Educatoare acuzate de violență


  Două educatoare ale grădiniței nr. 127 din sectorul Râșcani al capitalei sunt acuzate de către unii părinți că le-au bătut copiii. Unul dintre micuţi, în vârstă de șase ani, ar fi fost ţinut la perete în toaletă şi nu i s-ar fi dat apă. Adulţii spun că băiatul lor ar fi fost agresat pentru că ei nu au contribuit financiar în fondul instituției preşcolare. 

Educatoarele se declară însă nevinovate.  Violențele asupra copilului ar fi început încă în 2015, îndată după înscrierea la grădiniță, spun părinții. Băiatul de şase ani povesteşte cu lux de amănunte cum, în toată această perioadă, a fost agresat de cele două educatoare.

Săptămâna trecută, o fostă educatoare de la aceeași grădiniţă ar fi confirmat cele spuse de copil.

Părinții băiatului spun că ar fi vorba despre o răzbunare, întrucât nu contribuie financiar în fondul grădiniței. Lunar, ei ar trebui să achite câte 160 de lei. Cele două educatoare resping însă acuzaţiile.

Aceleași educatoare sunt acuzate şi de alţi părinţi. O femeie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a filmat cum băiatul ei de șase ani a venit de la grădiniţă cu vânătăi, săptămâna trecută. Șefa grădiniței susține că a fost inițiată o anchetă internă.
Părinții ambilor copii au depus plângeri la poliție și intenționează să meargă şi la Procuratură pentru a cere investigarea cazurilor şi sancţionarea educatoarelor. 

jurnaltv.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   „Am furat două ciocolate de la magazinul Woolworths din centrul dumneavoastră comercial, în 1975, când eram un băiețel. Vă cer scuze. Iată banii pe care vi-i datorez pentru ele", a scris bărbatul, care și-a păstrat anonimatul, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
   O fotografie cu scrisoarea și bancnota trimisă de bărbat a fost publicată pe Twitter, iar imaginea s-a viralizat imediat.

   Magazinul Woolworths nu mai există acum, astfel că banii vor fi donați unei cauze umanitare.
   libertatea.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Este initiativa guvernului, care in asa fel isi propune sa imbunatateasca meniul micutilor, incepand cu intai septembrie. Asta ar insemna ca parintii vor plati in jur de 200 de lei pe luna, in loc de 165 cat era pana acum, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.md.
   La Causeni, de exemplu, anuntul despre majorarea pretului pentru alimentatia copiilor a fost facut la sedinta consiliului orasenesc.
   „Printr-o hotarare a guvernului...” 
   Astfel, daca pana acum parintii plateau cate 7,75 de lei pe zi pentru hrana copiilor, ceea ce ar insemna in jur de 165 de lei pe luna, atunci de la intai septembrie, acestia vor achita zilnic cu un leu mai mult, adica aproximativ 200 de lei pe luna. Educatorii din gradinite spun ca aceasta este o veste buna pentru ei, dar, ce-i drept, nu stiu daca va fi vazuta cu ochi buni de parinti, mai ales de cei care au mai multi copii.
   Totodata, educatorii spun ca si in prezent meniul este destul de variat. Va creste si contributia statului. Din buget, vor fi alocati cu 2 lei mai mult pe zi pentru fiecare copil.
   Pe multi parinti vestea nu i-a bucurat. Ultima majorare a pretului pentru meniul din gradinite a fost facuta acum un an si jumatate. Atunci, autoritatile au alocat cu 3 lei mai mult pentru hrana micutilor si a ajuns pana la 22 de lei.
   S-a intamplat, in urma scandalului cu produsele alterate, produs in noiembrie, 2016. Atunci, procurorii CNA au anuntat ca pe mesele micutilor ar fi ajuns carne si peste cu termenul de valabilitate expirat.
   protv.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Ioana Toma spune că şi-a pierdut vederea la vârsta de 10 ani, după ce un câine i-a sărit în spate şi a căzut. De atunci, ea a suferit mai multe operaţii, însă fără succes. 
   "Aș avea nevoie de o pereche de ochelari fiindcă aceștia la mine îs demult și nu-mi permite cu pensia noastră ca să-mi cumpărăm alți ochelari. Stau cu dânșii de acum, s-o ros cu tot sticlele acestea și eu nu pre văd cu dânșii și aș fi bucuroasă dacă aș avea alți ochelari", a spus beneficiara Ioana Toma.
   Şi Elena Boronciuc, în vârstă de 67 de ani, spune că are probleme de vedere încă din copilărie. Acum, femeia are nevoie de o pereche nouă de ochelari, însă nu dispune de bani pentru a o achiziţiona.
   "Mi-a spus aşa la singură ochiul e paralizat nu putem să facem nimic şi aşa şi am rămas. Eu şi cu acesta văd bine, dar el e dus în nas. Dar aşa ca să merg, ca să mă uit, să lucrez ceva nu pot", a zis beneficiara Elena Boronciuc.
   Consiliul Municipal a alocat 500 de mii de lei pentru a oferi gratuit ochelari de vedere persoanelor sărace. Potrivit datelor organizaţiei teritoriale Chişinău a Asociaţiei Nevăzătorilor, în prezent, în Capitală sunt peste 900 de oameni cu deficienţe de vedere.
   "Din aceşti bani pot fi cumpăraţi ochelari pentru 400 de persoane. După listele noastre, pentru fiecare vor fi creaţi ochelari individuali", a afirmat preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a ANM, Valentina Roșca.
   Pentru a primi ochelari gratuiţi, persoanele cu deficienţe de vedere trebuie să se adreseze la medicul de familie şi la un oftalmolog.
   "Listele vor fi perfectate de Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova. Noi deja urmează să anunţăm cât mai recent licitaţia pentru a identifica agentul economic care se va ocupa de efectuarea ochelarilor", a menționat şeful interimar al Direcţiei Asistenţă Socială şi Sănătate, Carolina Olaru.
   Anterior, autorităţile municipale au alocat bani şi pentru procurarea unor aparate auditive persoanelor cu deficiențe de auz.
   prime.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat investigarea cazului de intoxicație în masă la o tabără de copii din Taraclia.

