Cei mai buni părinți au aceste calități


  Cu siguranță îți dorești să fii un părinte (mai) bun pentru copiii tăi. „Meseria” de părinte este una în care înveți constant din experiențe și greșeli. Iar asta presupune un efort constant, dar și recompense pe măsură.

alberto-casetta-349138-unsplash.jpg

Nu există părinți perfecți și nu există scurtături care să te învețe să fii un părinte mai bun. Ca să fii un părinte bun, ai nevoie de timp, energie, răbdare și experiență, pe care o acumulezi din greșeli. Evident, nu există o listă de calități care să te facă un părinte bun, dar există câteva trăsături pe care le au în comun toate mamele și toți tații considerați a fi părinți buni.

Pentru că a fi părinte presupune, în primul rând, un consum fizic, emoțional și financiar. Îndoiala și teama fac parte din proces. Copiii îți testează în permanență limitele, rezistența, răbdarea. Și nu există părinte care să nu greșească undeva pe parcurs.

Există, totuși, trăsături și deprinderi care te pot pot ajuta să-ți îmbunătățești constant tehnicile de parenting. Evident, nu te naști știind ce să faci în calitate de părinte. Pur și simplu poți să înveți anumite trucuri, dar și să te dezveți de anumite obiceiuri (însă niciodată nu trebuie să cazi în capcana de a te considera un părinte rău). Iar dacă vrei să înveți cum să fii un părinte (mai) bun, învață să-ți cultivi anumite trăsături la fel cum ți-ai cultiva mușchii.

Am alcătuit cu ajutorul psihologilor o listă cu 7 trăsuri de personalitate pe care le au toți cei care se descurcă cu succes în rolul de părinți:

1. Simțul umorului

Cei mai buni părinți au simțul umorului. Iar ăsta este unul dintre cele mai simple trucuri de parenting: să râzi mult. Umorul te salvează în multe situații și dezamorsează tensiunea. Reduce stresul, deschide dialogul și induce o stare relaxată între membrii familiei. Dacă îți activezi latura jucăușă, devii mai umană și mai abordabilă în ochiii copiilor. Părinții lipsiți de simțul umorului au tendința de a supradimensiona îngrijorările și de a pune presiune pe copii, care pot deveni anxioși, dornici de a le face pe plac părinților în permanență și de a fi co-dependenți. Așa că fă-ți timp să râzi alături de copiii tăi! Te va ajuta enorm în rolul tău de mamă!

2. Consistența

brittany-simuangco-596656-unsplash.jpg

Cei mai buni părinți știu cum să (im)pună limite. Gândește-te cum te-ai simți dacă ai accepta un loc de muncă, fără să ți se dea o fișă a postului, fără să fii instruită, fără să înțelegi ce înseamnă să ai succes în acea poziție. Ai încerca fel și fel de șiretlicuri ca să câștigi atenția și aprecierea șefului. Există multe stiluri de parenting, dar consistența este cuvântul-cheie în toate. Limitele sănătoase sunt clare și consistente.

Practic, părinții care investesc timp pentru a impune niște limite consistente asigură copiilor lor un cadru pentru dezvoltare armonioasă și succes. Pentru că, astfel, copiii se vor simți în siguranță: libertatea totală este înspăimântătoare pentru ei. Iar copiii se vor purta în consecință. Limitele creează încredere și asigură un mediu familial mai calm și mai lipsit de incidente.

3. Corectitudinea

Cei mai buni părinți sunt foarte corecți. Cu siguranță, viața este teribil de nedreaptă, dar corectitudinea părinților este importantă, mai ales atunci când există mai mulți copii într-o familie. Iar părinții trebuie să trateze fiecare copil în mod egal. Corectitudinea nu înseamnă să pedepsești copiii pentru greșeli, ci să le dai ocazia să învețe din greșeli. Să fii corect înseamnă să stai să-ți asculți copiii și să fii flexibil. Prin natura lor copiii sunt rebeli, dar asta nu înseamnă că flexibilitatea înseamnă lipsa de consistență. Înseamnă că vrei să-ți asculți copilul, analizezi circumstanțele și iei decizii care sunt în interesul copilului, nu al tău.

