Vești bune pentru părinți. Ministerul Educației va revizui inițiativa privind vacanța copiilor din grădinițe


  După mai multe mesaje de nemulțumire din partea părinților, se pare că Ministerul Educației le vine în întâmpinare.

25(4).jpg

Instituția anunță că va publica repetat la rubrica Transparență decizională, Proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie.

Astfel, pe site-ul ministerului, părinții își pot expune opinia privind durata vacanței de vară în grădinițe. 

Membrii societății civile pot înainta propuneri pe marginea documentului în următoarele 15 zile. Anunțul a fost făcut astăzi, de către cabinetul ministrului educației, în cadrul unei întrevederi cu un grup de părinți.

În cadrul ce a avut ca subiect de discuție stabilirea vacanței de vară în grădinițe și creșe, durata sistării activității, necesitatea respectării prevederilor Codului Educației, Codului Muncii și altor acte legislativ-normative.

Ministerul Educației accentuează că proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie este la etapa de avizare la Ministerul Justiției și încă nu a intrat în vigoare. Respectiv, Ministerul Educației este deschis pentru propuneri privind îmbunătățirea viitorului document.

Ca rezultat al discuțiilor, participanții la întrevedere au convenit să se revină asupra conținutului proiectului de Regulament, și anume:
- modificarea termenului fix de 42 de zile cu o perioadă care ar stabili vacanța de la un număr minim până la un număr maxim de zile;
- obligativitatea conducătorului instituției de educație timpurie să consulte cu părinții, cu cel puțin 5 luni înainte, durata și perioada vacanței de vară, iar procedura de consultare a părinților să fie clar descrisă în Regulament;
- consultarea repetată a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei privind durata vacanței de vară în instituțiile de educație timpurie.

Astfel, persoanele interesate pot consulta proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie și, pe parcursul următoarelor 15 zile, pot înainta propuneri.

Amintim că părinții au lansat anterior și o petiție online prin care cer Ministerului Educației să anuleze această inițiativă, dat fiind faptul că sunt puși în situația de a-și lua cu ei copii la serviciu.

Noi am scris anterior că un nou regulament elaborat de Ministerul Educație, care încă nu a intrat în vigoare, prevede că pe timp de vară grădinițele nu vor funcționa circa 42 de zile, fapt ce i-a revoltat pe mulți dintre părinți.

Contactat de UNIMEDIA, șeful de cabinet al ministrului Educației, Sergiu Boghean, a menționat că astfel de sistări de activitate a grădinițelor aveau loc și până acum, fiind decise de administrația publică locală (APL) și șefii de instituții în de comun acord cu părinții.

„Această prevedere nu vine decât să reglementeze perioada de întrerupere a activității grădinițelor, lucru care avea loc și anterior. Prin noul regulament, Ministerul spune clar că sistarea activității grădinițelor se poate face doar pe timp de vară și nu mai mult de 42 de zile. Dacă anterior se făcea abuz, iar APL-urile putea sista activitatea și pe timp de iarnă, atunci când are loc procesul educațional, acum regulamentul vine să spună că grădinița poate fi închisă doar vara, atunci când nu sunt prevăzute activități didactice pentru copii”, ne-a declarat Sergiu Boghean.

unimedia.info

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • Calandrella
   De Calandrella
   Лагерь посетили аккредитованные в Молдове украинские дипломаты, сотрудники министерства культуры, образования и исследований, сообщает собственный корреспондент Укринформа в Молдове, передает moldovanews.md.
   «В первую очередь, хочу поблагодарить всех, кто принимал участие в реализации этого проекта: премьер-министра Молдовы Павла Филипа и руководство города Вадул-луй-Водэ. Особые слова благодарности хочу адресовать руководству лагеря и воспитателям за гостеприимство, создание условий и домашней атмосферы для отдыха, реабилитации и оздоровления украинских детей», — отметил в своем выступлении посол Украины в Молдове Иван Гнатишин.
   moldovanews.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   „Am furat două ciocolate de la magazinul Woolworths din centrul dumneavoastră comercial, în 1975, când eram un băiețel. Vă cer scuze. Iată banii pe care vi-i datorez pentru ele", a scris bărbatul, care și-a păstrat anonimatul, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
   O fotografie cu scrisoarea și bancnota trimisă de bărbat a fost publicată pe Twitter, iar imaginea s-a viralizat imediat.

   Magazinul Woolworths nu mai există acum, astfel că banii vor fi donați unei cauze umanitare.
   libertatea.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Как сообщает пресс-служба ведомства, денежные средства нашли в кабинетах врачей отделения радиологии и в банковской ячейке завотделения Николая Дони. В ней находились 761 600 леев, 24 300 евро, 1000 долларов, а также золотые изделия. Прокуроры намерены ходатайствовать в суде о конфискации материальных ценностей до момента установления их происхождения.

