăzut de zahăr în sânge. În ambele cazuri, oboseala este rezultatul dezechilibrului glicemic și al faptului că insulina nu e utilizată de organism în mod eficient (primim energie când insulina transportă glucoza din sânge către celule, care o folosesc drept carburant). Alte simptome asociate, deloc de neglijat, sunt setea extremă, mersul frecvent la toaletă și pierderea în greutate. 

Ce-i de făcut. Trebuie efectuat un test glicemic. Dacă nivelul depășește valorile normale, optează pentru carbohidrații cu eliberare lentă și adaptează tratamentul la alimentația efectivă, numai la recomandarea specialistului.

Screen-Shot-2017-03-21-at-11.23.50.jpg3. Anemie
Deficitul nutritiv este cea mai frecventă cauză a oboselii, afectând una din 20 de femei aflate la postmenopauză, arată statisticile. Nici cele care nu sunt încă la premenopauză nu sunt ocolite de problemă: femeile cu menstre dificile sau cu carențe vitaminoce și minerale, dar și cele însărcinate sunt predispuse des la anemie. Mai degrabă un simptom decât o boală în sine, anemia apare ca urmare a lipsei de fier, acid folic și vitamina B12, care determină modificări în structura globulelor roșii (hemoglobină). Oxigenul este transportat de la plămâni la țesuturi prin organism cu ajutorul acestor globule, dar, când cantitatea este redusă, se instalează anemia, care duce la lipsa oxigenului în organe, deci oboseală extremă.

Ce-i de făcut. Consultă medicul pentru a afla dacă ai deficit de fier sau altă problemă ce afectează hemoglobina. Deseori, tratamentul constă în administrarea de suplimente pe bază de fier și vitamina B.

4. Apnee de somn
Cei care suferă de apnee de somn se opresc din respirat în mod frecvent în timpul somnului între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Consecințele: sforăitul intermitent și scăderea nivelului de oxigen. Practic, de fiecare dată când respirația se întrerupe, creierul îți dă un impuls să o reiei. Fiindcă te trezești des în timpul nopții, nu ajungi să ai parte de un somn odihnitor, iar organismul nu are vreme să recupereze. Astfel, deși ai crede că dormi suficient, te trezești stoarsă de energie și nu dai randament pe parcusul zilei. În categoria de risc se află persoanele supraponderale și hipertensive.

Ce-i de făcut. Apneea de somn poate fi diagnosticată cu un aparat special pe care medicul ți-l recomandă să-l porți pe timpul nopții. Ca tratament, cel mai obişnuit este un aparat CPAP (din engleză, „presiune pozitivă continuă în căile aeriene“), o mască din silicon moale, de purtat pe timpul nopții pentru a menţine căile respiratorii deschise și a asigura o respiraţie normală.

5. Anxietate
Ai dormit multe ore în plus? Stările de anxietate provoacă oboseală de intensitate mai mică sau mai mare, care îți afectează ritmul cotidian. Anxietatea presupune un nivel ridicat de alertă în organism: corpul se pregătește de un atac iminent, ceea ce te secătuiește de adrenalină într-un timp relativ scurt și îți induce oboseală extremă. Totodată, stările anxioase mențin mușchii tensionați în permenență, extenuând întreg corpul. La fel cum procedează cu musculatura procedează cu creierul: anxietatea dă naștere unor gânduri stresante, care țin creierul în alertă. Consecința o reprezintă epuizarea și nevoia de a dormi continuu.

Ce-i de făcut. Ai crede că o cafea te ajută, dar s-ar putea ca simptomele să se înrăutățească. E indicat să mergi la un psihoterapeut care să te învețe să controlezi comportamentul anxios. Tot specialistul te ajută să previi oboseala cronică, ce se instalează pe măsură ce anxietatea avansează.

Уставшая женщина.jpg6. Boală celiacă
Oboseala se află printre simptomele acuzate de persoanele cu intoleranță la gluten. Un studiu arată că peste 80% din cei diagnosticați cu boală celiacă se plâng de stări de slăbiciune generală. Alături de oboseală, te poți confrunta cu tulburări de somn, chiar și insomnie, lipsă de concentrare, diaree, anemie, scădere în greutate.

