Mama lucrează de acasă… până când?


  In urmă cu trei ani şi ceva am luat decizia de a lucra de acasă. Mi se părea formula perfectă, ceva demn de reclamele la asigurări de viaţă: mama lucrează zâmbind în timp ce copiii se joacă pe covor, în linişte. A şi mers o vreme, într-o formulă oarecum asemănătoare. 

Sunt mamă şi lucrez de acasă. După trei ani de acrobaţii între jocuri, jucării, mailuri şi clienţi am decis că e timpul să spun stop şi să îmi mut biroul din bucătărie la… birou. Super-mama în acţiune!

mama-care-lucreaza-de-acasa.jpg

Câteva ore pe zi scriam, schiţam sau răspundeam la mailuri. Când intrăm în zona de atelier, copiii închideau frumuşel uşa după ei până terminam eu comanda. Ajunsesem într-un rai al mămicilor carieriste!

Ca orice business aflat la început de drum, nu m-am confruntat încă de la început cu proiecte mari. Două, trei ore de muncă efectivă în fiecare zi au fost suficiente… o vreme. Apoi, precum copiii, şi afacerea a crescut, s-a dezvoltat, proiectele au devenit şi ele mai ample şi mai numeroase. Cele trei ore de muncă au devenit curând trei zile de muncă legate între ele de doar câteva ore de somn pe noapte. Încetul cu încetul, copiii şi-au pierdut şi ei răbdarea şi au început, firesc, să îşi ceară dreptul: dacă mama e acasă, e acasă să se joace cu noi!

Curând, au apărut frustrări de ambele părţi. Eu simţeam că nu pot face ceea ce îmi place, că nu pot să îmi ating obiectivele profesionale propuse, în timp ce copiii încă se luptau pe primele trepte ale piramidei lui Maslow, în faţa uşii camerei în care lucram eu.

Prioritizare şi planificare

Am decis atunci să îmi iau câteva zile libere şi să pun pe hârtie un program bine structurat de lucru, ţinând cont de particularităţile afacerii mele – zile pline vs zile aglomerate; timp de lucru în linişte (când sunt copiii la şcoală sau în parc) vs timp în care facem teme împreună; ore dedicate întâlnirilor cu clienţii vs orele dedicate copiilor etc.

Un următor pas, poate cel mai greu, a fost să îmi prioritizez proiectele. Să ştii ce proiect accepţi şi ce proiect refuzi se învaţă în timp şi chiar şi oamenii de afaceri cu mult mai multă experienţă decât mine mai dau greş uneori.

Părea că descoperisem reţeta succesului unui business condus de acasă. Jonglam eficient, după regulile bine stabilite, printre jucării, teme, proiecte şi clienţi.

shutterstock_1596867771-696x464.jpg

Ce semeni, aia culegi

Zicala aceasta e la fel de valabilă şi în afaceri. “Semănasem”, în urma planificării anterioare, timp şi calitate dedicată businessului pe care îl creşteam. Îmi dorisem să crească şi a crescut. Numai că, inevitabil, a început “să ceară” din nou timp, din ce în ce mai mult timp şi spaţiu de lucru. Astfel încât, la trei ani de la momentul zero, tot apartamentul nostru arata mai mult ca un atelier de lucru decât ca un cămin iar între mine şi copiii se ţesea o relaţie asemănătoare mai degrabă cu relaţia patron – angajat decât cu cea de părinte copil. Până în ziua în care fiul meu, acum de zece ani, mi-a spus-o răspicat: “Munceşti prea mult! Cu mine nu mai stai deloc!”

Vorbele lui m-au lovit în moalele capului. Brusc, am realizat că are dreptate. Ba mai mult, nu doar că muncesc prea mult, în detrimentul timpului pe care ar trebui să îl petrec cu ei, dar că muncesc “peste tot”. Ba răspund la un mail de pe telefon în timp ce jucam Monopoly, ba îmi întind materialele de lucru prin toată casa, pentru că mai apoi să îi cert că au umblat cu ele…

mama-lucru-acasa.jpg

Stop! Şi de la capăt

Lucrul de acasă este start-up-ul perfect pentru afacerile iniţiate de mămici. Atâta vreme cât copiii sunt mici şi businessul la început se poate jongla cu uşurinţa cu ambele domenii. Mai târziu, când afacerea creşte iar copiii pot merge la grădiniţă sau şcoală, decizia de a rămâne tot în biroul din bucătărie îţi poate duce businessul spre faliment.

