O mamă din Chișinău a adus pe lume tripleți, concepuți pe cale naturală


  Daniel, Alex și Lia. Sunt tripleții care au făcut fericită o familie din comuna Băcioi. Au venit pe lume pe 7 iunie, iar vestea că sunt de fapt trei și nu unul, cum s-a crezut inițial, i-a luat pe neprăgătite pe părinți. Și asta pentru că au fost concepuți pe cale naturală.

Снимок экрана 2019-06-13 в 11.43.27.png

„La cinci săptămâni am fost să confirmăm sarcina la ecografie. Pe la nouă săptămâni am avut sângerări și am fost internată aici, în spital. Am repetat USG-ul și mi s-a spus că o să avem gemeni. La 12 săptămâni am făcut din nou un USG și ni s-a spus că o să fie trei”, a povestit mama copiilor, Rodica Popa.

Soții Popa mai au o fetiță de trei ani și jumătate. Împreună au ales câte un nume pentru nou-născuți. „Suntem deja o familie mult mai mare. Am fost trei, acum suntem șase. Suntem foarte bucuroși. Deja să fie sănătoși și mama sănătoasă”, a spus tatăl, Sergiu Popa.

Deși au doar câteva zile, bebelușii au demonstrat deja că sunt diferiți. „Au început să se manifeste. Daniel, cel mai are, este foarte liniștit. Mănâncă și doarme. Puțin cu nazuri fetița și băiețelul mai micuț”, a menționat Rodica Popa.

Venirea pe lume a tripleților este o adevărată provocare pentru soții Popa. Au noroc de bunici. „Ei sunt iubirea mea. Iubirea vieții mele, că este soțul, dar bunelul rămâne pe alt plan. Deja am nepoții”, a spus una dintre binicile tripleților.

Ca să facă față, bunicile se rânduiesc la ajutor. Și tripleții par să se respecte, ca între frați, spun părinții. „N-a fost ca toți să plângă. Ei știu că trebuie să fie rând. Ei plâng câte doi. Și noi suntem două, mama și bunica și îi reușim”, a povestit mama bebelușilor.

Copiii au fost născuți prin cezariană, la 34 de săptămâni. Medicii spun că atât bebelușii, cât și mama lor, sunt perfect sănătoși.

„Avem sarcini gemerale foarte des întâlnite concepute prin invitro fertilizare. Dar în cazul dat avem o concepere naturală a celor tripleți, de aceea, probabilitatea este foarte mică. E în jurul la 3-4% din cele 100%, care concep natural tripleți”, a declarat vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, Ălina Bejan.

Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Municipal Nr. 1 s-au născut peste 6.700 de copii. S-au înregistrat doar două nașteri de tripleți. 

agora.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Dacă mai stai încă pe gânduri, îți recomandăm 5 locuri din capitală unde poți circula în siguranță.
   1. Valea Morilor – locul îndrăgit al bicicliștilor. Aici găsești piste speciale și poți face cunoștință cu alți iubitori ai acestui sport. Totuși, îți recomandăm să vii în zilele când este mai puțină aglomerație.

   2. Grădina Botanică – admiră natura și bucură-te de aer curat. Dacă vei veni în zilele de lucru, vei vedea mai puțină lume și vei avea mai mult spațiu pentru circulație.

   3. Centrul istoric al capitalei – alege străzile mai puțin aglomerate, pe unde nu merg multe mașini, astfel încât să poți circula în siguranță și să nu fii claxonat.

   4. Valea Trandafirilor – adună prietenii și admirați apusul din parc mergând cu bicicleta. Nu uitați să faceți câteva fotografii pentru istorie și să glumiți cât mai mult.