Problema este că oboseala devine în multe cazuri mai invalidantă ca simptomele gastrointestinale cu care este asociată afecțiunea. Nu există remedii minune, dar unele obiceiuri bune pot atenua stările de oboseală. Pentru refacerea forțelor, încearcă să-ți organizezi bine timpul și evită să te epuizezi, trage un pui de somn când simți nevoia, fă mișcare fizică ușoară, mergi la culcare devreme.

Ce-i de făcut. O cercetare recentă arată că suplimentele cu L-carnitină, un aminoacid produs de organism, se dovedesc eficiente: ajută celulele să producă mai multă energie pentru metabolizarea grăsimilor și îmbunătățesc funcția cerebrală, contribuind la reducerea oboselii în cazul pacienților cu boală celiacă. Ia aceste suplimente doar la recomandarea medicului!

7. Lipsa vitaminei D
Intoleranța la lapte, incapacitatea sistemului digestiv de a asimila vitamina D, regimul vegetarian, tulburările renale ce fac dificilă convertirea vitaminei în forma ei activă, excesul ponderal, iată doar câteva dintre cauzele deficitului de vitamina D, o problemă tot mai frecventă în ultimii ani. Oboseala, lipsa de energie, durerile musculare, imunitatea scăzută, oscilațiile de comportament și tulburările de somn se află pe lista simptomelor acestei carențe. Oricare ar fi cauza, lipsa vitaminei D poate duce la sindromul oboselii cronice dacă nu este tratată la timp, cu atât mai mult cu cât deficitul antrenează absorbția ineficientă a calciului și a altor minerale esențiale, factor de risc pentru instalarea unor boli grave.

Ce-i de făcut. Dacă crezi că ai deficit de vitamina D, te poți edifica printr-o analiză de sânge specifică. Valorile optime sunt 50-70 ng/ml. În funcție de rezultat, medicul îți va prescrie doza optimă. Conform ultimelor date, adulților le sunt recomandate 600 UI zilnic, iar vârstnicilor, 800 UI.

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • maria981s
      De maria981s
      Stresul, oboseala, grasimile, lipsa de hidratare, alcoolul si alimentele procesate pot fi niste factori nocivi  pentru sistemul gastrointestinal si pot duce aparitia unor probleme precum: gastrita, constipatia, diareea si ulcerul.
      De aceea, iti venim in ajutor cu cinci recomandari pentru fortificarea sistemului digestiv, pe care le poti pune in aplicare oricand!
      Consuma alimentele potrivite!
      Pentru a avea un sistem digestiv cat mai sanatos, trebuie sa fii foarte atent la ceea ce mananci. Alimentatia joaca un rol foarte important, asa meniul tau ar trebui sa fie cat mai echilibrat.
      Incearca sa consumi alimente naturale mai tari, spre exemplu morcovi cruzi, mere si castraveti, pentru care trebuie sa mesteci mai mult. Procesul de mestecare trimite anumite impulsuri catre creier, care se duc apoi catre vezica biliara si tubul digestiv. In schimb, alimentele pastoase, cum ar fi mezelurile sau hrana procesata din supermarketuri, sunt nocive pentru sucurile biliare.
      Poti include in meniul tau mai mult peste, pentru ca este bogat in omega 3, extrem  de eficient impotriva problemelor digestive. De asemenea, poti gasi omega 3 si in alte alimente, cum ar fi nucile, soia, salata verde si spirulina.

