Depresia postpartum la tați


  Depresia postpartum la tați este la fel de frecventă ca cea la mame. Da, în general, mamele sunt cele care se ocupă de îngrijirea nou -născutului în primele luni și chiar ani de viață. Uneori însă lucrurile stau diferit.

tata-si-copil.jpg

Depresia postpartum la tați este la fel de frecventă ca cea la mame. Da, în general, mamele sunt cele care se ocupă de îngrijirea nou -născutului în primele luni și chiar ani de viață. Uneori însă lucrurile stau diferit.

Când tata stă acasă cu copiii

Are un somn întrerupt, la cel mai mic scâncet al celui mic, se trezește să îl verifice, mai ales că dorm în aceeași camera. Apoi, dimineața devreme pregătește micul dejun pentru băiatul cel mare. Peste zi face o parte dintre cumpărături, gătește, face ordine prin casă, iese la plimbare cu cel mic și îl supraveghează la lecții pe cel mare. Încearcă din greu să  găsească timp și pentru nevoile celui mare și, destul de rar, pentru relația de cuplu.

Timp pentru sine nu a mai avut demult. Pare că timpul se scurge prea repede și parcă mereu sunt altele mai importante de făcut. Cu prietenii nici nu a mai apucat să iasă de când s-a născut cel mic. Fiind în concediu de îngrijire a copilului, de câteva luni, nici cu colegii de la birou nu a mai discutat. Câteva mesaje, câteva telefoane, din când în când, și cam la asta se reduce interacțiunea socială. 

Prin parc reușește să mai discute cu vreun părinte, dar și atunci îi este mai greu. Pare o parte din povestea trăită de mame cel puțin o dată în viață. Este însă povestea lui V, tată a doi copii, cel mic având 7 luni. Este într-o oarecare măsură și povestea lui G. Și el tată de doi. Și a lui D, tată de pui blond. Trei bărbați pe care i-am întâlnit în decurs a patru luni și care au în comun simptome ale depresiei postpartum. Întâlnirea cu ei, în cabinet, m-a făcut să scriu aceste rânduri.  

Depresia postpartum la tați – provocări pentru ambii părinți

Ambii părinți au nevoie să se adapteze la o serie de noi roluri si sarcini solicitante în perioada postpartum. Asemeni experiențelor mamelor, și tații trec prin schimbări semnificative în viață. Schimbările fizice, emoționale, comportamente și sociale sunt asociate cu sentimentele de tristețe, anxietate, agitație, iritabilitate, oboseală sau lipsa de energie, sentimente de vinovăție, inutilitate, diminuarea capacității de gândire sau concentrare, indecizie, tulburări de somn, posibil ideație suicidară.

Acestea cauzează suferință și debutează în primele 4 săptămâni după naștere și sunt diagnosticate ca fiind depresie postpartum (postnatală). Aceasta apare atât la mame, cât și la tați și interferează cu capacitatea părintelui de a avea grijă de el însuși, dar și de copil, afectând funcționarea zilnică a părintelui, a modul în care acesta îngrijește și interacționează cu copilul, dar și a relației de cuplu.

Factori de risc pentru depresia postpartum la tați

Printre factorii de risc pentru depresia postpartum la tați sunt:

 • sarcină nedorită/ neintenționată;
 • conflicte maritale;
 • comorbiditate cu depresia maternal prenatală (și mama are depresie postnatală);
 • istoric depresiv;
 • șomaj;
 • hormoni de stres – nivel mare de cortizol, nivel scăzut de oxitocină, valori extreme (+/) de testosteron;
 • stres parental și probleme de sănătate;
 • prematuritate sau greutate mică la naștere a copilului.

Efecte ale depresiei postpartum la tați

Conform raportului prezentat de Organizația Mondială a Sănătății în 2017, referitor la depresie și alte boli mintale comune, la nivel global peste 300 de milioane de persoane au fost diagnosticate ca suferind de depresie, adică echivalentul a 4.4% din populația globului.

Conform unei metaanalize din 2019 (Field, 2019), rata depresiei printre tații neangajați este de 10 ori mai mare decât în cazul celor cu loc de muncă stabil. Ea atinge o rată de prevalență maximă de 28% pentru tații cu copii între 4-8 luni.

