Țările cele mai bune pentru mame


  Dacă mamele sunt sănătoase, relaxate,dacă nu au stresul zilei de mâine și temerea că nu-și pot întreține familia, e sigur că și micuții lor vor fi mai bine îngrijiți și mai fericiți. Află care sunt țările în care femeile cu copii au cele mai mari avantaje!

concediu.jpg

Norvegia: concediul de creștere plătit integral

Chiar dacă pentru unele familii de români Norvegia n-a fost nici pe departe țara perfectă pentru a-și crește copiii, acest stat oferă cele mai bune condiții pentru ca femeile care au născut să nu ducă grija zilei de mâine. Mai mult, aici se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile. După naștere, oricare dintre părinți poate alege să îngrijească bebelușul minimum 10 luni, cu plata salariului în întregime, și maximum un an. În ultimele luni de concediu se plătește 80% din salariu. După terminarea concediului, copilul merge la grădiniță, iar părintele își reia activitatea profesională.

Finlanda: „cutia bebelușului“ și mult timp liber

În Finlanda, în plus față de concediul pentru creștere a copilului – de maximum 105 zile, plătit cu 70% din salariu -  , mamele primesc o mulțime de alte avantaje de la stat. După naștere, fiecare mamă se bucură de o așa-numită „cutie a bebelușului“, care conține tot poate avea nevoie cel mic în primele luni: haine, inclusiv prima salopetă de iarnă, accesorii de baie și pentru igienă, lenjerie completă pentru pat. După ce copilul împlinește 3 ani și până când intră în clasa a doua, unul dintre părinți poate intra în concediu de îngrijire parțială și-și scurtează timpul de lucru, pentru a se putea ocupa și se cel mic.

Danemarca: asistență postnatală de calitate

Mamele daneze pot lua până la 52 de săptămâni de concediu pentru creșterea copilului mic și obligatoriu o lună de concediu prenatal. După ce revin la serviciu, plătesc numai 25% din costurile necesare pentru îngrijirea copilului. La naștere, doar medicul decide dacă este nevoie sau nu de cezariană, iar mamele pot alege să nască în apă sau cu epidurală și n-au nevoie să dea atenții personalului medical. Acasă, timp de un an și jumătate, sunt vizitate în mod regulat de o asistentă medicală specializată în îngrijirea bebelușilor care măsoară, cântărește copiii și le dă mamelor sfaturi cu privire la igienă, nutriție, diversificare, boli.

Marea Britanie: avantaje materiale

În Marea Britanie, cu 11 săptămâni înainte de a naște, mamele pot lua concediu prenatal. Au dreptul la maximum 52 de săptămâni de concediu de maternitate, independent de cât timp au lucrat înainte de nașterea copilului. Pe lângă acesta, mai pot lua un concediu de maternitate suplimentar de 26 de săptămâni. Pe o perioadă de 6 săptămâni, mamele primesc 90% din veniturile medii săptămânale, iar în restul săptămânilor primesc un venit ceva mai mic. 

Suedia: 3 luni de concediu pentru tați

În Suedia, mamele pot opta pentru un concediu de creștere și îngrijire a copilului de 480 de zile, plătit cu 80% din salariu. Tăticii pot lua până la 3 luni de concediu de paternitate plătit, ceea ce este un avantaj unic în Europa, special conceput pentru a promova legătura dintre copil și tată. La terminarea concediului, mamele au pentru copiii lor un loc asigurat într-o grădiniță de stat, până ce micuțul împlinește 5 ani. 

Țările nordice, în top

Un raport numit „Indexul mamelor“, realizat de Organizația Salvați Copiii, arată că țările cele mai bune pentru mamă și copil sunt cele nordice. România ocupă poziția 66 în acest top. Raportul a luat în calcul mai multe aspecte: riscurile pentru mamă în sarcină și la naștere, rata mortalității copiilor sub vârsta de 5 ani, accesul la educație, nivelul de trai, gradul de participare al femeilor cu copii în viața politică și economică. Din 179 de țări luate în calcul, pe primele 10 locuri se află Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Spania, Germania, Australia și Belgia.

clickpentrufemei.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova” pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora.
   Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. „În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie”, a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.
   Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale. 
   Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, până la 6303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei. Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei. Totodată, în cadrul programului „O nouă viață”, 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și până acum.
   agora.md
 •