Săptămâna mondială a Alăptării


    Moldova întreprinde acțiuni pentru îmbunătățirea ratelor alăptării

     

    Chișinău, 1 August, 2014 – Moldova marchează Săptămâna mondială a Alăptării prin implicarea tuturor partenerilor cheie în promovarea beneficiilor laptelui matern.

În perioada 1-7 august, lucrătorii medicali din instituțiile medico-sanitare din țară vor organiza activități de informare, educare și comunicare în domeniul alăptării, vor desfășura lecții publice și sesiuni de consiliere pentru mame, precum și ateliere și seminare de lucru. Mass-media se va alătura campaniei de promovare a alăptării prin organizarea emisiunilor radio, TV, publicarea articolelor de presă și on-line.

Săptămâna mondială de promovare a Alăptării 2014 este organizată în Republica Moldova de către Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS.

Această Săptămână este organizată în fiecare an în peste 170 de țări cu scopul de a încuraja mamele să-și hrănească bebelușii exclusiv cu lapte matern în primele luni de viață și a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor. Nutriția este componenta de bază a dreptului copilului la sănătate, stipulat în Convenția ONU privind Drepturile Copilului.

În Moldova mai mult de jumătate din copii – 60%, sunt alăptați în prima oră după naștere, totuși, doar o treime sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață, arată datele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi (2012), realizat de Ministerul Sănătății și UNICEF.

Ratele alăptării sunt în scădere în Moldova. În anul 2005, 46% din copii erau alimentaţi exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni, iar în 2012 această cifră era de 36%. Practicile de alimentare a bebeluşilor diferă în funcţie de mediul de trai – situaţia este mai bună la sat, unde 40% dintre copiii mici sunt hrăniţi exclusiv la sân, faţă de numai 30% la oraș.

Specialiştii spun că printre cele mai frecvente cauze care afectează alăptarea se numără starea de oboseală a mamei, lipsa susţinerii din partea partenerului şi a familiei, serviciul, oferta masivă şi accesibilă de amestecuri artificiale, lipsa informaţiei privind beneficiile laptelui matern în raport cu adaosurile, precum şi capacitatea redusă a lucrătorilor medicali de a oferi consiliere mamelor privind iniţierea şi menţinerea alăptării.

Atunci când revin la serviciu, o bună parte dintre mame abandonează parțial sau totalmente alăptarea deoarece nu dispun de timp suficient, spații potrivite pentru alăptare, stoarcerea și păstrarea laptelui. Mamele au nevoie de spații separate, sigure și curate la serviciu sau în apropierea acestuia pentru a continua alăptarea. Condițiile favorabile la serviciu, precum concediul de maternitate plătit, angajarea part-time, creșe la locul de muncă, condiții pentru stoarcerea și păstrarea laptelui, pauze pentru alăptare - sunt elemente care contribuie la menținerea alăptării pentru o perioadă îndelungată. Familia și partenerul au un rol important în procesul de susținere a alăptării.

 

În 2013, cu suportul OMS, în Moldova a fost realizată o evaluare a calității serviciilor ambulatorii antenatale și postnatale, în cadrul căreia s-a constatat că serviciile de medicină primară dispun de toate condițiile pentru promovarea și susținerea alăptării exclusive, începând chiar de la educația antenatală, ce urmează a fi îmbunătățită pe viitor. Totodată, evaluarea a subliniat că instituția medicală nu este locul potrivit pentru promovarea alimentației artificiale.

 

Experții avertizează că utilizarea amestecurilor artificiale şi adaosurilor în alimentaţia sugarilor este dăunătoare, deoarece aparatul digestiv al copiilor mici nu este capabil să prelucreze alte feluri de mâncare decât laptele matern.

Potrivit recomandărilor de sănătate publică globale, sugarii trebui să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă pentru a creşte şi a se dezvolta sănătos. Ulterior, pentru a răspunde nevoilor nutriționale în schimbare, copiii trebuie să primească alimente complementare adecvate, sigure şi nutritive în timpul alăptării continue până la vârsta de doi ani sau mai mult.

Beneficiile alăptării la sân sunt incontestabile, atât pentru copil, cât și pentru mamă, de aceea „cultura alăptării” urmează a fi promovată pe larg în societate, pentru a fi adoptată de către toate familiile cu copii mici.

Laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural, ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv şi altele.

De asemenea, alăptarea are beneficii pe termen lung - copiii alăptați la sân sunt mai sănătoși, au performanțe de inteligență, cote mai joase de hipertensiune arterială, colesterolemie, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate.

Totodată, specialiştii în alimentaţia copiilor nou-născuți atenționează că pentru asigurarea bunei dezvoltări și stări de sănătate a micuților, trebuie respectate cu strictețe unele reguli de alăptare, cum ar fi: alăptarea la sân să înceapă într-o oră de la naştere; să fie „la cerere”, ori de câte ori copilul dorește să fie alăptat, ziua și noaptea; să fie evitate sticlele şi/sau suzetele.

Studiile arată că alăptarea este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin. Totodată, alăptând copilul din primele zile ale vieţii se creează o legătură emoţională puternică dintre mamă și prunc.

 

Pentru contact:

 

Serviciul de Informare şi Comunicare al Ministerului Sănătăţii:

Tel: 268810, 268850

E-mail: massmedia@ms.gov.md,

Web: www.ms.gov.md;

Facebook: http://www.facebook.com/sanatatemoldova;

Twitter: https://twitter.com/MSanatatii

 

Serviciul de Presă UNICEF Moldova:

Tel: 269 235

E-mail: ilipcanu@unicef.org

Web: www.unicef.md

Facebook: https://www.facebook.com/UNICEFMoldova;

Twitter: https://twitter.com/MoldovaUNICEF

 

Oficiul OMS în Republica Moldova:

Tel: 022-83-99-60;

E-mail: whomda@euro.who.int;

Web: www.euro.who.int/moldova;

Multumesc Serviciul de Presă UNICEF Moldova pentru materiale oferite

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.