Depresia postpartum la tați afectează întreaga familie

Depresia postpartum la tați are efecte asupra relațiilor de familie, de cuplu și asupra copilului. Acestea pot varia de la simptome depresive pentru tată, relații discordante în familie, stil parental nesănătos, probleme de dezvoltare ale copilului manifestate de la perioada sugară și continuând până la adolescență. Aceste efecte negative (Field, 2019) pot fi la:

 1. la părinți: relații disfuncționale, relații negative cu partenerul și cu copiii, stil parental negativ;
 2. la sugari: diminuarea perioadei de alăptare, somn precar sau haotic, iritabilitate crescută și hiperactivitate, interacțiuni dificile tată – copil, întârzieri în dezvoltare;
 3. preșcolari: depresie, probleme comportamentale, probleme de atenție, lipsa afectelor pozitive;
 4. școlari: probleme comportamentale, emoționale și sociale, reactivitate la cortizol (hormone de stres), simptome depresive;
 5. adolescenți: simptome asociate depresiei și anxietății

Prevenția depresiei postpartum la tați

Cum? Prin:

 • suportul partenerului și familiei

Cel mai eficient suport vine de la partenerul de cuplu, deoarece depresia postpartum la tați este corelată cu sănătatea mintală a mamei și cu relația acesteia cu tatăl. Mai multă încurajare din partea mamei și discuții active în cuplu despre roluri si pregătirea pentru viitorul copil, pot încuraja implicarea tatălui în creșterea și îngrijirea copilului. Ele pot ușura stresul resimțit de tată în adaptarea acestuia la noul rol.

Suportul și implicarea reciprocă sunt foarte importante pentru ambii părinți, reducând sentimentele de izolare ale tatălui din relația mama – copil. Mai mult, susținerea din partea celorlalți membri ai familiei și recunoașterea și înțelegerea dificultăților pe care le întâmpină și tații pot avea un efect pozitiv asupra acestora.

 • programele educaționale și de psihoeducație 

Îi ajută pe tați să-și înțeleagă rolurile așteptate. În plus, deoarece anxietatea și starea de spirit depresivă ar putea începe în timpul sarcinii, intervenția și pregătirea anterioară pentru ambii părinți ar fi mai eficientă înainte ca simptomele să devină grave.

 • sprijinul din partea societății: programe și politici sociale (concediu paternal, concediu de creștere copil, indemnizații).

Studiile au arătat beneficiile concediului paternal asupra copilului. Un concediu paternal mai lung este asociat cu o atitudine mai pozitivă a copilului față de părinți, iar concediul paternal mai scurt este asociat cu o calitate scăzută a îngrijirii copilului și o mai mică adaptare a tatălui la locul de muncă.

Și totuși tații au rolul lor în viața copiilor

Este destul de comun ca noii tați să se confrunte cu lipsa de înțelegere și lipsa unei rețele de sprijin. Tradițional, tații au fost recunoscuți în mare parte doar ca furnizori de sprijin pentru partenerii lor. Creșterea recentă a implicării ambilor părinți în îngrijirea copiiilor a condus la un sprijin corespunzător din partea societății, care, astfel, recunoaște și încurajează rolul activ al tatălui. Consecința este chiar diminuarea stresului în perioada postpartum timpurie.  

Încurajarea taților să solicite ajutor de la profesioniștii din domeniul sănătății – de la evaluări complete medicale, psihiatrice, la ședințe de psihoterapiei, grup de suport sau tratament medicamentos (antidepresive), după caz – ar putea îmbunătăți semnificativ sănătatea familiei.

