5 mituri despre sarcină pe care orice femeie trebuie să le cunoască


  Când te hotărăști că vrei să faci un copil și te pregătești să rămâi însărcinată, toată lumea începe să te bombardeze cu sfaturi: ce, când și cum trebuie să faci ca să concepi mai repede și chiar să determini sexul copilului.

leandro-cesar-santana-182618-unsplash.jpg

Dacă sfaturile acestea nu vin de la doctori, este posibil ca prietenii tăi să se înșele și să îți împărtășească mituri despre sarcină. Iată câteva din cele mai populare astfel de mituri și explicația acestora, astfel încât tu să fii cât mai bine informată și să iei deciziile potrivite: 

1. Dacă nu rămâi însărcinată după primele luni, este o problemă Când foloseai mijloace de contracepție, probabil îți petreceai mult timp îngrijorându-te că vei rămâne însărcinată din greșeală, iar acum este o surpriză că acest lucru nu se întâmplă instant. Conform National Health Service, aproximativ 84% din cupluri reușesc să facă un copil într-un interval de un an după ce și-au propus asta. Deci nu te îngrijora până nu atingi acest termen. Totuși, este mereu o idee bună să consulți un doctor care te poate ajuta cu analize și sfaturi.

2. Ca să rămâi însărcinată, trebuie să întreții relații sexuale după ce ovulezi Dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie să întreții relații sexuale începând cu două zile înainte de ovulație, precum și în momentul procesului. Spermatozoizii pot trăi în sistemul reproductiv al femeii până la șase zile, în schimb oul trebuie fertilizat în 12-24 de ore de la eliberare. Pentru a crește șansele unei sarcini, este important să știi când este perioada ta de ovulație. O poți afla prin mai multe metode: folosind un calculator pentru perioada fertila, analiza mucusului cervical sau măsurarea temperaturii bazale.

3. Nu poți rămâne însărcinată după vârsta de 40 de ani Este adevărat că femeile devin mai puțin fertile după vârsta de 35 de ani, indiferent de starea lor de sănătate. După vârsta de 40 de ani, crește riscul de a pierde sarcina și poate dura mai mult până reușești să rămâi însărcinată. În ciuda acestor riscuri, nu este imposibil să faci copii și după ce ai trecut de patru decenii de viață. Poți rămâne însărcinată chiar dacă ai intrat în perioada de perimenopauză. Doar la finalul menopauzei nu mai există șanse să faci un copil pe cale naturală.

4. Vârsta bărbatului nu contează când încerci să rămâi însărcinată Poate ai auzit povești despre celebrități care au reușit să fie tați și după vârsta de 60 de ani. Însă aceste cazuri sunt excepții. Chiar dacă bărbații nu trec printr-un proces biologic asemănător cu menopauza, aceștia devin mai puțin fertili odată cu înaintarea în vârstă, conform unui studiu publicat în Reviews in Urology. Dacă bărbatul trece de vârstă de 40 de ani, poate dura mai mult până să rămâi însărcinată și există riscul de pierdere a sarcinii. În plus, poate crește și riscul ca fătul să aibă anumite boli precum autism sau schizofrenie. 

5. Mijloacele contraceptive provoacă infertilitate Mijloacele contraceptive te ajută să previi o sarcină nedorită doar în timpul utilizării. Indiferent de tipul acestora – anticoncepționale, sterilet – după întreruperea utilizării, acestea nu te vor împiedica să rămâi însărcinată. Dacă ai avut ciclul regulat când foloseai anticoncepționale, este posibil ca după ce încetezi să le mai folosești, să se deregleze. Asta se întâmplă pentru că pastilele au creat un ciclu regulat artificial, dar nu afectează în niciun mod fertilitatea. Indiferent dacă îți dorești un copil sau nu, este important să cunoști toate informațiile corecte despre ovulație, fertilitate și sarcină. Astfel, vei reuși să iei deciziile potrivite când și dacă va veni momentul să aduci pe lume un copil.

