Ginecologia: avantajele nașterii naturale în comparație cu cezariana


  Cum aduce pe lume un copil tu elegi. Fie naștere naturala sau cezariană, desigur această alegere se face împreună cu medicul. Multe femei alege cezariana, mai ales dacă au vârsta apropiată de 40 de ani sau aleg să nască prin operațoe pentru că le este frică de durere.

Female_Pregnant_Window_1296x728-header-1296x728.jpg

Totuși medicii susțin că cel mai bine este să naști natural, asta dacă îți permite organismul. Medicul Radu Vlădăreanu a spus care sunt avantajele nașterii naturale.

Acesta explicat, într-un interviu, tot ce trebuie să ştim despre momentul în care aducem un copil pe lume şi cum arată viaţa sexuală după o naştere vaginală. Din fericire, pentru mamele care îşi doresc la o altă sarcină, se poate naşte natural după o cezariană.

Avantajele naşterii naturale:

 • recuperare rapidă
 • anestezie
 • exerciţii în timpul sarcinii
 • viaţa sexuală neafectată

„Este necasar să facem cezariană când apare o patologie cardiacă, pulmonară. Contează foarte mult şi starea fătului.Putem naşte natural după o cezariană dar trebuie gândit fiecare caz.

Putem naşte natural chiar şi la 40 de ani, doar dacă organismul este pregătit pentru asta. Cu toate acestea, majoritatea femeilor solicită ele o naştere prin cezarană pentru că este mai controlată.

Viaţa sexuală după o naştere vaginală nu este afectată. Organele genitale suferă mofificări în timpul sarcinii însă orgasmul va fi la fel de uşor de obţinut în ambele situaţii”,a explicat specialistul.

clickpentrufemei.ro

Recenzie utilizator

Comentarii RecomandateVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Poți să alăptezi imediat după naștere
   Este posibil să alăptezi imediat după naștere dacă ți se face anestezie epidurală pentru operație în loc de anestezie generală și, din fericire, majoritatea spitalelor folosesc anestezia epidurală. Totuși, prima dată până te obișnuiești vei avea nevoie de ajutor de la o asistentă sau chiar de la soțul sau partenerul tău – roagă-i să te ridice ușor și să te ajute să îl ții în brațe pe cel mic.
   Calmantele sau antibioticele îți pot afecta laptele
   Vei primi medicamente în primele zile după operație care, de obicei, se potrivesc mamelor care alăptează. Cel mult, îi vor provoca somnolență copilului tău. Avantajul calmantelor este că te vor ajuta să te relaxezi îndeajuns de mult pentru a putea alăpta și vor stimula producția de lapte.

