Relațiile – între mit și realitate


  Pășim în relațiile romantice plini de speranțe și cu nenumărate păreri legate de ceea ce însemnă o relație bună. Avem deja o serie de convingeri despre felul în care ar trebui să funcționeze. 

Relațiile-între-mit-și-realitate.jpg

Suntem acea generație care în copilărie a adormit cu mesajul final al poveștilor cu prinți și prințese care „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” și cu „prințul care venea pe un cal alb” la prințesa „frumoasă, dar prea fragilă”, trecând peste orice obstacol care îi apărea în cale pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea dificilă de a o salva pe ea.

Toate aceste legende cu care am crescut, la care se adaugă mesajele cu privire la relații primite de la părinți sau bunici, modelele de relaționare pe care le-am văzut în familie – toate laolaltă ne-au creat un tipar de evaluare a gradului de satisfacție în relațiile semnificative din viața adultă.

Problema cu aceste mituri este că ele au o forță incredibilă de a influența relațiile. Ele se transformă în idei centrale ale ființei umane, ghidând alegerile și comportamentul. Atunci când credem că o relație ar trebui să fie într-un anumit mod și ea nu se conformează acestei credințe, apar o serie de emoții negative – precum frustrarea, nemulțumirea, rușinea, vinovăția. Toate acestea au asociate comportamente care vin să erodeze relația.

Există foarte multe mituri legate de relații, dar eu am ales să analizez doar câteva dintre ele, poate cele mai des întâlnite în cultura romantismului.

∗∗∗

Mit: Un copil poate repara o relație care nu mai merge prea bine.

Realitate: Știu că mulți dintre noi cred că miracolul unei noi vieți va întări legătura dintre parteneri și va putea rezolva ceea ce nu prea funcționează în relație. Însă, de cele mai multe ori, realitatea practică ne transmite alt mesaj. Nenumărate studii spun că venirea pe lume a unui copil destabilizează relația de cuplu și adâncește problemele existente anterior în relație.

Mai ales la primul copil, care vine și cu o mare sursă de stres, și mai ales în primul an de viață al copilului, când ajustarea la viața în trei poate aduce provocări incredibile pentru întreaga dinamică a familiei. „Să ai un nou copil în familie este ca și cum ai arunca o grenadă în mijlocul căsniciei” spune Nora Ephron.

Planificarea, conversațiile despre această etapă a vieții familiei și așteptările realiste pot pregăti cuplul pentru noile roluri, care vor aduce schimbări majore odată cu sosirea noilor membri în familie. Parentingul, deși nu este menit să salveze o relație, poate aduce însă noi semnificații în călătoria unei relații de durată.

Ataşamentul-în-relaţiile-adulte.jpg

∗∗∗

Mit: Doar de iubire ai nevoie, ca relația să meargă bine.

Realitate: Din păcate, doar iubirea nu este de ajuns ca să mențină vie o relație de lungă durată. Nu mă înțelegeți greșit, iubirea este extrem de importantă, este piatra de temelie a unei relații; însă, fără alte ingrediente (precum angajamentul, încrederea, intimitatea, respectul, susținerea și o bună comunicare), relația nu va fi una satisfăcătoare și nu va dura.

∗∗∗

Mit: Cuplurile fericite nu se ceartă.

Realitate: Ceea ce contează nu este faptul că partenerii de cuplu se ceartă, ci modul în care o fac. În aproape toate cuplurile există disensiuni și divergențe de opinie, iar acest lucru este unul bun; e firesc să existe diferențiere între parteneri. Discuțiile productive sunt acelea în care se evită escaladarea și care sunt orientate pe găsirea soluțiilor și rezolvarea problemelor. De asemenea, mai important decât cearta într-o relație, este modul în care reușim să reparăm relația, să reînnodăm legătura emoțională care este posibil să se fi rupt ca urmare a unui conflict.

∗∗∗

Mit: Dacă mă iubește cu adevărat, ar trebui să știe că…

Realitate: Există această percepție eronată – că partenerii care se iubesc se înțeleg din priviri. Deși, poate, mulți dintre noi ar putea presupune că partenerii le pot citi gândurile, în realitate acest lucru este imposibil chiar și în cuplurile de lungă durată. Da, e adevărat că partenerul poate intui sau poate ghici ce anume te-a supărat sau ce cadou ți-ai dori de ziua ta, atâta vreme cât „contextul” a fost presărat cu indicii. Însă, cel mai indicat, dacă dorești cu adevărat să-ți cunoască universul interior, dezvăluie-l exprimând ceea ce simți, ceea ce gândești.

∗∗∗

Mit: Diferențele de gen stau la baza tuturor certurilor din cuplu.

Realitate: Bărbații nu sunt de pe Marte și nici femeile nu sunt de pe Venus. Cu toții suntem foarte pământeni. Studii recente, publicate de Institutul Gottman, susțin că: „Majoritatea bărbaților își resimt emoțiile asemenea femeilor. Pe de altă parte, există și unele femei care sunt reținute în a-și exprima emoțiile negative. Deci, balanța se echilibrează. Între bărbați și femei sunt mult mai multe similarități decât se crede în general. Educația culturii din care faceți parte și mediul familial au o influență mult mai mare asupra dorinței de a vă exprima emoțiile decât cromozomul X sau Y.”

∗∗∗

Mit: Relațiile bune nu necesită efort, ele merg de la sine.

Realitate: Acest mit este preferatul meu, pentru că este cel mai puțin lipsit de acuratețe. Îl întâlnesc des în practica mea psihoterapeutică și deseori le spun cuplurilor cu care lucrez că relațiile de lungă durată necesită efort și, de cele mai multe ori, (foarte) mult efort. Relațiile de tip auto-pilot riscă să conțină multă negativitate (critică, atitudini de superioritate, lupte de putere), blocaje în comunicare și multe tipare comportamentale disfuncționale, care îngreunează bunul mers al unei relații. Împlinirea nevoilor fiecăruia dintre parteneri și a relației în sine este o atitudine conștientă, asumată și foarte adesea necesită efort.

