Dragostea si nevoia de a demonstra...


  "Dragostea dureaza trei ani?" Are iubirea un "termen de expirare"?

svidanie-devushka-i-paren-vino.jpg

Daca plecam de la ipoteza ca dragostea dureaza un numar limitat de ani, deductia logica ar fi ca exista un proces de finalizare, de "expirare" a acesteia. Cu alte cuvinte, percepem indragostirea doar ca pe o stare care ne domina sau/si ca pe o actiune asupra careia avem un oarecare control?

Desi dragostea, indragostirea ca proces si intensitate, "agita" mintea si sufletul, in special in fazele de inceput si final, in mod paradoxal, ea nu apare ca prioritate sau preocupare a cuplului, asa cum se intampla, de exemplu, cu alte aspecte ale vietii precum solicitarea profesionala, problemele financiare, educatia copiilor, stabilirea vacantei etc.; ca si cum cresterea si supravietuirea ei ar depinde exclusiv de forta dragostei in sine sau ca si cum rolul partenerilor este sa se indragosteasca, iar cel al dragostei sa infloreasca. 

Atunci cand afectiunea da semne ca se blocheaza sau incepe sa se stinga, partenerii se mira, ca si cum nu ei ar fi fost protagonistii propriei povesti sau nu ar fi avut niciun fel de control asupra acestui montaj.

"Dragostea" este perceputa adesea drept o stare afectiva, insa ea implica mai mult decat o fluctuatie de sentimente care apar si dispar; necesita actiune si, ca orice actiune, putem avea asupra ei un control mai mic sau mai mare. Privind situatia din acest unghi, partenerii dintr-un cuplu pot intreprinde ceva pentru mentinerea afectiunii dintre ei.

Actul sau procesul de indragostire implica alegerea unei atitudini de apreciere a partenerului, in ciuda diferentelor existente intre cei doi.

Ne indragostim si traim un sentiment de implinire cand partenerul este inzestrat cu acele caracteristici pe care le apreciem, insa noua ne lipsesc (cel putin asa credem).

Aceasta stare de coplesire, mirare fata de felul de a fi al celuilalt, ii determina pe parteneri sa fie deschisi si increzatori in relatie.

Ce ne face sa ne dez-indragostim?

Pe masura ce trece vremea, aceleasi calitati ale partenerului care la inceput ne-au atras, incep sa ne deranjeze. Ironia este aceea ca, cu cat il criticam mai mult pe partener si incercam sa-l schimbam, cu atat acele caracteristici ne vor deranja mai mult.

Un alt motiv al dez-indragostirii este acela ca, pe masura ce relatia se deruleaza, partenerii nu mai aduc parti noi din ei insisi, nu mai imbogatesc/investesc si re-creeaza relatia, un motiv fiind ca cei doi au ajuns in faza de stopare a cresterii lor personale, nu mai sunt interesati sau preocupati de aspecte noi ale vietii lor.

Lipsa de pasiune, interes, preocupari fata de viata si fata de propria dezvoltare interioara afecteaza inevitabil relatiile cu cei din jur.

Cu cat ne apreciem partenerul mai mult, cu atat tot ce vine dinspre el/ea ne atrage mai mult – astfel, ne crestem sansele sa ramanem tot mai mult indragostiti.

De fapt, totul porneste de la alegerea constienta de a aprecia diferentele, fara a-l denigra pe partener.

