Nu realizezi ce a făcut mama ta pentru tine până nu devii și tu mamă


  Când devii mamă începi să înțelegi și să vezi lucrurile altfel. De fapt, când devii părinte, căci sunt sigură că și bărbații trec prin asta. Pe de-o parte, înțelegi greutățile prin care au trecut părinții tăi pentru a te crește, pe de altă parte, apar reproșurile. Pentru că acum ești încălțată cu papucii părinților tăi și nu înțelegi.

053616_1406511376.jpeg

Dar înțelegi, în sfârșit, că mamei tale nu i-a fost nici pe departe ușor să-ți dea viață și poate că nu i-ai mulțumit niciodată cu adevărat pentru asta. Înțelegi că nu o dată și-a luat de la gură ca tu să ai ce mânca, în fond, și tu ai face același lucru pentru copilul tău acum. Înțelegi de ce a pus mai mult preț pe nevoile fizice decât pe cele emoționale. Sau încerci. Pentru că noi nu am prins comunismul. Noi nu am stat la cozi și nici nu am suferit de foame cu adevărat. Și atunci, da, e posibil să nu înțelegem niciodată cu adevărat de ce părinții noștri n-au fost cu adevărat atenți la nevoile noastre emoționale.

În schimb, poate că am avut mai mult timp sau condițiile au fost prielnice pentru a conștientiza mai mult abandonul emoțional sau abuzul.

Noi am avut mai mult timp să ne întrebăm de ce ne trăgeau de păr sau ne mai ardeau câte o palmă când nu făceam întocmai cum își doreau. Noi, generația asta tampon, am învățat cum să nu fim. Cum probabil și părinții noștri au învățat de la bunici cum să nu fie față de noi.

Eu nu îmi voi bate copilul niciodată. Eu nu îmi voi pedepsi copilul niciodată. Eu nu îmi voi face copilul să sufere niciodată. Eu nu îmi voi compara copilul niciodată. Eu îi voi da copilului meu tot ce nu am avut eu. Eu voi avea mai multă încredere în copilul meu decât au avut părinții mei în mine. Eu nu voi sta într-o relație doar de dragul copilul. Și cât de lungă poate fi lista asta.

Părinții noștri n-au fost perfecți. Nici bunicii probabil n-au știut să fie mai buni cu ei. Poate că nici noi nu vom reuși să fim perfecți. Poate că nici nu există astfel de părinți. Poate că există părinți și atât.

Și apoi, spune-mi tu, indiferent câtă bătaie ai luat sau indiferent de cât de abandonat te-ai simțit, așa-i că ți-ar rămâne sufletul gol dacă ei n-ar mai fi? Buni, răi, cum o fi.

Pe de altă parte, am spus și-o voi spune până la ultima suflare: Cu omul cel mai drag ție nu trebuie să ascunzi gunoiul sub preș. Da, știu. E dureros. Să-ți reproșeze ființa pe care o iubești cel mai mult un lucru sau un altul, poate fi la fel ca și cum te-ai duce în iad și apoi te-ai întoarce. Dar dacă asta este necesar ca să fie Rai între voi, dă-i înainte.

I-ai spune bărbatului tău dacă te deranjează ceva la el? De ce ar trebui să fie diferit în relația părinte-copil? De ce nu ne-am dori să muncim pentru relația noastră? Să o facem mai bună decât este. Să ajungă în punctul acela ideal. 

Părinții noștri au reproșurile lor. Noi avem reproșurile noastre. Probabil și copiii noștri vor face la fel. Nu ne naștem cu manual de utilizare și nu putem urma întotdeauna sfaturile specialiștilor. Suntem influențați. De frici, de emoții, de oboseală, de anxietate, de bani, de societate. Dar putem încerca. Putem să ne cerem scuze și ne putem deschide ochii și urechile pentru a fi mai buni.

Putem.

