
1. Mai intai zambeste
Oricine are zile proaste; te-ai suit pe cantar si ai constatat ca esti nefericita posesoare a trei kilograme in plus fata de greutatea ideala? Ai primit o amenda de parcare? Te-ai uitat in oglinda si ai remarcat ca cearcanele te fac sa pari cu 8 ani mai in varsta, vecinul de sus ti-a inundat dormitorul proaspat zugravit, cainele a facut pipi in casa? Lista poate continua la nesfarsit.
Ce e de facut? Pentru a revigora buna dispozitie, uneori ajunge pur si simplu sa iei aerul unei femei fericite. Prin urmare, zambeste! Unde mai pui ca surasul este contagios. Aproape din reflex, cei din jurul tau iti vor raspunde, la randul lor, cu un zambet. Este un cerc virtuos. Cercetatorii au demonstrat ca zambetul are efect calmant si usor euforizant.
2. Apoi razi de-a binelea!
Un lucru e sigur. Cand te uiti la un film care te face sa razi in hohote, te simti scaldata in buna dispozitie si toate problemele cotidiene par mici si atat de departe. Iar daca ziua se anunta complet compromisa, scoate la bataie artileria grea, clasicii nemuritori ai genului: Chaplin, Stan si Bran, Mel Brooks, Benny Hill. Rasul descatuseaza, dezinhiba, relaxeaza si „se ia”. Si, pentru a-l cita pe John Travolta in rolul ingerului Michael din filmul cu acelasi nume „Rasul este calea spre iubirea adevarata”.
3. Inceteaza sa-l mai cauti pe Fat-Frumos
Asta cand vine vorba de iubirea adevarata. De ce acest sfat sententios? Simplu. Pentru ca, daca vanatoarea de „jumatati” te-ar face fericita, acest lucru l-ar sti multe inaintea ta – si n-ai mai avea pe cine „vana”.
Din pacate, de cele mai multe ori, ajungi la vorba bunicii: cu cat cauti mai abitir, cu atat nici c-ai sa gasesti. Poti iesi in oras cu barbati, dar nu trebuie sa te rezumi la a-l cauta cu disperare pe EL, jumatatea ta, barbatul vietii tale. Pentru a-l gasi pe acesta, trebuie sa fii deschisa la aventuri, sa cunosti oameni si sa te situezi mai degraba in registrul practic decat in cel al teoriei.
4. Si daca ai merge la shopping?
Stim; barbatii vor spune ca noi, femeile, cautam si gasim tot felul de pretexte pentru a iesi in oras si a ne achizitiona o noua pereche de pantofi. Dar nu e vina noastra; antreaga comunitate stiintifica internationala a ajuns la concluzia ca, atunci cand iti cumperi cate ceva, motorul bunei dispozitii e la turatie maxima!
Mersul la targuieli este un adevarat dispozitiv de declansare a satisfactiei si a placerii. Din nefericire, efectul sau este destul de instabil, fiindca stim toate foarte bine ca satisfacerea unei dorinte nu poate fi o buna reteta pentru o fericire durabila.
Trebuie asadar sa fii constienta ca a-ti cheltui banii pe tot felul de capricii este o activitate limitata ca timp si ca efect. De aceea, trebuie sa ai mereu in vedere combinarea ei cu alte preocupari ce induc starea de bine.
5. Plateste-ti datoriile
Credit pentru aparatura electrocasnica, datorii fata de rude sau prieteni, restanta la plata intretinerii… Si daca, pentru revigorarea fericirii proprii, ai incepe prin a rambursa sumele pe care le datorezi – spre fericirea altora!? Reducerea datoriilor financiare ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. Acesta poate fi, prin urmare, un preambul la fericire, dar nu fericirea in sine. In orice caz, achitarea datoriilor te-ar ajuta sa dormi mai linistita noaptea si sa ramai in relatii bune cu cei din jur.
6. Ia pozitie, reactioneaza
„Sa nu ne enervam, sa ne razbunam”, spunea personajul cel mai controversat din serialul texan ce facea deliciul serilor anterevolutionare. A te razbuna pentru micile umilinte cotidiene o fi oare una dintre cheile de acces spre fericire?
