Despăgubiri pentru zbor anulat, reținut sau refuz de îmbarcare – câți bani poți cere pentru un zbor perturbat


  Dacă treci prin situația să ai un zbor reținut, anulat sau ai primit refuz de îmbarcare la un anumit zbor și ai o „rezervare confirmată”, atunci trebuie să știi că poți beneficia de anumite compensații susținute prin Regulamentul (CE) nr. 261/2004, care se referă la drepturile pasagerilor. În funcție de situație, poți cere despăgubiri, iar acestea diferă în funcție de gravitatea problemei.

matthew-smith-5934-unsplash.jpg

#Compensații pentru zbor anulat

Motivele pentru care unele zboruri sunt anulate pot fi diverse, unele nu țin direct de compania aeriană (grevă, securitate sau condiții meteo), iar pentru altele poartă răspundere deplină. În așa cazuri ești îndreptățit să ceri o despăgubire pentru zbor anulat, iar acest drept îți este garantat prin lege.

Respectând anumite condiții, pasagerului i se cuvine dreptul la o sumă de până la 600 EUR pentru un zbor anulat. În cazul anulării zborului, compania aeriană trebuie să-ți ofere un zbor alternativ. În cazul în care pasagerii nu au fost anunțați cu 14 zile înainte de anularea zborului ei pot cere o despăgubire de 600 EUR.  În funcție de alte condiții, compensarea pentru un zbor anulat poate fi redusă cu 50%.

#Compensații pentru zbor întârziat

Conform Regulamentului European CE 261/2004, fiecare pasager are dreptul la despăgubire pentru zborurile întârziate, iar aceasta se calculează în funcție de durata întârzierii și distanța zborului.

Cel puțin 2 h – pasagerii au dreptul la:

 1. Două apeluri telefonice gratuite;
 • Mâncare gratuită;
 • Băuturi răcoritoare;
 • Transport și cazare gratuită la hotel, dacă este necesar – pentru o noapte.

Important! Companiile aeriene plătesc numai pentru cheltuieli „rezonabile”, nu vei primi bani înapoi pentru alcool, mese scumpe sau hoteluri de lux.

Снимок экрана 2019-03-07 в 13.35.37.png

#Compensații pentru refuz de îmbarcare

Refuzul de îmbarcare se întâmplă în cazul când pasagerul ajunge la îmbarcare, iar compania aeriană îi refuză zborul pentru că numărul locurilor în avion au fost suplinite. De ce se întâmplă aceasta? Desigur, pentru ei aceasta este o oportunitate ideală de a face bani mai mulți. Deseori se întâmplă ca pasagerii care au rezervare pentru zbor, din diverse motive, nu ajung la aeroport, de aceea companiile aeriene vând mai multe bilete decât numărul locurilor, în speranța că nu toți pasagerii se vor prezenta la îmbarcare. Riscul este mare, pentru că ei nu pot cunoaște cu exactitate câți pasageri vor lipsi, din această cauză, anual, câțiva mii de pasageri sunt puși în situația incomodă de a nu avea permisiunea de a se urca la bord (deși au biletul achitat). În asemenea situații, companiile aeriene vin cu diverse oferte (cupoane, excursii gratuite etc.) pe care categoric nu ar trebui să le accepți dacă îți dorești să primești despăgubire.

#Cum îți poți rambursa TVA-ul pentru bilet?

Din diverse motive se întâmplă ca să nu reușești la zbor. Fie că ai întârziat sau te-ai îmbolnăvit trebuie să știi că ai dreptul să-ți returnezi banii pentru TVA din biletul procurat, chiar dacă compania aeriană sau agentul de vânzări se jură că biletul este 100% nerambursabil. De ce? Taxele aeroportuare impuse de guvern și autoritățile locale sunt încasate doar în cazul în care zborul a fost efectuat. Agenții de vânzări ale companiilor aeriene nu-ți vor spune niciodată că ai dreptul la rambursarea taxei pentru zbor neefectuat, pentru că lor le rămâne o sumă imensă de bani dacă-și păstrează TVA-ul pentru ei.  Nu te complica, tot ce trebuie să faci este să ceri să-ți fie restituit, iar dacă refuză – nu ceda, insistă că e dreptul tău deplin ca pasager să-ți fie restituite taxele aeroportuare pentru zborul neefectuat.

