Cum să nu ne fure Grinch Crăciunul


  Mai avem puțin și se încheie un alt an, iar pe ultima sută de metri presiunea psihologică s-ar putea să crească și – înainte de-a ne bucura de mult visatele sărbători de iarnă – este posibil să avem nevoie de încă un dram de inteligență relațională, pentru a trece cu bine peste stresul lunii decembrie și a păstra în condiții cât mai bune conexiunea dintre noi și cei dragi.

Стресс-перед-рождеством-14-способов-справиться-с-работой-МИНИблог-MINYblog-2-1.jpg

Într-un mod surprinzător pentru mulți dintre noi, realitatea psihologică ne arată că în această perioadă riscul de conflicte și certuri inutile este mai crescut și, parcă, toate punctele noastre sensibile ajung să fie apăsate, mai mult sau mai puțin voluntar, de către cei din jur. De aceea, este bine să fim pregătiți și să ne propunem conștient să evităm lupta pentru putere, iar în situații de criză relațională să îndrăznim a lupta pentru iubire.

Dar ce înseamnă mai exact „a lupta pentru iubire“? Probabil că în mintea fiecăruia dintre noi vor apărea diferite răspunsuri – pentru mine înseamnă să ne păstrăm umanitatea, să evităm violența fizică sau verbală (critica, disprețul, rușinarea sau acuzațiile) și să ne asumăm responsabilitatea și vulnerabilitatea, în loc să fim defensivi („Nu este vina mea!“) și să ne înconjurăm de ziduri psihologice. Cum facem asta mai exact, atunci când traficul este sufocat de mașini, când avem de alergat de la o serbare la alta, când știm că încă nu am cumpărat nimic din lista de cadouri sau atunci când noi vrem o masă de Crăciun cât mai frugală și celălalt poftește la bucatele tradiționale? Ei bine, cu toată sinceritatea recunosc că nu știu soluția perfect valabilă de fiecare dată – dar vă încurajez să încercați câteva tactici relaționale despre care am convingerea că sunt benefice.

1. Acceptați ideea că traversați o perioadă stresantă și că este firesc să apară emoțiile negative. Frustrarea, anxietatea, vinovăția, furia și tristețea s-ar putea să fie vedetele sentimentale ale acestor zile. Iar asemenea emoții pot fi cel mai bine gestionate prin autovalidare („Este firesc și normal tot ceea ce simt; nu înseamnă că am luat-o pe câmpii sau că sunt defect“) și este normal ca și ceilalți (partenerul, copiii, prietenii, rudele etc.) să aibă trăiri similare. Da, recunosc, nu este un vis de iarnă să-ți asculți răbdător partenera iritată de niște colegi incompetenți de la serviciu sau să te deschizi sufletește față de partenerul care înjură la volan în fiecare secundă. Dar acestea sunt momente în care ne putem exprima grija față de ceilalți și, astfel, se poate scurge (fără a se descărca electric) toată tensiunea acumulată peste an – pentru ca în zilele de sărbători să putem să ne și bucurăm. Cred cu tărie că nu putem simți emoțiile pozitive, dacă mai întâi nu facem ceva cu cele negative. Important este să fim „nebuni“ cu rândul!  (Când unul se trezește lipsit de autocontrol și furat de vâltoarea emoțională, celălalt va avea rolul de ancoră.)

2. Admiteți că e posibil ca nimeni să nu aibă dreptate absolută, dar că nici nu trebuie să aibă. În toată agitația de sărbători, este înțelept să ne (re)amintim că nu există adevăr absolut într-un conflict – indiferent că ne-a iritat vânzătoarea de la brutărie sau chiar partenerul, care refuză să ne spună ce-și dorește sub brad. În orice relație, se întâlnesc minimum două povești, iar asta înseamnă că avem cel puțin două adevăruri. Mai apoi, oricât de mare ar fi egoul nostru, să avem în vedere ce spune Dan Siegel: „Nu există percepție imaculată“, cu atât mai puțin când trecem printr-o perioadă stresantă.

