Cum poți obține gratuit un program de formare profesională la Colegiul Goerdeler pentru Buna Guvernare


  Colegiul Goerdeler pentru Buna Guvernare este un program de formare profesională suplimentară cu o durată de un an, pentru toți cei cu funcție decizională în administrație, afaceri și societatea civilă. Pe parcursul anului, participanții colegiului iau parte la trei seminare și implementează propriul proiect în țara lor de proveniență.

20170812_BLP522_google_now.png

Colegiul Goerdeler este un program derulat de Robert Bosch Stiftung, în cooperare cu Societatea Germană pentru Politica Externă (DGAP). Prof. Günter Verheugen, fostul Vicepreședinte al Comisiei Europene, însoțește programul în calitate de Director al colegiului.

Colegiul Goerdeler oferă participanților:

#formare continuă orientată spre practică privind buna guvernare (Good Governance), cooperarea trans-sectorială și managementul inovației;

#șansa de a se familiariza din interior și cu viziuni exclusive asupra organizațiilor din politică, economie și societate;

#contacte internaționale și schimb de experiență cu alți tineri lideri;

#training-uri pentru dezvoltarea capacităților de conducere, competențelor în inovație, precum și obținerea cunoștințelor de management al proiectelor;

#sprijin în implementarea unui proiect propriu în țara de proveniență, din partea unor manageri de proiect cu experiență.

Limba de lucru a seminarului va fi germana. Participarea la Colegiul Goerdeler pentru o Bună Guvernare este gratuită.

#Cine poate participa?

Seminarul vizează cadrele de conducere actuale sau în devenire din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia, Turcia și Ucraina. Trebuie să aveți experiență profesională într-o funcție de decizie, să aveți o idee de proiect inovativ pentru dezvoltarea societății și să vorbiți fluent limba germană.

Mai multe informații despre program și cerințele aplicației pot fi găsite și pe site: goerdeler-kolleg  de precum și pe Facebook.

Termen limită pentru înregistrare: 18 februarie 2019

Durata programului: August 2019 – August 2020

Persoana de contact în Republica Moldova: Maxim Pijevskii (tel: +373 79456612, goerdeler-kolleg-MD@dgap.org).

De asemenea, sunteți invitați să participați la evenimentul informational la Chișinău. În cadrul evenimentului, absolvenții programului vă vor răspunde la toate întrebările.

Evenimentul de informare va avea loc miercuri, 30 Ianuarie, între orele 16:00-18:00.

Locația: „Forum Center and Hostel” (str. București 77-5), Chișinău, Moldova.

Sunteți rugați să confirmați participarea la Evenimentul de informare prin e-mail: goerdeler-kolleg-md@dgap.org sau telefon +373 79456612 sau aici.

