Prima Casă: De program pot beneficia şi cei care au deja în posesie un imobil


  De programul "Prima Casă" ar putea beneficia şi cei care au deja în posesie un imobil sau un credit ipotecar.

5l0yeqkbsl6zx_1t3z0no_0.jpg

Este una dintre modificările la Legea cu privire la implementarea Programului de stat "Prima casă", care vor fi examinate, astăzi, de Guvern.

Documentul mai prevede reducerea contribuției iniţiale de la 10 la 5 la sută. De asemenea, printre alte modificări se numără majorarea plafonului vârstei de eligibilitate - de la 45 la 50 de ani.

Programul "Prima Casă" a fost lansat în martie 2018, la iniţiativa premierului de atunci Pavel Filip. De la lansarea Programului de stat "Prima Casă", 4.205 tineri sau familii tinere și-au cumpărat mai ușor o locuință. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Vă reaminitm că scopul Programului constă în facilitarea accesului familiilor tinere la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate la cota de 50% de stat. Astăzi vă aducem la cunoștință procedura de obținere a garanției de stat de către banca finanțatoare.
   Conform Conceptului, băncile care vor acorda credite în cadrul Programului de stat „Prima casă”, vor verifica dacă beneficiarul îndeplinește condițiile de eligibilitate. 
   Pe lângă condițiile stipulate în Program, băncile pot să impună și alte condiţii suplimentare, în conformitate cu politicile proprii de gestionare a riscurilor. 
   Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, este delegată să emită garanții în numele și din contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor beneficiare. După efectuarea verificării corespunderii beneficiarului tuturor criteriilor de eligibilitate, banca va expedia în adresa ODIMM, în format electronic, informații cu privire la eligibilitatea beneficiarului și locuința care va fi ipotecată.
   După recepționarea solicitării de credit din partea băncii, ODIMM, în termen de 5 zile lucrătoare, va informa banca dacă solicitarea a fost aprobată sau nu. ODIMM va menține o bază de date cu privire la creditele ipotecare garantate de stat și va atribui un număr de înregistrare a acestora, cu informarea băncii în acest sens.
   Instituțiile bancare care acordă credite în cadrul Programului de stat „Prima casă” vor transfera comisionul de garantare la începutul fiecărui trimestru și vor comunica, în același timp, soldul creditelor. Imediat ce un credit este clasificat drept neperformant, banca va solicita ODIMM plata garanției de stat, iar odată cu recepționarea solicitării de plată a garanției de stat, Ministerul Finanțelor va efectua, în numele băncii, în termen de 15 zile lucrătoare, plata garanției de stat în sumă de 50 % din soldul creditului nerambursat. 
   Urmează inițierea de către bancă a procedurii de exercitare a dreptului de ipotecă. Valoarea netă de recuperare a locuinței ipotecate va fi adusă la cunoștința ODIMM în termen de 10 zile lucrătoare de la data vânzării locuinței ipotecate. 
   Banca, de asemenea, va transfera Ministerului Finanțelor 50 % din suma obținută în termen de 5 zile lucrătoare de la data informării în scris a ODIMM cu privire la vânzarea locuinței ipotecate, dar nu mai mult decât suma primită ca urmare a activării garanției de stat. 
   Se prevede că pentru orice întârziere, Ministerul Finanțelor va percepe de la bancă o dobândă egală cu rata de bază stabilită de Banca Națională a Moldovei.
   Potrivit Hotărârii, Ministerul Finanțelor, în termen de 2 luni de la data publicării Hotărârii, va prezenta Guvernului spre aprobare actele normative de rigoare.
   monitorul.fisc.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Программа „Prima casă” нацелена на обеспечение условий для облегчения получения жилья физическими лицами, особенно молодым семьям, с помощью ипотечных кредитов.  Похожие программы были внедрены во многих странах. Министр финансов Октавиан Армашу заявил, что Молдова, в основном, переняла опыт Румынии, сообщает protv.md.
   Государство гарантирует финансирующим банкам 50% от суммы ипотечного кредита, что позволит банкам снизить размер первого взноса до 10%.
   Проект содержит ряд условий, которые должны выполнять все три стороны - бенефициар, банк и программа.
   Таким образом, бенефициары программы „Prima casă” должны соответствовать следующим условиям:
   - возраст до 45 лет на момент обращения за ипотечным кредитов;
   - трудоустроенный гражданин РМ, у которого есть доход из официальных источников;
   - не является единоличным владельцем или владельцем по совместительству с женой/мужем жилья и не выплачивает ипотечный кредит за покупку жилья;
   - ежемесячные выплаты бенефициара не составят более 50% официальной зарплаты нетто семьи бенефициара программы;
   - бенефициар соответствует, в зависимости от политики банка, другим особым условиям, установленным внутренними нормами кредитования и принципами менеджмента риска банков;
   - обязуется не отчуждать приобретенное жилье на протяжении 5 лет после приобретения, за исключением случая полной оплаты долга по кредиту, который включает основную сумму, проценты и соответствующий комиссион.
   С условиями программы можно ознакомиться здесь.
   point.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Документ направлен на облегчение доступа физлиц, в особенности молодых семей, к ипотечным кредитам путем их частичного гарантирования государством. Государственные гарантии будут выдаваться Организацией по развитию сектора малых и средних предприятий (ODIMN).
   В рамках программы можно будет приобрести квартиры и жилые дома на территории Республики Молдова, которые были завершены и сданы в эксплуатацию до подачи заявки. Цена жилья не должна превышать один миллион леев, а первоначальная ставка, выплачиваемая бенефициаром, составляет 10% от стоимости.
   Кредит будет выдаваться коммерческими банками максимум на 25 лет в молдавских леях. Процентная ставка будет составлять средневзвешенную процентную ставку по депозитам со сроком от 6 до 12 месяцев, объявленную Национальным банком Молдовы, маржа до 3% и гарантийный сбор в размере 0,5% от остатка государственной гарантии. Ежемесячный платеж, выплачиваемый бенефициаром, не будет превышать 50% официальных чистых доходов семьи в виде заработной платы, а государство будет гарантировать 50% кредита.
   Свое первое жилье в рамках данной программы смогут приобрести при поддержке государства граждане Республики Молдова, не достигшие 45-летнего возраста, трудоустроенные и имеющие официальные доходы. Кроме того, пользователям программы «Первое жилье» не нужно быть владельцем жилья или иметь непогашенные ипотечные кредиты.
   Бенефициары не смогут отчуждать приобретенное жилье в течение первых пяти лет с момента покупки, за исключением полного погашения задолженности по кредиту. Позже – с согласия ODIMM и предоставившего кредит банка.
   moldpres.md
  • youngmamastory
   De youngmamastory
   Buna Ziua, 
   In familie sa creat o astfel de situatie. 5 ani in urma Bunicul meu a plecat de la Bunica la alta femeie, peste 4 ani a decis sa se divorteze de Bunica mea, si au impartit in urma judecatii doar citeva lukruri marunte(scaune, mese, haine). 
   Bunica traieste intr-un apartament pe care la primit de la stat inca inainte de '91! Apartamentul (cum era menit atunci) a fost privatizat, la privatizare au participat 5 persoane (Bunica + Bunicul, Mama+2copii). 
   Inainte de divort bunicului i-a fost transmis o casa prin testament in afara orasului de catre strabunica mea(mama bunicii) sau soacra bunelului. Bunicii erau atunci in relatii bune si nu credeau ca putea fi vreo problema, pina cind nu la palit marazmul. 
   Situatia curenta:
   - Bunicul nu a calcat pragul casei timp de 5 ani, iar acum face drum pe la sectia de politie cu invinuiri ca: "L-am dat afara fortat, l-am alungat ca pe un ciine, L-am batut...si de atunci era nevoit sa traiasca la rude - ce nu este adevarat!" 
   - La sectie ni sa facut un proces verbal, cu concluzia k cica i-am incalcat dreptul de accesa proprietatea acestuia. Procesul cu declaratii a fost inaintat la procuratura, care pina azi nu ne-a contactat.
   - Ieri am primit o scrisoare in care bunica a fost citata in judecata, si cica bunicul din cauza k este invalid, vrea sa arunce cheltuielele: serviciul advocatului + instanta asupra bunicii care este pensionara. 
    