despresuflet.ro

 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Eugen

Postat

Am cunoscut o femeie singura din Iasi prin intermediul unei aplicatii matrimoniale, dar relatia n-a tinut mai mult de 4 luni. M-am lamurit ca relatiile la distanta nu dureaza.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Poate că diamantele sau cadourile parfumate atrag atenția, dar cuvintele scrise din inimă transmit mult mai elocvent iubirea și atașamentul reciproc. Exemplele de scrisori de dragoste celebre te vor inspira pentru a scrie un mesaj emoționant jumătății tale, care vă va apropia și mai mult.
   Scrisorile de dragoste au captivat mințile și inimile multor civilizații. Forma, decorul sau conținutul au evoluat în timp, dar scopul rămâne neschimbat: comunicarea lucrurilor ascunse în inimă și a emoțiile veridice.
   Iată câteva exemple de scrisori de dragoste celebre care îți vor da de gândit de fiecare dată când urmează să vezi persoana iubită:
   1. Cântarea Cântărilor din Vechiul Testament
   Este cunoscută și sub denumirea Cântarea lui Solomon și conține un fragment în care se vorbește despre partenerul de viață. Este un exemplu captivant de iubire în cadrul scrierilor religioase.
   „Eşti atât de frumoasă, iubita mea, atât de frumoasă!
   Ochii tăi sunt ca o pereche de porumbei.
   Eşti atât de frumos, iubitul meu, atât de plăcut!
   Verdeaţa este patul nostru;
   Grinzile casei noastre sunt cedrii,
   iar tavanele ei sunt brazii.”
   2. Rukimini pentru Krishna
   Un alt exemplu de scrisoare de dragoste din antichitate este și scrisoarea trimisă de Rukimini lui Krishna, care apare în Bhagavata Purana. În această scriptură hindusă Rukimini își exprimă în mod elocvent afecțiunea față de Krishna:
   „O, cea mai frumoasă din toate lumile, am auzit de darurile tale. Toți cei care te ascultă simt cum le pătrunzi în suflet. Tu le vindeci trupul, iar celor care te pot vedea frumusețea ta le dă un scop unic în viață. Mi-am devotat inima ție, fără rezerve!”.
   3. Generalul Napoleon Bonaparte pentru Josephine Bonaparte
   Pe vremea când era un tânăr ofițer Napoleon Bonaparte a cunoscut-o pe Josephine, care era cu 6 ani mai în vârstă decât el. I-a scris nenumărate scrisori de dragoste în timpul războaielor, deși ea i-a răspuns foarte rar. Iată un fragment emoționant:
   „Cu câteva zile în urmă credeam că te iubesc, dar de când te-am văzut mi-am dat seama că te iubesc de o mie de ori mai mult.Din prima clipă în care te-am cunoscut te-am adorat și tot ce simt se intensifică în fiecare zi. Este greșită ideea lui La Bruyére că iubirea vine toată deodată. Fiecare lucru din viață are propria evoluție în etape. Te implor, ajută-mă să-ți văd și defectele: fii mai puțin frumoasă, mai lipsită de grație, mai nemiloasă...”.
    4. Ludwig van Beethoven pentru Muza sa nemuritoare
   Destinatara acestei scrisori a fost subiectul numeroaselor dezbateri, dar impactul este dat în primul rând de pasiunea din cuvintele artistului. Scrisoarea neexpediată a fost găsită după decesul lui Beethoven:
   „Oricât m-ai iubi, eu te iubesc mai mult!
   Pot trăi în întregime doar lângă tine sau deloc. De ce trebuie să fim atât de departe unul de altul? Iubește-mă azi, ieri…cu câte lacrimi tind către tine. Îmi doresc să fim împreună…tu..tu…viața mea..ești totul pentru mine…
   Mereu al tău
   Mereu a mea
   Mereu a noastră
   Al tău pentru totdeauna Ludwig“
   5. Zelda Fitzgerald pentru F. Scott Fitzgerald
   Soții Fitzgerald au avut o relație tumultoasă, cu multe scrisori emoționante trimise de-a lungul timpului. Iată un fragment în care se întrevede personalitatea aparte a Zeldei:
   „Dragul meu, ador nopțile de catifea. Nu m-am putut hotărî dacă te iubesc mai mult când lumina se împletește cu întunericul în zori sau când suntem iluminați doar de lună. Te iubesc și aș merge ore în șir pe liniile telefonice în timp ce țin dragostea ta ca pe o umbrelă care mă împiedică să cad”.
   6. Richard Burton pentru Elizabeth Taylor
   Richard Burton s-a îndrăgostit de Elizabeth Taylor când a văzut-o pe platourile de filmare pentru filmul „Cleopatra” din 1963. Povestea lor de dragoste a fost admirată și criticată, dar intensitatea sentimentelor lor nu poate fi negată.