libertatea.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Miturile pot avea un rol important în cadrul civilizațiilor, ajutând la definirea culturală a societăților. Problema apare atunci când miturile și medicina se întâlnesc. Dacă pentru mituri este importantă componenta ficțională, în medicină informațiile trebuie să se bazeze pe studii științifice.
   De-a lungul timpului au apărut o mulțime de mituri medicale în care oamenii au încredere fără să le verifice gradul de adevăr și au continuat să persiste în timp. De la lucruri ce țin de comportament, la nutriție și capacitățile corpului uman, rezultatele și concluziile medicinei moderne au avut de pierdut în fața concepțiilor eronate crezute ca atare, fără a fi verificate.
   Iată câteva dintre miturile medicale pe care oamenii le cred în mod eronat:
   1. Mâncărurile încălzite la cuptorul cu microunde sunt periculoase
   Fals: Microundele sunt electromagnetice, nu radioactive
   Încălzitul mâncării la microunde nu face ca mâncarea să devină radioactivă. Conform Harvard Medical School, microundele generează un câmp electromagnetic care agită moleculele din mâncare, proces ce duce la încălzirea lor. Este adevărat, totuși, că în urma încălzirii, mâncarea poate fi contaminată din cauza recipientului în care este ținută. Acest aspect poate fi combătut prin utilizarea unor recipiente speciale pentru utilizarea în cuptorul cu microunde.
   2. Temperaturile scăzute ne fac să răcim
   Fals: Pentru a răci, trebuie să intri în contact cu un virus
   Temperatura în sine nu ne face mai vulnerabili la virusuri. Un studiu al cercetătorilor de la Yale a atestat faptul că vremea rece slăbește capacitatea de apărare a organismului, iar acest lucru favorizează infectarea cu un virus. Vremea rece favorizează replicarea virusurilor, iar în perioadele reci oamenii petrec mai mult timp înăuntru, oferind germenilor posibilitatea de a se răspândi. Totuși, faptul că expunerea la temperaturi scăzute ne face să răcim este doar un mit medical, pentru că este necesar să ne expunem și la un virus, nu doar să stăm afară când este frig.
   3. Ne folosim doar 10% din creier
   Fals: Pe parcursul unei zile folosim în totalitate creierul
   Scanările efectuate asupra creierului arată că ne folosim în mod succesiv toate regiunile creierului, conform Scientific American Journal. Este adevărat că nu folosim toate părțile în același timp, dar pentru o simplă activitate utilizăm diferite părți ale creierului. Mitul medical s-a răspândit datorită efectului său terapeutic. Este reconfortant să crezi că esti capabil să îți depășești limitele și capacitățile cognitive.
   4. Mâncatul înainte de culcare îngrașă
   Fals: Surplusul de calorii îngrașă
   Nu este relevantă ora la care mâncăm. Ceea ce contează în dieta noastră este gradul de activitate fizică și numărul de calorii consumate, conform unui studiu publicat de Obesity.Acest mit medical poate fi explicat atunci când oamenii mănâncă înainte de culcare nu sunt de fapt înfometați, iar acest obicei este asociat cu consumul unor alimente bogate în calorii precum chipsurile și dulciurile.
   5. Ciocolata și mâncărurile prăjite duc la apariția acneei
   Fals: Excesul de sebum duce la apariția acneei
   Acneea apare atunci când glandele de sub piele produc prea mult sebum. Dacă glandele produc sebum în exces și porii sunt blocați, pielea se irită. Acest proces nu are legătură cu consumul de ciocolată și de mâncăruri prăjite. Confuzia a apărut deoarece consumul acestor alimente era asociat cu adolescenții, predispuși la dezvoltarea acneei.

