Calea sărbătorii paşnice – minighid pentru bărbaţi, dar şi pentru femei


  Cred că este un loc comun ideea şi aşteptarea ca sărbătorile de iarnă să fie dedicate relaxării şi obţinerii unei stări de bine satisfăcătoare. Este ceva ce ne trimite automat către experienţa copilăriei, către experienţa plăcută de a exista ca obiect al grijii şi tandreţii.

Calea-sărbătorii-paşnice-–-mini-ghid-pentru-bărbaţi-dar-şi-pentru-femei.jpg

Însă, pentru fiecare dintre noi, obţinerea stării de sărbătoare are un revers mai puţin ofertant, şi anume efortul şi stresul asociat de a obţine toate elementele necesare sărbătoririi. Şi aici nu mă refer doar la aspectele financiare, ci şi la managementul evenimentelor sociale şi personale care le însoţesc.

Dintr-o perspectivă subiectivă, pare că de sărbători trebuie să ne comportăm şi să fim ca nişte „părinţi” faţă de noi înşine. Aceasta înseamnă să găsim modalităţile corecte de a satisface nevoile şi dorinţele „copilului” care se află acolo undeva în interiorul nostru şi care este mereu în aşteptarea unui cadou. Dar ce fel de părinţi? Tata sau mama? Pe cine ar trebui să imităm ca model de grijă şi tandreţe față de acest copil care suntem? Şi cum putem să anulăm aspectele critice şi dure, dar în acelaşi timp să nu exagerăm în direcţia opusă? A fi părinţi buni cu noi înşine este un lucru complicat, la fel de complicat ca a ne permite să fim copilul care suntem.

Din acest punct de vedere, sărbătorile par să ne ofere o posibilă soluţie reproducând momentul uşor confuz, lipsit de control şi de responsabilităţi al copilăriei. Primirea cadourilor, ritualurile sărbătoririi, cum este de exemplu împodobirea bradului, mâncarea specială, starea de a fi împreună cu ceilalţi membri ai familiei, par a fi elementele unei stări fericite, fără cusur. Şi totuşi, aceasta este o construcţie idealizată şi simplificată, care promite mult şi are prea mult de-a face cu funcţia maternă şi prea puţin cu funcţia paternă.

Conform unui studiu, sărbătorile de iarnă impactează mai mult femeile decât bărbaţii, din perspectiva stresului resimţit. Cu toate acestea, problemele bărbaţilor tind să treacă neobservate. Tradiţional, direct sau indirect, ei au fost educaţi că este umilitor să vorbească despre trăirile lor sau să ceară ajutorul. În plus, experienţa de a fi bărbat a însemnat şi încă înseamnă refuzarea elementelor care par a caracteriza feminitatea, cum sunt fragilitatea, nevoia de a fi ajutat, grija de sine.

Recunoaşterea faptului că un bărbat suferă este echivalat cu a fi slab de înger sau a fi înfrânt. De aceea, în loc să caute o soluţie specializată, tendinţa bărbaţilor este de a-şi rezolva singuri problemele. De sărbători, de exemplu, întâlnim automedicaţia în special cu alcool, dar şi cu alte substanţe, fapt care poate trece neobservat în diversitatea comportamentelor festive. Chiar şi aici, diferenţa dintre bărbaţi şi femei contează. Conform unei cercetări din 2015 realizate pe un număr de 2018 americani, 54% au declarat că au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă decât de obicei, iar 16% că au băut mai mult decât în mod obişnuit, femeile părând mai degrabă să facă abuz de mâncare, în timp ce bărbaţii fiind mai degrabă înclinaţi către abuzul de alcool.

Dar, există şi alte semne care pot indica faptul că un bărbat suferă psihic: retragerea sau izolarea socială, iritabilitatea şi pierderea cumpătului, lipsa interesului pentru activităţi în general sau din contra excesul în a face ceva.

Şi pentru că sărbătorile de iarnă sunt legate de familie, aceasta face ca dinamica relaţională dintre membrii acesteia să fie potenţată. Conflictele nerezolvate sunt doar suspendate, iar dacă totuşi sunt reactivate, ele au consecinţe importante. Participarea la ideologia sărbatorii face ca excesul de atitudini pozitive să fie un catalizator atât pentru sentimentele şi comportamentele pozitive, cât şi pentru cele negative. De exemplu, un studiu intitulat „Post-Holidays and the Broken Promise Effect – an EAP’s Perspective“ arată că în perioada sărbătorilor tind să crească neînţelegerile din cuplu sau familie, separările şi abuzul de substanţe. Iar acest lucru este de înţeles, pentru că tensiunile vechi tind să reapară în condiţiile în care membrii familiilor petrec mai mult timp împreună decât de obicei. Iar acestea produc suferinţă şi disconfort relaţional.

Prinşi între rolul de tată şi cel de fiu, bărbaţii trebuie să îşi apere masculinitatea aşa cum ştiu, dar să fie şi tandri şi iubitori, atenţi la sentimentele şi nevoile celor din jurul lor. Iar acest fapt îi expune psihologic mai mult decât pe femei – pentru că, spre deosebire de acestea, lor le lipsesc modelele de tandreţe, empatie şi inteligenţă emoţională. De aceea mă gândesc că acum e, poate, timpul potrivit pentru a li se face un cadou, şi anume să fie luaţi în braţe şi să li se spună că sunt acceptaţi aşa cum sunt, fără să trebuiască să dovedească ceva anume. Doar aşa băieţelul din interior se va simţi iubit, liber să îşi împlinească dorinţele, şi să fie la rândul lui tandru şi grijuliu.