   Vei fi nevoită să încerci multe metode de a ține copilul până te vindeci
   Metoda tradițională de a-l ține în brațe probabil va pune presiune asupra burții tale. Poziția în care bebelușul stă aproape de tine pe pat este mai ușoară acum sau poți încerca să alăptezi în timp ce stai întinsă pe spate. Cere ajutorul asistentei ca să te ajute să găsești cea mai bună poziție de alăptare pentru tine.
   Ai nevoie de ajutor acasă
   Este întotdeauna bine să te ajute cineva cu treburile din gospodărie, dar și cu îngrijirea copilului în primele săptămâni după naștere, iar dacă ai născut prin cezariană s-ar putea să fie foarte necesar deoarece nu poți merge bine, nu-l poți ridica pe copil și nu poți avea grijă de ceilalți copii mai mari dacă ai. Caută ajutor la soțul sau partenerul tău (care probabil își poate lua concediu), la rudele tale sau la prieteni. Sau poți angaja o bonă pe perioada în care te refaci.
   Continuă să alăptezi!
   Deși o cezariană te epuizează, este vital să alăptezi la fiecare 2-3 ore ca să previi angorjarea sânilor. Să speram că aceasta va fi o parte calmă și relaxantă a zilei!
   copilul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Vârsta medie la care femeile trec la menopauză este de 51 de ani, dar pentru unele dintre ele această tranziție poate începe de la 40 de ani sau chiar mai devreme. „Menopauza prematură este diagnosticată atunci când schimbarea apare între 40 și 45 de ani, dar dacă se manifestă înainte de 40 de ani termenul de specialitate va fi cel de insuficiență ovariană prematură”, explică dr. Patricia Pollio, ginecolog din Suffern, New York.
   Iată care sunt principalii factori de risc asociați cu  menopauza prematură:
   1. Mama ta a trecut la menopauză mai devreme
   „Dacă mama ta a avut menopauză prematură riscul tău de a trece prin aceeași schimbare este de 6 ori mai ridicat”, spune dr. Sharmila Makhija, de la Centrul de Sănătate Montefiore, din New York.
   2. Ai suferit intervenții chirurgicale la nivelul uterului sau ovarelor
   Eliminarea chirurgicală a ovarelor cauzează menopauza imediat pentru că nu mai sunt eliberați hormonii necesari. „Chiar și îndepărtarea unui singur ovar poate scădea semnificativ nivelul total de estrogen și progesteron. În cazul femeilor care fac histerectomii de multe ori ovarele nu sunt eliminate pentru a preveni menopauza prematură, dar nu este mereu o măsură suficientă. Îndepărtarea chirurgicală a uterului poate cauza instaurarea menopauzei premature pentru că fluxul sângelui spre ovare este modificat”, potrivit dr. Makhija.
   3. Fumezi sau locuiești cu o persoană care fumează
   Fumatul poate provoca trecerea la menopauză cu 2 ani mai devreme decât în mod normal deoarece nicotina are un efect antiestrogenic.Cercetătorii de la Institutul Roswell Park din Buffalo, New York, au demonstrat că femeile care au fumat peste 100 de țigări de-a lungul vieții au un risc cu 26% mai mare de a trece la menopauză înainte de 50 de ani. De asemenea, fumatul pasiv acasă ori la serviciu crește foarte mult riscul de menopauză prematură.
   4. Ți-a fost greu să rămâi însărcinată
   Dacă a trebuit să urmezi tratamente speciale de fertilitate pentru a putea avea un copil este probabil să intri la menopauză cu 3-4 ani mai devreme.
   5. Ești subponderală
   În ceea ce privește menopauza, greutatea prea redusă este mult mai riscantă decât obezitatea. „Estrogenul este stocat în țesutul adipos, ceea ce înseamnă că femeile supraponderale sau obeze vor avea parte mai târziu de menopauză pentru că au mai mult estrogen disponibil pentru funcționarea organismului”, explică dr.Makhija. Greutatea prea scăzută cauzată de un meniu cu puțini nutrienți sau de tulburări alimentare va însemna reducerea ponderii de țesut adipos, precum și a cantității disponibile de estrogen, iar riscul de menopauză prematură va crește semnificativ.
   6. Ai epilepsie
   Menstruația poate declanșa crize pentru femeile diagnosticate cu epilepsie, ca urmare a fluctuațiilor hormonale. Potrivit specialiștilor, femeile care au această afecțiune pot intra la menopauză cu până la 10 ani mai devreme din cauza efectului crizelor asupra capacității organismului de a regla nivelul de hormoni. „Riscul este de 10 ori mai mare față de al unei femei care nu suferă de epilepsie”, spune dr.Makhija. 
   7. Ai urmat un tratament împotriva cancerului
   Menopauza prematură poate fi un efect secundar al chimioterapiei sau al radioterapiei utilizate pentru combaterea cancerului. „Chimioterapia și radioterapia care acționează în zona pelvină deteriorează adesea țesuturile de la nivelul ovarelor, având drept rezultat insuficiența ovariană și menopauza. Simptomele menopauzei cauzate de tratamentele împotriva cancerului pot fi mult mai severe pentru că scăderea nivelului de hormoni are loc brusc. În plus, chiar dacă aceste tratamente nu cauzează imediat menopauza, deteriorarea pe care o provoacă poate reduce vârsta la care se va manifesta menopauza”, spune dr. Makhija.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   O femeie a postat pe Instagram o fotografie cu soţul ei. El leşinase la puţin timp după ce a născut prin cezariană şi care este înconjurat de asistentele care o ajutaseră pe femeie să nască. 

