Vești bune pentru studenții moldoveni care studiază în România


  Elevii și studenții moldoveni care au de susținut probe sau examene în România, „sunt exceptați de la măsura carantinării/izolării, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19”.

studenti_cij-920x613.jpg

Despre aceasta au anunțat reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova, transmite Știri.md.

„Potrivit art.1/6 litera (p) din Hotărârea Guvernului României nr.394 din 18 mai 2020, elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni ai statelor vecine României, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul României, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/universitar, sunt exceptați de la măsura carantinării/izolării, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19”, se arată în anunț.

Știri.md reamintește că autoritățile române au anunțat la începutul lunii că evaluarea națională și Bacalaureatul nu vor fi anulate. 

De menționat că în R. Moldova examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, ar putea fi anulate.

stiri.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Чтобы начать видеоурок, учителю необходимо зайти на страницу урока и нажать кнопку “Начать видеоконференцию”. После этого ученики на странице этого же урока увидят у себя кнопку “Подключиться к видеоконференции”. 
   Для учителей такая возможность поможет избавиться от дополнительных приложений и программ для поддержания эффективного обучения, а также упростит процесс общения с учениками. 
   А ученикам видеоконференции помогут легче усваивать материал, так как теперь они смогут общаться с преподавателями напрямую. Также при необходимости ученики могут переключаться из одной видеоконференции в другую.
   Видеоконференции не ограничены во времени или количеством участников. Кроме того, видеоконференции на платформе Studii.md обладают рядом других опций: 
   Чат - ученики и преподаватель могут обмениваться также письменными сообщениями прямо во время эфира. “Хочу говорить” - каждый участник видеоконференции может “поднять руку”, чтобы задать вопрос или ответить. Для этого необходимо нажать кнопку “хочу говорить” - в углу вашего окна появится значок руки, который заметит преподаватель. Mute all - преподаватель (модератор видеоконференции) может выключить звук у всех участников сразу. Включить микрофон снова ученик сможет самостоятельно.  Пригласить по ссылке - опция удобная в случае, если ученик не находится на платформе Studii.md, а урок уже начался. Кроме этого, модератор видеоконференции может установить пароль на вход в конференцию. Демонстрация экрана - чтобы урок был продуктивнее, участники видеоконференции могут “делиться” экраном, чтобы показать со своего компьютера те или иные документы (презентации, учебники, домашние задания и пр). Новая функция уже доступна для использования. Для тех пользователей, кто работает на платформе с компьютера, видеоконференция откроется в новом окне браузера. Для тех пользователей, кто подключен с мобильного устройства, потребуется установить дополнительного приложение Studii Conference. Приложение доступно в AppStore и PlayMarket.
   Напомним, Studii.md является платформой для дистанционного обучения, рекомендованной Министерством образования, культуры и исследований РМ. 
   Онлайн-платформа для школ Studii.md была разработана компанией Simpals при поддержке и содействии ПРООН, Tekwill. Проект направлен на улучшение качества школьного обучения в Молдове и его постепенный переход в электронный формат.
    
   Videoconferințe – funcționalități noi pe platforma Studii.md!
   Pe platforma Studii.md a apărut posibilitatea de a crea conferințe video direct pe pagina lecției. Acum, profesorii pot desfășura lecții în timp real.