   6. Zahărul îi face pe copii să fie hiperactivi
   Fals: Nu există o legătură cauzală între consumul de zahăr și hiperactivitatea copiilor
   Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association afirmă că prezența zahărului în dieta copiilor nu afectează comportamentul acestora. Acest mit medical poate fi explicat prin analiza contextului în care copiii consumă produse zaharoase: consumul de zahăr este de așteptat să apară în condiții precum zilele de naștere sau ieșirile în parc. În aceste momente comportamentul hiperactiv al copilului poate fi datorat doar entuziasmului, dar părinții au tendința de a asocia greșit cauza și comportamentul.
   7. Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb
   Fals: Nutrițional, zahărul brun și cel alb nu sunt foarte diferite
   Culoarea zahărului brun provine de la melasă, o componentă a sa. Conform Self Nutrition Data, melasa conține câteva vitamine și minerale, dar în cantități atât de mici încât diferența dintre zahărul cu melasă și cel fără este mult prea mică pentru a fi luată în considerare. Originea acestui mit medical poate fi explicată prin asocierea dintre culoare și valorile nutriționale ale unui produs. Dacă orezul negru și pâinea neagră sunt mai bune, oamenii au presupus că acest lucru este valabil și în cazul zahărului.
   8. Consumul de morcovi îmbunătățește vederea nocturnă
   Fals: Morcovii sunt bogați în vitamina A, bună pentru sănătatea ochilor, dar consumul de morcovi nu ne poate oferi superputeri
   Vitamina A este esențială pentru o vedere bună, dar doza zilnică de vitamina A de care avem nevoie este una mică. Un consum prea mare de beta caroten, componenta morcovilor care este transformată în vitamina A, poate face pielea portocalie și, conform unui studiu publicat de American Journal of Epidemology, poate mări riscul de cancer pulmonar pentru unii oameni. Mitul medical a apărut în al doilea Război Mondial, când britanicii au vrut să ascundă faptul că dispuneau de o nouă tehnologie radar și au explicat succesul lor în raidurile nocturne făcând apel la morcovi și la beneficiile vitaminei A.
   9. Privitul la televizor de la distanță mică dăunează ochilor
   Fals: Acest lucru nu se aplică aparatelor moderne
   Contrar mitului medical larg răspândit, dacă ne uităm la televizor de la distanțe mici nu ne stricăm vederea. Ochii pot obosi și pot apărea dureri de cap, dar acestea sunt doar efecte care apar în momentul utilizării în exces, fără a provoca daune pe termen lung. Mitul s-a răspândit din cauza televizoarelor din trecut, a căror tehnologie se baza pe raze X. Conform doctorului Normal Saffra, seful catedrei de oftalmologie de la centrul medical Brooklyn, înainte de anii ’50 televioarele emiteau radiații care puteau afecta pe termen lung vederea. Acest lucru nu mai este valabil și în cazul televizoarelor moderne.
   elle.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Daca ai 30 de ani si inca nu te-ai decis daca vrei sa faci un copil, iata patru motive minunate pentru a deveni mama la aceasta varsta, potrivit profesorului Eduardo Zambrano, recunoscut la nivel international pentru cercetarea si consultarile sale legate de economia sociala si masurarea dezvoltarii umane.
   1. Siguranta
   La aceasta varsta ai mai multa incredere in tine si stabilitate emotionala. Aceste doua aspecte merg mana in mana cu maturitatea si situatia economica pe care o ai, deoarece esti perfect constienta ca este momentul potrivit pentru a concepe un copil.
   2. Viata mai lunga
   Un studiu realizat de Universitatea de Medicina din Boston a determinat ca femeile care au devenit mame la 30 de ani traiesc mai mult. Rezultatele se datoreaza variatiilor genetice. Studiul a aratat ca 60% dintre femei pot atinge aproape 100 de ani, daca nasc dupa 30 de ani.
   3. Maturitate
   Cand ajungi la 30 de ani, nivelul de maturitate nu mai este acelasi la fel ca la 20 de ani. Este foarte posibil sa fi terminat studiile, sa ai un loc de munca stabil sau sa fii propriul tau sef, sa ai un prieten sau un sot si o viata stabila. Dupa 30 de ani, mama are toate sansele sa beneficieze de o situatie economica solida.
   4. Copii mai dezvoltati
   Cercetatorii de la Scoala de Economie din Londra, dupa evaluarea a 18 mii de copii, au constatat ca micutii ai caror mame i-au nascut dupa varsta de 30 de ani au dezvoltat un vocabular mai larg la o varsta frageda si au obtinut scoruri mai mari de IQ comparativ cu copiii ale caror mame avea 20 de ani cand i-au adus pe lume.
   copilul.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Aducerea pe lume a unui copil este o bucurie fara margini pentru parinti si pentru apropiatii lor, dar fiecare cuplu traieste diferit schimbarile care vin odata cu sarcina.
   Femeile trec prin schimbari hormonale care pot avea efecte diferite de la persoana la persoana; unele au burtica mai mare, altele mai mica, unele traiesc adevarate furtuni emotionale din cauza fluctuatiilor hormonale, altele se ingrasa destul de mult; unele se simt bine in pielea lor de gravide, altele nici nu suporta sa se mai uite in oglinda.
   Tocmai de aceea, ceea ce poate sa para un compliment pentru o femeie insarcinata ar putea fi interpretat ca o ofensa, la fel si toate sfaturile pe care unii simt nevoia sa le dea "gratuit" gravidelor sau proaspetelor mamici despre stilul de viata, alimentatie sau orice altceva face in timpul sarcinii.
   Iata 13 lucruri pe care o femeie care asteapta un copil nu vrea sa le auda nici de la partener, nici de la familie, nici de la prieteni:
   "Nici nu se vede ca esti insarcinata"
   Este o fraza care, mai ales in cazul femeilor aflate la primul copil, poate declansa ingrijorare si chiar panica pentru ca va incepe sa se intrebe daca sarcina avanseaza cum trebuie.
   "Parca mai ai putin si explodezi" / "Esti sigura ca nu o sa ai gemeni?" / "Burta ta parca e un pepene"
   Asemenea comentarii pot face o gravida sa se teama ca ceva merge rau cu sarcina si ca de aceea a luat prea mult un greutate.
   "Bucura-te acum! Dupa aceea nu o sa mai ai timp" / "Dormi acum; dupa ce nasti nu o sa mai apuci"
   Inainte sa spui asa ceva ar fi bine sa te gandesti ca s-ar putea sa nu doarma prea bine nici acum, cu toate drumurile la toaleta, cu arsurile gastrice, cu toate cosmarurile si cu toate miscarile bebelusului. Asa ca s-ar putea sa nu fie prea indicat sa ii amintesti asta. In plus, nu e deloc in regula sa insinuezi ca venirea pe lume a copilului o va impiedica sa se bucure de viata, nu?
   "Hormonii sunt de vina"
   E fraza "perfecta" pentru a face o gravida sa creada ca nimeni nu o ia in seama doar pentru ca trece prin schimbari hormonale care ii intuneca judecata.
   "Esti sigura ca vrei sa ii pui numele asta?" / "Numele asta imi aminteste de ... (orice persoana antipatica/animal)"
   Pentru viitorii parinti alegerea numelui bebelusului este o sarcina destul de complicata asa ca atunci cand s-au hotarat, in sfarsit, ultimul lucru de care au nevoie este parerea celorlalti. Cu siguranta s-au gandit mult la asta, iar daca vine cineva si nu e de acord pentru ei este total irelevant. Si iritant!
   "Nasterea a fost oribila pentru mine"
   Orice povesti horror despre nastere trebuie evitate. Nu e ca si cum femeia insarcinata nu s-ar documenta si nu si-ar face deja tot felul de scenarii in cap. Prin urmare, nu mai are nevoie sa auda si despre experientele altora sau despre travalii interminabile care s-au terminat pana la urma cu cezariana. Aveti timp sa discutati despre astea dupa nastere, cand subiectul nu ii va mai provoca anxietate.
   "Deja te simti incomod? Sa vezi cum va fi ultimul trimestru!"
   E adevarat ca in viata, in general, si in sarcina, in particular, trebuie sa te pregatesti si pentru lucruri mai putin placute, dar acesta este genul de comentariu care nu are niciun beneficiu si care va ingrijora o femeie gravida mai mult decat este cazul.
   "Ati vrut sa faceti copilul sau a fost un accident?"
   Daca sarcina este avansata, e clar ca nu poate fi vorba despre un "accident", nu? Prin urmare, astfel de comentarii intra in cateoria "daca nu ai ceva inteligent de spus, mai bine taci".
   "Ai grija la ce/cat/cand mananci / ce/cat bei" etc.
   Cresterea apetitului in sarcina este perfect normala, la fel si acumularea catorva kilograme in plus. Orice femeie insarcinata este perfect constienta de recomandarile si restrictiile alimentare si, totodata, de numarul de kilograme pe care este "normal" sa le ia in sarcina. Nu este nevoie sa i se repete, eventual pe mai multe voci, ca trebuie sa fie atenta la alimentele si bauturile pe care le consuma, pentru ca asta nu face decat sa o irite.
   "Iar cumperi lucruri pentru copil?"
   Cand astepti un copil e nevoie de pregatire. Sa cumperi lucruri pentru bebelus nu tine doar de logistica, ci ajuta si asimilarea ideii ca vei deveni mama.
   "Iar plangi?"
   Schimbarile hormonale din sarcina duc la o crestere a sensibilitatii si, de multe ori, la lacrimi varsate din te miri ce motiv. Sa intrebi o gravida, mai ales pe ton de repros, de ce plange s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Las-o sa consume starea pe care o traverseaza pentru ca emotiile si exteriorizarea nu fac rau nimanui.
   "Esti pregatita pentru ce urmeaza?"
   O gravida care se simte epuizata, care nu mai doarme bine de ceva vreme din cauza disconfortului fizic si a tuturor gandurilor care o napadesc despre maternitate nu are nevoie sa mai insinueze si altcineva ca s-ar putea sa nu fie mama perfecta. In plus, nu ii spune niciodata ca nici dupa nastere nu va apuca sa doarma prea mult si prea bine. E ultimul lucru pe care are nevoie sa-l auda pentru ca deja se gandeste la el, oricum. In plus, nu are cale de intors. E sau nu pregatita, bebelusul va veni pe lume. Iar experienta va veni odata cu practica.
   "Arati tare obosita"
   Poate crezi ca dai dovada de empatie cand spui asa ceva, dar o gravida va traduce in "ai cearcane si esti urata". Evita asemenea remarci, care nu fac decat sa sporeasca nesiguranta.
   www.copilul.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Același lucru și l-a propus și o companie din Marea Britanie, care a realizat o serie de fotografii cu femeile care au născut recent. Scopul ședinței foto a fost acela de a încuraja agențiile de publicitate să realizeze reclame cu femeile din toate categoriile sociale și să nu mai perfecționeze corpurile oamenilor care apar pe afișele lor. Fotografiile au partipat și în campania „The Wommen We See” (Femeile pe care le vedem).
   Cea care a imortalizat doamnele care au devenit recent mămici a fost Sophie Mayanne, fotografa care a atras atenția societății încă în 2017, atunci când a declarat că nu va mai retușa corpurile oamenilor atunci când va prelucra fotografiile realizate de ea. Anunțul a fost plasat în peste 30 de stații de așteptare a transportului public, în metrou, dar și pe ecranele LCD.
   Menționăm că „The Wommen We See” este campania în care se abordează inegalitatea de gen pe afișele și panourile publicitare. Studiile existente arată că bărbații apar mai des în anunțuri, fiind portretizați ca sportivi sau îmbrăcați stilat și puțin probabil să fie găsiți în bucătărie. Femeile, în schimb, sunt încă în mare parte reprezentate de stereotipuri depășite și adesea negative, cu o lipsă distinctă de diversitate.
   Iată cum arată proiectul fotografic, parte a campaniei „The Wommen We See”.
    