Trebuie precizat ca aceasta este o chestiune de dozare, de pastrare a unui echilibru. Umilintele repetate si supusenia poate nu au adus nimanui fericirea; insa cei care au indurat multe de-a lungul timpului reactioneaza uneori cu exces de agresivitate si de violenta si trec de la o emotie negativa la alta, fapt ce reprezinta un comportament toxic.
In concluzie, personajul amintit la inceput nu este un bun exemplu. Ce-i de facut? Psihologii ne vin in ajutor. „Cand ceva nu merge, trebuie sa reactionezi imediat si sa anchei cat mai repede capitolul.” Cultura fericirii consta in a face curatenie in jurul tau, in a smulge buruienile zi de zi, fara antarziere. Nu trebuie neaparat sa le si arunci in gradina celui ce le-a plantat.
7. Ridica ochii catre cer
Nu numai cand iti merge prost trebuie sa inalti privirea catre cer – la propriu si la figurat. In primul rand, pentru ca vezi apoi tot ce te inconjoara dintr-un alt unghi si ai impresia ca preiei controlul asupra situatiei. Apoi pentru ca, atunci cand esti deprimata, tinzi sa ne cocosezi, infunzi capul antre umeri si, ca un gest reflex, lasi privirea in pamant.
Cand privesti cerul si cladirile inalte din jurul tau, pozitia ta se schimba si, o data cu ea, si moralul. Aici ar fi locul sa pomenim de religie; credinta aduce seninatate – e incontestabil ca zambetul unei maicute nu e contrafacut, nu e imagine de imortalizat pe pelicula turistilor hamesiti de inedit; e pur si simplu fericire.
Credinciosii sunt beneficiarii unor legaturi sociale importante (componenta esentiala a fericirii), sunt angajati intr-un sistem elevat de valori spirituale, au domolit angoasa mortii… Desigur, secretul sta in evitarea extremismelor, caci nici un integralist religios si nici un ateu absolut nu sant mai fericiti decat credinciosii moderati.
8. Alege un fetis
N-ai zice ca esti superstitioasa… Dar parca tot nu-ti vine sa treci pe sub o scara; si porti in portofel o moneda de 5 bani gasita la intrarea in facultate, alaturi de un trifoi cu patru foi presat in agenda. A, si cristalul de cuart vindecator, atarnat de un fir deasupra patului!
Nu ne fac explicit si imediat bine; dar nu ne fac rau. Si atunci, de ce sa nu te lasi purtata de magia… magiei, lasand deoparte rationamentele. Daca tu crezi, atunci se va intampla ce-ti doresti – dar nu inainte de a fi tu insati gata sa primesti!
9. Zugraveste-ti apartamentul. Cu mana ta!
Care este legatura dintre fericire, o bidinea si o galeata cu vopsea? Munca manuala, pur si simplu salvatoare. Numeroase studii au demonstrat ca este mult mai usor sa-ti ridici moralul actionand, decat adancindu-te an ganduri.
Pentru a da fericirii tale un nou suflu, mergi pe jos, fa sport, stai de vorba cu oamenii, renoveaza-ti apartamentul, apuca-te de gradinarit si nu mai reflecta atat la nemurirea sufletului. Atingerea unui obiectiv concret care te pune in valoare si implicarea intr-o activitate reprezinta o sursa de buna dispozitie.
10. Lasa masinile sa treaca
In loc sa reversi un val de injuraturi si ocari asupra primului sofer care forteaza prioritatea, ar fi mult mai bine sa cultivi emotiile pozitive si sa lasi de la tine. Cu moderatie. Bunavointa si amabilitatea sunt un teren fertil pentru fericire.
Exista studii care demonstreaza ca, daca adormi noaptea gandindu-te la gesturile pozitive pe care le-ai putea face (sa lasi sa treaca o masina, de exemplu), nivelul multumirii de sine creste simtitor. Iti garantam ca e mai sanatos decat sa adormi gandindu-te la nenorocitul care „ti-a taiat fata”.
11. Munceste fluierand
Este frumos si placut sa fii fericita in viata privata, dar la ce bun, cand e mult, mult mai scurta decat viata profesionala? Prin urmare, pentru a fi fericita per total, trebuie sa fii fericita la serviciu. Multi oameni, atunci cand sunt intrebati despre elementele care-i fac sa se simta fericiti, vorbesc despre amplinirea profesionala.