4. Autocontrolul

Cei mai buni părinți sunt suficient de siguri pe sine încât acceptă să-și asume și stări de disconfort. Să-ți vezi copilul suferind sau dând o bătălie de unul singur este greu de îndurat. Totuși, cei mai buni părinți preferă să-și asume o stare de disconfort în loc să sară imediat în ajutorul copilului lor, să-l protejeze, să-i ia partea. De aceea, trebuie să-ți înveți copilul să-și facă auzită vocea, să-și folosească resursele personale, să facă greșeli (pe care să le recunoască), să caute soluții.Evident, dacă un copil are cu adevărat nevoie de ajutor, părintele trebuie să i-l ofere. Totuși, cei mai buni părinți le permit copiilor să cadă, să învețe din greșeli, să-și rezolve singuri problemele, să-și aline singuri micile suferințe. Iar asta îi va face pe copii să se simtă mai puternici și să vorbească cu propria lor voce, atunci când sunt implicați într-un conflict sau când simt că li se face o nedreptate.

Copiii trebuie lăsați să experimenteze toată gama de emoții – de la bucurie, conectare, reușită, până la eșec, singurătate, disperare – ca să învețe cum să le facă față atunci când vor fi adulți. Deși îți poate părea o adevărată tortură să-ți vezi copilul suferind, cel mai bun lucru pe care îl poți face în astfel de situații este să oferi copilului tău acele instrumente care să-l ajute să-și rezolve singur problemele.

5. Încrederea în propria persoană

Cei mai buni părinți sunt, de fapt, persoane foarte sigure pe ele, care își acceptă imperfecțiunile. Perfecționismul creează un cerc vicios care implică stresul și anxietatea. Perfecționiștii au tendința de a-i mulțumi pe alții – „sunt bun' dacă oamenii mă plac, și „rău' dacă nu mă plac. Cine s-ar putea bucura de haosul pe care îl presupune viața de familie dacă pune atâta presiune asupra propriei persoane?! Cei mai buni părinți înțeleg că nu pot controla totul în permanență și nu poate fi totul perfect mereu. Momentele de vulnerabilitate nu înseamnă automat eșec. Nu te lăsa influențată de imaginile cu familii perfecte de pe social media sau din reviste. Pentru că doar acolo există case ordonate, cine perfecte, vacanțe de invidiat, mame cu corpuri tonifiate și copii angelici. Adună-ți curajul și recunoaște că viața cu copii presupune o mare doză de neprevăzut, dezordine și imperfecțiune. Și permite-le și copiilor tăi asta! Este un mare dar să te accepți așa cum ești! Ce poate fi mai plăcut decât să te simți bine în pielea ta?!

6. Capacitatea de a ierta

benjamin-manley-515701-unsplash.jpg

Cei mai buni părinți iartă. Iar iertarea nu este deloc un proces ușor. Să te lași dominată de furie, fie că e vorba de furie îndreptată împotriva copiilor tăi, împotriva fostului soț, a părinților tăi sau, chiar mai rău, îndreptată împotriva propriei persoane, poate să-ți ruineze sănătatea (și cea psihică, și cea fizică). Copiii au această capacitate înnăscută de a nu se lăsa acaparați de resentimente și de a depăși mai ușor conflictele decât adulții. Prin urmare, ei trebuie învățați că vor fi în continuare iubiți, chiar și atunci când i-au făcut pe alții să sufere. La rândul lor vor învăța să ierte chiar și în situații când alții i-au făcut pe ei să sufere. Să-i înveți și să le explici cât de benefică este iertarea îi ajută să depășească mai ușor situațiile cu potențial traumatic. În felul acesta, vor depăși mentalitatea de victimă și se vor simți mai puternici. Capacitatea de a ierta îi ajută să se concentreze mai ușor și le sporește creativitatea. Oamenii care refuză să poarte povara furiei și a resentimentelor au mai multă energie și se bucură mai mult de viață.