      Nutritionistii recomanda dietele cu cereale integrale, legume si fructe, pentru ca sunt bogate in fibre. Astfel de alimente previn constipatia, aparitia hemoroizilor si sindromul de intestin iritabil. Painea integrala cu seminte de in este de asemenea o alegere foarte buna, iar uleiul din seminte de in poate fi folosit in tratarea inflamatiilor tractului digestiv.  In plus, o dieta echilibrata te poate ajuta sa-ti mentii o greutate sanatoasa.
      Curele cu tarate de greu pot fi de asemenea benefice pentru sistemul digestiv, pentru ca sunt bogate in substante active, care ajuta  la imbunatatirea digestiei. Taratele de grau au efect laxativ, antiinflamator si antimicrobian, asa ca o cura de cateva saptamani poate da rezultate excelente. In plus, taratele pot fi un remediu excelent impotriva unor probleme precum anemia, epuizarea fizica, constipatia si colita. Daca doresti sa urmezi o cura, poti incerca taratele PSYLLIUM BIO, pe care le poti folosi atat la prepararea deserturilor cat si pentru detoxifierea colonului.
      Anumite studii au dovedit ca si berea poate avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Mai exact, berea contine fibre solubile, care pot stimula secretia de gastrina, enzime si acid gastric, iar astfel poti beneficia de un tranzit intestinal sanatos.
      Nu uita de odihna!
      In cazul in care ai avut o perioada stresanta si nu te-ai alimentat corespunzator, poti adopta un regim alimentar mai usor, care sa-i permita sistemului digestiv sa-si revina. Pe langa ceaiuri si supe, foarte importanta este si odihna. Daca organismul tau se simte obosit, ar trebui sa iti asculti corpul si sa te odihnesti, pentru ca sistemul digestiv are nevoie de o sursa de energie, pentru a functiona corespunzator.
      Fa cat mai mult sport!

      Senzatia de balonare poate fi inlaturata prin exercitii fizice, pentru ca acestea ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si la eliminarea fecalelor. Sportul te poate ajuta sa iti mentii o greutate normala si in acelasi timp reduce stresul, care este de asemenea o cauza a problemelor digestive. Poti sa faci zilnic cateva exercitii fizice, sau sa mergi pe jos macar un kilometru, pentru a elimina toxinele.
      Hidrateaza-te!

      Pentru a evita aparitia problemelor la stomac, este recomandat sa te hidratezi cat mai des in timpul zilei. In plus, consumul de lichide poate ameliora constipatia si usureaza eliminarea scaunelor. In mod normal, o persoana ar trebui sa bea 8 pahare cu apa pe zi, pentru ca organismul depinde de rezervele de apa, pentru a supravietui. Corpul are nevoie de apa pentru a-si mentine temperatura, pentru lubrifierea articulatiilor, insa are apa are un rol important si pentru sanatatea sistemului tau digestiv, pentru ca dizolva grasimile.
      cosmopolitan.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Crutoane dulci
       
      Număr de porţii: 4 Greutatea porţiei:140 g Calorii per porţie: 500 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 4 felii (160 g) lapte 250 ml unt de arahide 120 g ouă 2 buc. kaki 250 g ulei pentru prăjit
      1. Ouăle se bat cu lapte până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Feliile de pâine se înmoaie în amestec şi se lasă pentru 1-2 minute. Se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1-2 minute ca să absoarbă amestecul.
      3. Tigaia se încinge şi se unge cu unt pentru prăjit. Dacă foloseşti o tigaie antiaderentă, ai putea încerca să nu foloseşti ulei.
      4. Crutoanele se rumenesc la foc minim până se obţine o crustă aurie – aproximativ 4-5 minute de fiecare parte. Se lasă la răcit.
      5. Kaki se taie semirondele subţiri.
      6. Crutoanele se ung cu unt de arahide peste care se aranjează frumuşel feliile de kaki.
      Cel mai mare aport de calorii în această reţetă îl asigură untul de arahide. De aceea, ar trebui folosit cu măsură pentru a reduce valoarea energetică a micului dejun.

      Crutoane săţioase
      Număr de porţii: 4 Greutatea porţiei: 200 g Calorii per porţie: 350 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 4 felii (160 g) lapte 250 ml ouă 2 buc. roşii 1 buc. (180 g) caşcaval 4 felii (135 g) frunze de salată 4 buc. (35 g) ulei pentru prăjit
      1. Ouăle se bat cu lapte până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Feliile de pâine se înmoaie în amestec şi se lasă pentru 1-2 minute. Se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1-2 minute ca să absoarbă amestecul.
      3. Roşiile se taie semirondele subţiri.
      4. Caşcavalul se taie repetând forma feliei de pâine, în caz că este necesar.
      5. Tigaia se încinge şi se unge cu unt pentru prăjit. Dacă foloseşti o tigaie antiaderentă, ai putea încerca să nu foloseşti ulei.
      6. Crutoanele se rumenesc la foc minim până se obţine o crustă aurie, câte aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte.
      7. Pe crutoanele întoarse se pun pe rând o frunză de salată, roşiile şi caşcavalul. Se rumenesc încă 4-5 minute.