   5. Parcul La Izvor – Un loc mai puțin vizitat de bicicliști, dar tocmai bun pentru plimbări. Pedalează pe alei, dar, pentru siguranța ta, nu te reține prea târziu.

   zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   1. Cutia cu amintiri  
   Este important ca orice mămică să marcheze fiecare moment special din viața copilului său, iar fiecare amintire poate fi păstrată într-o cutie specială. Fie că este vorba de prima pereche de pantofi, prima suzetă sau prima jucărie a celui mic, toate aceste lucruri pot fi păstrate cu drag într-o casetă originală. În funcție de sexul bebelușului, poți alege chiar și o cutie personalizată, pentru fetițe sau băieței, sau o poți inscripționa cu numele copilului.
   2. O pernă confortabilă
   În perioada sarcinii, aproape toate mămicile se confruntă cu probleme de somn, așa că este important să aibă parte de tot confortul atunci când se odihnesc. Un cadou ideal pentru o mămică poate fi o pernă specială, care asigură suport pentru burtică, șolduri, picioare și spate. De asemenea, poți lua în calcul și o pernă postnatală, care poate fi folosită după naștere, oferind sprijin suplimentar pentru spate, atunci când mămica alăptează.
   3. Un abonament la un serviciu de streaming
   Atât în perioada sarcinii, cât și după naștere, multe mămici se confruntă cu stări de insomnie, așa că un abonament la un serviciu de streaming poate fi binevenit. Între orele de somn și orele de alăptat, o mămica va fi încântată să urmărească și câte un episod din serialul favorit.
   4. O pereche de papuci pufoși și un halat
   Toate mămicile au nevoie de câte o pereche de papuci confortabili, pentru a se putea deplasa fără probleme din dormitor în bucătărie, la orice oră, mai ales atunci când bebelușul începe să plângă. De asemenea, pe lângă papuci, la fel de important este și halatul, care se va transforma în uniforma preferată a mamei, mai ales în momentele în care aceasta va alăpta.
   5. O carte cu rețete pentru bebeluși
   Alăptatul este extrem de important în primele luni de la naștere, însă cu timpul, mămicile sunt nevoite să diversifice meniul bebelușilor, așa că o carte cu rețete poate fi un cadou perfect. Imaginează-ți cât de bine îi vor prinde viitoarei mămici toate rețetele de piureuri pentru bebeluși!
   6. Ciorapi compresivi
   Unele femei însărcinate se confruntă cu problema picioarelor umflate și au senzații de furnicături la nivelul acestora, acest lucru împiedicându-le să se deplaseze. Din fericire, soluția pentru această problemă poate fi o pereche de ciorapi compresivi. Aceștia sunt concepuți special pentru femeile însărcinate, dar și pentru proaspetele mămici, având scopul de a reduce senzația de picioare obosite și simptomele timpurii de insuficiență venoasă.
   7. Jurnalul unei mămici
   Proaspetele mămici își pun o mulțime de întrebări, și pun la cale tot felul de planuri, pe care abia așteaptă să le pună în aplicare. Tocmai de aceea, astfel de idei nu trebuie uitate, iar un jurnal poate fi un cadou ideal. Atunci când se simt inspirate, mămicile pot așterne pe hârtie toate gândurile care le trec prin minte: de la lista de nume pentru bebeluș, până la planurile pentru botez.
   Așadar, toate aceste cadouri pot fi binevenite pentru orice proaspătă mămică, iar dacă vrei să mergi la sigur, te poți consulta cu ea, pentru a vedea ce își dorește. 
   femeia.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Modificări în circulația transportului public pentru data de 28 septembrie 
   Sâmbătă, 28 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) se va desfășura cursa competitivă pentru copii „Kids Run Day”. Prin urmare, începând cu ora 01:30 de pe 28 septembrie până la ora 19:00 pe 29 septembrie, va fi suspendat traficul rutier de-a lungul blvd. Ștefan cel Mare, începând cu str. Bănulescu-Bodoni până la str. Pușkin