Cum ajungi la asa ceva? Exista patru premise cruciale: sa lucrezi intr-o ambianta placuta, sa faci o munca din care sa inveti mereu cate ceva, sa ai sentimentul ca esti bun in meseria ta si sa simti ca munca iti este apreciata.
12. Vorbeste despre lucruri pozitive
O pana de cauciuc, aparitia unui cos pe frunte, defectarea masinii de spalat… Fiecare ne confruntam cu propria-ne portie de probleme cotidiene. Dar de aici pana la a vorbi despre asta cat e ziua de lunga, e… cale la fel de lunga! Trebuie sa comentezi lucrurile neplacute doar atat cat este necesar; apoi, gaseste politetea si intelepciunea sa schimbi subiectul.
13. Cultiva busuioc
Nu, nu este un nume de cod pentru „cele sapte frunzulite” halucinogene sau un indemn de a creste asa ceva intr-un colt discret al balconului. A da viata (busuiocului, spre exemplu) este un lucru extrem de benefic si plin de satisfactii. Exista in gradinarit un mecanism destul de primitiv, o legatura stransa cu natura.
De altfel, reprezentarile Paradisului in toate culturile lumii sunt gradinile, nicidecum castelele. Exista o legatura foarte puternica ce ne face sa asociem fericirea cu apropierea de natura. Cand ceri cuiva sa-ti descrie o imagine linistitoare, aproape intotdeauna iti va descrie un tarm de mare, un lac cu nuferi, o lunca plina de flori, un deal impadurit.
14. Nu-ti compara fericirea cu a celorlalti
In ciuda a ceea ce publicitatea si societatea noastra de consum incearca sa realizeze, armonizarea fericirilor este un lucru imposibil. O verisoara adora sa traiasca cu un batran bancher cu portmoneul doldora? Aceasta e fericirea ei. O colega este innebunita dupa petrecerile mondene si danseaza pana la epuizare in cluburi? Asta e fericirea ei.
Poate pentru tine fericirea este o casa in afara orasului si o gradina plina de flori. Orice ar fi, nu incerca sa copiezi, pentru ca nu-ti va iesi. Cine a spus „Fericirea este un lucru atat de intim, incat, pentru a-l atinge, trebuie sa-l inventezi”? Cei de la Sony…
15. Adopta un catelus (sau o pisica, un papagal, pesti)
Daca un tip atletic, cu ochi albastri si inima nu prea zburdalnica nu ne poate oferi mare bucurie, cum ar putea un catelus cu ochi sticlosi sau un porcusor de Guineea sa ne faca fericite? Ei bine, este posibil. Pentru ca animalele alunga energiile negative din casa, raspandesc bucurie si iubesc neconditionat.
Atentie insa! Anumite persoane se inconjoara de animale din lipsa de altceva. Asa nu! Cainele este cel mai bun prieten al omului si-i implineste acestuia viata, atat timp cat nu este un substitut al relatiilor interumane. (Am priceput. Dam jos catelusul din pat pentru a-l reprimi pe tipu’ atletic, cu ochi albastri).
16. Traieste clipa
Zi de zi, esti inconjurata de mici motive de bucurie. Dar nu micile momente de bucurie alcatuiesc marile momente de fericire!? Prin urmare, nu le rata si profita din plin de ele. Sunt aici, la indemana ta.
O ora petrecuta cu prietenii la o terasa, un compliment din partea unui coleg cu privire la gustul tau desavarsit in materie de vestimentatie, o baie cu spuma, seara, cand vii franta de la serviciu. Fericirea anseamna sa-ti dai seama pe loc de ceea ce-ti poate oferi un moment de satisfactie, bunastarea constienta.
17. S-o lasam mai moale cu fericirea!
Ca vorbim de asta de la inceputul articolului; fericire in sus, fericire in jos. Ce-ar fi sa nu ne mai gandim atat la asta? In fond, mai exista si alte lucruri in viata. Sa acceptam deci si perioadele de plictiseala, de nefericire, de nostalgie… Toate trebuie sa-si gaseasca loc in viata noastra. Este adevarat, nefericirea nu ne aduce fericirea, dar conduce spre ea.