Am stat de vorbă cu mai multe mămici de afaceri, întrebându-le cât timp au rezistat biroului de acasă. Am primit răspunsuri care variau între un an şi trei ani, ca în cazul meu. Oricare ar fi şi răspunsul tău, un lucru este sigur: ai nevoie doar de puţin curaj pentru a lua cea mai bună decizie, atât pentru afacerea ta cât şi pentru familie. Însă de acum eşti deja o mămică de afaceri cu experienţă, sigur vei şti ce ai de făcut!

smartwoman.hotnews.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator AlvinMywor

Postat

You actually reported that perfectly.
writing analytical essay college essays cv writing services

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator AlvinMywor

Postat


This is nicely put. !
how to write an good essay college essay cheapest article writing service

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator BruceCig

Postat


Cheers. Plenty of forum posts.
canadian online pharmacies prescription drugs canada pharmacy online canadian drugs

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator AlvinMywor

Postat


Wow all kinds of valuable facts.
essay services reviews essay assignment writing service usa

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator AlvinMywor

Postat

You stated that fantastically.
along these lines writing paragraphs and essays key to writing a good essay blog writing services packages

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator AlvinMywor

Postat


You have made the point!
easy college essay prompts college essays australian essay writing service

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Michaelbit

Postat


Thanks a lot! Very good information.
pharmacy tech rx online prescription drugs canada https://canadapharmacies-24h.com

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Michaelbit

Postat


You've made the point!
compare rx prices navarro pharmacy medicine online shopping https://canadapharmacies-24h.com

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator AlvinMywor

Postat


Wonderful content. Many thanks!
writing a review essay essaytyper master thesis writer

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator WendellNic

Postat


Awesome knowledge. Thanks!
legitimate online pharmacies canada pharmacy medicine online shopping