   Pentru a începe lecția video, profesorul trebuie să acceseze pagina lecției și să apese butonul „Începe o videoconferință”. Odată ce profesorul va porni o videoconferință, pe aceeași pagină, elevii vor vedea butonul „Conectați-vă la videoconferință”. 
   Pentru profesori, noul serviciu reprezintă o oportunitate de a evita utilizarea numeroaselor aplicații și a programelor suplimentare, menite să mențină eficiența învățării, dar și de a simplifica procesul de comunicare cu elevii.
   Totodată, pentru elevi, videoconferința reprezintă o posibilitate de a înțelege mai ușor materia școlară, întrucât comunicarea cu profesorul se va desfășura în timp real. După caz, elevii se pot comuta de la o videoconferință la alta.
   Videoconferințele nu impun o limită de timp sau un anumit număr de participanți. De asemenea, videoconferințele de pe platforma Studii.md oferă o serie de opțiuni adăugătoare:
   Chat – elevii și profesorul pot comunica prin mesaje scrise în timpul lecției în direct. “Vreau să vorbesc” – în timpul videoconferinței fiecare elev are posibilitatea de a  „ridica mâna” pentru a adresa o întrebare pentru a răspunde. În colțul ferestrei elevului va apărea o pictogramă - simbol, reprezentată printr-o mână ridicată. Pentru ca profesorul să observe că doriți să vorbiți, este necesar să apăsați acest buton (pictograma cu mână). Mute all – profesorul (moderatorul videoconferinței) poate dezactiva sunetul pentru toți participanții simultan. Elevii pot porni din nou microfonul de sine stătător. Invitație prin link – această opțiune poate fi utilizată atunci când elevul nu se află pe platforma Studii.md, iar lecția deja a început. Pe lângă asta, moderatorul videoconferinței poate seta o parolă pentru acces la conferință.  Demonstrarea ecranului – pentru ca lecția să fie mai productivă, participanții la videoconferință pot partaja ecranul lor cu cei prezenți pentru a împărtăși profesorul și colegii documente, prezentări, teme pentru acasă sau alte materiale de pe ecranul său. Noua funcționalitate este deja disponibilă pentru utilizare. Pentru utilizatorii care lucrează pe platformă de la calculator, videoconferința se deschide într-o fereastră nouă a browser-ului. Pentru utilizatorii care s-au conectat de pe un dispozitiv mobil, este nevoie să fie instalată suplimentar aplicația Studii Conference. Aceasta poate fi descărcată din AppStore și PlayMarket.
   Reamintim, Studii.md este o platformă de învățământ la distanță recomandată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
   Platforma online Studii.md a fost dezvoltată de către compania Simpals cu suportul și contribuția PNUD și a Centrului de excelență în domeniul TIC – Tekwill.  Proiectul își propune îmbunătățirea calității educației în școlile din Moldova și trecerea treptată la formatul electronic.
   studii.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Aceste şi alte proceduri de finalizare a actualului an şcolar, pentru toate nivelurile educaţionale, inclusiv calcularea mediilor şcolare, completarea documentaţiei instituţionale, eliberarea certificatelor de absolvire ş.a., în contextul pandemiei de COVID-19 şi starea de urgenţă declarată în ţară, au fost anunţate luni, în cadrul unui briefing, de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Şarov, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
   „În învăţământul general se va respecta orarul lecţiilor aprobat de fiecare instituţie şcolară, pentru clasele 1-12, până la 29 mai. Studiile vor continua conform metodologiei privind învăţământul la distanţă, în condiţii de carantină”, a spus ministrul.  
   Oficialul a specificat câteva aspecte ale ordinului în acest sens. Astfel, instituţiile de învăţământ vor aproba un program eşalonat de completare a cataloagelor şcolare, în baza înregistrărilor provizorii. Transcrierea absenţelor se va face doar pentru cazurile pe motiv de boală, iar absenţele din perioada învăţământului la distanţă nu se califică ca motiv de nepromovare.
   „La reluarea procesului educaţional, în noul an de studii, se va face o analiză a realizării planului curricular în perioada martie-mai 2020, după care, la necesitate, acesta se va actualiza”, a precizat Igor Şarov.
   Referindu-se la tezele trimestriale, ministrul a subliniat că pentru anul de studii 2019 – 2020, acestea nu se vor susţine, iar mediile vor fi încheiate cu minim două note. „Pentru toţi elevii se va încheia situaţia şcolară şi toţi elevii vor fi promovaţi în clasa următoare. Admiterea în clasa a X-a se va face în termenele stabilite suplimentar de Ministerul Educaţiei”, a declarat Şarov.