      Budincă din crutoane
      Număr de porţii: 8 Greutatea porţiei: 200 g Calorii per porţie: 230 kcal Ingrediente:
      pâine integrală 10 felii (400 g) lapte 750 ml ouă 6 buc. scorţişoară 2 linguriţe fructe de pădure 260 g unt pentru uns tava
      1. Ouăle se bat cu lapte şi scorţişoară până se obţine o consistenţă omogenă.
      2. Tava se unge cu unt.
      3. Fiecare felie de pâine se înmoaie în amestec pentru câteva secunde de fiecare parte, după care se aranjează într-o tavă dreptunghiulară pentru copt – în două straturi, câte 5 felii în fiecare.
      4. Restul amestecului se toarnă peste ele. Se pune la frigider pentru cel puţin o oră sau pe noapte.
      5. Se încălzeşte cuptorul până la 180 de grade.
      6. Budinca scoasă din frigider se presară cu fructe de pădure – ele trebuie să pătrundă şi între feliile de pâine, astfel se vor repartiza uniform. Dacă foloseşti pomuşoare congelate, mai întâi pune-le la dezgheţat.
      7. Budinca se coace aproximativ 45 de minute. Dacă începe a se arde, acoperă tava cu foaie de staniol.

      omactiv.md
    • maria981s
      De maria981s
      Un număr mare de femei suportă rutina zilnică de aplicare a machiajului. Mai întâi cremă, apoi baza de machiaj, urmează fondul de ten, rimelul, rujul și pudra. Asta dacă folosesc un machiaj cât mai simplu și natural. Femeile care poartă machiaj petrec o medie de nouă zile întregi în fiecare an din viața lor, aplicând-o.
      În cartea Drop-Dead Gorgeous, explorând efectele nocive ale produselor cosmetice, Kim Erickson e atentă la cercetarea științifică privind efectele nocive ale produselor chimice din produsele cosmetice de zi cu zi. Ea subliniază că femeile se expun la mai mult de 200 de substanțe chimice sintetice în timpul sesiunii lor de “înfrumusețare”. Daunele sunt bine documentate, dar în mare parte ignorate. Femeile care folosesc în mod regulat ruj și își reaplică pe tot parcursul zilei vor înghiți patru kilograme și jumătate de ruj în timpul vieții.
      În Brazilia, se crede că sunt mai multe reprezentante Avon decât membrii forțelor armate. Costă o grămadă de bani pentru a ține pasul cu cele mai recente produse cosmetice, iar o femeie obișnuită cheltuie aproximativ 8 mii sau 9 mii de dolari pe produse de machiaj, pe parcursul vieții. Dar, pe de altă parte, pe scurt, care este rădăcina acestei presiuni asupra femeilor pentru a ne îmbunătăți aspectul natural, în timp ce bărbații nu sunt supuși unei astfel de presiuni.

      Presiunea vine tot de la noi, lipsa de încredere a femeilor în aspectul lor natural, 15 la sută dintre femeile heterosexuale care au fost întrebate despre așa-numitele rutine de frumusețe au dezvăluit că aplică machiajul înainte ca partenerul să se trezească, cu un procent de 41 la suta spunând că se simt aiurea dacă nu se machiază.
      Presiunea din industria frumuseții este neîncetată. De la naștere până la moarte, femeile sunt bombardate cu mesaje care le spun că nu sunt suficient de frumoase așa, în mod natural. Ni s-a spus să arătăm mai tinere, mai sexy, mai înalte, mai subțiri, mai bronzate, mai ușoare, mai netede și mai bine.
      tabu.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Indiferent cât de puțin ai dormit sau dacă ai fost la o petrecere toată noaptea, nu înseamnă că trebuie să lași oboseala să afecteze aspectul tenului toată ziua următoare. Există modalități simple prin care poți crea luminozitate și un ten proaspăt, chiar dacă nu ți-ai dori decât să dormi până la ora prânzului. Machiajul poate deveni cel mai bun prieten al tău nu prin crearea unei măști, ci prin evidențierea subtilă a trăsăturilor tale și eliminarea semnelor de oboseală care pot submina prospețimea tenului și claritatea privirii.
      Iată cum trebuie să realizezi un machiaj care ascunde oboseala:
      1. Începe cu un ten curat