totuldespremame.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Mihaela Dicusar,: ”Prețurile pentru chirie a unei ținute de carnaval variază între 200 și 400 de lei. De exemplu, un costum de Moș Crăciun costă 300 de lei, omuleții de zăpadă ajung până la 250, iar pentru o rochie de prințesă, părinții vor scoate din buzunare 350 de lei”.
   De trei ani, Ala deține un salon de închiriere a costumelor pentru matineele copiilor. Spune că ideea unei asemenea afaceri a venit de la fiicele sale, care își doreau tot timpul ceva diferit pentru petreceri. Femeia spune că majoritatea părinților a rezervat deja costumele pentru cei mici.
   ”Pentru că, cu cât mai aproape de sărbători, cu atât e mai dificil să găsești un costum pentru data de care aveți nevoie”, spune Ala Covaliova, proprietara unui salon de costume.
   Ca în fiecare an, la matineul de Crăciun, picii preferă personajele asociate cu iarna, precum oameni de zăpadă, crăciunei sau să fie în rol de fulguțe.
   ”Din tendințele noi, am observat că se caută fulguțe nu doar pentru fete, ci și pentru băieți. Anterior nu erau căutate. Acum nu le avem, dar ne-am însemnat acest lucru. Și brăduții sunt întrebați. Și pentru fete, și pentru băieți”, subliniază proprietara.
   Și costumele naționale sunt la mare căutare. Straiele sunt îmbracate la matineele cu o tematică mai tradițională, cum ar fi șezătorile.
   ”De obicei, sunt căutate de colective mai mari, la școală sau grădiniță. Arată foarte bine. Ce preferă băieții? Evident că super eroii. Dar fetele? Prințese. Tot ce lucește”, potrivit Alei Covaliova.
   Totuși, în timp ce unii părinți preferă să închirieze costumele, alții le găsesc la piață. Aici le pot cumpăra la un preț mult mai mic, mai ales că nu trebuie să le dea înapoi.
   ”Alegeți un costum pentru matineu? Da, la școală. Pentru fată. Cum vi se par prețurile. Bune. Nu v-ați gândit să luați în chirie? Nu costul e tot ca la piață. Mai bine o procur”.
   ”Pentru cine alegeți? Pentru nepoțel la grădiniță. În chirie nu v-ați gândit să-l luați? Nu. E scump? Și scump, dar vreau să fie a lui”.
   Chiar și așa, vânzătorii se plâng că, anul acesta, cumpărătorii s-au cam rărit.
   ”La ce preț rochițele? 150-200. 250 iată așa. Acum au început matineele, nu vin cumprărătorii? Nu vin, iau în chirie”.
   ”Sunt foarte ieftine, dar deja nu ai cui să le vinzi. Să fie ele și la 50 de lei, la reducere”.
   Pentru comoditatea părinților, unele saloane expun costumele online sau propun servicii de livrare la domiciliu.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Dacă acestea vor coincide cel puțin cu una din cele 43 de serii retrase din vânzare în România, medicamentul va fi scos din vânzare și din farmaciile din țara noastră.
   Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a anunțat retragerea de pe piață a medicamentului Debridat – un sirop pentru copii, folosit în afecțiuniloe gastrointestinale. Producătorul ar fi decis să retragă produsul de pe piața din România, din cauza unui incident care s-a petrecut pe linia de umplere a fabricii din Franța, unde e posibil ca un corp metalic să fi ajuns în flacoane.
   Produsul din seriile afectate va fi distrus și după aceea se va relua distribuirea lui.
   Debridat sirop este des recomandat bebelusilor si copiilor, foarte folosit pentru tratamentul simptomatic al tulburărilor funcționale gastrointestinale și biliare, în special în cazul durerilor și crampelor abdominale, spasmelor digestive, excesului de gaze intestinale, diareei și/sau constipației.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Așa arată o statistică îngrijorătoare, realizată de Organizaţia "Salvați Copiii". Alături de specialiști în IT vor merge în școli pentru a le explica părinților și copiilor despre pericolele de pe internet.
   Vârsta medie la care copiii încep să petreacă timp online este 9 ani. Peste 90% spun că intră pe internet de pe telefonul mobil și au deja un cont pe o rețea de socializare.
   Mai grav este că 13% au recunoscut că au renunțat la somn sau la mâncare pentru a fi online. 
   Aproape jumătate dintre ei postează date personale, precum adresa unde locuiesc, iar unui copil din 5 i s-au cerut poze în care să își arate părțile intime. 
   Îngrijorător este faptul că 5% dintre copii spun că au trimis astfel de mesaje cu conținut sexual. Mulți dintre cei care petrec mai mult timp cu prietenii în mediul virtual decât în realitate au probleme de comportament.
   Iulia Băltăreţu, psihoterapeut: "Atunci când există numite nevoi emoţionale neîndeplinite, acela este momentul în care ei se îndreaptă din ce în ce mai mult spre tablete, spre telefoane. 
   În momentul în care ajungi să petreci ore în şir pe telefon, nu ştii cum să porţi o conversaţie, cum să îţi faci prieteni".
   "27% dintre elevi petrec peste 6 ore online și procentul acestora se dublează dacă vorbim despre o zi de vacanță sau sfârșit de săptămână", subliniază Teodora Stoica, manager de proiect Organizaţia Salvaţi Copiii.
   Specialiștii în securitate cibernetică au dezvoltat aplicații pentru părinți, prin care aceștia pot monitoriza accesul copiilor la internet. Pot monitoriza conținutul, impune restricții și pot limita timpul pe care copiii îl petrec pe telefon sau pe tabletă.