   Elanor, 14 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Sabra, 10 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Louise, 29 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Chantelle, 11 săptămâni după naștere 
   Foto: boredpanda.com Tesha, 26 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Kesia, 17 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Nardy, 20 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Harriet, 26 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Tina, 27 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com Sophia, 39 săptămâni după naștere
   Foto: boredpanda.com
   zugo.md
  • maria981s
   De maria981s
   Medicii sunt de părere ca gravidutele nu trebuie să isi faca griji. Important este să reusim să ne controlam emotiile si să facem tot ce putem ca grijile sa nu ne perturbe somnul sau activitatile zilnice. 
   Stresul are un impact minim asupra fatului din burtica
   Ajutor, sunt stresata  - imi poate afecta asta bebelusului? - iata o intrebare de la sectiunea de panica a gravidutelor de la Desprecopii.
   Avem un raspuns: Majoritatea cercetarilor arata ca stresul (tipul cu care corpul se obisnuieste in timp) are un impact minim asupra unui copil nenăscut.
   Atentie insa: In timp ce unele studii arata ca stresul acut, sever (cum ar fi pierderea unui loc de munca sau un deces in familie) poate creste riscul unei nasteri premature, expertii sunt de acord ca este vorba despre modul in care gestionati situatia.
   Daca stiti ca aveti tendinta de a va suprasolicita si de a va superstresa, incercati sa gasiti o modalitate de a va recupera calmul la sfarsitul unei zile proaste - fie ca scrieti in jurnalul dvs., faceti o baie calda, merge la masaj, sau pur si simplu va culcati mai devreme.

