Depresia postpartum la tați


  Depresia postpartum la tați este la fel de frecventă ca cea la mame. Da, în general, mamele sunt cele care se ocupă de îngrijirea nou -născutului în primele luni și chiar ani de viață. Uneori însă lucrurile stau diferit.

tata-si-copil.jpg

Depresia postpartum la tați este la fel de frecventă ca cea la mame. Da, în general, mamele sunt cele care se ocupă de îngrijirea nou -născutului în primele luni și chiar ani de viață. Uneori însă lucrurile stau diferit.

Când tata stă acasă cu copiii

Are un somn întrerupt, la cel mai mic scâncet al celui mic, se trezește să îl verifice, mai ales că dorm în aceeași camera. Apoi, dimineața devreme pregătește micul dejun pentru băiatul cel mare. Peste zi face o parte dintre cumpărături, gătește, face ordine prin casă, iese la plimbare cu cel mic și îl supraveghează la lecții pe cel mare. Încearcă din greu să  găsească timp și pentru nevoile celui mare și, destul de rar, pentru relația de cuplu.

Timp pentru sine nu a mai avut demult. Pare că timpul se scurge prea repede și parcă mereu sunt altele mai importante de făcut. Cu prietenii nici nu a mai apucat să iasă de când s-a născut cel mic. Fiind în concediu de îngrijire a copilului, de câteva luni, nici cu colegii de la birou nu a mai discutat. Câteva mesaje, câteva telefoane, din când în când, și cam la asta se reduce interacțiunea socială. 

Prin parc reușește să mai discute cu vreun părinte, dar și atunci îi este mai greu. Pare o parte din povestea trăită de mame cel puțin o dată în viață. Este însă povestea lui V, tată a doi copii, cel mic având 7 luni. Este într-o oarecare măsură și povestea lui G. Și el tată de doi. Și a lui D, tată de pui blond. Trei bărbați pe care i-am întâlnit în decurs a patru luni și care au în comun simptome ale depresiei postpartum. Întâlnirea cu ei, în cabinet, m-a făcut să scriu aceste rânduri.  

Depresia postpartum la tați – provocări pentru ambii părinți

Ambii părinți au nevoie să se adapteze la o serie de noi roluri si sarcini solicitante în perioada postpartum. Asemeni experiențelor mamelor, și tații trec prin schimbări semnificative în viață. Schimbările fizice, emoționale, comportamente și sociale sunt asociate cu sentimentele de tristețe, anxietate, agitație, iritabilitate, oboseală sau lipsa de energie, sentimente de vinovăție, inutilitate, diminuarea capacității de gândire sau concentrare, indecizie, tulburări de somn, posibil ideație suicidară.

Acestea cauzează suferință și debutează în primele 4 săptămâni după naștere și sunt diagnosticate ca fiind depresie postpartum (postnatală). Aceasta apare atât la mame, cât și la tați și interferează cu capacitatea părintelui de a avea grijă de el însuși, dar și de copil, afectând funcționarea zilnică a părintelui, a modul în care acesta îngrijește și interacționează cu copilul, dar și a relației de cuplu.

Factori de risc pentru depresia postpartum la tați

Printre factorii de risc pentru depresia postpartum la tați sunt:

 • sarcină nedorită/ neintenționată;
 • conflicte maritale;
 • comorbiditate cu depresia maternal prenatală (și mama are depresie postnatală);
 • istoric depresiv;
 • șomaj;
 • hormoni de stres – nivel mare de cortizol, nivel scăzut de oxitocină, valori extreme (+/) de testosteron;
 • stres parental și probleme de sănătate;
 • prematuritate sau greutate mică la naștere a copilului.

Efecte ale depresiei postpartum la tați

Conform raportului prezentat de Organizația Mondială a Sănătății în 2017, referitor la depresie și alte boli mintale comune, la nivel global peste 300 de milioane de persoane au fost diagnosticate ca suferind de depresie, adică echivalentul a 4.4% din populația globului.

Conform unei metaanalize din 2019 (Field, 2019), rata depresiei printre tații neangajați este de 10 ori mai mare decât în cazul celor cu loc de muncă stabil. Ea atinge o rată de prevalență maximă de 28% pentru tații cu copii între 4-8 luni.