   „Redeschiderea grădiniţelor se va realiza prin deciziile comune ale mai multor structuri – Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, autorităţile publice locale, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, alţi actori implicaţi”, a specificat ministrul.
   Acesta a mai relevat că toţi copiii vor fi înmatriculaţi în clasa I, conform prevederilor Codului Educaţiei. „Orarul înscrierilor, atât online, cât şi fizic, va fi următorul: etapa întâi 21 mai – 19 iunie; etapa a doua va fi extinsă, de la 22 iunie până la 31 iulie. Părinţii nu vor trebui să prezinte certificat medical, semnând doar o declaraţie pe propria răspundere privind starea sănătăţii copilului”, a anunţat oficialul.
   De asemenea, ministrul Educaţiei a informat că despre examenul de Bacalaureat o decizie finală va fi luată pe 15 mai şi a dat toate asigurările că „aceasta va fi una responsabilă, corectă, ţinând seama în primul rând de interesele, planurile şi opţiunile de studii universitare ale absolvenţilor”.
   Potrivit lui Igor Şarov, în acest an vor fi interzise careurile şi alte manifestări tradiţionale, dedicate Ultimului Sunet. „Situaţia ne impune să luăm aceste măsuri pentru toate clasele. Îmi pare foarte rău că această frumoasă tradiţie nu se poate realiza, dar este în interesul tuturor ca în această primăvară să renunţăm la ea”, a explicat ministrul.
   În ordinea de lucruri ce ţine de redeschiderea şcolilor, Şarov a declarat că „această perioadă va fi dictată de interesul superior al copilului şi aspectele generale de sănătate publică, în baza evaluării beneficiilor şi riscurilor aferente, a informaţiilor sectoriale şi a dovezilor specifice de sănătate publică şi socio-economice. Acest lucru se va face pe etape, care prevede mai multe acţiuni multidimensionale – până la deschiderea şcolilor şi după aceasta”, a conchis ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
   Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sunt în regim de carantină de pe data de 11 martie. Odată cu suspendarea procesului de studii, mai multe instituţii de învăţământ şi profesori au lansat cursuri online de predare, o atenţie deosebită fiind acordată disciplinelor care vor fi incluse în examenele naţionale.
   stiri.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Ministerul Educației, inițiativa își propune să îmbunătățească desfășurarea procesului educațional la distanță și să asigure accesul la studii online a unui număr cât mai mare de elevi, transmite Știri.md.
   Lista beneficiarilor a fost întocmită de către administrațiile școlilor și prezentată companiei Moldtelecom, care a venit cu această inițiativă.
   „Menționăm că unul dintre obiectivele de bază ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în această perioadă îl reprezintă asigurarea cu internet a cadrelor didactice și a elevilor, iar suportul oferit de compania Moldtelecom vine să sprijine acest deziderat.
   Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării exprimă profundă recunoștință partenerilor de la Moldtelecom”, se arată în comunicat.
   stiri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   "Elaborăm un suport, care să poată fi folosit cât mai urgent. Oferim posibilitatea ca imaginile video să fie încărcate direct în program şi toţi profesorii îl vor putea utiliza. Iar sistemul va fi funcţional în totalitate până la finele anului şcolar", a spus fondatorul platformei online Studii.md, Dmitri Voloşin.
   Postul nostru de televiziune a încercat să afle dacă sunt în stare sau nu tehnologiile moderne să înlocuiască în totalitate şcoala în condiţii de carantină.
   Am filmat cum se descurcă profesorii de la liceul Mihail Koţiubinski din Capitală, care deja au introdus metoda studierii online. În loc de caiete şi manuale elevii au în faţă computere, iar catalogul a fost înlocuit cu un soft special.

   "Ne-am mobilizat destul de repede pentru că am aşteptat de mai mult timp informaţia necesară. Acest lucru a devenit posibil datorită părinţilor, care au venit cu ideea de a desfăşura lecţiile în acest mod", a spus fondatorul platformei online, Dmitri Voloşin.
   Procesul de studii are loc în acelaşi regim. Un avantaj este faptul că elevii nu pierd timp pentru a se deplasa la şcoală, iar printre dezavantaje - lipsa comunicării. 
   Ministrul Educaţiei nu prea ştie cum vor fi calculate la finele anului lecţiile online, dar nici cum vor fi recuperate cele din perioada carantinei.
   În şcolile de stat trecerea la sistemul online de studii are loc exclusiv la iniţiativa pedagogilor. Amintim că instituţiile de învăţământ şi-au sistat activitatea până în data de 23 martie.
    
   publika.md
 •