Vesela din plastic de unică folosinţă va fi interzisa în Moldova. Când intră în vigoare măsura


    Autorităţile îşi propun să interzică peste trei ani utilizarea şi producerea veselei de unică folosinţă din plastic. Un grup de deputaţi au înregistrat în Parlament o iniţiativă în acest sens.

f7dc5c57aa91d8bc5e46c6f804a12440.jpg

Documentul prevede amenzi de până la 12 mii de lei pentru cei care vor continua să utilizeze aceste obiecte, care afectează grav mediul.

"În special, documentul interzice farfurii, tăcâmuri şi beţişoare din plastic. Potrivit autorilor proiectului, materialele, din care sunt făcute aceste obiecte, se dicompun sute ani. Acest fapt afectează ecologie şi sănătatea omului", a relatat corespondentul PUBLIKA TV, Oxana Bodnar. 

În prezent, în mai multe locuri de agrement poate fi văzută veselă din plastic, aruncată la întâmplare.

"Agravează, în primul rând, structura solului. Se formează soluri necalitative, soluri care se mişcă spre structură care se numesc soluri de deşert. Incinerarea provoacă formarea unor substanţe nocive", a spus Valentin Bobeică, ecologist. 

Autorii proiectului de lege propun ca toată vesela de unică folosinţă să fie produsă din materiale naturale, de exemplu, din amidon.

"Noi am dat termen de 1 ianuarie 2021 ca să aibă suficient timp ce şi cei care importă ca să revizuiască sursa de import, şi cei care produc să reutileze, să poată produce din componente biodegradabile", a spus parlamentarul Ştefan Vlas. 

În prezent, vesela din plastic este verificată de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Medicii îndeamnă să utilizăm farfurii şi tăcâmuri doar cu un marcaj special.

"Orice material, destinat sectorului alimentar, el trebuie să fie inert şi nu trebuie să aibă loc migraţie alimentelor toxice. Este arătat că el este admis în sectorul alimentar şi alături este arătat din ce este fabricat: PS, asta înseamnă că este fabricat din polistiren", a spus Ştefan Constantinovici, şeful Secţiei expertize ANSP.

Deşi unii oameni susţin că acest tip de veselă este comodă pentru utilizare, mulţi dintre ei salută iniţiativa:

"În privinţa plasticului, să nu fie chiar şi în vânzare ca lumea să trăiască mai sănătos."

"Câteodată utilizăm, dar întotdeauna mă străduie ca să fie farfurii."

"După condiţiile europene, ar trebui să fie demult scoasă vesela din plastic. Buneii noştri au mâncat din ceramică şi erau sănătoşi."

Documentul urmează să fie examinat de Guvern şi în plenul Parlamentului.

publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.