7. Responsabilitatea

Trebuie să știi că ești observată în permanență de copiii tăi. Ca și adulții, copiii învață mai mult din ceea ce faci decât din ceea ce zici. Copiii îi respectă mai mult pe cei care chiar acționează așa cum spun și pretind că acționează. Iar cei mai buni părinți conștientizează asta. Să modelezi în copiii tăi un comportament pozitiv presupune mult efort și autocontrol. Dacă prețuiești valori precum respectul, onestitatea, altruismul, prietenia, iubirea necondiționată, etica muncii, trebuie să demonstrezi toate astea în propriul cămin. Iar asta va influența modul în care cresc și se dezvoltă copiii tăi, modelându-le comportamentul acasă, la școală și în relații. Modelul pozitiv oferit de părinți are potențialul de a influența viața de familie pentru mai multe generații.

elle.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Asociația Obștească Părinți Solidari lansează sondajul: Corupția în sectorul educațional (anul 2019).
   Misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățămînt să demonstreze toleranță zero la corupție, dar totuși, sectorul educațional este vulnerabil la corupție în contextul:
   colectării plăților neformale în instituţiile de învățămînt, inclusiv la înscrierea/admiterea copiilor în instituţiile respective; folosirii iraționale și netransparente a banilor publici; fraudei academice în instituțiile de învățământ; aplicării deficitare a Codului de etică al cadrului didactic și pregătirii insuficiente a cadrelor didactice pentru promovarea educației de integritate și anticorupție. Cu considerația acestui fapt, vă invităm să participați la acest sondaj, care va ajuta la stabilirea progreselor (sau lipsa acestora) în implementarea Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2018-2020.
   Sondajul este pentru toți părinții și este anonim, dar sunteți rugați să completați adresa de email, pentru a exclude situații de răspunsuri multiple sau eventuale fraude a rezultatelor sondajului.
   Pentru a participa la sondaj urmați acest link.
   ea.md
  • julia122997
   De julia122997
   Acestea sunt cifrele prezentate în cadrul unui studiu sociologic cu genericul „Participarea părinților și a reprezentanților comunităților în guvernarea învățământului general”. Studiul a fost realizat de către Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, cu susținerea financiară a Programului de Sprijinire a Educației al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă prin intermediul Fundației Soros-Moldova.
   Scopul proiectului: împuternicirea părinților, comunităților locale și organizațiilor societății civile cu competențe de implicare efectivă în guvernanța educației în scopul promovării valorilor unui învățământ de calitate, deschis, bazat pe meritocrație, performanță și incluziune.
   În cadrul dezbaterilor publice, părinții au înaintat mai multe propuneri de îmbunătățire a sistemului de învățământ:
   plafonarea numărului de elevi până la 20-25 de copii în clasă; adaptarea materialelor didactice la cerințele actuale prin actualizarea manualelor și digitalizarea acestora; în clasele de gimnaziu și liceu, adaptarea programei școlare la necesitățile pieței muncii; reducerea volumului din temele pentru acasă; dezvoltarea gândiri creative, libertatea expunerii, respectul față de opinia altora, toleranța și atitudinea nediscriminatorie în relația elev-elev, profesori-elevi, etc.; în instituțiile de învățământ din mediu rural este necesar de a le oferi spații copiilor să-și dezvolte potențialul creativ (desen, teatru, expoziții de fotografie); schimbarea accentului de pe teorie pe practică. Învățarea prin practică. Dotarea școlilor cu laboratoare, mulaje, hărți, etc. Conform concluziilor studiului sociologic, implementarea noului Cod al Educației a dus la creșterea rolului părinților, comunităților locale și al organizațiilor obștești ale părinților în administrarea instituțiilor de învățământ general, însă oportunitățile oferite de noul cadru normativ-juridic nu sunt încă valorificate în deplină măsură.
   Studiul poate fi consultat pe pagina www.ipp.md, la rubrica „Publicații”.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Multe celebrități preferă să păstreze secretă identitatea copiilor nou-născuți, însă altele nu rezistă mai mult decât câteva săptămâni și îi prezintă publicului pe rețelele de socializare. 2019 a fost anul în care mai multe vedete au devenit părinți, iar fotografiile îi ajută să-și împărtășească fericirea tuturor celor care îi admiră.
   Vă prezintăm 20 de vedete care au devenit părinți în 2019 și și-au prezentat copiii pe Instagram. Desigur, aceste cadre irezistibile meritau și au primit milioane de like-uri.
   Jessica Simpson

