Tot mai multe mame ajung să fie bătute de propriii copii, dar puține cer ajutor


    Despre violență în familie și anume violența împotriva femeii se vorbește mult, auzim în fiecare seară la știri că din nou cineva a avut de suferit. Mai puțin se știe însă că tot mai multe victime ale violenței în familie sunt doamnele trecute de vârsta de 65 ani.

^250297780D5970B31A808F58A2595BE3011B6CFD4D12CAF69C^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Puține sunt femeile care au curajul să vorbească, să meargă împotriva propriilor copii. Doamna Lidia, în vârstă de 78 ani, însă nu a mai răbdat. După ce ani la rând a fost bătută, alungată în plină noapte din propria casă de către fiu, a decis să ceară ajutor.

Când a ajuns la Centrul de Drept al Femeilor (CDF), îi era rușine să ne povestească despre calvarul prin care trecea. Feciorul Valentin, de 43 ani, nu lucra, consuma alcool, iar anterior a fost condamnat pentru vânzare de droguri.

Când i se terminau banii, cerea de la mama sa. Dacă îl refuza, era bătută cu pumnii, cu picioarele, amenințată cu toporul ca o omoară. Noaptea adormea cu frica că dimineața nu se va mai trezi. „Când îl vedeam așa agresiv, mă încuiam în cameră, puneam scaunul în ușă, îmi așterneam ceva jos și mă rugam toată noaptea. De câteva ori a dormit în stradă și la Gară Feroviară.” Când revenea acasă, feciorul, beat fiind, o alunga: ”Dacă suni la poliție, am să te omor. Du-te de unde ai venit, oricum te gâtui în somn”, aceasta sunt vorbele pe care i le spunea în loc de noapte bună.

La polițistul de sector s-a adresat de câteva ori. În cooperare cu inspectorul de poliție și la insistențele CDF, a fost eliberată ordonanța de protecție, iar Valentin obligat să părăsească apartamentul. Acest lucru nu s-a întâmplat, în schimb, și-a bătut și mai violent mama. Pentru că situația se agrava, iar viața doamnei Lidia era în pericol, a fost nevoită să meargă urgent la Centrul de plasament pentru victimele violenței în familie. Între timp, echipa CDF a depus plângere la Inspectoratul de Poliție pentru încălcarea ordonanței de protecție și aplicarea violenței fizice. Valentin a fost reținut și arestat, iar acum stă în închisoare. A fost condamnat la un an și opt luni.

De aproape jumătate de an, zilele și nopțile doamnei Lidia sunt diferite. Este bucuroasă că în sfârșit poate dormi în liniște. „Nu stau cu frica în sân că mă omoară în somn, așa cum mă amenința de fiecare dată când se îmbăta. Îmi văd de treburile mele. Am o bucată de pământ pe care o prelucrez și de unde mă hrănesc. Mulțumesc pentru tot ajutorul oferit. Măcar acum, cât e la închisoare, să-mi pot trăi bătrânețile în liniște", spune cu speranță femeia.

 

guvern24.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.