
Psihologii americani împart cuplurile în cinci categorii, în urma unor cercetări derulate pe parcursul mai multor luni, în care au testat diverse variabile: nivelul de mulțumire, iubirea, trăirile contradictorii și grijile. Fiecare dintre cele cinci tipuri are avantaje și dezavantaje. Care anume are cele mai multe șanse la longevitate și care stă pe un butoi cu pulbere?
Cuplul dramatic
În acest tip de relație partenerii sunt extrem de schimbători în privința promisiunilor. Mai mult, ei nu prea petrec timpul împreună, preferând compania prietenilor. Peste o treime din participanții la studiul experimental fac parte din această categorie. Din pricina angajamentelor care deseori rămân neonorate, cei doi se simt nesiguri pe relație, nu au o bază pe care să construiască și, din păcate, ajung extrem de repede la divorț.
Aceste cupluri trec prin numeroase suișuri și coborâșuri, iar promisiunile rămân mai mereu la stadiul de vorbe. De asemenea, partenerii au tendința să ia decizii în baza unor evenimente negative care se întâmplă în relație. De asemenea, se concentrează doar pe aspectele descurajante legate de relație pe care le au în mintea lor. Nu întâmplător, au o ușurință fantastică să se separe. Potrivit specialiștilor, cuplurile dramatice au risc dublu de despărțire față de celelalte categorii.
Cuplul conflictual
Aproximativ o zecime din cuplurile testate intră în această categorie unde primează mai degrabă discuțiile în contradictoriu, iar iubirea e lăsată mult în plan secund. De aici apar numeroase probleme de atașament, mai ales în perioadele când certurile se înmulțesc. Cu toate acestea, psihologii spun că relația este solidă. Fiindcă în restul timpul, când nu există tensiune între parteneri, există multe șanse să se strângă legătura dintre ei. Așadar, chiar dacă nivelul de afecțiune scade, asta nu implică în mod automat despărțirea. Potrivit specialiștilor, acest tip de cuplu funcționează optim doar când se produce tensiunea, care în toiul conflictului îi separă pe cei doi parteneri, dar îi și aduce împreună printr-o atracție pasională, când cearta se stinge.
Practic, se contrează, dar știu și să râdă împreună și reușesc să se întâlnească din când în când pe un teren comun, din care nu lipsește pacea. Deseori, luptele dintre ei sunt expresia competiției în cuplu. Totuși, ambii sunt sinceri și dornici de afecțiune. Trebuie însă găsit un echilibru, deoarece, pe termen lung, relația nu este sustenabilă din pricină că se poate instala confortabil sentimentul de ostilitate. Până la urmă, cine poate trăi cu pasiune maximă 30 de ani de conflicte?
Cuplul social
Unde te uiți, îi vezi pe ei și sunt nedezlipiți. Partenerii din această categorie petrec foarte mult timp împreună și, dintre toți, au cele mai multe puncte forte. Un sfert din cuplurile participante la cercetare se încadrează aici. Îi găsești tot împreună până și pe rețelele de socializare, unde își comentează fiecare postare sau fiecare poză și se complimentează reciproc. Acest tip de cuplu are un nivel ridicat de mulțumire și satisfacție, iar asta duce la o mai bună stabilitate, spun specialiștii. Cei doi se consultă mereu în privința oricărei decizii și își fac constant planuri de viitor. Partenerii țin să le împărtășească și altora fericirea lor. De asemenea, vorbesc frecvent despre ei. E genul de cuplu care își respectă promisiunile de început și odată cu trecerea anilor, având astfel șanse mari să reziste în timp.
Cuplul centrat pe partener
Cei doi au cele mai mari șanse, în opinia psihologilor, să rămână fericiți până la adânci bătrâneți. Partenerii sunt foarte implicați în tot ce înseamnă relația de cuplu și folosesc orice eveniment (pozitiv sau negativ) pentru a pune încă o piatră la temelia cuplului și a-și consolida atașamentul la un nivel cât mai profund. Sunt dependenți unul de celălalt și atenți – în sensul bun, galant – la nevoile celuilalt. Persoanele din aceste cupluri înregistrează un grad crescut de conștiinciozitate, aspect ce sugerează că sunt extrem de grijulii atât unul cu celălalt, cât și în felul cum abordează diverse aspecte ce țin de mersul legăturii afective și de alegerile pe care le fac, spun autorii studiului. Partenerii nu își strigă sentimentele în văzut lumii, preferând să trăiască în intimitatea cuplului emoțiile cele mai lăuntrice.
Cuplul ce evită conflictele
Partenerii încearcă pe rând a minimaliza încercările celuilalt de a da amploare unui dezacord minor. În același timp, ei încearcă, fiecare în felul lui, să pună accent pe zonele unde amândoi se simt confortabil. Ei evită cearta, se țin departe de a a-și arunca reproșuri sau nemulțumiri și, de obicei, se susțin pe calea armoniei, fiindcă își doresc cel mai mult să fie fericiți. La această categorie, un aspect important este echilibrul între independență și dependență.
Partenerii au limite clare, adesea profesii diferite și interese diferite. Cu toate acestea, reușesc să se întâlnească la mijloc, să stabilească o legătură profundă și să se facă indispensabili în viața celuilalt. Fiecare în parte reprezintă un sprijin pentru jumătatea sa, respectă și înțelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă nu-l împărtășește, și deseori este empatic în privința sentimentelor. Nu lipsesc momentele când își confruntă diferențele, însă acestea sunt rarisime, ajungând repede la o situație de compromis.