   Premierul a dispus crearea unui grup de lucru, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care va stabili circumstanțele și persoanele responsabile, transmite Știri.md cu referire la IPN.
   Grupul de lucru urmează să verifice toate taberele de odihnă pentru copii, pentru a nu admite cazuri similare. Între timp, tabăra din Taraclia, unde se odihneau 98 de copii, a fost închisă, toți copiii fiind trimiși acasă.
   În urma verificărilor preliminare, specialiștii Agenției Naționale de Sănătate Publică au depistat că tabăra funcționa fără autorizația sanitară.
   De asemenea, au fost identificate mai multe abateri de la normele sanitar-epidemiologice, cum ar fi: calitatea necorespunzătoare a apei, lipsa condițiilor necesare pentru asigurarea igienei, dar și faptul că nu toți angajații au susținut examenul medical profilactic.
   În perioada 23-25 iunie curent, s-au înregistrat peste 30 de cazuri de intoxicație la copiii din tabără. Supravegherea epidemiologică a focarului continuă.
   ipn.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Doi ani mai târziu, un băiat abandonat a fost identificat drept bebelușul dispărut și returnat familiei, însă după 40 de ani, bărbatul a aflat că cei care l-au crescut nu erau, de fapt, părinții lui naturali, relatează BBC News.