paginadepsihologie.ro

 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Interlocutorii au constatat că măsurile de distanțare care vin să protejeze sănătatea și viața oamenilor în perioada de pandemie vor fi în vigoare și în timpul sărbătorilor, de aceea au recomandat enoriașilor să stea în continuare acasă, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
   Serviciile religioase urmează să fie transmise în direct de televiziunea și radioul de stat. 
   Președintele a făcut apel la televiziunile și stațiile de radio private să le difuzeze, astfel încât toți creștinii să le poată urmări.
   De asemenea, Igor Dodon l-a informat pe Mitropolitul Vladimir că în urma apelului pe care l-a făcut, mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric.
   Șeful statului a mulțumit conducerii Mitropoliei pentru înțelegerea și grija pe care o manifestă pentru cetățenii noștri și le-a mulțumit tuturor celor care își oferă sprijinul pentru ca serviciile religioase și Focul Haric să poată ajunge în casele tuturor moldovenilor.
   moldpres.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   O despărțire dureroasă
   În anul 2016, Daniel Correa le-a dat o veste îngrozitoare familiei și prietenilor: soția sa, Stella, a încetat din viață. „Am promis că voi fi cel mai bun tată din lume și sunt. Nu pot decât să-ți mulțumesc ție pentru cei mai frumoși opt ani din viața mea. Te voi iubi întotdeauna”, a scris bărbatul într-o postare de adio dedicată soției sale.

   O promisiune respectată
   Meajul transmis de Daniel nu a fost unul superficial. Bărbatul și-a asumat și respectat responsabilitatea de a-i oferi fiicei sale toată dragostea și puterea necesare pentru a trece peste pierderea mamei sale atât de devreme. Daniel și fiica sa au devenit de nedespărțit, tatăl singur străduindu-se să-i ofere cât mai multe experiențe și amintiri frumoase fetiței sale.

   O dorință îndeplinită
   În 2019, Luna a avut o idee mai puțin obișnuită. Și-a rugat tatăl să se transforme într-o mămică pentru o zi pentru a participa la serbarea de Ziua Mamei organizată la școală.
   La început, tatăl său nu a fost convins că este o idee prea bună. I-a sugerat micuței să meargă împreună cu o bunică sau o mătușă. Însă Luna a insistat să meargă cu tatăl ei și l-a convins în cele din urmă că este cel mai bun candidat pentru a o însoți la petrecere.

   Astfel că Daniel Correa s-a transformat într-o mamică pentru o zi ca să celebreze Ziua Mamei alături de fiica sa.
   „Cu ochii plini de lacrimi, Luna m-a rugat să fiu mama ei pentru o zi. Mi-a zis să-mi vopsesc barba roz și să port o perucă blondă”, a scris pe Instagram bărbatul în vârstă de 33 de ani. Acesta a reușit să respecte cu exactitate dorința fiicei sale.

   A făcut tot ceea ce era necesar ca să-i aducă zâmbetul pe buze fetiței sale.
   Bărbatul a distribuit o postare pe Instagram și i-a rugat pe oameni ca înainte să judece, să-i asculte povestea. 

   Acesta a înregistrat un filmuleț împreună cu fiica sa, în care fetița spune că este alături de „mama ei”, la școală. 
   „Aș vrea să transmit următorul mesaj: Moartea este inevitabilă, dar nu trebuie să trecem peste asta cu tristețe. Sunteți de acord? Luna, te iubesc! E de neprețuit zâmbetul de pe chipul tău atunci când m-ai văzut îmbrăcat ca o 'mamă'”, a spus Daniel.
   eva.ro
  • KK_sweethome
   De KK_sweethome
   Домашние Пряник открытка для предстоящего праздника «день учителя». 
      150 лей

   +37360563658 (Viber, whatsapp) 
   facebook- https://www.facebook.com/profile.php?id=100002261775794
   instagram - kk.sweethome


  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Dacă eviți să faci pască pentru că ți se pare dificil sau crezi că există o mulțime de rețete din care nu știi ce să alegi, află că există și variante foarte simple.
   Este ușor să faci o pască delicioasă, cu umplutură fină de tip cheesecake, și fără blat. Ai nevoie de puține ingrediente și nu îți trebuie prea multă experiență. 
   Iată cum să faci pască fără aluat:
   Ingrediente:
   750 grame brânză dulce 150 grame zahăr 3 linguri cu zeamă de lămâie 50 grame amidon de porumb 4 gălbenușuri 4 albușuri 200 ml de smântână 200 grame de stafide (opțional) Mod de preparare:
   Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pentru prăjituri rotundă cu diametrul de 28 cm, cu fund detașabil. Hârtia de copt trebuie să depășească înălțimea formei. Amestecă cu mixerul brânza dulce, zahărul, sucul de lămâie, amidonul de porumb și gălbenușurile. Adaugă apoi albușurile bătute spumă și smântâna și mai amestecă puțin, la viteză mică. Dacă vrei să adaugi stafide, acestea se lasă la înmuiat jumătate de oră în apă caldă cu esență de rom, se scurg bine și se adaugă apoi în compoziție. Toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.Taie hârtia astfel încât să ajungă la nivelul compoziției din tavă. Pune pasca la cuptor și las-o aproximativ 70 de minute. Lasă pasca să se răcească în tavă, apoi scoate-o cu grijă. eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Agenții economici, organizațiile și instituțiile de pe teritoriul orașului Chișinău sunt îndemnați și ei să transporte, în mod separat, brazii utilizați de sărbători la adresa str. Ghidighici nr. 3.
   Ulterior, brazii transportați vor fi tocați, iar rumegușul va fi utilizat de către Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” în calitate de mulci pentru plantațiile de trandafiri, cu scopul de a împiedica creșterea buruienilor, dar și ca îngrășământ organic pentru plante.
   agora.md
 •