   Tot transportul public, care se intersectează cu PMAN, va ocoli piața. 
   Troleibuzele nr. 1, 4, 5, 8 și 22: către sectorul Buiucani, vor circula pe str. București; 
   Troleibuzele nr. 30 și 31: de la blvd. Ștefan cel Mare pe str. V. Alecsandri, str. București, str. Pușkin, blvd. Ștefan cel Mare și mai departe pe traseul stabilit.
   Modificări în circulația transportului public pentru data de 29 septembrie 
   Duminică, 29 septembrie, începând cu ora 01:30, traficul rutier va fi suspendat pe porțiunea blvd. Ștefan Cel Mare, începând cu str. Toma Ciorbă până la intersecția cu blvd. Negruzzi, precum și pe porțiunea blvd. Dacia, de la str. Ciuflea până la str. Trandafirilor. Pe viaduct, traficul rutier va fi suspendat numai pe banda care va conduce din sectorul Botanica spre sectorul Centru.   
   Din acest motiv, traseele transportului public se vor modifica în felul următor: 
   Troleibuze: 
   Nr. 1: traseul se prescurtează până la Universitatea de Medicină, apoi de-a lungul str. Mihai Viteazul până la str. Columna, str. H. Coanda, piața D. Cantemir și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 2: de pe str. G. Asachi pe str. P. Halippa, str. Ismail, str. București și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 4, 5, 20: traseul se prescurtează până la Gara feroviară; 
   Nr. 7, 10, 12, 24 și 25: traseul se prescurtează până la Circ; 
   Nr. 8 și 9: se suspendă; 
   Nr. 13: de pe str. Ismail pe blvd. D. Cantemir, blvd. I. Gagarin (în direcția opusă), str. D. Cantemir, str. Ismail și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 17: de la blvd. Traian pe blvd. Decebal, blvd. I. Gagarin (în direcția opusă) și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 22: către sectorul Botanica – până la blvd. Ștefan cel Mare, apoi pe str. A. Șciusev, str. București, blvd. Dacia, blvd. Traian; către sectorul Buiucani - str. Grenoble, str. G. Asachi, str. V. Alecsandri, str. A. Mateevici, str. Pușkin str. București, str. A. Șciusev, str. M. Viteazul, str. Columna, str. H. Coanda, str. I. Creangă, blvd. Ștefan cel Mare și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 29: până la str. M. Viteazul, apoi pe str. Columna, str. H. Coanda, piața D. Cantemir, blvd. Ștefan cel Mare, str. M. Viteazul, str. Petricani și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 30: de la blvd. Dacia pe str. Trandafirilor, blvd. Decebal, blvd. I. Gagarin (în direcția opusă), blvd. Decebal, str. Zelinschi, blvd. Dacia și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 31: se prescurtează până la blvd. I. Gagarin, la intersecția cu blvd. Constantin Negruzzi;
   Nr. 32: se prescurtează până la str. Columna; 
   Nr. 34: până la str. Ștefan cel Mare, apoi pe str. A. Șciusev, str. București, st. V. Alecsandri, str. M. Kogălniceanu, str. Ismail; în direcția opusă - str. București, str. A. Șciusev și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 36: de pe str. Ismail pe str. București, str. V. Alecsandri și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 37: de la blvd. D. Cantemir spre piața K. Negruzzi (cotește), blvd. D. Cantemir și mai departe pe traseul stabilit.
   Autobuze:
   Nr. 5: către sectorul Ciocana va circula pe str. Alexandru cel Bun, iar în direcția sectorului Botanica – pe str. Columna;
   Nr. 9: într-o direcție - de la blvd. Ștefan cel Mare pe str. A. Șciusev, str. București, str. Tighina, str. A. Mateevici, str. Ismail, str. I. Inculeț și mai departe pe traseul stabilit; în direcția opusă: de pe str. Ismail pe str. București, str. A. Șciusev, blvd. Ștefan cel Mare;
   Nr. 11: de pe str. Ismail spre str. București, str. Bănulescu-Bodoni și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 46: de la blvd. Ștefan cel Mare pe str. A. Șciusev, str. București, str. Tighina, str. M. Kogălniceanu, str. Ismail, str. București, str. A. Șciusev, blvd. Ștefan cel Mare și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 18, 33, 44, 49: de la blvd. Iuri Gagarin pe blvd. D. Cantemir, str. A. Iancu, str. Tighina, str. Columna, str. Ismail, blvd. D. Cantemir, blvd. Iuri Gagarin și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 26: pe str. Albișoara în ambele direcții;