   Am incercat pe cale amiabila sa-i propunem o suma de bani, care este reala fata de costul apartamentului cu 2 camere (24 m2) conform partii sale! Insa el a refuzat si cere o suma de 5 ori mai mare - ce nu e real! 
    
   Acum insista doar asupra faptului k nu are unde trai si ca vrea sa traiasca une are proprietate! 
    
   Mi sa spus ca prin faptul ca sa adresat la politie dupa care in instanta, ei urmaresc sa inlature barierile, si ca vor pricini doar necazuri bunicii mele pe cale legale + ca vor obtine vreun document cu care politia il va escorta in apartament! 
   Bunica mea este in virsta si este bolnava sever, daca va fi obligata sa conlocuiasca cu bunicul meu, ea isi va pune capat zilelor din pricina stresului! 
    
   Va rog sa ma ajutati cu acest caz! Si sa ma sfatuiti, ce ar trebui sa facem? cum sa actionam in judecata? Putem sa-l judecam noi si sa-l fortam sa ia bani???
    
   Deasemenea este important de mentionat ca el nu este invalid adevarat, el a obtinut certificatul inainte de '91 si a platit pentru a fi calificat, toata familia stie de asta pentru ca lau ajutat cu bani si cunostinte! Cum putem folosi aceasta impotriva lui?!
    
   Ce metode legale/birocratice putem intreprinde pentru a-l impiedica, sau a-i pune bete in roate?! El a pricinit atita rau, si acuma o face pe jertva! 
    
   Multumesc anticipat pentru raspuns!
   Cu respect Igor
    
 •