Până atunci, iartă-mă mamă. N-am știut că ți-a fost greu, cum probabil nici tu.

doamnakovacs.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Fricile mamelor parcă sunt impregnate în ADN, iar dacă ești anxioasă îngrijorările sunt cu atât mai intense. Totuși, îngrijorările nu trebuie demonizate, au rolul lor de a menține supraviețuirea speciei. Dacă mamele nu s-ar îngrijora că băgăm degetele în priză, cădem de la balcon, mâncăm sticlă și cine știe ce alte minunății de pe jos, de la locul de joacă, nu am depăși vârsta de 3-4 ani. Prin urmare o mamă îngrijorată este o mamă mai atentă, care are un copil aflat în siguranță. Pe lângă rolul funcțional real al îngrijorărilor, mai există o variantă elaborată. Nu discutăm acum despre o anxietate generalizată a mamei, ci despre fricile pe care le ai într-o lume cu tentații și distrageri diverse.
   Tu nu ești mama ta!
   Iar acesta este un lucru bun. Pe vremea lui Ceaușescu nu existau psihologia și atâtea informații legate de parenting. Ai la dispoziție cărți, seminarii, TedTalk, articole care să te învețe ce e ok și ce nu e bine să faci în legătură cu copilul tău. Dacă ai început psihoterapia, nu doar tu vei fi beneficiarul, ci toți din jurul tău, inclusiv propriul copil. Mamele noastre au făcut niște greșeli pe care poate le vedem clar sau le identificăm când le repetăm fără să vrem în relația cu cel mic. Mamele noastre au făcut tot ce au putut în contextul vremurilor de atunci, istoricului familial, uneori atât de încărcat. Fricile mamelor moderne includ și această perpetuare a traumei transgeneraționale. Iei atitudine să schimbi tiparul? Asta te face o mamă bună.
   Fricile mamelor moderne: cum va evolua copilul meu?
   Expresia aceea cu importanța celor 7 ani de acasă nu se referă numai la bun simț și educație. Imaginează-ți o casă. Poți construi un real palat, care însă se dărâmă dacă nu are o fundație bună. Ce înseamnă fundația în raport cu copilul tău? Să se simtă iubit, văzut, important, ascultat, validat, respectat. Adică să îi hrănești nevoile emoționale. Copiii au nevoie și de autonomie, prin urmare e în regulă să slăbești hățurile, dar ei mai au nevoie de limite și reguli.
   Din prea mare iubire sau din teama de a nu fi respinsă de propriul copil ajungi să nu creezi niciun set de limite și reguli, ori nu le respecți tocmai tu. Multe din fricile mamelor, în special cele care se pliază pe adolescență, pot fi reduse prin deschidere și comunicare. Când are o dilemă copilul să vină la tine, nu să caute răspunsul pe internet sau să își întrebe prietenii. De asemenea, educația sexuală este absolut esențială, inclusiv informarea despre droguri și efectele lor devastatoare. Să vorbiți despre generozitate, toleranță, iar cel mai bun exemplu să fii tu. Copiii își copiază părinții, ce ți-ai dori să preia de la tine?
   Se joacă pe calculator
   Generațiile actuale sunt nativ digitalizate. Nu poți schimba asta și nici nu este în folosul copilului. El trebuie să se descurce într-o lume unde internetul este la putere și device-urile ceva banal și necesar. Da, nu este sănătos pentru copil să petreacă ore întregi în fața tabletei, telefonului, televizorului, calculatorului, iar expunerea prematură exagerată duce la ceea ce se numește autism virtual. Însă acum nu discutăm despre extreme. Consumul responsabil (din partea ta) de jocuri video ajută copilul să își dezvolte capacitățile de negociere, sinteză, concentrare, de luare a deciziilor, își exersează gestionarea frustrării, a furiei, eșecului. Dă-i voie să alterneze jocurile pe calculator cu alte activități în aer liber.
   Nu mă ascultă! Fricile mamelor și bunicelor
   Și asta e bine! Un copil obedient, care stă acolo unde îl pui, nu protestează și abia îl simți e un copil cu depresie, anxietate. E un copil care alege tăcerea și supunerea ca un mecanism inconștient de a nu pierde iubirea părinților săi. Fricile mamelor, adulți, sunt incomparabile cu frica micuților de a nu fi respinși și abandonați de părinți. Mai departe depinde de tine cum gestionezi situația, îl responsabilizezi, pui limite, fără a-i retrage afecțiunea. Dacă faci x lucru, nu te mai iubesc (plus alte variațiuni)- o replică ce ar trebui să lipsească cu desăvârșire din vocabularul oricărui părinte sau bunic.