3. Nu faceți psihanaliză dintr-o poziție de superioritate. Da, trebuie să recunosc că înlăuntrul fiecărui român se află un psiholog gata să examineze până în cel mai mic detaliu defectele și imperfecțiunile celorlalți. Dar întrebarea este: Oare, asta chiar ne ajută? Desigur că răspunsul depinde de planurile noastre: dacă vrem să ne despărțim de cineva în prag de sărbătoare, s-ar putea să fie o opțiune destul de confortabilă; dar dacă vrem să avem sărbători fericite, este nevoie să concediem psihologul de serviciu. A vâna greșelile cuiva înseamnă a ne îndepărta sufletește de aceea persoană și a ne ridica în jur tot mai multe ziduri de protecție. Merită să fim atenți la ce exprimăm și la cum o facem. (Aici s-ar putea să nu fie chiar o idee proastă să asimilați dibăcia unui psiholog bun.) Adică, în loc de: „Nebunule, ești un pericol în trafic! Las-o mai încet cu viteza, că ne bagi în mormânt!“, să avem o formulare mai atentă: „Știu că-ți place să trăiești în viteză și că ne mai și grăbim, dar nu mă simt în siguranță și devin agitată. Ai vrea, te rog, să mergi mai încet?“ A doua variantă, cea rostită cu înțelepciunea psihologului autentic, ar putea necesita ceva mai mult timp pentru a fi formulată (și poate că nu vine chiar natural), dar își merită efortul fiindcă va aduce rezultate mai durabile! 

4. Dați dovadă de amabilitate, fiindcă binele învinge. Sunt puține familiile în care oamenii se ceartă 24/24, pe parcursul lunii decembrie. Și, inevitabil, apare întrebarea: Ce facem, atunci când nu avem de rezolvat un conflict sau de gestionat o problemă? Ei bine, aceasta este întrebarea de 100 de puncte. Pentru că nu sunt deloc de neglijat perioadele de acalmie. Studiile din psihologia relațională – care au menirea de-a dizolva miturile psihologiei naive – ne arată că cel mai bun antidot pentru stresul interpersonal este cura de apreciere și admirație. Știți, exact acele manifestări care nu ne prea definesc pe noi românii: „Mulțumesc!“ „Te rog!“ „Cu drag!“ „Apreciez că ai făcut asta!“ „Mă surprinde plăcut amabilitatea dumneavoastră!“ „Ce bine mă simt că suntem împreună!“ „Înseamnă mult pentru mine ceea ce ai făcut/spus tu!“ sau simplul „Mă bucur atât de tare că exiști și că faci parte din viața mea!“ Vă încurajez să vânați trăsăturile pozitive ale celuilalt, iar dacă sunteți tentați a spune că nu există niciuna, vă rog să vă mai uitați o dată, și apoi încă o dată, și încă o dată… până ce simțiți că recunoștința vă umple inima și, astfel, puteți readuce iubirea în cuplu.

La sfârșitul acestei perioade de stres gestionat cu înțelepciune și inteligență relațională, este foarte probabil să observați că modul în care relaționați cu ceilalți este mai optimist și mai ușor. Să ne lăudăm unul pe celălalt este în avantajul relației noastre și, implicit, al sănătății personale, fără să mai amintim de impactul pe care-l are un asemenea comportament asupra întregii familii și a comunității din care facem parte. Și da, este mai ușor să replicăm ceea ce știm din trecut, ceea ce ne este la îndemână – chiar dacă nu este nici sănătos și nici benefic. Dar când am putea începe să ne reinventăm relația, dacă nu acum, când toată lumea ne îndeamnă să fim mai umani și mai buni?

paginadepsihologie.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Interlocutorii au constatat că măsurile de distanțare care vin să protejeze sănătatea și viața oamenilor în perioada de pandemie vor fi în vigoare și în timpul sărbătorilor, de aceea au recomandat enoriașilor să stea în continuare acasă, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
   Serviciile religioase urmează să fie transmise în direct de televiziunea și radioul de stat. 
   Președintele a făcut apel la televiziunile și stațiile de radio private să le difuzeze, astfel încât toți creștinii să le poată urmări.
   De asemenea, Igor Dodon l-a informat pe Mitropolitul Vladimir că în urma apelului pe care l-a făcut, mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric.
   Șeful statului a mulțumit conducerii Mitropoliei pentru înțelegerea și grija pe care o manifestă pentru cetățenii noștri și le-a mulțumit tuturor celor care își oferă sprijinul pentru ca serviciile religioase și Focul Haric să poată ajunge în casele tuturor moldovenilor.
   moldpres.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   O despărțire dureroasă
   În anul 2016, Daniel Correa le-a dat o veste îngrozitoare familiei și prietenilor: soția sa, Stella, a încetat din viață. „Am promis că voi fi cel mai bun tată din lume și sunt. Nu pot decât să-ți mulțumesc ție pentru cei mai frumoși opt ani din viața mea. Te voi iubi întotdeauna”, a scris bărbatul într-o postare de adio dedicată soției sale.