   Femeia a postat imaginea la mijlocul acestei luni, timp în care a strâns peste 7.600 de like-uri.
   b1.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Cât de des te gândești la menopauză? Dacă ai până în 30 de ani sau chiar sub 20 de ani ți se pare probabil un eveniment îndepărtat pentru care nu ai de ce să-ți faci griji decât după ce ți-ai construit o carieră solidă, ai o familie și viața pe care ți-ai dorit-o. Majoritatea femeilor vor trece la menopauză între vârsta de 47 și 53 de ani, dar există și un procent de 1% pentru care această tranziție se declanșează mult mai devreme.
   Când menopauza apare la o vârstă fragedă efectele pot fi devastatoare. Una din 1.000 de femei va avea parte de acest eveniment major înainte de 30 sau chiar de 20 de ani
   Emily, în vârstă de 17 ani, a fost diagnosticată recent cu menopauză. „Mi-am dorit dintotdeauna să am copii și o familie mare. Mi s-a părut că viața mea s-a terminat când am auzit diagnosticul. Cred că am pierdut o parte esențială din cine sunt, nu am cu cine să discut pentru că este o problemă rară și mi se pare că trebuie să mă ascund”, povestește aceasta. În perioada de pubertate Emily s-a simțit mereu diferită de prietenele ei.„Menstruația a apărut mai târziu decât la ele, a revenit sporadic în următoarele 9 luni, apoi a dispărut complet”, spune aceasta. 
   Termenul clinic pentru situația ei este de insuficiență ovariană prematură, dar consecințele psihologice sunt greu de măsurat. „Sunt foarte îngrijorată pentru viitorul meu. Nu vreau să mă gândesc prea mult la cum va fi viața mea de acum încolo”, adaugă Emily. În 90% dintre cazurile similare cu al lui Emily medicii nu pot explica de ce ovarele nu mai funcționează în mod spontan.
   Există și cazuri în care insuficiența ovariană prematură este efectul secundar al unui tratament care salvează viața pacientei
   În cazul lui Becki, în vârstă de 18 de ani, menopauza a apărut la o vârstă fragedă ca urmare a tratamentului agresiv pe bază de chimioterapie urmat pentru a combate cancerul osos. „Simptomele au început să apară după un an de la începerea tratamentului pentru cancer și menstruația s-a oprit definitiv. Bufeurile au fost foarte greu de suportat pentru că erau extrem de intense. Nici mama, care a trecut la menopauză la vârsta obișnuită, nu a avut probleme atât de grave din cauza lor.Trebuia să fac dușuri reci și tot îmi simțeam pielea fierbinte”, povestește aceasta.
   Și Emily a avut parte de bufeuri începând cu vârsta de 15 ani, deși nu și-a dat seama ce însemnau atunci. „Am crezut că pur și simplu mi se face cald mai repede decât altor persoane, dar în scurt timp am fost nevoită să-mi planific toată ziua în funcție de bufeuri și să îmi aleg cu grijă ceea ce port pentru a fi pregătită”, spune aceasta.
   La fel ca și ea Becki regretă pierderea fertilității atât de devreme și faptul că nu i s-a dat opțiunea de a-și congela ovulele din timp. „Sufăr de fiecare dată când mă gândesc la viața pe care aș fi putut să o am sau la copiii care mi-ar fi completat familia la care visam. Aveam un plan pentru următorii 10 ani care a dispărut deodată. Acum sunt îngrijorată pentru viitorul oricărei relații pe care o voi avea. Mi-e teamă că nu mă va iubi nimeni cu adevărat”, mărturisește Becki.
   Experiența de trecere la menopauză a lui Lucy a fost mai complexă, iar schimbarea a intervenit la 16 ani, după ce a fost nevoită să apeleze la histerectomie ca urmare a sindromului premenstrual sever.