      Acest lucru este foarte important, mai ales dacă ai mers la culcare fără să te speli pe față și încă ai urme de machiaj pe piele. Folosește un produs de curățare cu acțiune blândă, apoi continuă cu o cremă hidratantă. Pielea catifelată îți va îmbunătăți aspectul întotdeauna deoarece crema revigorează și energizează tenul.
       
      2. Cremă hidratantă cu particule strălucitoare
      Este foarte util să mizezi pe un look natural, așa că după crema hidratantă obișnuită utilizează un strat subțire de cremă sau gel cu particule strălucitoare. Alege o variantă cu SPF 30 sau 50 pentru a preveni efectele nocive ale razelor solare. Tenul va deveni luminos, iar machiajul va avea un aspect mult mai uniform.
      3. Ocupă-te de cearcăne
      Una dintre zonele-cheie care necesită atenția ta sunt ochii. Oboseala este evidentă imediat prin cearcăne. Pregătește pielea aplicând o cremă de ochi împotriva retenției de apă, iar în continuare camuflează cearcănele. Folosește un concealer cu două nuanțe mai deschis decât pielea ta și aplică-l în formă de triunghi pe zona de sub ochi.
      4. Fixează concealerul

      Pentru a preveni formarea liniilor sub ochi și a fixa concealerul pentru toată ziua aplică un strat de pudră.Folosește o pensulă sau un burețel special și lasă câteva minute. După ce pudra s-a combinat cu stratul de concealer folosește pensula pentru a elimina resturile de la suprafața pielii. 
      5. Adaugă culoare ochilor
      Dacă ești obosită este recomandat să optezi pentru nuanțe strălucitoare pentru a obține o privire clară și luminoasă. Poți alege fardul auriu sau pe cel de culoarea șampaniei. Aplică mai ales la colțurile interioare ale ochilor pentru a părea mai odihnită. Continuă cu un creion kohl într-o nuanță nude, apoi aplică un strat de rimel pentru volum. Finalizează cu un creion pentru sprâncene.
      6. Aplică fard bronzant
      Alege un fard care are particule strălucitoare, preferabil aurii sau de culoarea piersicii, apoi aplică pe pomeți, vârful nasului și aproape de rădăcina părului. Folosește o cantitate redusă pentru a evita aspectul de mască, care te-ar putea face să arăți și mai obosită.
       7. Un plus de culoare pentru obraji

      Fardul de obraz și highlighterul potrivit sunt esențiale în cadrul machiajului pentru eliminarea oboselii. Aplică un fard de obraz cu particule strălucitoare roz și finisează lookul cu highlighter în zona pomeților, bărbiei, nasului și a osului frontal.
      8. Pune accentul pe buze
      La final evidențiază frumusețea buzelor cu ajutorul unui gloss într-o nuanță naturală pentru a adăuga puțină culoare, dar fără să exagerezi. Glossul nude este ideal pentru un look proaspăt și revitalizează trăsăturile, creând un aspect deosebit al machiajului.
      Încearcă această variantă de machiaj mai ales lunea, dacă ai avut parte de un weekend plin de distracție, precum și în timpul săptămânii, când au apărut petreceri surpriză la care a trebuit neapărat să mergi. Vei arăta impecabil, chiar dacă seara te vei culca puțin mai devreme pentru a recupera orele pierdute de somn.
      eva.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Colagenul joacă un rol de bază pentru a avea un ten radiant, păr strălucitor și unghii care nu se rup ușor. Înainte de a cumpăra creme scumpe care promit să reactiveze producția de colagen, este util să-ți modifici și meniul pentru că există alimente care îți vor face pielea mai fermă, restructurează aspectul părului și mențin manichiura impecabilă. Alimentația inteligentă poate stimula întinerirea și vei ocoli efectele secundare asociate cu utilizarea diferitelor produse cosmetice.
      Iată ce alimente stimulează producția de colagen în mod natural:
      1. Proteinele din carnea slabă