   O promisiune respectată
   Meajul transmis de Daniel nu a fost unul superficial. Bărbatul și-a asumat și respectat responsabilitatea de a-i oferi fiicei sale toată dragostea și puterea necesare pentru a trece peste pierderea mamei sale atât de devreme. Daniel și fiica sa au devenit de nedespărțit, tatăl singur străduindu-se să-i ofere cât mai multe experiențe și amintiri frumoase fetiței sale.

   O dorință îndeplinită
   În 2019, Luna a avut o idee mai puțin obișnuită. Și-a rugat tatăl să se transforme într-o mămică pentru o zi pentru a participa la serbarea de Ziua Mamei organizată la școală.
   La început, tatăl său nu a fost convins că este o idee prea bună. I-a sugerat micuței să meargă împreună cu o bunică sau o mătușă. Însă Luna a insistat să meargă cu tatăl ei și l-a convins în cele din urmă că este cel mai bun candidat pentru a o însoți la petrecere.

   Astfel că Daniel Correa s-a transformat într-o mamică pentru o zi ca să celebreze Ziua Mamei alături de fiica sa.
   „Cu ochii plini de lacrimi, Luna m-a rugat să fiu mama ei pentru o zi. Mi-a zis să-mi vopsesc barba roz și să port o perucă blondă”, a scris pe Instagram bărbatul în vârstă de 33 de ani. Acesta a reușit să respecte cu exactitate dorința fiicei sale.

   A făcut tot ceea ce era necesar ca să-i aducă zâmbetul pe buze fetiței sale.
   Bărbatul a distribuit o postare pe Instagram și i-a rugat pe oameni ca înainte să judece, să-i asculte povestea. 

   Acesta a înregistrat un filmuleț împreună cu fiica sa, în care fetița spune că este alături de „mama ei”, la școală. 
   „Aș vrea să transmit următorul mesaj: Moartea este inevitabilă, dar nu trebuie să trecem peste asta cu tristețe. Sunteți de acord? Luna, te iubesc! E de neprețuit zâmbetul de pe chipul tău atunci când m-ai văzut îmbrăcat ca o 'mamă'”, a spus Daniel.
   eva.ro
  • KK_sweethome
   De KK_sweethome
   Домашние Пряник открытка для предстоящего праздника «день учителя». 
      150 лей

   +37360563658 (Viber, whatsapp) 
   facebook- https://www.facebook.com/profile.php?id=100002261775794
   instagram - kk.sweethome


  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Dacă eviți să faci pască pentru că ți se pare dificil sau crezi că există o mulțime de rețete din care nu știi ce să alegi, află că există și variante foarte simple.
   Este ușor să faci o pască delicioasă, cu umplutură fină de tip cheesecake, și fără blat. Ai nevoie de puține ingrediente și nu îți trebuie prea multă experiență. 
   Iată cum să faci pască fără aluat:
   Ingrediente:
   750 grame brânză dulce 150 grame zahăr 3 linguri cu zeamă de lămâie 50 grame amidon de porumb 4 gălbenușuri 4 albușuri 200 ml de smântână 200 grame de stafide (opțional) Mod de preparare:
   Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pentru prăjituri rotundă cu diametrul de 28 cm, cu fund detașabil. Hârtia de copt trebuie să depășească înălțimea formei. Amestecă cu mixerul brânza dulce, zahărul, sucul de lămâie, amidonul de porumb și gălbenușurile. Adaugă apoi albușurile bătute spumă și smântâna și mai amestecă puțin, la viteză mică. Dacă vrei să adaugi stafide, acestea se lasă la înmuiat jumătate de oră în apă caldă cu esență de rom, se scurg bine și se adaugă apoi în compoziție. Toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.Taie hârtia astfel încât să ajungă la nivelul compoziției din tavă. Pune pasca la cuptor și las-o aproximativ 70 de minute. Lasă pasca să se răcească în tavă, apoi scoate-o cu grijă. eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Agenții economici, organizațiile și instituțiile de pe teritoriul orașului Chișinău sunt îndemnați și ei să transporte, în mod separat, brazii utilizați de sărbători la adresa str. Ghidighici nr. 3.
   Ulterior, brazii transportați vor fi tocați, iar rumegușul va fi utilizat de către Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” în calitate de mulci pentru plantațiile de trandafiri, cu scopul de a împiedica creșterea buruienilor, dar și ca îngrășământ organic pentru plante.
   agora.md
 •