Primul copil – ce impact are asupra cuplului


    Ați devenit părinți și asta e minunat. Primul copil transformă cuplul care e pus la încercare. Iată la ce să te aștepți dacă urmează să aveți un copil sau deja e prezent în casă un bebeluș.

86031985.jpg

Ei, asta e doar în filmele de la Hollywood! În realitate, pe lângă cele enumerate mai sus, copilul vine la pachet și cu multe alte schimbări, de care părinții ar trebui să fie conștienți și să nu fie luați prin surprindere.

Are loc o schimbare profundă și filosofică. Când cei doi devin proaspăt părinți, ei experimentează schimbări semnificative în identitatea individuală, având roluri noi, alte valori și scopuri.

Femeile realizează că acum sunt mame, pe lângă faptul că sunt fiice, surori etc. Bărbații descoperă că ei nu sunt doar fii, ci și tați, la rândul lor.

Valorile se schimbă, multe cupluri realizează că li se schimbă perspectiva în ceea ce privește munca, finanțele, credința.  Relațiile se schimbă. Sexul și intimitatea se diminuează vizibil.

Conversațiile și comunicarea dintre parteneri, de obicei, scad sau devin stresante. Unii tați dau înapoi. Pentru unii bărbați, faptul că vei aduce un copil pe lume, nu are niciun impact, până în momentul în care acesta chiar se naște.

Pentru alții, schimbările apar din timpul sarcinii. În ambele cazuri, un copil aduce o schimbare semnificativă și poate duce la îndepărtarea de mamă, de responsabilitățile familiale și chiar de copil.

Acesta este un lucru tragic, deoarece implicarea tatălui este esențială pentru dezvoltarea pozitivă a copilului. Au loc schimbări fizice și psihologice.

Noii părinți sunt privați de somn pe o perioadă îndelungată, fapt care le poate afecta concentrarea, îi face iritabili, le schimbă obiceiurile de alimentație, de somn și, în cele din urmă, relația.

Pentru multe femei, apare, de asemenea, o schimbare fizică, din cauza alăptării, în primele luni de la naștere. Dorința sexuală poate scădea dramatic după naștere. Este normal și ea poate rămâne scăzută de-a lungul primului an.

8b5b0d0e66ffbe3508f5ee691a6ebec6.jpg

Gáspár György: Mulți dintre oameni își imaginează că nașterea unui copil le va aduce împlinirea și fericirea, că acesta va umple un gol și le va da un nou sens în viață.

Ceea ce reprezintă o perspectivă firească, doar că majoritatea lucrurilor bune vine după o lungă și complicată perioadă de adaptare, creștere și vindecare. Trecerea de la doi la trei este, pentru cele mai multe cupluri, provocarea supremă.

Expandarea psihologică, emoțională și comportamentală prin care trec cei doi soți (sau parteneri) deveniți acum și părinți, alături de nopțile nedormite, anxietățile copleșitoare și pierderile inevitabile pot face ca viața celor doi adulți să semene mai mult cu un iad, decât cu un rai.

În multe cazuri, acum apar primele gânduri despre un eventual divorț sau tentațiile de a căuta alinarea în afara relației de cuplu.

Este și o vorbă în rândul terapeuților de familie, care spune că „sexul duce la nașterea unui copil și copilul duce la moartea sexului“.

Din fericire însă, părinții nu sunt singuri și nici nu trebuie să se confrunte singuri cu toate aceste provocări – există mereu opțiunea unei psihoterapii, a grupurilor de parenting sau de suport, a solicitării de sprijin și ajutor.

La fel cum spune și mentorul meu, Daniel Siegel, educația și creșterea unui copil reprezintă o responsabilitate atât de mare și, pe alocuri, de copleșitoare, încât este nevoie de un sat întreg pentru a-i face față.

Miruna Stănculescu: Aducerea unui copil pe lume este, de multe ori, percepută ca fiind rezolvarea tuturor problemelor. Fie ele de cuplu sau personale. Și, din păcate, nu e așa…

Ce nu ne spune nimeni, este că un copil nu ajută o relație și nici n-o vindecă. Venirea pe lume a unui copil are nevoie de o relație trainică, ce funcționează. De ce? Ca să o poată tensiona.

Nu e nimic romantic sau idilic să povestești de oboseala cronică a mamei, care ajunge cu ușurință la un grad de nepăsare față de propria persoană și de aparența ei.

Și nici nu poveștește nimeni despre frustrarea tatălui, care se vede lăsat pe-afară de relația dintre mamă și prunc. Și nici despre cât poate fi de greu să regăsească bărbatul și femeia din spatele părinților.

Dacă ne-ar spune, ne-ar fi, cu singuranță, mai ușor să ne înțelegem partenerul și pe noi. Și mult mai greu să acuzăm. Pe scurt, venirea primului copil pe lume va redefini relația de cuplu.

Diada partenerilor devine o triadă, în care ultimul venit joacă și rolul cel mai important.

psychologies.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.