   În cadrul proiectului "Ora de net", voluntari de la "Salvați Copiii" și specialiști în securitatea cibernetică vor merge în 15 școli pentru a vorbi cu 500 de profesori și părinți despre siguranța în mediul digital.
   Un studiu recent arată că părinților le este cel mai greu să le explice copiilor pericolele într-un mod în care să poată înţelege, să îi facă să ia în serios amenințările si să nu se lase influențați de alți copii.
   stiri.tvr.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Da, noi ducem pedeapsa, dar și copiii noștri o ispășesc din cauza noastră.
   Deja când ești aici mamă cu copil, deja înțelegi că nu mai vrei să ai de afacere cu încălcări.
   Nici nu vreau să mă gândesc sau să-mi imaginez asta.
   Ala este una din cele trei deținute, care stau cu copiii la penitenciarul de la Rusca. Femeia a ajuns aici pentru tentativă de omor pe când fetița ei avea doar trei luni. De atunci s-a scurs un an și ceva, iar între timp a rămas din nou însărcinată. Bebelușul va veni pe lume peste trei luni, la o maternitate din capitală, ca mai apoi să revină la Rusca. Pentru că mai are opt ani de detenție, tânăra spune că doar copiii îi amintesc că viața continuă și că are pentru ce să mai trăiască.
   La, deținută
   Copiii ne mai țin. Timp de două luni am stat fără copii și e cu totul altfel. E mai bine cu copil. Ai de cine să ai grijă, simți alături o parte din tine.
   Femeia împarte aceeași cameră cu o altă deținută. Acasă, Victoria mai are trei copii, doi băieți și o fată, iar în penitenciar se află mezina familiei: o fetiță de doar doi ani, pe care însă a născut-o pe când încă se afla în libertate. Copiii cei mai mari se află cu părinții deținutei, în Ucraina. Acolo, va ajunge și fetița, când va împlini 3 ani și jumătate.
   Victoria, deținută
   Nu îmi închipui momentul despărțirii. Nici cuvinte nu am. Este foarte greu. –Nu vă gândiți la asta încă? –Este greu și pentru noi, dar înțeleg că și ei îi va fi greu, care s-a obișnuit ca timp de trei ani să stea doar pe brațele mamei, chiar și bunicul care o va îngriji îi va fi un străin.
   Femeia spune că deși copiii sunt prea mici ca să înțeleagă unde se află, aceștia duc dorul plimbărilor mai lungi la aer liber și a rudelor.
   Clar lucru că ei încă nu înțeleg ce este asta. Văd oameni, ca în libertate. Când văd o mașină, știu că este o mașină. Ne se deosebește cu nimic. Problema este că oamenii de aici îi sunt străini.
   Iar pe Liuba o podidesc lacrimile când își amintește despre cum i-a fost luată fiica, pe care a născut-o după gratii și pe care crescut-o tot aici. S-a întâmplat acum doi ani, însă femeia nici acum nu poate trece peste ruptura dureroasă.
   Liuba, deținută
   Oriunde mă uitam prin zonă, îmi aminteam cum alergam cu dânsa. E o durere foarte mare. Orice nu făceam, totdeauna îmi apărea în față și mă întristam că nu pot să o îmbrățișez, să particip la evenimentele pe care le face. Acum la matineu nu pot să o văd.
   Pe lângă fiică, acum în vârstă de 5 ani, femeia mai are și un băiat, de 7 ani. Îi vede cum cresc doar din fotografii.
   Asta la „Adio, grădinița”, deja aproape de Anul Nou. Năstica, aici a fost cu mine în detenție. Asta a fost la camera de rugăciuni.
   Pentru a trece mai ușor peste despărțire, multe femei își găsesc refugiul în muncă, mai ales că astfel se reduce termenul de detenție. La penitenciar au o secție specială, unde croiesc haine pentru forțele armate. Aici lucrează și Rima, care este așteptată acasă de două fiice minore.
   Rima, deținută
   Ținem legătura, vine la întrevederi, dar mă strădui nu prea des, pentru că mi se rupe inima când se duce acasă. E dureros. Se distruge copilul și eu mă distrug.
   Până a se despărți de copii, dar și imediat după, femeile trec printr-o terapie psihologică specială.
   Sergiu Bacalîm, psiholog
   Foarte des vin persoanele, practic zilnic. Sunt cazuri când se formează și rând. Ne străduim mama în continuare să mențină legătura cu copilul.
   În total, în sistemul de penitenciar din Moldova, alături de mamele lor cresc 13 copii. Majoritatea dintre ei se află la penitenciarul de tip spital „Pruncul”.
   tv8.md
  • julia122997
   De julia122997
   Robotul se cheamă „Ori Hime” și va avea dimensiuni mici, pentru a putea fi plasat pe un birou sau pe o masă, scrie Daily Mail.
   Robotul va avea două „mâini” mobile și o cameră montată pe cap, toate putând fi controlate de pe o tabletă.
   Începând de luna trecută, elevii școlii și-au comandat propriul robot, care este plasat pe birourile lor, oferindu-le șansa de a vedea în direct cursurile, prin intermediul camerei.
   Robotul este dotat și cu un microfon, astfel studenții pot auzi și pot fi auziți în timpul cursurilor.
   „Este amuzant să pot roti robotul în ce direcții vreau să privesc”, a declarat o studentă.
   „Robotul poate fi folosit cu ușurință, iar studenții chiar se simt de parcă asistă la cursuri”, potrivit unui profesor al școlii.
   Șeful companiei care a creat roboții s-a confruntat cu astfel de probleme, neputând participa la multe dintre cursuri, ceea ce l-a determinat să găsească o modalitate pentru a ajuta studenții cu probleme de sănătate.
   stirileprotv.ro
 •