   Nr. 122: de la blvd. Ștefan cel Mare pe str. A. Șciusev, str. București, str. V. Alecsandri, str. M. Kogălniceanu, str. Ismail, str. București, str. A. Șciusev, blvd. Ștefan cel Mare și mai departe pe traseul stabilit.
   Microbuze:
   Nr. 101: spre sectorul Botanica - de-a lungul traseului obișnuit, spre sectorul Buiucani - de pe str. Independenței pe str. T. Strișcă, str. P. Ungureanu, str. Grenoble, str. Miorița, str. G. Asachi, str. P. Halippa, str. Ismail, str. București și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 103: spre sectorul Botanica – de la blvd. Ștefan cel Mare, pe str. A. Șciusev, str. București, blvd. Dacia, pe str. Trandafirilor, blvd. Decebal, str. N. Titulescu și mai departe pe traseul stabilit; În direcția opusă – fără modificări; 
   Nr. 113: către sectoarele Râșcani și Ciocana - de la blvd. Dacia pe str. Trandafirilor, blvd. I. Gagarin, blvd. D. Cantemir, str. Ismail și mai departe pe traseul stabilit; spre sectorul Botanica – de pe str. Ismail pe blvd. D. Cantemir, blvd. Iuri Gagarin, blvd. Decebal, str. Trandafirilor, blvd. Dacia și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 116: într-o direcție - de la blvd. G. Vieru pe str. C. Tănase, str. Bănulescu-Bodoni, str. Alexandru cel Bun pe str. S. Lazo, str. Columna, str. M. Viteazul, str. A. Șciusev, str. București, str. V. Alecsandri și mai departe pe traseul stabilit. În direcția opusă - de pe str. M. Eminescu pe str. București, str. A. Șciusev, str. M. Viteazul, str. Mitropolit Dosoftei, str. Tricolorului, str. Columna, str. Pușkin și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 117: de pe str. Tighina pe str. Columna, str. Ismail și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 129: într-o direcție - de la blvd. G. Vieru pe str. C. Tănase, str. Bănulescu-Bodoni, str. Alexandru cel Bun pe str. S. Lazo, str. Columna, str. M Viteazul, str. A. Șciusev, str. București, str. Bănulescu-Bodoni și mai departe pe traseul stabilit. În direcția opusă - de pe str. M. Eminescu pe str. București, str. A. Șciusev, str. M. Viteazul, str. Mitropolit Dosoftei, str. Tricolorului, str. Columna, str. Pușkin și mai departe pe traseul stabilit; 
   Nr. 120, 169, 178, 186, 190, 191: vor fi împărțite în două și vor circula spre centrul orașului în felul următor:
   a) Din sectoarele Telecentru și Malina Mică: pe str. Ismail, cu o întoarcere pe str. 31 august 1989, str. Ciuflea, str. București, str. Ismail și mai departe de-a lungul traseului stabilit
   b) Din sectoarele Ciocana și Râșcani: până la oprirea „Magazinul Unic" cu o întoarcere pe str. Ismail.
   Nr. 165 și 175: într-o direcție - de la blvd. I. Gagarin spre blvd. D. Cantemir, str. Ismail cu o întoarcere la intersecția cu blvd. Ștefan cel Mare. În direcția opusă - de pe str. Ismail, pe blvd. D. Cantemir, blvd. I. Gagarin și de-a lungul traseului stabilit;
   Nr. 185: spre sectorul Buiucani – de pe  str. Miorița pe str. G. Asachi, str. P. Halippa, str. București și mai departe pe traseul stabilit;
   Nr. 192:  într-o direcție - de pe str. Mihai Viteazul pe str. A. Șciusev, str. București, str. Tighina și mai departe pe traseul stabilit. În direcția opusă - de pe str. Armenească pe str. București, Str. A. Șciusev, str. M. Viteazul și mai departe pe traseul stabilit.
   Traseele transportului public, care nu se intersectează cu străzile unde se va desfășura maratonul, vor rămâne neschimbate.
   Toate modificările traficului rutier pe traseele menționate mai sus au fost coordonate cu Poliția Rutieră și aprobate de către Primăria municipiului Chișinău. 
    
