Concert al elevilor francezi la Chișinău


  Proiectul „ARC muzical-istoric”, a cărui fondatoare este pianista Ecaterina Baranov, vă invită la un concert al elevilor francezi de la Conservatorul „George Gershwin” din Conflans-Sainte-Honorine (regiunea pariziană). Concertul va fi urmat de o discuție la o masă rotundă despre diferențele de obiective, practici și urmări ale sistemelor de învățământ în domeniul muzicii din Franța și din Republica Moldova.

concert-920x613.jpg

Evenimentul va avea loc pe data de 10 iulie 2019, la Centrul „Mihai Eminescu” din Chișinău (bd. Dacia nr. 20) ora 17.00.

În perioada iunie-iulie 2019, are loc primul schimb de experiență profesională și interumană între elevii Conservatorului „G. Gershwin” din Conflans-Sainte-Honorine și Școala „A. Stârcea” din Chișinău.

În prima parte a proiectului, elevii basarabeni, medaliați ai concursurilor internaționale, au prezentat un concert de muzică clasică în Conservatorul din Conflans-Sainte-Honorine, în prezența Ambasadorului interimar al Republicii Moldova în Franța, Vlad Chirinciuc. Copiii au comunicat cu partenerii lor francezi, au prezentat rezultate, obiective și metode ale sistemului de învățământ artistic din Moldova, de asemenea au acumulat noi informații și impresii vizitând obiectivele turistice ale Parisului.

Aceștia au fost însoțiți de pedagogii și directoarea școlii “A. Stârcea”, Irina Bogataia, coorganizatoare a proiectului, care și-a exprimat speranța că acest schimb de experiență se va intensifica în anii următori.

În perioada 9-15 iulie, grupul de elevi ai conservatorului francez se vor afla în R. Moldova cu același. Evenimentul se desfășoară în contextul împlinirii a 100 de ani de la nașterea compozitorului Alexei Stârcea și are drept scop redescoperirea muzicii clasice basarabene.

diez.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Deja la cea de-a 9-a ediție, EcoVisio FreeShop este un tip de bazar unic în Moldova, unde ”marfa” o reprezintă hainele aduse pe loc de oamenii care nu le mai folosesc. Pe lângă haine, mai poți lăsa la FreeShop și pantofi, accesorii, jucării sau produse cosmetice. Cine are nevoie de ceva expus la FreeShop poate lua pe gratis, indiferent dacă a donat sau nu lucruri.
   ”Cu EcoVisio FreeShop, încercăm să oferim timp de câteva ore un spațiu cu adevărat liber, unde toată lumea este egală și binevenită, iar banii nu creează diferențe sociale. Vrem astfel nu doar să încurajăm reutilizarea hainelor, dar și să arătăm o alternativă la economia tradițională, bazată doar pe profit” – Clara Abdullah de la EcoVisio, coordonatoarea proiectului.
   Acest FreeShop va avea loc în cadrul Școlii Internaționale de Vară organizate de Oberliht, cu tema ”Gunoiul din curte tot poate străluci”. La eveniment se vor alătura și două croitorese din comunitatea locală, care vor retușa pe gratis hainele oricui are nevoie.
   EcoVisio a lansat recent o campanie despre impactul modei asupra mediului, considerată a doua cea mai poluantă industrie din lume. FreeShop este unul din modurile simple prin care poți contribui la soluție: un articol de îmbrăcăminte refolosit sau reparat își reduce amprenta de carbon cu 82%.
   Detalii despre EcoVisio FreeShop poți afla din evenimentul de pe Facebook sau direct de la organizatori: +37360790514 (Clara Abdullah). Mai mult: postează o fotografie pe rețelele sociale cu ce vrei să donezi la FreeShop sau ce ai luat de la edițiile trecute, și poți câștiga un portret personalizat (bit.ly/Concurs_FreeShop).
   locals.md
  • julia122997
   De julia122997
   Vizitează muzeele

   În majoritatea orașelor europene, mersul pe jos este cel mai bun mod de a explora orașul, Chișinău nu e o excepție. Pregătește-te să te pierzi timp de câteva ore și plimbă-te prin trecutul fascinant al Moldovei. Treci pe la principalul muzeu Național de Istorie din țară cu peste 265.000 de exponate, petreceți ceva timp la Casa și Muzeul Alexandr Pușkin, cândva casa poetului rus. Vizitați Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, unic din punct de vedere arhitectural prin designul său oriental, acesta este cel mai vechi muzeu din Moldova, care găzduiește câteva colecții vaste dedicate florei și faunei, precum și obiceiurilor și tradițiilor.Printre miile de exponate, fiți pregătiți să vedeți scheletul complet al dinoteriului gigantisimus, un animal preistoric gigant asemănător mamutului.
   Fă o călătorie cu troleibuzul

   Chiar dacă e posibil să străbateți tot orașul pe jos, nu pierdeți șansa de a merge o dată cu troleibuzul. O călătorie costă doar doi lei. Din motiv că mereu e aglomerat, aveți oportunitatea să pătrundeți mai bine în cultura localnicilor. Taxatorul, care merge dintr-un capăt al troleibuzului în celălalt, vă va transmite atmosfera trecutului.
   Plimbă-te în umbra Arcului de Triumf

   Cunoscut și sub numele de Poarta Sfântă, acest monument marchează centrul orașului. Arcul de triumf al Chișinăului, datând din anii 1840, a fost construit pentru a comemora victoria armatei ruse asupra Imperiului Otoman. În timp ce sunteți acolo, mergeți în umbra monumentului, înainte de a continua să explorați zona din apropiere.
   Miroase trandafirii

