Cancerul de col uterin poate fi prevenit!


    În perioada 28 ianuarie - 3 februarie 2018 comunitatea globală și Republica Moldova marchează Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Aceasta este o Săptămână de informare, când femeile de diferite vârste sunt informate despre modalitățile de prevenire a acestei maladii.

În Republica Moldova autoritățile din domeniul sănătății cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, societatea civilă, lideri religioși și tineri organizează mai multe acțiuni publice de informare cu scopul de a informa femeile despre cauzele cancerului de col uterin și modalitățile de prevenire.

Cancerul de col uterin este cea mai prevenibilă formă de cancer la femei. Cu toate acestea, în R. Moldova zilnic o femeie este depistată cu această maladie, iar la fiecare trei zile o femeie moare din această cauză.   

Specialiștii spun că toate aceste vieți ar putea fi salvate dacă femeile ar face cu regularitate, o dată la trei ani, testul de screening al colului uterin Papanicolau. 
Cancerul de col uterin este cauzat de Virusul Papiloma Uman (HPV). Virusul HPV este unul comun, majoritatea adulților îl contractează la un moment al vieții, dar de obicei, dispare de la sine fără nici o complicație. Dacă virusul HPV nu dispare, el poate spori riscul de apariție al cancerului de col uterin.

Pentru prevenirea acestui tip de cancer specialiștii recomandă femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 si 61 de ani să urmeze procedura de screening cervical o dată la 3 ani. Screening-ul este gratuit și se face la medicul de familie. Este un test simplu, rapid, nedureros, care arată dacă există modificări celulare la nivelul colului uterin, care se pot transforma în cancer în cazul în care nu sunt tratate la timp.Vă încurajăm să treceti screening-ul cervical regulat si să îndemnați mama, sora, prietena să-l treacă. 

Banner mama.md cu toate logourole.jpg

Alăturați-vă campaniei de informare în social media cu hashtagul #Ok4Paptest. Faceți un selfie cu semnul OK plasat la ochi, publicați poza pe profilul de Facebook/Instagram sau alte rețele sociale utilizând hashtagul #Ok4Paptest și adresați un mesaj de încurajare pentru femeile dragi să faca testul Papanicolau. 

Acest test de prevenție poate salva vieți si nu trebuie ignorat! Împreună putem opri cancerul înainte ca acesta sa înceapă!

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în Republica Moldova de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu UNFPA, Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă, Biroul de Cooperare al Elveției, Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin, ONG “Viața fără Cancer”. 

Buclet 1_web.pdf
Buclet 2_web.pdf
Buclet 3_web.pdf

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.