Depresia postpartum la tați afectează întreaga familie

Depresia postpartum la tați are efecte asupra relațiilor de familie, de cuplu și asupra copilului. Acestea pot varia de la simptome depresive pentru tată, relații discordante în familie, stil parental nesănătos, probleme de dezvoltare ale copilului manifestate de la perioada sugară și continuând până la adolescență. Aceste efecte negative (Field, 2019) pot fi la:

 1. la părinți: relații disfuncționale, relații negative cu partenerul și cu copiii, stil parental negativ;
 2. la sugari: diminuarea perioadei de alăptare, somn precar sau haotic, iritabilitate crescută și hiperactivitate, interacțiuni dificile tată – copil, întârzieri în dezvoltare;
 3. preșcolari: depresie, probleme comportamentale, probleme de atenție, lipsa afectelor pozitive;
 4. școlari: probleme comportamentale, emoționale și sociale, reactivitate la cortizol (hormone de stres), simptome depresive;
 5. adolescenți: simptome asociate depresiei și anxietății

Prevenția depresiei postpartum la tați

Cum? Prin:

 • suportul partenerului și familiei

Cel mai eficient suport vine de la partenerul de cuplu, deoarece depresia postpartum la tați este corelată cu sănătatea mintală a mamei și cu relația acesteia cu tatăl. Mai multă încurajare din partea mamei și discuții active în cuplu despre roluri si pregătirea pentru viitorul copil, pot încuraja implicarea tatălui în creșterea și îngrijirea copilului. Ele pot ușura stresul resimțit de tată în adaptarea acestuia la noul rol.

Suportul și implicarea reciprocă sunt foarte importante pentru ambii părinți, reducând sentimentele de izolare ale tatălui din relația mama – copil. Mai mult, susținerea din partea celorlalți membri ai familiei și recunoașterea și înțelegerea dificultăților pe care le întâmpină și tații pot avea un efect pozitiv asupra acestora.

 • programele educaționale și de psihoeducație 

Îi ajută pe tați să-și înțeleagă rolurile așteptate. În plus, deoarece anxietatea și starea de spirit depresivă ar putea începe în timpul sarcinii, intervenția și pregătirea anterioară pentru ambii părinți ar fi mai eficientă înainte ca simptomele să devină grave.

 • sprijinul din partea societății: programe și politici sociale (concediu paternal, concediu de creștere copil, indemnizații).

Studiile au arătat beneficiile concediului paternal asupra copilului. Un concediu paternal mai lung este asociat cu o atitudine mai pozitivă a copilului față de părinți, iar concediul paternal mai scurt este asociat cu o calitate scăzută a îngrijirii copilului și o mai mică adaptare a tatălui la locul de muncă.

Și totuși tații au rolul lor în viața copiilor

Este destul de comun ca noii tați să se confrunte cu lipsa de înțelegere și lipsa unei rețele de sprijin. Tradițional, tații au fost recunoscuți în mare parte doar ca furnizori de sprijin pentru partenerii lor. Creșterea recentă a implicării ambilor părinți în îngrijirea copiiilor a condus la un sprijin corespunzător din partea societății, care, astfel, recunoaște și încurajează rolul activ al tatălui. Consecința este chiar diminuarea stresului în perioada postpartum timpurie.  

Încurajarea taților să solicite ajutor de la profesioniștii din domeniul sănătății – de la evaluări complete medicale, psihiatrice, la ședințe de psihoterapiei, grup de suport sau tratament medicamentos (antidepresive), după caz – ar putea îmbunătăți semnificativ sănătatea familiei.

totuldespremame.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Fostul jucător al unui colegiu din California a salvat un copil în vârstă de 3 ani, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.
   Acesta a fost aruncat de mama sa de la balcon, de la etajul al doilea. Mama în vârstă de 30 de ani a murit în incendiul care a avut loc 3 iulie, în Phoenix.
   ”Am făcut totul din instinct. Nu am stat mult pe gânduri”, a povestit acesta pentru KABS-TV. ”Cea mai bună intervenție din cariera lui”, au scris jurnaliștii americani.
   O altă familie și-a aruncat copilul și câinele de la un alt apartament cuprins de incendiu. Copiii au suferit arsuri, dar viața lor nu este pusă în pericol.
    
