"Un soare printre noi”


    Pentru prima dată în Republica Moldova, pe parcursul lunii martie A.O. ,,Sunshine” (Asociația părinților de copii cu Sindrom Down din Republica Moldova) și fotograful Natalia Cobzac vor organiza o expoziția fotografică cu genericul ,,Un Soare printre Noi” dedicată copiilor cu Sindroml Down din Republica Moldova. Expoziția fotografică va fi organizată simultan în mai multe instituții din capitală (Sala cu Orgă, Pretura sectorului Buiucani, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo”,SCMC ,,V. Ignatenco”).

53862904_2212176872390846_8387964897366900736_o.jpg

Descriere: Asociația A:O: ,,Sunshine”,  organizează o serie de evenimente cu ocazia ,,Zilei Mondiale a Sindromului Down”, creând o punte între societate și persoanele cu sindrom Down și familiile acestora. Scopul acestor manifestări este de a informa și de a atrage atenția societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down. De asemenea, se urmărește promovarea valorizantă a posibilităților persoanelor cu sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societății și în condițiile în care au un mediu adaptat - pot practica sportul, dansul, pot lucra, realiza obiecte artistice, aducându-și astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societății din care fac parte.

Despre sindromul Down Sindromul 

Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi probleme medicale asociate. 

Despre Ziua Mondială a Sindromului Down 

Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome International în anul 2006 şi se sărbătoreşte în 60 de ţări din întreaga lume, în data de 21 martie. Această dată semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce această stare genetică. Obiectivul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.

În anul 2008, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down. În Decembrie 2011, Adunarea Îenerală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate de voturi Rezoluţia de recunoaştere a datei de 21/3 drept “Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down”. Rezoluţia a fost propusă şi promovată de Brazilia şi susţinută de 78 de state membre ONU. Începând cu anul 2012 această dată se sărbătoreşte de către toate cele 192 de ţări din Naţiunile Unite.

Principalele activitati:

Снимок экрана 2019-03-07 в 11.46.30.pngСнимок экрана 2019-03-07 в 11.46.41.pngСнимок экрана 2019-03-07 в 11.46.53.pngСнимок экрана 2019-03-07 в 11.47.04.pngСнимок экрана 2019-03-07 в 11.47.11.png

Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieţi, ce se produce în momentul concepţiei fătului. Toate persoanele cu sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, dar multe dintre aceste persoane duc o viaţă semiindependentă şi împlinită.  Se estimează existenţa a maxim 7 milioane de persoane cu sindrom Down în întreaga lume.

Sindromul Down – ghid de terminologie

Vă rugăm să luaţi în considerare forma de exprimare din tabelul de mai jos, atunci când vorbiţi despre subiecte ce au legătură cu sindromul Down. Cu convingerea că împărtăşiţi preocuparările noastre pentru exprimarea corectă, vă rugăm să alocaţi un minut pentru a verifica ghidul terminologic de mai jos pentru a vă asigura că nu perpetuaţi nici un fel de mit despre această stare.

Снимок экрана 2019-03-07 в 11.47.18.png

Vă mulțumim pentru cooperare

Ala Burlaca

Președintele AO SUNSHINE

a.o.sunshine18@gmail.com/ 069489648

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.