   Завтра некоторые центральные улицы Кишинева будут перекрыты
   28 и 29 сентября в столице пройдет пятый Международный Кишиневский марафон, в связи с чем на некоторых центральных улиц будет приостановлено движение, а маршруты общественного транспорта — изменены. Организаторы приносят извинения за временные неудобства и просят заранее ознакомиться с изменениями в маршрутах. 

   Изменения в маршруте общественного транспорта на 28 сентября
   В субботу, 28 сентября, на Площади Великого Национального Собрания (ПВНС) пройдут детские соревновательные забеги Kids Run Day. Поэтому с 01:30 28 сентября и до 19:00 29 сентября участок на бул. Штефана чел Маре от ул. Бэнулеску-Бодони до ул. Пушкина будет перекрыт. 
   Весь городской транспорт, который пересекает ПВНС, будет ехать в объезд площади.
   Троллейбусы № 1, 4, 5, 8 и 22: по направлению к сектору Буюканы будут передвигаться по ул. Букурешть;
   Троллейбусы № 30 и 31: от  бул. Штефан чел Маре по ул. Василе Александри, ул. Букурешть, ул. Пушкина, бул. Штефан чел Маре и далее по установленному маршруту.
   Изменения в маршруте общественного транспорта на 29 сентября
   В воскресенье, 29 сентября, с 01:30 будет приостановлено движение на участке бул. Штефана чел маре от ул. Т. Чорба до пересечения с бул. К. Негруцци, а также на участке бул. Дачия от ул. Чуфля до ул. Трандафирилор. На виадуке будет перекрыта одна сторона трассы, которая ведет по направлению из сектора Ботаника в Центр.
   В связи с этим общественный транспорт будет двигаться по следующим измененным маршрутам.
   Троллейбусы
   №1: маршрут сокращен до Медицинского университета, а затем по ул. Михай Витязул до ул. Колумна, ул. Х. Коандэ, пл. Д. Кантемира и далее по установленному маршруту.
   № 2: от ул. Г. Асаки по ул. П. Халиппа, ул. Измаил, ул. Букурешть, бул. Дачия и далее по установленному маршруту.
   № 4, 5, 20: маршрут сокращен до железнодорожного вокзала.
   № 7, 10, 12, 24 и 25: маршрут сокращен до Цирка;
   № 8 и 9: в этот день курсировать не будут.
   № 13: с ул. Измаил на бул. Д. Кантемир, бул. Ю. Гагарина (поворот в обратную сторону), бул. Д. Кантемир, ул. Измаил и далее по установленному маршруту.
   № 17: с бул. Траян на ул. Дечебал, бул. Ю. Гагарина (поворот в обратную сторону) и далее по установленному маршруту.
   № 22: в сторону Ботаники — до бул. Штефан чел Маре, а затем на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, бул. Дачия, бул. Траян; в сторону Буюкань — ул. Гренобле, ул. Г. Асаки, ул. В. Александри, ул. А. Матеевич, ул. Пушкина, ул. Букурешть, ул. А. Щусева, ул. М. Витязул, ул. Колумна, ул. Х. Коандэ, ул. И. Крянгэ и далее по установленному маршруту.
   №29: до ул. М. Витязул, далее по ул. Колумна, ул. Х. Коандэ, пл. Д. Кантемир, бул. Штефана чел Маре, ул. м. Витязул, ул. Петрикань и далее по установленному маршруту.
   № 30: с бул. Дачия на ул. Трандафирилор, бул. Дечебал, бул. Ю. Гагарина (поворот в обратную сторону), бул. Дечебал, ул. Н. Зелински, бул. Дачия и далее по установленному маршруту.
   № 31: сокращается до пересечения бул. Ю. Гагарина и бул. К. Негруцци.
   № 32: сокращается до ул. Колумна.
   № 34: до ул. Штефан чел Маре, затем по ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. В. Александри, ул. М. Когэлничану, ул. Измаил; в обратную сторону — ул. Букурешть, ул. А. Щусева и далее по установленному маршруту. 
   № 36: с ул. Измаил на ул. Букурешть, ул. В. Александри и далее по установленному маршруту.
   № 37: с бул. Д. Кантемир, пл. К. Негруцци (поворот), бул. Д. Кантемир и далее по установленному маршруту.
   Автобусы:
   № 5: в сторону Чекан: по ул. В. Александри; в сторону Ботаники — по ул. Колумна.
   № 9: в одну сторону — с бул. Штефана чел Маре на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. Тигина, ул. А. Матеевич, ул. Измаил, ул. И. Инкулец и далее по установленному маршруту; обратно: с ул. Измаил на ул. Букурешть, ул. А. Щусева, бул. Штефана чел Маре.
   № 11: с ул. Измаил на ул. Букурешть, ул. Бэнулеску-Бодони и далее по установленному маршруту. 