diez.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Din cauza pandemiei de COVID-19, procesul de depunere a dosarelor a trecut pe online, foarte puține universități acceptând cererile pe format de hârtie, cu prezența studentului, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
   Majoritatea instituțiilor constată o creștere a numărului de cereri în comparație cu anii trecuți. Cum se explică apetitul deosebit pentru studii?
   Promoția absolvenților de liceu din acest an a fost scutită de examenele de bacalaureat din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.
   Ceea ce a însemnat că toți au primit diplome de absolvire a liceului și au avut undă verde pentru a depune dosarele la universități.
   E vorba de peste 17 mii de absolvenți, iar lor li s-au adăugat și cei peste două mii de corigenți care nu au luat o nouă de trecere anul trecut.
   Unii dintre ei cred au scăpat ca „prin urechile acului”, alegându-se cu o diplomă de Bacalaureat fără să treacă repetat prin moara examenelor.
   Prin urmare, se poate spune că lor li se datorează numărul în creștere de dosare depuse on-line, explică secretarul responsabil în cadrul comisiei de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu”, Vladislav Badan.
   Până astăzi, peste 1.700 de tineri s-au arătat interesați să devină medici sau farmaciști, cu 30% mai mulți, în comparație cu anii trecuți, spune Vladislav Badan:
   „Probabil, există mai multe explicații: poate fi interesul mai sporit pentru medicină în legătură cu pandemia de COVID-19, un alt factor poate fi numărul mai mare al deținătorilor de diplome de bacalaureat și, de asemenea, o explicație poate fi legată de barierele de ieșire din țară. Până în 2020, admiterea în universități a fost în regim tradițional, cu prezența fizică a tinerilor. Este o experiență inedită pentru toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Este o modalitate comodă și la fel de eficientă. Sau cu prezența fizică sau cu depunerea online al dosarului, în condițiile în care dosarul corespunde cerințelor, rezultatul este același: dosarul este acceptat pentru concurs”.
   Un recent studiu al Institutului de Inițiative Sociale „Viitorul” constata că numărul studenților la universitățile moldovene este în continuă scădere, de mai bine de un deceniu.
   Declinul demografic și emigrarea masivă sunt cauzele principale care au pus în mare dificultate instituțiile universitare pe parcursul anilor.
   Prorectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Oleg Danilceac, spune că e prematur ca instituțiile de învățământ să se bucure de creșterea numărului de cereri la studii. Și asta pentru că e lucru știut: calitatea e mai importantă decât cantitatea:
   „Cu certitudine, un număr mai mare de studenți va fi, dar trebuie să vedem raportul între calitate și cantitate. Vedeți care e tendința acum, toată lumea încearcă să dea cu piciorul în educația on-line, spunând că ea nu este eficace. De fapt, vreau să vă spun că, dimpotrivă, pe online trebuie să depui mai mult efort și să înveți. Dacă la învățământul „pe viu” te ascunzi în spatele colegului, a telefonului sau a hainelor scumpe, pe on-line sunt toți egali și contează doar cunoștințele tale, atâta-i tot”.
   Majoritatea candidaților au optat pentru depunerea personală a dosarului...
   Creșterea numărului de dosare nu a afectat preferințele viitorilor studenți, spune Tatiana Rotari secretar responsabil în cadrul comisiei de admitere la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
   Ca și în anii precedenți, majoritatea preferă facultatea de drept, economie și, mai nou, pedagogie.
   În acest an, universitatea din nordul țării a primit peste 1200 de dosare la licență și master, cu câteva sute de dosare mai mult în comparație cu anul trecut.
   Tatiana Rotari spune că majoritatea tinerilor din Bălți au preferat să depună cererile „pe viu”, chiar dacă aveau posibilitatea să se înscrie la studii on-line:
   „Totuși, majoritatea candidaților au optat pentru depunerea personală a dosarului, deci, ca procentaj, aproximativ 10% dintre cereri au fost depuse on-line, iar celelalte au fost depuse de candidați personal. Deci, totuși încă oamenii se simt mai siguri dacă vin, au scris o cerere, ne-au lăsat actele în original sau ne-au lăsat copii, dar sunt siguri că s-au înscris la concurs, decât atunci când este on-line”.
   Din convorbirile cu reprezentanții instituțiilor de învățământ superior am tras concluzia că universitățile s-au adaptat „din mers” la noile reguli impuse de epidemia de COVID-19.
   La prima vedere, s-ar părea că trecerea pe on-line a concursului de admitere ar fi favorizat elevii mai puțin sârguincioși. O percepție amăgitoare – și asta pentru că înmatricularea la universitate nu garantează trecerea de prima sesiune de examene.
   moldova.europalibera.org
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Instituţia de învăţământ superior are cele mai mari taxe de studii din ţară, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.
   Astfel, la specialitatea Canto academic, contractul pentru un an constituie 35.950 de lei.
   Locul doi este ocupat de Facultățile de Optometrie şi Tehnologia Radiologică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", taxa anuală constituie 32.200 de lei.
   Următoarea în clasament este specialitatea Design Interior de la Universitatea Tehnică, unde studenţii vor trebui să scoată 11.000 de lei pe an.
   Şi studiile la Universitatea de Stat din Moldova sunt destul de costisitoare. Astfel, cei care vor opta pentru Facultatea de Drept de la USM vor achita anual 10.000 de lei.
   La ASEM, cel mai scump contract pentru un an de studii de licenţă este de 8.600 de lei. Această sumă se referă la mai multe specialităţi, între care Servicii Hoteliere, Turism şi Agrement, precum şi Economie Mondială şi Relații Economice Internaţionale. Iar la Universitatea Agrară, cel mai scump contract de studii, de 7.300 de lei, este la Drept.
   Încheie topul Universitatea Pedagogică "Ion Creangă", unde persoanele care vor alege Facultatea Limbi şi Literaturi Străine vor trebui să scoată din buzunare câte 6.000 de lei.
   publika.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Statistica a fost efectuată în baza a 13 indicatori de performanță în materie de predare, cercetare și perspective internaționale, conform Times Higher Education.
   10. Colegiul Imperial din Londra

   Colegiul Imperial din Londra, fondat în 1907, este o universitate publică din Londra, Regatul Unit, care este specializată în știință, inginerie, medicină și afaceri. Campusul principal este situat în South Kensington din centrul Londrei. Colegiul numără anual în jur de 13 500 de studenți. Printre absolvenții și profesorii de la Imperial se numără 15 laureați ai premiului Nobel și doi câștigători ai medaliei Fields.
   Punctaj obținut: 89,8
   9. Universitatea din Chicago

   Universitatea din Chicago, fondată în 1890, este o universitate privată din SUA, specializată în medicină, business și drept. Campusul este localizat în zona Hyde Park din sudul orașului Chicago. Anual sunt înrolați circa 16 445 de studenți. Cu peste 100 de laureați ai premiului Nobel, nouă medalii Fields și 25 de premii Pulitzer, universitatea este una dintre instituțiile cu cel mai mare număr de premianți.
   Punctaj obținut: 90,2
   8. Universitatea Yale, Connecticut

   Universitatea Yale, fondată în 1701, este o universitate privată din SUA, membră Ivy League.  Această se specializează în drept, medicină, arte și științe. Localizată în orașul New Haven, statul Connecticut, universitatea are anual în jur de 12 336 de studenți. Printre absolvenții Yale se numără 62 de laureați ai premiului Nobel și toți președinții americani între 1989 și 2008.
   Punctaj obținut: 91,7
   7. Universitatea Harvard, Massachusetts