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Psihologii spun că au fost nevoiţi să ofere consultaţii mai multor persoane care au suferit stări depresive din cauza regimului de lucru de acasă, transmite Știri.md cu referire la publika.md. 
   Olesea Medveţchi este profesoară de fizică. Din martie, când şcolile au trecut la învăţământul online, s-a convins că activitatea online este mult mai solicitantă. Singurul avantaj ar fi timpul petrecut cu copiii, care i-a lipsit până la pandemie.
   "Pentru mine a fost o provocare, pentru că am venit din două părţi eu ca profesor şi ca părinte a doi copii unul în clasa a 2a şi unul în clasa a 1a. Clasa mea improvizată se afla la bucătărie şi ziua de lucru începea la ora 8 când deschideam calculatorul", a spus Olesea Medveţchi,  profesoară de fizică
   Sorina Raileanu lucrează la o companie internaţională de IT, iar de 4 luni are biroul acasă. Partea bună este că are mai mult timp de odihnă.
   "E adevărat că uneori pierd noţiunea timpului şi nu iau pauzele necesare ca să fiu întotdeauna lucidă şi să pot să lucrez să funcționez ok. Serile la mine culminează cu sesiuni de yoga online pentru că asta mă ajută foarte mult să mă relaxez", a menţionat Sorina Raileanu.
   Specialiştii avertizează însă că statul prea mult în faţa calculatorului, fără pauzele de mişcare necesare, poate dăuna grav sănătăţii.
   "Să reuşim şi acasă să ne detaşăm de tot ceea ce ne înconjoară, de problemele care sunt aici, să găsim acel spaţiu cât de mic nu ar fi şi să fie predestinat doar muncii şi să ne creem nişte pauze să nu lucrăm non-stop", a declarat Natalia Toma, psiholog.
   Mai multe studii arată că şi alimentaţia influenţează productivitatea: trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi şi consumate mai mute fructe şi legume. În primele trei luni ale anului, numărul celor care au lucrat de acasă a crescut de 2,5 ori, potrivit datelor prezentate de biroul naţional de statistică. Mai exact, e vorba de peste 16 mii de oameni.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De mai bine de o lună, o mare parte dintre noi lucrăm de acasă. Și vom continua să facem asta cel puțin încă atât timp de acum înainte. Pe lângă problemele legate de concentrare, de lipsa de intimitate, de intervențiile constante ale familiei în mijlocul unei ședințe, durerile de spate sunt unele dintre cele mai des amintite probleme cu care oamenii se confruntă în această perioadă.
   Iar asta se întâmplă de cele mai multe ori din lipsa unui birou adecvat, așa cum obișnuiam să avem la locul de muncă. Acum, pentru cei mai mulți dintre noi biroul înseamnă masa din bucătărie, fotoliul din sufragerie sau chiar patul. Pentru a ameliora durerile de spate, specialiștii ne recomandă câteva acțiuni simple pe care le putem facem și care ne vor îmbunătăți postura.
   Poziționează ecranul calculatorului la o înălțime potrivită
   De cele mai multe, ecranul laptopului sau al calculatorului nu se află la nivelul privirii noastre, fiind nevoiți astfel să lăsăm capul în jos pentru a ne uita la el. Iar asta, în timp, poate cauza  dureri de gât. Pentru a le evita, folosește câteva cărți sau o cutie și așază ecranul deasupra lor. Astfel, nu vei mai fi nevoită să îți apleci capul de fiecare dată și îți vei menține o poziție corectă.
   Lumina naturală trebuie să vină întotdeauna dintr-o parte
   Evită să lucrezi cu spatele sau cu fața la o fereastră. Dacă te vei afla cu spatele la fereastră, atunci toată lumina se va reflecta în monitorul tău, făcându-te să îți încordezi constant privirea, ceea ce poate duce apoi la diverse probleme oftalmologice. De asemenea, dacă te afli cu fața la fereastră, te vei lupta cu lumina care îți va pătrunde direct în ochi.
   Așa că, sfatul specialiștilor este să îți poziționezi biroul sau spațiul de muncă în stânga sau în dreapta unei ferestre. Dacă nu poți face asta, asigură-te că tragi jaluzelele pentru a nu lăsa lumina să îți afecteze vederea.
   Poziționează tastatura și mouse-ul corect
   Dacă ai ridicat laptopul deasupra unui teanc de cărți, atunci folosește o tastatură și un mouse separat. Acestea trebuie să fie poziționate mai jos și să permită încheieturii mâinii să rămână dreaptă, neîncordată. Atât mouse-ul cât și tastura trebuie să se afle cât mai aproape de tine, fără să fii nevoită să te întinzi după ele. Astfel vei evita durerile de gât și de umeri.
   Găsește metode alternative
   Dacă trebuie să tastezi mult, încearcă să găsește și alte modalități prin care poți poți face asta. Găsești o sumedenie de programe care te ajută în acest sens. Tot ce trebuie să faci este să dictezi textul pe care vrei să îl scrii, iar aplicațiile îl vor transcrie pentru tine. Astfel vei lua o pauză, te vei putea ridica de pe scaun și îți vei odihni mâinile, gâtul și privirea.
   Folosește un suport pentru picioare
   Dacă nu atingi podeaua atunci când stai jos la calculator, atunci folosește o cutie, câteva cărți sau un suport special pentru a-ți odihni picioarele. Dacă picioarele tale se află în aer sau sub scaun, vei crește riscul dezvoltării unor boli precum tromboză venoasă profundă.
   Încearcă să nu lucrezi stând în pat
   Deși pare o metodă extrem de confortabilă, după multe ore petrecute în pat, cu laptop-ul în brațe, vei observa că te vei confrunta cu dureri de spate. Încearcă să eviți pe cât de mult posibil această variantă de lucru. Însă, dacă nu ai altă alternativă, atunci pune o pernă în spatele tău și folosește-o pentru a te sprijini mai confortabil de tăblia patului. Pentru ca laptopul să fie poziționat la înălțimea corectă, așază-l pe o pătură sau pe o măsuță specială. Astfel vei evita durerile de gât și de spate.
   Fă pauze
   Evită să petreci ore întregi pe scaun, fără să te ridici. Specialiștii recomandă ca la fiecare 20-30 de minute să iei o pauză de un minut sau două pentru a-ți relaxa mușchii. Dacă trebuie să vorbești la telefon în timpul programului, profită de această ocazie și ridică-te, plimbă-te prin cameră.
   Menține o poziție corectă a spatelui
   Spatele trebuie să fie lipit de spătarul scaunului. Dacă nu ai un scaun cu o formă ergonomică, atunci folosește o pătură sau o pernă și pune-le între spate și spătar, pentru a-ți susține zona lombară.
   elle.ro
 •