   № 46: с бул. Штефана чел Маре на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. Тигина, ул. М. Когэлничану, ул. Измаил, ул. Букурешть, ул. А. Щусева, бул. Штефана чел Маре и далее по установленному маршруту.
   № 18, 33, 44, 49: с бул. Ю. Гагарина на бул. Д. Кантемира, ул. А. Янку, ул. Тигина, ул. Колумна, ул. Измаил, бул. Д. Кантемира, бул. Ю. Гагарина и далее по установленному маршруту.
   № 26: по ул. Албишоара в оба направления. 
   № 122: с бул. Штефана чел Маре на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. В. Александри, ул. М. Когэлничану, ул. Измаил, ул. Букурешть, ул. А. Щусева, бул. Штефана чел Маре и далее по установленному маршруту. 
   Микроавтобусы: 
   № 101: в сторону Ботаники — по установленному маршруту, в сторону Буюкань — с ул. Индепенденций на ул. Т. Стришкэ, ул. П. Унгуряну, ул. Гренобле, ул. Миорица, ул. Г. Асаки, ул. П. Халиппа, ул. Измаил, ул. Букурешть и далее по установленному маршруту.
   № 103: в сторону Ботаники — с бул. Штефана чел Маре на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, бул. Дачия, ул. Трандафирилор, бул. Дечебал, ул. Н. Титулеску и по установленному маршруту; обратно — без изменений.
   № 113: в сторону Рышкановки и Чекан — с бул. Дачия на ул. Трандафирилор, бул. Ю. Гагарина, бул. Д. Кантемира, ул. Измаил и по установленному маршруту; в сторону Ботаники — с ул. Измаил на бул. Д. Кантемира, бул. Ю. Гагарина, бул. Дечебал, ул. Трандафирилор, бул. Дачия и по установленному маршруту.
   № 116: в одну сторону — с бул. Г. Виеру на ул. К. Тэнасе, ул. Бэнулеску-Бодони, с ул. Александру чел Бун на ул. С. Лазо, ул. Колумна, ул. М. Витязул, ул. А. Щусева, ул. Букурешть, у. Александри, в обратную сторону — с ул. М. Еминеску на ул. Букурешть, ул. А. Щусева, ул. М. Витязул, ул. Митрополит Дософтей, ул. Триколорулуй,  ул. Колумна, ул. Пушкина и по установленному маршруту.
   № 117: с ул. Тигина на ул. Колумна, ул. Измаил и далее по установленному маршруту.
   № 129: в одну сторону — с бул. Г. Виеру, ул. К. Тэнасе, ул. Бэнулеску-Бодони, ул. Александру чел Бун на ул. С. Лазо, ул. Колумна, ул. М. Витязул, ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. Бэнулеску-Бодони и по установленному маршруту; в обратную сторону — с ул. М. Еминеску на ул. Букурешть, ул. А. Щусева, ул. М. Витязул, ул. Митрополит Дософтей, ул. Триколорулуй, ул. Колумна, ул. Пушкина и по установленному маршруту. 
   № 120, 169, 178, 186, 190, 191: разделены на две части и будут следовать до Центра:
   — с Телецентра и Малой Малины: по ул. Измаил, поворот на ул. 31 августа 1989, ул. Чуфля, ул. Букурешть, ул. Измаил и по установленному маршруту. 
   — с Рышкановки и Чекан: до остановки «Магазин UNIC» с разворотом на ул. Измаил.
   № 165 и 175: в одну сторону — с бул. Ю. Гагарина на бул. Д. Кантемира, ул. Измаил, поворот на пересечении с бул. Штефана чел Маре; в обратную сторону — с ул. Измаил на ул. Д. Кантемир, бул. Ю. Гагарина и по установленному маршруту.
   № 185: в сторону Буюкань — с ул. Миорицы на ул. Г. Асаки, ул. П. Халиппа, ул. Букурешть и по установленному маршруту.
   № 192: в одну сторону — с ул. М. Витязул на ул. А. Щусева, ул. Букурешть, ул. Тигина и далее по установленному маршруту; в обратную сторону: с ул. Армянской на ул.Букурешть, ул. А. Щусева, ул. М. Витязул и далее по установленному маршруту. 
   Маршруты общественного транспорта, которые не затрагивают улицы, где будет проходить трасса марафона, останутся без изменений.
   Все изменения движения по вышеуказанным маршрутам были согласованы с Дорожной полицией и одобрены Примэрией Кишинева. 
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Tânăra mămica obișnuiește să-și împărtășească trăirile și uneori recomandările cu urmăritorii blogului său Apostrof.md. Aceasta mărturisește sincer și fără echivoc prin ce a trecut, pentru a aduce pe lume pe cele două fetițe ale sale-Emma și Mia, împreună cu soțul ei, Sergiu Ciorbă. 
   În cel mai recent articol al său, Anna a povestit cum a fost nașterea prin cezariană și ce consecințe a avut și cum a născut natural pe cea de-a doua fetiță. 