∗∗∗

În încheiere, vă las cu unul dintre citatele mele preferate despre relații – îi aparține lui Ellen Berscheid, psiholog și cercetător al relațiilor interpersonale: „Relațiile cu ceilalți oameni sunt atât baza, cât și tema centrală a condiției umane: ne naștem într-o relație, ne trăim viața în relații cu ceilalți și, atunci când murim, efectele relațiilor noastre supraviețuiesc în viața celor rămași, reverberând în țesutul relațiilor lor.”

paginadepsihologie.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Traseele naționale sunt deja împânzite de comercianți, care le culeg din pădure și le vând chiar pe marginea drumului, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. 
   Deși i-am rugat să ne explice, de ce reguli se conduc, atunci când le strâng, vânzătorii ambulanți, fie că au refuzat să o facă, fie ne-au rugat să-i credem pe cuvânt, că toate ar fi bune. 
   Specialiștii atenționează, însă, că există un șir de indicii simple și detalii la care trebuie să fim atenți, atunci când este vorba de consumul ciupercilor. 
   La rândul său, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă anunță că numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. 
   Doar în perioada 12-19 octombrie curent, au fost înregistrate 46 de persoane cu astfel de intoxicații.
    
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   „Canicula este definită drept o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a unei zone şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Fiind o consecință a încălzirii globale, acest fenomen reprezintă, totodată, și un stres major pentru organism”, potrivit ANSP, transmite Știri.md.
   „Fiziologic vorbind, corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă, rezervele principale fiind în sânge, rinichi, mușchi și țesutul de grăsime. În timpul temperaturilor caniculare organismul mobilizează apa din rezerve spre suprafața pielii, eliminând surplusul de căldură din corp prin evaporare. Pentru că este un proces epuizant, care solicită și un aport suficient de apă, este foarte important în această perioadă să ne alimentăm și să ne hidratăm corespunzător”, mai spun specialiștii.
   În acest sens, experții ANSP vin cu un șir de sfaturi pentru cetățeni în această perioadă:
   – Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
   – În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
   – Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
   – Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează, și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
   – Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
   – Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
   Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
   Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
   Ceai de menta
   Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
   Ceai de turmeric
   Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
   Ceai de fenicul
   Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
   Ceai de ginseng
   Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
   Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
   andreearaicu.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Plasticul concentrează lumina într-un impuls cu energie ridicată care poate fi suficient de intens pentru a arde materiale precum tapiţeria scaunelor, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.
   Principiul este acelaşi ca jocul acela din generală în care cu ajutorul unei lupe se putea arde o bucată de hârtie.
   „Sticla cu apă acţionează precum o lentilă care concentrează lumina care vine prin parbriz”, menţionează Odile Madden, savant la Getty Conservation Institute din Los Angeles.
   Conform Live Science, lumina este alcătuită din numeroşi fotoni, care sunt particule subatomice care traversează pe o traiectorie dreaptă.
   Lentilele ochelarilor şi microscoapelor direcţionează fotonii pentru a converge într-un punct.
   „Poţi folosi asta pentru a vedea ceva mai bine. Sau poţi concentra multă lumină într-un punct foarte mic şi poţi concentra acea energie, iar aceasta poate cauza arderi şi topiri”.
   Ce a fost surprinzător în acest caz demonstrat de experimentele cercetătorilor americani este că lumina, deşi trece prin parbrizul maşinii, este în continuare suficient de intensă pentru a trece prin sticlă şi a cauza arderi.
   „În mod obişnuit, ar fi mai rău într-o zi caniculară sau dacă geamurile uşilor ar fi jos, întrucât sticla filtrează lumina”. „Aceasta este o ilustrare bună a cât de multe energie vine de la soare”, a precizat Michael Doutre, chimist la Getty Conservation Institute.
   Totuşi, un astfel de eveniment este puţin probabil. În primul rând, materialele din maşină, precum tapiţeria scaunelor, sunt realizate astfel încât să nu se aprindă de la orice.
   Apoi, pentru o trecere a luminii, lichidul din sticlă trebuie să fie transparent. Apoi, totul trebuie să se alinieze perfect: o sticlă sferică, cu suprafaţă lină, cu lichid transparent plasată în punctul precis atât pentru sursa de lumină cât şi pentru punctul de focalizare.
   Savanţii susţin că şansele ca acest lucru să se întâmple din greşeală sunt minuscule.
   descopera.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Carnea de pasăre se poate păstra la congelator jumătate de an fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită sau cea de porc poate rezista mai mult. Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare precum ardeiul gras, morcovul și țelina date pe răzătoare, sau legume preparate precum vinetele și roșiile coapte pe grătar. Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Toate vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple să decongelezi alimentele corect.
   Cum se decongelează corect carnea
   Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.
   Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, am observat deja că la pe margini se înmoaie imediat și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. Cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.
   În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.
   Legumele se decongelează sau nu?
   Mai degrabă nu. Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus singură la congelator legume pentru ciorbe și mâncăruri, pune-le în oala încălzită direct înghețate. Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală. Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert.
   Și verdețurile pot sta luni de zile congelate
   Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră. La fel poți proceda cu orice verdeață, cu pătrunjelul, cu leușteanul sau oregano.
   În congelator își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate. Înainte de a le folosi, nu trebuie să le dezgheți. Poți tăia doar atât cât vrei să folosești la o mâncare și poți păstra restul la rece pentru mai târziu. 
   libertateapentrufemei.ro
 •