   stirileprotv.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Decizia a fost aprobată miercuri de Guvern, transmite Știri.md cu referire la publika.md. 
   Totodată, venitul lunar minim garantat se va indexa de două ori pe an. O dată la 1 aprilie și mai apoi în octombrie.
   În primăvară, coeficientul de indexare va constitui rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar în toamnă se va baza pe rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. 
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   „Nu există nicio logică în decizia autorităților. Eu înțeleg cam de ce se întâmplă asta. Întotdeauna atunci când ceva calitativ se închide, înseamnă că nu s-au împărțit la timp. O guvernare sănătoasă la cap nu poate să închidă un parc. Dar dacă administrația nu s-a înțeles cu puterea, încep problemele”, a concluzionat medicul Komarovski în noua sa ediție a programului pe care îl difuzează pe Youtube.
   El a amintit că rolul fiecărei guvernări este să ia decizii pentru binele cetățenilor și i-a chemat pe părinți să lupte pentru drepturile copiilor lor. „Guvernarea lucrează pentru voi, este aleasă de voi. Cereți, obțineți drepturile copiilor voștri."
   El a mai spus că de obicei nu răspunde la întrebări despre situații din țările ex-sovietice, pentru că de fiecare dată apar motive de speculații. “Acum se vor găsi din cei care vor spune că lui Komarovski i-au dat bani. Fiecare cuvânt despre oricare țară ex-sovietică înseamnă o mulțime de acuzații și discuții despre cine dintre politicieni m-a cumpărat. M-ați săturat. Faceți concluziile corecte”, a spus doctorul.
   Amintim că poliția a interzis activitatea OrheiLand în baza unei hotărâri controversate a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Locuitorii Orheiului și vizitatorii parcului s-au opus de două ori inchiderii parcului, dar poliția nu a ținut cont de doleanțele lor. Parcul a fost închis în pofida faptului că sunt respectate cu strictețe toate normele antiepidemiologice.
   tvc.md
    
   Комаровский о закрытии "ОрхейЛэнд": Парк не должны были закрывать
   Написала доктору Комаровскому мать четверых детей Татьяна. Она возмутилась, что на детских площадках в Кишиневе детям играть можно, а в “ОрхейЛэнде”, где “все бесплатно, чисто, есть спасатели, медперсонал и все дезинфицируется” — нельзя.