   Stresul constant poate afecta fatul?
   E important de mentionat insa ca stresul constant poate pune copilul in pericol. Anumite tipuri de stres in timpul sarcinii sunt normale, la fel ca in alte perioade din viata. Dar daca stresul devine constant, efectele asupra dumneavoastra si a copilului dumneavoastra ar putea dura.
   Cand sunteti stresata, corpul intra in modul de "lupta", trimitand o explozie de cortizol si alti hormoni de stres - aceiasi hormoni care cresc atunci cand sunteti in pericol. Te pregatesc sa lupti trimitand o cantitate de combustibil in muschi si facand inima sa pompeze mai rapid.
   Daca puteti face fata stresului si va continuati drumul, raspunsul la stres va scadea si corpul va reveni in echilibru. Dar "tipul de stres care este intr-adevar daunator este genul care "nu se lasa"", spune dr. Susan Andrews, un neuropsiholog clinic si autor al cartii Stress Solutions for Pregnant Moms: How Breaking Free From Stress Can Boost Your Baby’s Potential.
   De fapt, stresul constant ar putea schimba sistemul de gestionare al stresului, determinand organismul sa reactioneze exagerat si sa declanseze un raspuns inflamator. Inflamatia, la randul ei, a fost legata de sanatatea mai slaba a sarcinii si de probleme de dezvoltare a bebelusilor inca nenascuti. Exista unele studii medicale ca demonstreaze ca factorii de stres cronici si abilitatile coplesitoare de a trata stresorii pot fi asociate cu o greutate la nastere mai mica a bebelusului si cu o nastere prematura.

