Am vrut să mă despart, dar toți mă sfătuiau că mai bine să rabd...


  • 661
  • Iulia este o învingătoare. După ce ani la rând a fost bătută de soţ, a reuşit să pună punct violenţei şi să ia viaţa de la capăt. 

Iulia s-a căsătorit acum 20 de ani. Păşea în căsnicie cu multe vise, speranţe şi dorinţă de a întemeia o familie trainică, bazată pe respect şi dragoste. La scurt timp după nuntă, soţul a devenit violent. Zilele şi nopţile s-au transformat în calvar. „Și-mi spuneau oamenii din jur să fiu mai atentă în privința lui că e cam bătăuș, dar dacă eram tânără și fără minte nu-i credeam. Acum îmi dau seama că lumea avea dreptate, dar deja nu mai pot schimba nimic”, povesteşte Iulia. 

Soţul o bătea, o înjura și chiar a tras cu arma în ea. Glontele a trecut pe lângă urechile ei...„Când am înțeles cu cine am de-a face, am vrut să mă despart, dar toți mă sfătuiau că mai bine să rabd, deoarece nu am unde să mă duc cu copiii și că o să mă pierd. Așa că am înghițit toată batjocura din partea lui”.

La început, familia avea o casă cu două etaje într-o suburbie a capitalei, însă bărbatul a reușit să o pună în gaj, falsificând acordul soției în documentele prezentate la bancă pentru a obţine un credit mare. „Tare îi mai plăceau jocurile de noroc. Așa că, m-am trezit într-o bună zi că locuința noastră e în gaj. A luat credit de la bancă 220 000 de lei, cică împreună cu mine. Mi-a falsificat semnătura, după care, a cheltuit creditul, banca a vândut casa noastră şi mi-a întors doar o sumă mică, ce a rămas după stingerea datoriei”, povestește ea.

e05bb7b54cd5726cc33c627c21c384db.jpg

Din banii întorşi de bancă, a reușit să cumpere o căsuţă în satul Băcioi. Apoi a divorțat de soţ. „La început, mi-a fost tare greu. Să începi totul de la zero, nu e atât de ușor. Am strâns de pe dealuri și lemne, și nuci pentru a-mi hrăni copiii. Cu trecerea anilor, am reparat treptat și mica locuință, iar anul trecut chiar am reușit să adun bani pentru instalarea încălzirii centralizate”, povestește femeia.

După 10 ani de absență, într-o zi, Iulia s-a trezit la ușă cu fostul soț care a venit la „casa lui”. La insistența rudelor și a promisiunilor fostului soț, a hotărît să se împace, să-i mai dea o şansă. Liniştea nu a durat mult, după câteva zile, fostul soţ a răbufnit și a început să împartă pumni la sânga şi la dreapta. Iulia a apelat la poliție și pe cazul ei a fost emisă o ordonanță de protecție în baza căreia fostului soțului i-a fost interzis accesul în casă și în curte. 

22b05882a8b3d0815ad7435a5a34227b.jpg

Într-o dimineață de iarnă, după o încăierare crîncenă cu băiatul mai mare, pe care l-a amenințat cu toporul că îl omoară, fostul soț a dat foc la casă. Baiatul a fost grav rănit. Focul a făcut scrum locuinţa şi speranţele Iuliei. „Eram la serviciu. El a venit acasă și s-a încăierat crâncen cu băiatul. După ce a alergat după fiu cu toporul prin curte și l-a amenințat cu moartea, soţul a dat foc la casă. S-a pus în mijlocul ogrăzii și nu dădea voie la nimeni să stingă flăcările, zicând că e casa lui și că el face ce vrea”.

Prima perioadă, Iulia, a stat la un centru de plasament din capitală. Fiind la limita disperarii, femeia a decis să apeleze şi la ajutorul Centrului de Drept al Femeilor. Aici a fost suţinută material, i-a fost oferită susţinere psihologică şi asistenţă juridică gratuită. De asemenea, datorită intervenției Centrului de Drept al Femeilor, bărbatul violent a fost atras la răspundere penală, şi a fost condamnat la patru ani de închisoare.

449b7d75939b49db6cdfb2acfb8c0a66.jpg


Поделись новостью с друзьями!