   Alanis Morissette

   Robin Thicke

   Lily Aldridge

   Daphne Oz

   Amy King

   Mario Lopez

   Gordon Ramsay

   Kim Kardashian

   Shawn Johnson

   Carrie Underwood

   Joanna Krupa

   Jade Roper Tolbert

   Nick Carter

   Jedediah Bila

   Teresa Palmer

   Snooki

   Dan Reynolds

   Andy Cohen

   Amy Schumer

   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Probabil, când aveai cinci ani, nu existau autorități mai incontestabile pentru tine decât mama și tata, dar acum, devenind un om adult și independent, nu ai nevoie de „sfaturile cuiva”. Să știi că nu este adevărat, ai nevoie, căci unele pot fi pline de înțelepciune și experiență.
   Percepe greșelile ca pe niște oportunități
   „Nu ți-a ieșit? Nu-i nimic, data viitoare vei reuși.” Amintește-ți cum îți spuneau părinții în copilărie și, până la urmă, aveau dreptate. Greșelile sunt de cele mai multe ori percepute de noi ca înfrângeri. Sunt neplăcute și adesea descurajatoare. Cu toate acestea, oricine are experiență în spate îți va spune că depășirea dificultăților este cel mai eficient mod de a realiza ceva. Uită de dezamăgire, ridică-te, șterge-ți lacrimile și mergi înainte pentru a asalta din nou Muntele Olimp.
   Fii sincer
   Directitatea este apreciată nu numai în relațiile interpersonale, ci și la locul de muncă, în special la interviuri. Nu e cazul să minți despre cunoașterea a 10 limbi sau alte lucruri care nu au nimic în comun cu realitatea. Mai devreme sau mai târziu, minciuna ta va fi descoperită și atunci va veni momentul rușinii. Ține minte: nu îți minți angajatorul, nici persoana iubită.
   Curățenia este cheia sănătății (și a succesului)
   Crede-mă, nu degeaba ai fost învățat să îți faci patul dimineața și să speli vasele după tine. Acest obicei nu numai că menține curățenia în casă, ci și te disciplinează. Învățând să cureți după tine, nu vei avea probleme cu menținerea ordinii la locul de muncă, în documente și mape. Să știi, disciplina este un lucru foarte bun.
   Muncește pentru a trăi, nu trăi pentru a munci
   Vei spune că este o regulă foarte învechită. În societatea modernă, omul nu are timp de odihnă. Alergăm mereu, muncim zi și noapte, iar weekend-ul, după părerea noastră, a fost creat doar pentru a lucra de acasă și nu la birou. Din păcate sau din fericire, excesul de muncă este ineficient. Nu uita: cu cât mai mult vei lucra, cu atât îți va ieși mai prost. Omul nu este robot, el are nevoie de odihnă, iar câteva ore pe săptămână nu sunt suficiente.
   Perseverență, perseverență și din nou perseverență 
   Nu renunța niciodată – este un slogan bun pentru viață. Când părinții ți-au spus pentru prima dată că nu ar trebui să cedezi și că trebuie să continui să mergi înainte, ei ți-au dezvăluit cel mai mare secret al succesului. Nimic bun nu ți se dă pur și simplu, pentru toate trebuie să lupți. Amintește-ți de acest lucru data viitoare când proiectul tău va fi din nou refuzat. Un șef va refuza, altul va accepta și visul tău se va realiza.
   eushtiu.com
  • julia122997
   De julia122997
   Într-un video pentru „Vlogul unei mame feministe”, Andronache a discutat cu părinții despre educație sexuală. În timp ce unii părinți au spus că le-ar explica științific copiilor săi modul prin care aceștia au apărut pe lume, alții au optat pentru evitarea subiectului sau explicații „magice”.
   „E o relație frumoasă, normală, care trebuie să existe la o anumită perioadă a vieții”, a explicat sexul unul dintre respondenți.
   Alții însă ar amâna răspunsul sau l-ar evita complet.
   Întrebați cum ar prezenta diferențele dintre băieți și fete, mai mulți moldoveni au spus că fetițele „sunt gingașe, blânde, preferă să poarte rochițe și să se joace cu păpuși”, iar băieții „poartă pantaloni, sunt mai bărbați”. Unul dintre cei chestionați a comparat fetița cu o floare, iar băiatul cu o albină.
   „Majoritatea celor intervievați se sfiesc să discute cu copiii sexul și sexualitatea, ar evita la maxim astfel de discuții sau ar schimba subiectul”, spune Alina Andronache. Potrivit ei, mulți părinți încă optează pentru povești, atunci când explică apariția copiilor pe lume.
   „Trebuie să înțelegem că este o miciună, iar copiii vor afla adevărul și nu vor mai avea încredere în părinți, evitând chiar ei subiectul”, consideră activista.
   Vedeți toate răspunsurile în video de mai jos:
   ea.md
 •