   Emma, fiica cea mai mare a bloggeritei, a fost adusă pe lume prin cezariană. „Am născut două fetițe, pe prima – prin cezariană de urgență, aveam preeclampsie, diagnosticată în săptămâna a 35-a de sarcină. Am născut după o săptămâna petrecută în spital, timp în care încercam să menținem în limitele normale tensiunea arterială. Aceasta ajungea și la 170/90. O mențiune aici. După 140/90, orice femeie însărcinată are motive să își facă griji pentru sănătatea proprie și a fătului. Hipertensiunea arterială înseamnă, printre altele, mai puțin oxigen către copilul din burtă mamei.” 

   „Nasterea prin cezariană m-a marcat în sensul negativ. M-a luat pe nepregătite.”, povestește aceasta. „E clar, în cazul nostru a fost o urgență, nu am avut de ales. Starea mea de sănătate nicidecum nu revenea pe un făgaș pozitiv. Pentru binele meu și al copilului, s-a intervenit prin cezariană. Dar cezariana planificată (așa cum e încă la modă în diferite colțuri ale lumii) te lipsește de contracții, așadar, de frumoasa experiență de a primi un semnal de la copilul tău că e pregătit să se nască. Eu nu am avut contracții, pur și simplu am fost dusă pe targă în sala de operații, după o oră de la anunțul medicului că e riscant să continuăm sarcina. Am optat pentru anestezie locală, deci eram conștientă, vorbeam cu medicii, așteptam cu mare emoție să aud vocea fetiței. Mă simțeam ciudat, de parcă ceva absolut nefiresc se întâmpla, de parcă nu așa ar trebui să meargă lucrurile. Mă simțeam ca o valiză din care urma să fie scos un copil. După doar cinci minute, am auzit-o. Am plâns. Mi-a fost apropiată ca să o sărut pe frunte, am reușit să spun doar atâta: „Vai, minune, ce micuță esti”. Lucrătorii medicali au luat-o să o îmbrace, să îi verifice starea de sănătate, iar în următoarea oră, fetița a stat pe pieptul taticului. Eu „m-am retinut” în sala de operații, ca să mi se sutureze plaga etc. Apoi, am fost transportată în secția de reanimare, unde am petrecut prima zi și noapte cu fetița pe care am așteptat-o cu toată ființă mea.” 
   În tot acest timp, soțul ei, Sergiu, i-a fost alături. Tânăra mămica poveste că acesta îi este profund recunoscător pentru toate eforturile pe care le-a depus atunci când a născut-o pe prima lor fiică. „Ma trec fiorii când îmi amintesc. Simțeam durere. Nu știu cum să explic ce fel de durere simți atunci când privești cum suferă omul drag. Când îmi amintesc cât sânge curgea din tine, după nastere… simt recunoștință față de tine, că ai trecut prin asta, pentru că noi să avem un copil. Asta mă ajută să fiu înțelegător când erai mai tristă, obosită, nedormită, mă făcea să vreau să te ajut. Știi cum e, când oamenii trec printr-o situație dificilă împreună, experiența îi unește. Ei devin mai apropiați.”, i-a spus acesta ulterior. 