   Lucrez și nu pot sta acasă cu copilul
   Da, suntem o generație care a prins mamele casnice, lucru extrem de greu de realizat astăzi. Ai mustrări de conștiință că lucrezi, copilul e la afterschool și ce bine era dacă soțul vă putea întreține pe toți? Multe dintre fricile mamelor sunt legate de job, orele peste program… Ei bine, un studiu Harvard realizat pe 100.000 de oameni din 29 de țări, timp de 10 ani, a demonstrat că un copil crescut de o mamă care lucrează sau o mamă care stă acasă ajunge să fie la fel de fericit. Mai mult, fetele mamelor care lucrează ajung să fie mai indepedente, să fie plătite mai bine, iar băieții să își ajute partenerele și să fie mult mai îndreptați spre noțiuni precum egalitatea de gen. Și din nou ajungem la același lait motiv: puterea exemplului.
   elle.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Dacă e ceva care să mă scoată complet din circuit, atunci asta e! Nu mă sperie răceala în sine, cât mă sperie indispoziția copilului în astfel de episoade. Se enervează cumplit când are nasul înfundat sau când tușește și îl enervează aproape orice când are febră și nu se poate ridica din pat. Pe lângă a avea grijă de el cu supe, ceaiuri și altele aferente răcelii, merg ca pe coji de nucă să am grijă de toate emoțiile cu care se încarcă de fiecare dată când e neputincios în fața bolii.
   Am să scriu mai jos, care e arsenalul meu de luptă, în speranța că poate ajuta și alte mame ca mine:
   Supa de pui sau de găină
   E o regulă la noi: cum văd semne de răceală, pun la făcut supa de pui/găină cu găluște sau cu tăieței de casă. De preferat, pe cât posibil, ca puiul sau găina să fie de țară, de curte. Dacă nu, se găsesc și în comerț variante bune. 
   Este remediul bunicii mele și duc mai departe tradiția. În fond, bunica mea știa ce știa! Preparată cu toate rădăcinoasele, supa de pui este bogată în aminoacizi și antioxidanți, iar carnea de pui, bogată în cisteină, ajută organismul la eliminarea secrețiilor.
   Ceaiurile antirăceală
   Zilele cu răceală sunt cele în care ceaiul se prepară într-o oală, și nu în ibric. Trec automat la o cantitate mai mare și jonglez cu ierburi, și flori. Nu lipsește mușețelul, teiul, menta, socul, ghimbirul, salcia, mierea și lămâia.
   Mușețelul ajută mucoasa faringiană, calmează durerile în gât, ameliorează răgușeala și calmează tusea.
   Teiul are efecte sedative și calmante și-l ajută să doarmă cât de cât mai bine.
   Ghimbirul întărește imunitatea, are efecte antiinflamatoare, antiseptice, ajută la scăderea febrei, la calmarea tusei și desfundarea nasului.
   Socul ajută la eliminarea secrețiilor bronșice și stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului, ușurează respirația și favorizează transpirația abundentă în stările febrile.
   Scoarța de salcie ajută la funcționarea normală a aparatului respirator.Conține acid salicilic (aspirină) și e folosită încă din Antichitate ca remediu împotriva febrei.
   Somnul
   Somnul este medicament! Organismul are nevoie de somn pentru a se reface - este la fel de important ca apa și mâncarea. În perioade de luptă cu boala, este esențial. De aceea. ceaiurile calmante și masajul îl ajută să adoarmă. Am grijă să doarmă cât mai mult întotdeauna, pentru că somnul ajută și creierul și imunitatea și planul emoțional și, cu atât mai mult, face minuni și în lupta cu aceste episoade de răceală.
   Ajutoarele mele cele mai importante
   Am mereu în casă câteva ajutoare care nu m-au dezamăgit niciodată până acum: folosesc spray-uri nazale și pentru gât și tablete de origine naturală care acționează de la primele simptome.  E foarte important să intervincu ele chiar de la primele semne.
   Și, dragile mele, mai aveți nevoie de multă răbdare, dar asta sigur știți și voi! Sănătate multă și un sezon rece cu cât mai puține viroze!
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Știrile despre faptul că actrița Anne Hathaway este însărcinată cu al doilea copil, au apărut spre sfârșitul lunii iulie. Atunci actrița a postat pe pagina ei de Instagram o poză în care apare cu burtica la vedere.