   „Depresia care se instaura în fiecare lună mă făcea să mă gândesc să mă sinucid și în cele din urmă am ales histerectomia pentru că am înțeles că nu am cum să supraviețuiesc așa”, dezvăluie aceasta. Inițial i s-au administrat injecții care au indus o menopauză chimică, care se folosesc și pentru tratamentul endometriozei. 
   „Până în momentul în care am făcut prima injecție aveam senzația că nu mai știu cine sunt.După aceea am început să mă simt foarte bine, dar simplul gând de a opri injecțiile mă înspăimânta și am ales în cele din urmă histerectomia. Prima menstruație am avut-o la 8 ani, între 12 și 15 ani mi s-au făcut injecțiile, iar histerectomia s-a realizat la 16 ani. Probabil că gândesc diferit de alte femei pentru că pentru mine menopauza a adus liniștea și ușurarea de care aveam nevoie. Chiar dacă am avut parte de efectele secundare ale acestei schimbări precum transpirațiile nocturne și bufeurile, mi s-a părut că am făcut o schimbare benefică pentru mine, iar părinții m-au sprijinit”, spune Lucy.
   La fel ca și Becky și Emily, Lucy consideră este foarte dificil să nu aibă cu cine discuta despre experiența prin care trece.„Toate fetele de vârsta mea se gândesc la copii și nu am avut parte de sprijin. A trebuit să mă informez singură. Chiar și în momentele în care vorbesc cu femeile mai în vârstă simt o distanță mare între noi pentru că modul în care am trecut eu la menopauză nu se aseamănă deloc cu experiența lor”, spune Lucy.
   „Dacă nu aș fi fost activă pe rețelele de socializare și nu aș fi avut-o pe mama alături de mine precis nu aș fi putut merge mai departe. Am fost deprimată și nimeni nu mi-a spus că este una dintre consecințele menopauzei. Aș aprecia foarte mult dacă informațiile prezentate despre menopauză ar fi modificate pentru a include și femeile mai tinere pentru a evita sentimentul de izolare și excludere”, spune Emily.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Cercetarea, care a asociat 61 de studii din 19 ţări realizate începând cu anul 1999, sugerează de asemenea că bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă un risc cu 17% mai mare de a dezvolta tulburare de deficit de atenţie (ADHD). 
   „Naşterile prin cezariană au fost asociate în mod semnificativ cu tulburări de spectru autist şi tulburări de deficit de atenţie”, au precizat autorii studiului din cadrul Karolinska Institutet din Suedia şi Australia.
   Studiul nu demonstrează însă că naşterile prin operaţie cezariană de urgenţă sau programată cauzează în mod direct astfel de tulburări.
   Autorii studiului susţin că factorii care duc la o intervenţie chirurgicală, printre care vârsta mai înaintată a mamei sau riscul de naştere prematură, ar putea reprezenta o potenţială explicaţie pentru această asociere.
   Oameni de ştiinţă care nu au fost implicaţi în realizarea studiului au declarat pentru The Daily Telegraph că descoperirile sugerate de cercetare sunt „semnificativ eronate”.
   „Această analiza sistematică şi meta-analiză arată o asociere între naşterile prin cezariană şi autism şi ADHD, dar un număr de factori care ar putea determina apariţia unor astfel de afecţiuni nu au fost luaţi în considerare”, a precizat Pat O'Brien, din cadrul Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.
   „Aşadar, constatările acestui studiu nu arată că naşterile prin cezariană determină autism şi ADHD”, a mai precizat cercetătorul.
   O'Brien îi încurajează pe autorii studiului să realizeze cercetări suplimentare, care să explice asocierea sugerată.
   agerpres.ro
 •