   “Никакой логики в решении власти нет. Я примерно понимаю, почему все это происходит. Всегда, когда что-то хорошее закрывается, значит, не поделились вовремя. Власть в здравом уме не может закрыть парк, но если администрация не договорилась о чем-то с властью, то тут все это и начинается”, — сделал вывод Комаровский в новом выпуске своей программы на Youtube.
   Он напомнили, что задача любых властей — принимать решения во благо граждан и призвал родителей бороться за права детей.
   “Власть существует для вас, она выбрана вами. Требуйте, отстаивайте права своих детей. "
   Он добавил, что не любит отвечать на вопросы о ситуации в странах бывшего СССР, так как это каждый раз становится поводом для спекуляций.
   “Теперь обязательно скажут, что Комаровскому кто-то дал денег. Каждое слово про любую страну бывшего Советского Союза, это куча ботов, обвинений и разговоров о том, кто меня купил из политиков. Вы достали уже. Делайте правильные выводы”, — сказал доктор.
   Напомним, полиция запретила работу “ОрхейЛэнда” на основании противоречивого постановления Чрезвычайной комиссии по общественному здоровью. Жители Оргеева и посетители парка дважды выступали против его закрытия, но полиция к ним не прислушалась. Парк закрыли несмотря на то, что там строго соблюдались противоэпидемические нормы. 
   tvc.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   "Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani. Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre acestea spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România", se arată într-un comunicat al asociaţiei transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro. 
   Analiza privind condiţiile de viaţă, locuire şi stare de sănătate a gravidelor, copiilor şi mamelor cu copii sub 5 ani din mediul rural, realizată sub forma unei anchete sociologice şi lansată marţi, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România şi Administraţia Prezidenţială, relevă câteva aspecte cronice şi cu repercusiuni sociale: 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină.
   Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub două procente dintre acestea sunt căsătorite legal. Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.
   La nivelul întregului eşantion, doar 1/3 dintre respondenţi afirmă că au grup sanitar în locuinţă, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.
   Vârsta tatălui la naşterea copilului, în cazul mamelor minore, este în medie cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% dintre cazuri.
   Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul subiecţilor. Grupurile ţintă au fost reprezentate de beneficiari ai programelor Salvaţi Copiii. Mărimea eşantionului a fost de 1.122 de persoane, dintre care 136 de mame sau persoane gravide cu vârsta sub 18 ani. Perioada de culegere a datelor a fost noiembrie 2019 - ianuarie 2020.
   "Prevenirea maternităţii timpurii şi a consecinţelor asociate implică atât acces la informare, inclusiv prin intermediul disciplinei Educaţie pentru Sănătate, cât şi îmbunătăţirea accesului la servicii medicale, cu precădere în zonele rurale. Avem nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de politici coerente, sustenabile şi fundamentate pe dovezi pentru reducerea decalajelor înregistrate de ţara noastră, pentru îmbunătăţirea vieţii copilelor condamnate la o maturizare bruscă şi schimbarea destinului nou-născuţilor", a declarat dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică.
   Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), lucrează pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mamelor şi copiilor cu vârsta sub cinci ani, din 59 de comunităţi rurale dezavantajate din ţară.
   Prin dezvoltarea unui model integrat de intervenţie comunitară, un număr de 46.595 de gravide, mame tinere şi copii au beneficiat de susţinerea Salvaţi Copiii. Anual, organizaţia oferă sprijin pentru 7.500 de beneficiari din 42 de comunităţi defavorizate, dintre care 2.500 de copii cu vârste de până în 5 ani, 2.000 de mame tinere (133 sub 18 ani), 500 de gravide (90 sub 18 ani) şi 2.500 de adolescenţi şi părinţi.
   Potrivit datelor semi-definitive publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2019, aproape 10% (9,44%) din totalul naşterilor a provenit din rândul adolescentelor. În cifre absolute, este vorba despre 700 de naşteri la minore sub 15 ani şi de 16.831 de naşteri la adolescentele cu vârste între 15 şi 19 ani.
   Prin comparaţie, state ca Danemarca, Slovenia şi Luxemburg înregistrează sub 50 de naşteri anual la mame sub 18 ani. Există şi trei ţări europene - Finlanda, Danemarca şi Olanda - în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.
   Dincolo de vulnerabilităţile sociale, problema mamelor minore are consecinţe pe termen lung atât asupra mamei, cât şi asupra copilului, de la cele medicale - prematuritatea şi problemele asociate - până la cele psiho-sociale, menţionează Salvaţi Copiii.
   În România, rata mortalităţii infantile a fost de 6,2 la mia de născuţi vii în 2019 (date temporare INS), aproape dublă faţă de media Uniunii Europene (3,5 la mie).
   Potrivit datelor provizorii INS pentru 2019, cele mai mari rate ale mortalităţii infantile (la mia de copii născuţi vii) s-au înregistrat în judeţele: Tulcea - 15,6 la mie, Mehedinţi - 11,7 la mie, Constanţa - 9,5 la mie, Vrancea - 9,3 la mie, Mureş - 9 la mie.
   O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante, precizează organizaţia.
   În nouă ani de campanie, Salvaţi Copiii a dotat 96 de maternităţi din 41 de judeţe ale ţării cu 630 de echipamente medicale, pentru salvarea a 72.000 de prematuri.
   digi24.ro
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   În cadrul unui proiect internaţional, ei au reciclat într-un mod inedit obiecte de birotică şi le-au dăruit copiilor cu nevoi speciale de la Grădiniţa "Regina Maria" din raionul Ialoveni. 
   Aceasta este prima grădiniţă din Republica Moldova care a încurajat educaţia incluzivă.
   Elevii au donat 20 de suporturi pentru cărţi şi creioane, realizate din obiecte reciclabile: carton, ziare vechi şi borcănaşe din aluminiu.
   Activitatea lor este parte a unui proiect internaţional, în care participă 11 ţări.
   În semn de mulţumire, copiii de la Grădiniţa "Regina Maria" au întâmpinat elevii cu un spectacol muzical.
   Gimnaziul cu profil teatral "Ion Luca Caragiale" este parte a proiectului e-twining din luna noiembrie 2019. 
   Proiectul îşi propune să consolideze şi să dezvolte reţelele şcolare printr-o schemă de înfrăţire între şcoli, care ar permite tuturor instituţiilor de învăţământ pre-universitar europene să creeze parteneriate pedagogice.
   tvrmoldova.md
 •