   В то же время по запросу НЦБК и Антикоррупционной прокуратуры суд наложил арест на изъятые ценности по делу "Томограф-1", фигурантами которого стали врачи Республиканского медицинского диагностического центра. Речь идет о 7 000 000 леев, одном объекте недвижимости и двух машинах.

   В обоих случаях медиков подозревают в злоупотреблении служебным положением и пассивной коррупции. В случае признания судом вины им грозит до 10 лет тюрьмы с лишением права занимать государственные должности на срок до 10 лет и штраф в размере 400 000 леев.
   point.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Este initiativa guvernului, care in asa fel isi propune sa imbunatateasca meniul micutilor, incepand cu intai septembrie. Asta ar insemna ca parintii vor plati in jur de 200 de lei pe luna, in loc de 165 cat era pana acum, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.md.
   La Causeni, de exemplu, anuntul despre majorarea pretului pentru alimentatia copiilor a fost facut la sedinta consiliului orasenesc.
   „Printr-o hotarare a guvernului...” 
   Astfel, daca pana acum parintii plateau cate 7,75 de lei pe zi pentru hrana copiilor, ceea ce ar insemna in jur de 165 de lei pe luna, atunci de la intai septembrie, acestia vor achita zilnic cu un leu mai mult, adica aproximativ 200 de lei pe luna. Educatorii din gradinite spun ca aceasta este o veste buna pentru ei, dar, ce-i drept, nu stiu daca va fi vazuta cu ochi buni de parinti, mai ales de cei care au mai multi copii.
   Totodata, educatorii spun ca si in prezent meniul este destul de variat. Va creste si contributia statului. Din buget, vor fi alocati cu 2 lei mai mult pe zi pentru fiecare copil.
   Pe multi parinti vestea nu i-a bucurat. Ultima majorare a pretului pentru meniul din gradinite a fost facuta acum un an si jumatate. Atunci, autoritatile au alocat cu 3 lei mai mult pentru hrana micutilor si a ajuns pana la 22 de lei.
   S-a intamplat, in urma scandalului cu produsele alterate, produs in noiembrie, 2016. Atunci, procurorii CNA au anuntat ca pe mesele micutilor ar fi ajuns carne si peste cu termenul de valabilitate expirat.
   protv.md
  • Calandrella
   De Calandrella
   Ioana Toma spune că şi-a pierdut vederea la vârsta de 10 ani, după ce un câine i-a sărit în spate şi a căzut. De atunci, ea a suferit mai multe operaţii, însă fără succes. 
   "Aș avea nevoie de o pereche de ochelari fiindcă aceștia la mine îs demult și nu-mi permite cu pensia noastră ca să-mi cumpărăm alți ochelari. Stau cu dânșii de acum, s-o ros cu tot sticlele acestea și eu nu pre văd cu dânșii și aș fi bucuroasă dacă aș avea alți ochelari", a spus beneficiara Ioana Toma.
   Şi Elena Boronciuc, în vârstă de 67 de ani, spune că are probleme de vedere încă din copilărie. Acum, femeia are nevoie de o pereche nouă de ochelari, însă nu dispune de bani pentru a o achiziţiona.
   "Mi-a spus aşa la singură ochiul e paralizat nu putem să facem nimic şi aşa şi am rămas. Eu şi cu acesta văd bine, dar el e dus în nas. Dar aşa ca să merg, ca să mă uit, să lucrez ceva nu pot", a zis beneficiara Elena Boronciuc.
   Consiliul Municipal a alocat 500 de mii de lei pentru a oferi gratuit ochelari de vedere persoanelor sărace. Potrivit datelor organizaţiei teritoriale Chişinău a Asociaţiei Nevăzătorilor, în prezent, în Capitală sunt peste 900 de oameni cu deficienţe de vedere.
   "Din aceşti bani pot fi cumpăraţi ochelari pentru 400 de persoane. După listele noastre, pentru fiecare vor fi creaţi ochelari individuali", a afirmat preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a ANM, Valentina Roșca.
   Pentru a primi ochelari gratuiţi, persoanele cu deficienţe de vedere trebuie să se adreseze la medicul de familie şi la un oftalmolog.
   "Listele vor fi perfectate de Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova. Noi deja urmează să anunţăm cât mai recent licitaţia pentru a identifica agentul economic care se va ocupa de efectuarea ochelarilor", a menționat şeful interimar al Direcţiei Asistenţă Socială şi Sănătate, Carolina Olaru.
   Anterior, autorităţile municipale au alocat bani şi pentru procurarea unor aparate auditive persoanelor cu deficiențe de auz.
   prime.md
 •