   „Ochii mei așteaptă să te vadă pentru că sunt orb fără tine. Nu-ți dai seama cum mă fascinezi! Ești irezistibilă într-un mod periculos și special”.
   eva.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Într-una dintre ore, doamna profesoară, care era și diriginta noastră, ne-a scos din liceu pentru o oră practică și ne-a dus la un centru pentru copii cu dizabilități. În acest centru erau copii cu diferite dizabilități fizice și psihice, unii fără părinți, alții pe care părinții îi lăsau acolo de luni până vineri și îi luau acasă doar în weekend sau pe care doar îi vizitau în zilele de weekend.
   Îmi amintesc că am intrat într-o clasă care mi s-a părut supra-aglomerată și că m-am așezat lângă o fetiță cu sindrom Down, o fetiță de altfel foarte simpatică și comunicativă, mi s-a părut mie.
   Și îmi mai amintesc momentul de la plecare. După minute bune petrecute cu acea fetiță, micuța s-a agățat de gâtul meu și m-a cuprins cu mâinile și piciorușele ei, așa cum se cațără maimuța în copac și cum, aveam să descopăr după mai mult de zece ani, se agață orice copil de părintele drag.
   Îmi amintesc că doar forța a două îngrijitoare a putut să ne despartă, atât de bine strângea cea mică. Iar eu tremuram din toate încheieturile. Era ceva nou, la care nu mă așteptam și pentru care nu mă pregătise nimeni.
   Făcusem sute, poate chiar mii de ore de practică, atât la grădiniță, cât și la clase primare. Primisem și prima cerere în căsătorie de la un băiețel de grupa mijlocie (care îmi spusese că știe că e mic, dar o să crească), erau copii pe care îi revedeam cu drag și de care mă simțeam apropiată, dar era pentru prima dată când interacționam direct cu un copil căruia îi lipsea – dincolo de vreun sindrom sau dizabilitate – ceva după care tânjim toți: afecțiunea. Acel copil nu era bolnav, așa cum poate e mai simplu a crede la prima vedere, era în primul rând lipsit de dragoste, de atenție.
   Îmi amintesc că am ieșit pe poarta centrului tremurând toată. Cred că eram în stare de șoc. Știu că mi-am spus atunci că n-aș putea niciodată să lucrez într-un astfel de centru, că mi s-ar rupe sufletul să-i văd pe acei copii cum se agață la propriu de părinți sau străini, în căutarea sentimentului suprem de iubire, și n-aș avea tăria să îi smulg din strânsoare.
   Mai târziu, când lucram în presa scrisă, am ajuns – pentru niște reportaje – în centre de plasament. Am păstrat distanța. N-aș mai fi putut vedea un copil plângând în urma mea. Și apoi, vorbind cu o asistentă maternală, am înțeles perfect de ce i se părea nedrept ca un copil, după ce a fost crescut în familia respectivă pentru patru, cinci sau chiar mai mulți ani, să fie luat din familia respectivă și mutat în altă familie sau centru de plasament. Și am înțeles de ce se gândea să renunțe.
   Nu îi mai putea privi pe copii cum pleacă împotriva dorinței lor, cu inimile frânte.
   Când văd oameni, părinți sau nu, care spun altor părinți, în special de băieți, că trebuie să fie mai fermi, mai distanți, că băieții nu trebuie drăgăliți atât de mult, că sunt bărbați – vorba ceea, îmi vine să îi trimit într-un centru de plasament sau cu copii cu dizabilități, că poate așa înțeleg nevoia principală a copiilor.
   Indiferent că sunt băieți sau fete, copiii au nevoie de dragoste. Și dacă asta înseamnă să îi alinți așa cum le place lor, dacă înseamnă să te întinzi pe zece centimetri lățime alături de ei, în patul lor de copii, sau să improvizezi teatru de păpuși cu orice obiect din casă, după tocul ușii, atunci când nu-ți poți ordona nici propriile gânduri, atunci oferă-le această dragoste.
   Nu îți lăsa niciodată propriul copil să ajungă să se agațe de orice străin care îi acordă cinci minute de atenție. Lasă-l să vină la tine și să stea la tine în brațe oricât de mult își dorește. Se va desprinde singur. Pentru că va ști că se poate întoarce oricând.
   smartandhappychild.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Ritmul tot mai alert al vietii, programul incarcat de la serviciu care ne lasa fara vlaga si treburile casnice care nu pot fi ignorate sunt doar cateva din motivele pentru care oamenii apeleaza la serviciile online de matrimoniale, aflate doar la un click distanta, pentru a-si gasi jumatatea.