      Colagenul este proteina cu proporția cea mai ridicată în organismul uman, care menține pielea, părul și unghiile rezistente și frumoase. Pentru a avea mereu la dispoziție o cantitate suficientă, corpul poate utiliza proteinele din alimentație ca bază pentru a crea cantități suplimentare. „Proteinele pe care le consumăm sunt transformate în aminoacizi în timpul digestiei, iar apoi sunt asamblate sub formă de colagen. Consumă cât mai des carne slabă de pui, curcan sau porc”, recomandă dr. Libby Mills, nutriționist.
      2. Mazărea
      Legumele nu oferă de obicei cantități însemnate de proteine, cu excepția unei porții de mazăre. Fiecare 100g de mazăre conțin 8g de proteine. Dacă nu îți place să o consumi simplă o poți adăuga la salate, supe, sosuri sau chiar smoothie-uri.
      3. Quinoa
      O porție de 100g de quinoa conține 8g de proteine, esențiale pentru a susține producția constantă de colagen, precum și zinc, un mineral care facilitează conversia aminoacizilor în colagen. „Zincul și cuprul accelerează rata de conversie a aminoacizilor în colagen și sunt două minerale esențiale pentru frumusețe”, explică dr. Mills.
      4. Ardeii grași
      Proprietățile antioxidante ale vitaminei C o transformă într-un component esențial din cadrul producției de colagen. Ardeii grași, mai ales cei roșii, sunt o sursă foarte bună de vitamina C.Consumă necesarul zilnic pentru a menține hidratarea și elasticitatea pielii, luptând în mod eficient împotriva semnelor trecerii timpului, a efectelor nocive ale expunerii la soare și a stresului.
      5. Morcovii

      „Contează foarte mult ca asamblarea colagenului să aibă loc în mod complet, iar vitamina A joacă un rol de bază pentru a obține colagen de calitate superioară. Morcovii sunt o sursă foarte bună de vitamina A. Îi poți consuma simpli sau îi poți adăuga la salate, supe ori îi poți mixa cu năut pentru un plus de proteine și un humus aromat”, recomandă dr. Mills.
      6. Carnea de vită
      „Cumpără carne de vită care nu este atât de fragedă pentru că vei obține un plus de colagen, iar acest tip de fibre vor accelera procesul de conversie”, spune dr. Mills.
      7. Stridiile

      Indiferent dacă sunt proaspete sau de la conservă, stridiile conțin o cantitate ridicată de cupru, cel de-al doilea mineral esențial în cadrul procesului de creare a colagenului. „Odată cu trecerea timpului organismul nu va mai produce la fel de mult colagen sau calitatea acestuia ar putea fi diminuată ori se va degrada mai rapid. Cuprul susține în mod eficient crearea colagenului și reduce degradarea acestuia”, spune dr. Mills.
      8. Spanacul

      Conține vitamina C, vitamina A și zinc, fiind util pentru prevenirea ridurilor și a deteriorării părului. Poți pregăti spanacul după rețeta clasică sau îl poți consuma crud, la salate. Și smoothie-urile pe bază de spanac și lapte de migdale te pot revigora, sprijinind crearea de noi rezerve de colagen.
      9. Semințele de chia
      Micuțele semințe de chia conțin foarte multe proteine, fiind ideale drept topping la iaurturi sau clătite. De asemenea, poți prepara un desert sănătos alegând budinca pe bază de semințe de chia. Prăjiturile cu banane, cremele de ciocolată sau plăcinta cu mere pot fi îmbunătățite rapid din punct de vedere nutițional folosind 1-2 linguri de semințe de chia.
      eva.ro
  •