   Vizitarea unui parc e mereu o idee bună, atâta timp cât sunteți la Chișinău. Mergeți la Ștefan cel Mare, cunoscut și sub numele de „Parcul îndrăgostiților”, dau mergeți la Valea Morilor. Finalizați-vă plimbarea în parcul Dendrarium, unde puteți face sport, urmări veverițele sau admira nuferii.
   Savurează mâncarea

   Cu o mare varietate de restaurante cu preț mic sau mediu, orașul este perfect pentru călătorii care preferă să mănânce bine. Gustă delicioasa bucătărie moldovenească la unul sau mai multe dintre cele mai bune restaurante din oraș. La Popasul Dacilor, decorul autentic, mâncărurile locale de top și personalul îmbrăcat în costume tradiționale vă vor duce într-o călătorie în timp. Și având în vedere că masa perfectă are nevoie de desertul perfect, faceți-vă o favoare și bucurați-vă de un croissant francez la faimoasa patiserie în stil parizian Crème de la Crème.
   Mergi la un concert

   Una dintre cele mai frumoase săli de concerte din Europa, Sala cu Orgă vă oferă șansa perfectă de a participa la unul dintre evenimentele sale frecvente. Soliștii notorii ai Orchestrei Naționale de Cameră, recitaluri de orgă, expoziții de artă plastică și concerte dedicate artiștilor celebri vă vor oferi o seară plină de amintiri
   Vizitează o galerie de artă

   Pentru o imagine mai clară a artei locale, vizitați micile galerii de artă. Acolo vă veți putea bucura de câteva lucrări excelente, create în mare parte de artiști contemporani moldoveni. Indiferent dacă sunteți un colecționar de artă sau nu, veți fi cu siguranță surprinși de exponate deosebite.
   Plimbă-te prin regatul vinului

   Moldovenilor le place să sublinieze că țara lor are o formă asemănătoare cu un strugure de poamă. Este adevărat că vinul din această regiune este considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume. În timp ce vă aflați în capitală, cu siguranță, ar trebui să gustați unele dintre cele mai delicioase și mai ieftine vinuri pe care le puteți găsi vreodată. Deși la fel de bine o puteți face la unul dintre numeroasele magazine de vinuri și baruri din Chișinău, dacă doriți o experiență adevărată, trebuie să vizitați una dintre vinării. Mileștii Mici și Cricova sunt cele mai populare. Construită într-o carieră de calcar, vinăria Mileștii Mici are aproape 200 de kilometri de tuneluri subterane, record înregistrat și în  Cartea lui Guinness.
   Ieși la „ceva de băut”

   Cunoscut pentru viața de noapte vibrantă, Chișinău are un număr mare de cluburi, discoteci, puburi și baruri. Prin urmare, este ușor să găsești unul care să se potrivească gustului tău.
   Ieși din mulțime

   Dacă vă simți obosit și ai nevoie de izolare, nu există un loc mai bun decât Catedrala Ortodoxă a Nașterii Domnului. Indiferent de convingerile tale religioase, această clădire neoclasică, situată chiar în centrul orașului, îți va oferi un adăpost într-o atmosferă liniștită.
   Lista a fost realizată de The Culture Trip, pentru turiști.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Despre aceasta a anunțat Primăria municipiului Chișinău.
   De la începutul anului, au fost deschise 17 grupe noi în grădinițele care deja activează, suplimentând numărul de locuri cu 340 de unități.
   În total în acest an, municipalitatea redeschise 47 grupe de grădiniță pentru 940 de copii.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Mişcării Bauhaus cuprinde patru capitole tematice şi conceptuale: Corresponding With, Learning from, Moving Away şi Still Undead.
   Expoziţia include cercetările efectuate de curatori, texte şi imagini pe marginea celor patru capitole. În acest scop, artistul Luca Frei a dezvoltat o structură – parţial sculptură, parţial arhitectură expoziţională – ca un spaţiu în care vizitatorii pot interacţiona cu obiectele expoziţiei. Un rol central în cadrul instalaţiei îl ocupă terminalul cu calculator, de la care vizitatorii pot răsfoi revista online a bauhaus imaginista şi pot imprima materialele sub formă de imagine sau text.
   Un program de film separat prezintă lucrările artiştilor şi cercetătorilor contemporani pe marginea unor teme referitoare la mişcarea Bauhaus:
   The body’s Legacies
   Kader Attia, 58 min
   O Horizon
   Otolith Group, 80 min
   Two Stones
   Wendelien van Oldenborgh, 60 min
   The most beautiful Campus in Africa
   Zvi Efrat, 25 min
   Expoziţia aniversară bauhaus imaginista „100 de ani de Bauhaus“ este o colaborare între Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Institut și Haus der Kulturen der Welt. Proiectul este finanțat de către Ministerul Federal German de Externe și de Kulturstiftung des Bundes. Curatorii proiectului sunt Marion von Osten și Grant Watson, care colaborează și cu o echipă internațională de oameni de știință.
   La Chişinău, evenimentul este organizat de către Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Republicii Moldova şi Goethe-Institut România.
   Expoziția va fi deschisă în perioada 7-26 august cu începere de la ora 10:00 – 18:00, sala albastră (cu excepţia zilei de vineri).
   Mai multe detalii vezi AICI.
   diez.md
 •