diez.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Dar aviofobia este teama puternică pe care unele persoane o resimt atunci când zboară cu avionul.
   Decolările, aterizările și turbulențele sau zgomotele din timpul zborului îi fac pe unii oameni să se simtă speriați și să intre în panică. 
   Din fericire există un truc care te va ajuta să scapi de aceată senzație neplăcută de teamă din timpul zborului cu avionul. Atunci când turbulențele încep, ia un pix și un carnet și scrie-ți numele pe foaie de multe ori la rând. Dar pentru ca trucul să funcționeze, trebuie să scrii cu stânga (sau cu dreapta, dacă ești stângaci).
   Gestul de a scrie cu mâna nondominantă are efctul de a distrage atenția de la ceea ce se întâmplă în jurul tău și de a întrerupe fluxul normal al gândurilor.
   Prin urmare, vei fi mai concentrată să-ți scrii numele lizibil și vei reuși să uiți de gândurile care îți provoacă starea de panică.
   Un alt truc simplu care te va face să estompezi starea de frică din timpul turbulențelor este acela de a respira printr-un pai de băut. 
   În acest fel îți vei oxigena creierul, atenția îți va fi distrasă de la ceea ce se întâmplă în jur și previne în același timp hiperventalația care ar putea să apară dacă respiri adânc de multe ori la rând, fără pai.
   Nu uita să iei aceste lucruri cu tine data viitoare când zbori cu avionul.
   eva.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Călătoria cu avionul este una dintre marile invenţii ale omenirii şi ne ajută să ajungem în colţuri îndepărtate ale lumii, într-un timp foarte scurt.
   Cu toţii visăm la vacanţe în ţări exotice, dar sunt printre noi şi persoane cu adevărat îngrozite de zborul cu avionul, care renunţă la acest vis frumos al concediului pe o plajă imaculată de teama că ar putea păţi ceva în timpul călătoriei. 
   Nu e cazul, pentru că zborul cu avionul este cea mai sigură şi confortabilă metodă de a călători pe distanţe mari, scrie HuffingtonPost.
   Cu toate acestea, e bine să ştii că organismul fiecărui om poate reacţiona diferit. Unii nu au nicio problemă în timpul călătoriei, în vreme ce alţii au tot felul de simptome neplăcute. 
   Iată cum poate reacţiona organismul la altitudine ridicată!
   Efectele zborului cu avionul asupra organismului
   Ameţeli şi dureri de cap
   Plămânii depun mai mult efort să capete oxigenul necesar la mii de metri altitudine, unde aerul este mai rarefiat. Din acest motiv, este posibil să apară ameţeala şi durerile de cap. Încearcă să respiri cât mai profund!
   Respiraţie neplăcută
   Din cauza aerului uscat din avion, gura se poate usca rapid, cauzând dezvoltarea bacteriilor care cauzează un miros neplăcut. Pentru a combate acest efect nedorit, bea cât mai multă apă şi mestecă gumă.
   Glezne umflate
   Statul într-o poziţie o perioadă îndelungată poate îngreuna circulaţia sângelui la nivelul membrelor, ceea ce duce la retenţie de apă şi la umflarea gleznelor. Încearcă să mişti puţin picioarele atunci când simţi că îţi amorţesc. 
   Nu mai simţi gustul
   Umezeala redusă din avion poate duce la uscăciunea căilor respiratorii şi, implicit, la pierderea temporară a gustului. Aşadar, data viitoare când primeşti un sandviş din partea stewardeselor şi crezi că este lipsit complet de gust, poate ar fi mai bine să nu dai vina pe condiţiile modeste ale companiei aeriene. 
   Constipaţie
   Constipaţia este o problemă întâlnită mai ales în cazul călătoriilor lungi cu avionul, apărută din cauza statului prelungit în şezut, care afectează tranzitul intestinal. Pentru a preveni această neplăcere, hidratează-te cu multă apă şi schimbă poziţia de pe o parte pe alta.
   Oboseală
   Pare ciudat că stăm degeaba şi totuşi obosim. Acest lucru se întâmplă mai ales când călătorim înspre ţări al căror fus orar este cu mult diferit de al nostru. Decalajul de fus orar poate provoca somnolenţă şi oboseală, dar hidratarea şi alimentaţia inteligentă pot combate aceste probleme. Suplimentele cu zinc şi vitaminele B şi C pot preveni sau ameliora oboseala cauzată de diferenţa de fus orar.  
   csid.ro
 •