   Pe 13 noiembrie, Anne trebuia să participe la premiera noului său film, „Dark Waters”, însă nu a mers la acest eveniment. Ulterior, pe o rețea de socializare, și-a exprimat regretul pentru acest lucru, scriind: „Motivul pentru care nu am putut fi prezentă este unul important, dar am fost foarte indispusă din cauza că nu am putut fi alături de colegii mei la premieră.” Actrița nu a oferit alte detalii.

   Recent, paparazzi au fotografiat-o pe Anne alături de soțul ei, Adam Shulman și fiul ei, în vârstă de trei ani, Jonathan, plimbându-se cu noul membru al familiei. Cel mai probabil cel de al doilea copil al cuplului s-a născut cu ceva timp în urmă. Dar aceasta este prima apariție a familiei după ce Anne a devenit mamă pentru a doua oară. Sexul, numele și data nașterii copilului nu sunt încă cunoscute. Felicitări pentru Anne și sperăm că în curând va oferi mai multe detalii despre acest eveniment important din viața ei.

   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Nici nu împlinise 18 ani, când viața le-a pus la încercări, pe care cu greu le înfruntă și adulții. Fiecare dintre ele își are propria istorie tristă, însă toate au ceva comun – au devenit mame, deși încă singure sunt copii.
   Am născut la vârsta de 18 ani. Am fost căsătorită, iar soțul a plecat peste hotare și nu s-a mai întors. Acum feciorul meu are 2 ani. Acum sunt studentă în ultimul an la Colegiul Tehnologic. Pe urmă aș vrea să mă angajez la o fabrică.
   Am avut probleme cu gazda și am venit încoace. 4 luni acuși vor fi. – Încă cât timp veți sta? – Încă 3, până în martie. După aceea plecăm acasă.
   Sarcina la vârsta adolescentă nu este un motiv pentru a renunța la visul de a deveni mamă. Datorită Misiunii Sociale „Diaconia” și proiectului „În brațele mamei” minorele au beneficiat de asistență materială și psihologică, au primit cazare și tot ce este necesar pentru creșterea pruncilor.
   Miahaela Belei, coordonator proiect „În braţele mamei”: Aici, în Centru, le oferim absolut tot de ce are nevoie o mămică ca să-și crească copilul. Mamele vin la noi direcționate de diferite instituții, fie de stat, fie ONG-uri, dar și singure pot să ne găsească. Am avut mame de 14 ani.
   În prezent, indemnizația lunară de îngrijire a copilului, oferită de stat, este de 640 lei. Acești bani ajung doar pentru două pachete de scutece. Șeful interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, susține că mamele minore sunt asigurate integral pe întreg parcursul anului din fondul unor asemenea de centre de maternitate, fie acestea de stat, sau administrate de organizații neguvernamentale.
   Lucia Caciuc,șef interimar Direcția pentru protecția drepturilor copilului, Chișinău: Ele nu au cheltuieli, noi suportăm toate cheltuielile de întreținere și a mamei, și a copilului.  De cele mai dese ori ele fac parte din categoria copiilor din familii social-vulnerabile, needucogene. Sunt fetițe, pe care noi le avem în vizor.
   Pe durata anului tinerele mămici sunt instruite, după care își pot da copiii la creșă pentru a se angaja la serviciu.
   Misiunea socială ”Diaconia” activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova de 16 ani cu suportul financiar din partea fondului de binefacere Caritas Viena, precum și a donațiilor din partea cetățenilor. În această perioadă, în cadrul proiectului „În brațele mamei” au fost asistate peste o sută de tinere, aflate în dificultate. Astfel pe lume au apărut 126 de copii.
   tvc.md
  • julia122997
   De julia122997
   Cristi Rouge și soțul ei au devenit părinți pe 12 decembrie. Interpreta a adus pe lume o fetiță minunată și a ținut în secret evenimentul până aseară, când a publicat primele imagini cu micuța.
   Emi s-a născut cântărind 3,400 kg și având o înălțime de 53 de centimetri și așa cum i se cuvine unei fetițe cuminți, când a ajuns acasă a și adormit.
   Fericit că a devenit tătic, soțul artistei a surprins-o frumos când a întâmpinat-o acasă de la maternitate. Pe fete le așteptau bradul împodobit și baloane cu inscripții: „Este fetiță” și „Iubito, îți mulțumesc pentru fetiță”.

   Frumos, nu-i așa?
   Noi îi urăm bun venit micuței și sănătate părinților!
   ea.md
 •