   Când avea 10 ani, Paul Fronczak a descoperit din greșeală această poveste, în timp ce căuta în beci cadourile pentru Crăciun, ascunse de părinți. Astfel, el a descoperit mai multe cutii pline cu scrisori și articole din ziar. Unul dintre aceste articole avea titlul: „200 de căutări, organizate pentru bebelușul furat”, iar un altul: „Mama cere răpitorului să îi returneze bebelușul.” Și-a recunoscut părinții din pozele articolelor și a realizat că bebelușul căutat era chiar el.
   În 26 aprilie 1964, Dora Fronczak a născut un băiețel la Spitalul Michael Reese din Chicago. Toată ziua, ea a stat cu fiul ei, însă a doua zi, o femeie îmbrăcată în asistentă a intrat în camera Dorei și i-a spus că îi ia bebelușul la un control medical, însă a dispărut cu copilul. Cu toate acestea, au trecut ore întregi până când conducerea spitalului i-a anunțat pe părinți, cât și autoritățile, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.
   „Tatăl meu a trebui să plece de la spital și să îi spună soției sale că bebelușul a dispărut. Crezi că ești în siguranță într-un spital, însă fix de acolo am fost răpit”, a povestit Paul.
   Astfel, a început cea mai mare mobilizare din istoria orașului Chicago, la care au participat 175.000 de angajați ai poștei și 200 de polițiști și angajați ai FBI. Până la miezul nopții, au percheziționat 600 de locuințe, dar în zadar.
   Când a descoperit povestea, Paul și-a întrebat mama dacă despre el este vorba, însă aceasta a reacționat furios: „Da, ai fost răpit. Te-am găsit, te iubim și asta e tot ce trebuie să știi”.
   Timp de o săptămână, Dora și Chester Fronczak au stat în spital, așteptând vești. Acasă, au fost vânați de presă, însă nimeni nu avea nicio informație despre bebelușul dispărut, așa că respectivul caz a căzut în tăcere. Doi ani mai târziu, însă, cei doi părinți au primit o scrisoare de la Biroul Federal de Informații (FBI) în care li se spunea că au găsit un bebeluș în Newark, New Jersey, care părea să fie băiețelul lor.
   Copilul fusese abandonat pe o bancă dintr-un centru comercial, după care pus într-o familie adoptivă. Ei l-au botezat Scott McKinley și s-au atașat într-atât de el încât au vrut să înceapă procedura oficială de adopție. Cu toate acestea, un detectiv din New Jersey a început să suspecteze că băiețelul ar putea fi cel care fusese răpit dintr-o maternitate din Chicago. Pentru că nu aveau informații privind grupa de sânge au amprentele bebelușului, FBI a decis că acesta era fiul familie Fronczak bazându-se pe o fotografie făcută în ziua în care fusese născut.
   „Au analizat peste 10.000 de băieși care ar fi putut fi Paul, însă eu am fost singurul pe care nu l-au putut exclude complet. Pe vremea aceea, FBI era o autoritate de elită, astfel că dacă ei îți spuneau ceva n-aveai cum să nu-i crezi”, a mai spus Paul.
   Trei luni mai târziu, au mers din Chicago în New Jersey să îl întâlnească pe băiețel, iar cei doi au decis să îl adopte pe copil.
   „Un agent FBI m-a condus într-o încăpere și ne-au lăsat să ne familiarizăm unii cu alții. Mama mea a petrecut cu fiul ei mai puțin de o zi și, câțiva ani mai târziu, se întâlnește cu un băiat necunoscut. Putea să spună „Nu sunt sigură” și să lase copilul în grija statului sau putea spune „Da, e fiul meu” și chiar dacă nu era adevărat, să salveze copilul de la o viață oribilă. Așa că a făcut ceea ce a crezut că era corect și mă bucur că a făcut-o”, a spus Paul.
   Potrivit acestuia, părinții lui au fost iubitori și protectori, trimițându-l la o școală catolică. Într- zi, s-a certat cu mama sa Dora, din cauză că asculta muzică rock și își purta părul lung, iar aceasta i-a zis furioasă: „Îmi doresc să nu te fi găsit niciodată”.
   „Chiar și azi mă gândesc la asta și mă doare sufletul”, a mărturisit Paul.
   După ce a terminat liceul, Paul a plecat de acasă să facă parte dintr-o formație rock din Arizona. Cinci ani mai târziu, s-a întors acasă și a intrat în armată, iar după aceea a schimbat diferite joburi, lucrând ca vânzător, model și actor.
   „Cred că m-am mutat de cel puțin 50 de ori și am avut peste 200 de joburi. Orice am făcut și oriunde am mers, am avut cu mine acele articole din ziar”, a mai povestit el.
   A trăit în familia greșită, timp de 50 de ani
   40 de ani mai târziu, însă, al a avut parte de un nou șoc. Făcând un test ADN, a descoperit că cei care l-au crescut nu erau, de fapt, părinții lui. În 2008, căsătorit și urma să aibă o fiică. Medicul i-a întrebat pe el și pe soția sa Michelle despre istoricul medical al familiilor, ia Paul a realizat că nu știe ce să răspundă. Acela a fost momentul în care a început să se gândească dacă nu cumva a fost plasat de FBI într-o familie greșită.
   „Am început să mă gândesc: care sunt șansele să fiu eu bebelușul răpit din maternitatea din Chicago? Am fost găsit atât de departe că părea incredibil”, a povestit el, mărturisind că întotdeauna a simțit că nu face cu adevărat parte din familie, mai ales că părinții lui păreau mai apropiați de fratele mai mic, Dave.
   Totodată, el era foarte diferit de restul familiei: în timp ce părinții și fratele erau tăcuți și rezervați, Paul asculta muzică gălăgioasă și îi plăceau motocicletele: „Dave arată fix ca tata, are aceleași gesturi, expresii faciale, trăsături fizice, în timp ce eu nu arătam ca niciunul. Ani la rând, am vrut să fac un test ADN. Nu din cauză că nu eram fericit, ci pentru că îmi doream să știu adevărul. Am găsit tot timpul motive să nu fac asta: nu voiam să îi rănesc, dar de la un punct chiar am simțit că trebuie să știu.”
   Astfel, într-o zi și-a luat inima în dinți și și-a întrebat copiii: „V-ați întrebat vreodată dacă chiar sunt fiul vostru? Vreți să aflați?”, i-a întrebat el.
   Astfel, când a venit rezultatul probelor ADN, a descoperit că „nu există nicio posibilitate” ca el să fie Paul Fronczak, fiul biologic al lui Dora și Chester.
   „Am simțit că lumea pe care o cunoșteam a luat sfârșit. Am simțit cum am pălit, nu puteam să mă gândesc la nimic. Tot ce știam despre mine – ziua de naștere, istoricul medical, faptul că am descendență poloneză, că sunt catolic, că sunt zodia taur – toate s-au năruit, iar apoi n-am mai știut cine sunt cu adevărat”, a mărturisit el.
   Fusese răpit dintr-o altă familie
   A decis să vorbească cu presa, pentru a afla cine este adevărata sa familie, iar cazul a ajuns din nou în atenția internațională. Astfel, FBI a redeschis o anchetă. Totodată, a primit ajutorul unei echipe de voluntari, care i-a descoperit adevărata familie, care se afla, de fapt, în Tennessee. În 3 iunie 2015, a aflat că de fapt el și sora sa geamănă au fost răpiți, iar că numele său este Jack Rosenthal.
   Nimeni nu știe cu certitudine ce s-a întrebat cu cei doi, însă familia adevărată a bărbatului susține că un membru al familiei avea grijă de ei când a dispărut.

   protv.ro
 •