   Universitatea Harvard, fondată în 1636, este cea mai veche universitate din SUA, membră Ivy League și una dintre cele mai prestigioase din lume. Specializată în medicină, arte și științe, universitatea are în medie 21 000 de studenți anual. Aceasta este localizată în orașul Cambridge, statul Massachusetts. Harvard se poate mândri cu 75 de laureați ai premiului Nobel și 15 ai premiului Pulitzer.
   Punctaj obținut: 93,0
   6. Universitatea Princeton, New Jersey

   Universitatea Princeton, fondată în 1746, este o universitate particulară de cercetare din SUA, membră Ivy League, situată în localitatea Princeton, statul New Jersey. Specializată în arte și științe, Princeton înrolează anual aproximativ 8 374 de studenți. Printre absolvenții universității sunt 68 de laureați ai premiul Nobel și 15 premianți Fields.
   Punctaj obținut: 93,2
   5. Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT )

   Institutul de tehnologie din Massachusetts, fondat în 1861, este o universitate particulară de cercetare din SUA, specializată în științe și tehnologie. Situată în localitatea Cambridge, are anual în jur de 11 574 de studenți. Lider în cercetări științifice, MIT are printre absolvenții săi 96 de laureați ai premiului Nobel și opt medaliști Fields.
   Punctaj obținut: 93,6
   4. Universitatea Stanford, California

   Universitatea Stanford, fondată în 1891, este o universitate privată din Palo Alto, California, SUA, specializată în microbiologie, medicină, arte și științe. Dintre cei 16 424 de studenți înrolați anual, Stanford se poate mândri cu 244 de medalii olimpice și 54 de premianți Nobel.
   Punctaj obținut: 94,3
   3. Universitatea Cambridge

   Universitatea Cambridge, fondată în 1209, este a doua după vechime din Anglia după rivalul său istoric – Oxford. Este o universitate publică de cercetare, specializată în matematică, arte și științe. Anual sunt înrolați circa 22 579 de studenți. Printre absolvenții Cambridge se numără 120 de laureați Nobel și 14 prim-miniștri englezi.
   Punctaj obținut: 94,4
   2. Institutul de tehnologie din California (Caltech)

   Institutul de tehnologie din California, fondat în 1891, este o universitate privată de doctorat din Pasadena, California, SUA. Anual aceasta este frecventată de circa 2 233 de studenți specializați în științe și tehnologie, principalul său rival fiind MIT. Universitatea numără printre absolvenții săi 74 de laureați Nobel și patru premianți Fields.
   Punctaj obținut: 94,5
   1. Universitatea Oxford

   Lideră a clasamentului al patrulea an consecutiv este Universitatea Oxford, localizată în orașul Oxford din Marea Britanie. Cea mai veche universitate din lumea anglofonă, această a fost fondată în 1096. Specializată în științe politice, drept și matematică, Oxford este frecventată anual de aproximativ 23 975 de studenți. Universitatea are printre absolvenții săi 72 de laureați Nobel și 28 de prim-miniștri englezi.
   Punctaj obținut: 95,4
   diez.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Un fost consilier pe domeniul sănătăţii din mandatul preşedintelui american Barack Obama, Dr. Ezekiel Emanuel, a realizat un studiu care arată că numărul peroanelor sub 20 de ani care au fost bolnave de Covid-19 este la jumătate faţă de cei mai în vârstă, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.
   Emanuel, care este acum preşedinte al Departamentului de etică medicală şi politici de sănătate de la Universitatea din Pennsylvania, a mai arătat că studiul a constatat că 80% dintre cei infectaţi nu aveau simptome.
   „Având în vedere faptul că este o rată de infecţie scăzută şi tind să fie asimptomatice, nu este atât de problematic dacă tinerii sunt infectaţi şi cred că acestea sunt semne bune. Şi cred că putem redeschide şcolile, cu o mulţime de măsuri precum distanţare fizică, igiena mâinilor, purtarea de mască de faţă şi reducerea numărului elevilor în săli", a spus el pentru CNN.
   mediafax.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   De asemenea, la orașe se observă o proporție mai redusă a familiilor cu mulți copii, majoritatea copiilor fiind născuți în familiile numeroase ce revin mamelor din mediul rural, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.
   Specialiștii precizează că s-a păstrat tendința de micșorare a numărului copiilor născuți de mame tinere, cu vârstă sub 20 de ani. Cel mai mare număr al născuților-vii în mediu urban se înregistrează la mamele cu vârstele cuprinse între 25 şi 34 de ani.
   În anul 2019, vârsta medie a mamei la prima naștere a fost de 25,2 ani, în uşoară creştere faţă de anul 2018 când a fost de 25,0 ani. Mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (24,1 ani) decât mamele din mediul urban (27 ani).
   Biroul Național de Statistică informează că, în anul 2019, s-au născut 32.022 de copii, cifra fiind în descreștere cu 2.742, față de anul 2018. Din numărul copiilor născuți-vii, 51,3% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 105 băieți la 100 fete.
   agora.md
 •