   Cea de-a doua naștere, spre fericirea Annei, a avut loc pe cale naturală. Ea a aflat că este din nou însărcinată la doar două luni după operația de cezariană. „Nasterea naturală a fost o experiență fără egal. M-am pregătit de naștere încă din ziua în care am aflat că sunt însărcinată. […] Soțul m-a ținut de mână în timpul nașterii, și-a văzut copilul născându-se, a stat lângă noi, eu am cântat între contracții, atunci când copilul ieșea deja din burtă. Admiram copacii cu frunzele îngălbenite, care dansau în bătaia vântului, pe fundalul unui cer azuriu, incredibil de clar și senin. Am avut timp berechet ca să observ fiecare detaliu din cadrul magic în care s-a născut copilul. Și atunci, eu numesc nașterea naturală – „nastere constienta”.”, își amintește bloggerita. 
   „Eu cred că legătură mea emoțională cu fetiță născută natural este mai puternică. În ce sens? Simt că experiența ne-a apropiat foarte mult, că există o conexiune inexplicabilă foarte strânsă. Încă la naștere, pe fetița născută natural o puteam liniști prin simpla mea prezența, cântându-i cântecelul pe care i l-am cântat în timpul travaliului. Ea e mult mai atașată de mine decât fetiță născută prin cezariană. Felul în care mă privea și încă mă privește cea mica… nimeni în viață mea nu m-a privit așa.”, mărturisește Anna.  
   Citește articolul integral al bloggeritei – aici. 

   Amintim că Anna Smolnitchi și soțul ei, avocatul Sergiu Ciorbă, s-au căsătorit în vara anului 2016. Cei doi au împreună două fetițe – Emma și Mia. 
   perfecte.md
  • julia122997
   De julia122997
   În Miejsce Odrzanskie, primăria este condusă de o femeie, departamentul de pompieri este format numai din tinere, chiar și șoferii de tractoare sunt tot femei.
   În ultimul deceniu, cele câteva cupluri care au rămas în zonă au avut numai copii de sex feminin.
   Primarul Krystyna Zykziak a declarat că nu-și poate explica fenomenul și „poate este ceva în apă. Întotdeauna au fost mult mai multe femei decât bărbați, dar acum chiar nu mai avem bărbați de o anumită vârstă”.
   „Cuplurile care își doresc fetițe se mută la noi pentru a vedea dacă magia locului funcționează”.
   stirileprotv.ro
 •