   Stresul matern si creierul fetal
   Stresul cronic poate contribui, de asemenea, la diferente subtile in dezvoltarea creierului, care ar putea duce la probleme comportamentale pe masura ce copilul creste, adauga ea.
   Medicii trebuie inca sa isi dea seama de legatura exacta intre stres si o sarcina sanatoasa. Chiar si asa, este un factor important pentru femeile insarcinate sa ia in considerare, mai ales daca se confrunta cu stres cronic - de exemplu, din cauza unor probleme financiare sau de familie.
   Stresul mamei in timpul sarcinii imbatraneste copilul mai repede
   Pe de alta parte ...Mama ta a fost stresata de sarcina? Daca da, probabil vei imbatrani mai repede decat altii – si ai un risc mai mare de a dezvolta boli legate de varsta.
   Mamele care sufera de stres in timpul sarcinii au copii cu telomerii mai scurt - acestia sunt segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al caror rol este acela de a proteja cromozomii impotriva degradarii. Persoanele cu telomerii mai scurti imbatranesc mai repede si au un risc crescut de a dezvolta boli cauzate de imbatranire citeste si despre acest efect al stresului asupra sarcinii...
   Ce simte fătul cand mămica plânge, in timpul sarcinii?
   Legatura dintre fat si mamica lui este profunda si trece de legatura fizica facuta de catre cordonul ombilical. Iar stiinta ne poate spune acum ce se intampla cu bebelusul din burtica, atunci cand mamica plange. Iata cum unele emotii din timpul sarcinii pot schimba viata emotionala a copilului – pentru totdeauna.
   Majoritatea dintre noi stim ca ceea ce mananci si bei in timpul sarcinii iti afecteaza copilul, dar ce stim despre efectele simtamintelor unei gravidute? Afla acum despre cum percepe fatul din burtica plansul mamei aici.
   Sarcina toxica
   Desi greata poate persista pana aproape de termen sau dispare abia dupa nastere, aceste senzatii apar in mod normal in majoritatea sarcinilor si nu constituie un motiv de ingrijorare. (Cititi Neplaceri de-ale sarcinii... )Sarcina devine sarcina toxica apare atunci cand senzatia de greata este zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi.
   Gravida care are o sarcina toxica, in denumire medicala "hiperemesis gravidarum" , vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii.Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, se vor instala semnele deshidratarii: tahicardia (acceleratia batailor inimii), oliguria (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizica.
   desprecopii.com
 •