   Site-urile de matrimoniale oferă posibilitatea de a cauta, de a alege si de a intalni online persoane in functie de diverse criterii si de interesele comune.
   De asemenea, utilizatorii pot cunoaste mai bine interlocutorul prin „conversatiile virtuale” sau prin discutii telefonice oricand hotarasc, fara a mai folosi resurse de energie, timp sau bani pentru o iesire in oras. Pentru a relationa pe internet cu cineva nu mai trebuie sa cauti locul ideal pentru intalnire, nu trebuie sa te aranjezi in mod deosebit sau sa iti cumperi o bluza sau o camasa noua pentru a-l impresiona pe celalalt.

   Uneori, relatiile nascute pe internet se transforma in adevarate povesti de dragoste ce se concretizeaza chiar prin casatorie. Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard a relatat ca 35% dintre casatoriile oficiate in perioada 2005-2012 au unit cupluri care s-au cunoscut pe internet. Jumatate dintre aceste relatii s-au infiripat prin intermediul platformelor matrimoniale online, in timp ce retelele sociale i-au ajutat pe 20% dintre acestia sa isi gasească sufletul pereche. Nu in ultimul rând, 15% dintre acestia s-au cunoscut prin intermediul platformelor de chat sau prin e-mail.

   3 sfaturi pentru a incepe sa cauti dragostea online
   Nu este greu sa incepi sa cauti dragostea pe internet. Ai nevoie doar de cateva lucruri: un computer sau laptop, o conexiune la internet si un cont personal de email.
   1.Cauta
   In primul rand, cauta pe internet site-urile de dating unde sa iti faci profilul si sa incepi sa comunici cu oamenii.
   2.Creeaza-ti profilul
   Incearca sa nu dai prea multe informatii personale deoarece nu stii cine iti poate vedea profilul de pe site. Posteaza una dintre fotografiile tale preferate, completeaza interesele si hobby-urile tale si precizeaza ce cauti: dragoste sau prietenie. Cateodata, dragostea porneste de la o prietenie online, asa ca ai rabdare.
   3.Continua
   Poate trece o zi, o luna, cinci luni sau poate chiar un an pana sa gasesti persoana potrivita. Pana atunci, discuta cu persoanele care par interesante si ”have fun”.
   3 greseli atunci cand cauti dragostea pe internet
   1.Asteptari prea mari
   Daca speri ca o sa-l gasesti pe ”domnul perfectiune”, o sa fi dezamagita. Nimeni nu este perfect, nici chiar tu! Cu siguranta ca vei primi multe mesaje de la persoane care iubesc pisicile si nu cainii sau de la cei care adora filmele de actiune, si nu pe cele de dragoste. Trebuie sa accepti faptul ca vei ”intalni” persoane diferite de tine cu care nu te potrivesti, persoane care isi fac profiluri false sau multi care nu iau in serios procesul de cautare a dragostei online. Toate acestea nu ar trebui sa te opreasca din cautarea persoanei potrivite pentru ca aceasta este o calatorie aventuroasa cu avantaje si dezavantaje, care merita efortul dupa ce vei gasi persoana de care te vei indragosti.
   2.Atitudine negativa
   Incearca sa nu fi negativ in legatura cu procesul de cautare a iubirii online deoarece ar trebui sa fie distractiv, nu stresant. Asa ca ai grija ce scrii la profilul tau pe site. Nu ii speria pe potentialii parteneri cu fraze precum ”urasc pisicile” sau ”imi plac doar blondele”. Trebuie sa recunosti ca nici tie nu ti-ar placea sa dai peste o persoana pesimista, care pune mereu raul inainte si iti induce o stare de tristete.
   3.Lipsa de creativitate
   Daca te uiti pe multe dintre profilurile de pe site-urile online, vei vedea multe status-uri comune care nu atrag cu nimic: ”sunt o persoana draguta” sau ”imi place sa imi petrec timpul cu familia si prietenii”. Cu siguranta, aceste afirmatii sunt adevarate, dar nu spun potentialilor parteneri ce persoana unica esti tu. Incearca ceva mai interesant, micile detalii pot atrage atentia celor care iti citesc profilul.
    
   rossetto.ro
 •