Un indian a inventat rujul împotriva violatorilor


  Inventatorul susţine că rujul exploziv poate fi comercializat la un preţ de aproximativ 600 de rupii (8,40 dolari).

profimedia-0001589653-1.jpg

Shyam Chaurasia, un indian din Vărănași în statul Uttar Prades a inventat un dispozitiv de securitate care le poate da ocazia femeilor să detoneze ceea ce pare un banal ruj în cazul în care sunt atacate, notează presa internațională, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Potrivit informațiilor date publicității, arma ar fi gândită pentru a fi purtată alături de rujul obișnuit. În momentul detonării, dispozitivul ar produce un zgomot extrem de puternic.

Realizatorul dispozitivului mizează pe faptul că sunetul asurzitor va atrage atenția celor care se afla în apropiere și poliției. 

„Dacă o femeie este într-o situație neplăcută, poate să apese butonul dispozitivului. Va produce o explozie puternică și va trimite un mesaj la serviciul de urgență. 

E ușor de purtat și cum poate să fie confundat cu un ruj normal nu va ridica niciun fel de suspiciuni", și-a lăudat invenția Chaurasia. 

Indianul susține că a dezvoltat întregul dispozitiv într-o singură lună. 

Gadgetul este reîncărcabil și poate fi conectat la smart phone prin bluetooth. Inventatorul susține că rujul exploziv poate fi comercializat pentru prețuri de aproximativ 600 de rupii (8,40 dolari). 

"E ușor să de folosit și creează spaimă cu explozia pe care o produce. 

Când încerci să-l folosești, nimeni nu bănuiește despre ce e vorba, pentru că arată ca un ruj", spune Shefali Rai, o studentă de la Benaras Hindu University, potrivit Hindustan Times. 

Chaurasia este cunoscut și pentru că a dezvoltat în 2019 un costum blindat asemănător celui purtat de eroul de benzi desenate Iron Man, pe care l-a prezentat ca mijloc de combatere a terorismului.

adevarul.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Violența fizică, intimidările, fricile fac parte din programul zilnic în multe școli din țară, iar acest fenomen ia amploare. Drama constă în traumele adânci care pot deveni cauza multor probleme în viața de adult sau forța de a deveni un om foarte puternic. 
   Am reușit să discute cu trei femei care au hotărât să povestească despre experiența lor. Ele sunt convinse că în acest mod vor spune stop violenței în școli și vor motiva alți oameni să ia măsuri în asemenea cazuri. Mai ales că astăzi, în mai multe state din lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școală.
   „Acești elevi au înger păzitor, iar ceilalți nu”

   Violeta Gașițoi, avocată
   „Aveam o dirigintă căreia îi plăcea foarte mult să divizeze în elevi buni sau elevi răi. Ce însemna elevii buni sau cei răi? Erau elevii pe care îi iubea și pe care nu îi iubea. Pe cei pe care îi iubea, ea le spunea pe nume și spunea că, uite, acești elevi au înger păzitor, iar ceilalți elevi - și iarăși îi numea pe nume, printre care eram și eu -  nu au înger păzitor. Nu erau răi, pentru că învățau rău. Învățau pe note de șapte și opt. Indiferent cât de mult ar fi învățat, această profesoară nu punea o notă mai mare acelor elevi, pentru că nu îi iubea”.
   „Profesorul se putea apropia de elev și, dacă nu îi plăcea ceva, putea să îți ardă o carte în cap în față la toată clasa. Clasa putea să râdă. Relațiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie, toleranță. Puterea de convingere este cuvântul și nicidecum violența”.
   „Pe unii elevi acest comportament i-a distrus și nu au mai continuat studiile, pe alții i-au făcut mai puternici, de exemplu pe mine. Mi-am continuat studiile, dar eu am avut și o profesoară extraordinară care m-a motivat să fac acest lucru. Am făcut Facultatea de Drept și mai bine de 17 ani am reprezentat victimele violenței”.
   „Tu ești o cârpă. Pe tine nimeni nu o să te iubească”

   Cristina Scarlevschi, model, fondatoarea unei școli de dans
   „Trei clase le-am învățat în sat la bunica mea. După ce mama s-a întors din Grecia în Moldova, a cumpărat apartament în Chișinău. A vrut să mă dea la o școală cât mai aproape de locuință. Fiind o fată venită de la țară, a fost de ajuns să spună un copil în gura mare că cei de la țară vin cu păduchi. Și iată așa a început. Copiii au început să nu dorească să se așeze cu mine în bancă”.
   „Noi am avut în clasă o fată. Ea învăța foarte bine. Venea la mine în față și îmi spunea „Tu ești o cârpă. Pe tine nimeni nu o să te iubească”. Am vrut să mă schimb în altă grupă, dar „PR-ul” meu a ajuns și acolo și spuneau că fata asta e „delicată”, fată de la sat. Se forma o gașcă din fete și băieți și simțeau că aveau o putere. Părinții lor erau peste hotare, le trimiteau bani, aveau mai multe haine frumoase. Dacă cineva avea telefon cu cameră era wow. Toți erau prieteni cu ei și nu cu ceilalți”.
   „Eu știam că nu o să fiu cârpă, dar voi face ceva în viața asta și o să fie legat de creație, de artă. Nu mă interesa și nu luam la suflet lucrurile acestea,  pentru că eu oricum vroiam să demonstrez că o să treacă timpul și o să vedeți voi. Acum primesc mesaje că „uite Cristina te-ai făcut atât de frumoasă, ești cunoscută, te ocupi cu niște chestii atât de interesante. Îmi amintesc cum la școală copiii se comportau urât cu tine”. Sunt și băieți care mi-au scris  „Ah, am pierdut momentul. Ce prost am fost că te trăgeam de păr sau îți scoteam geanta și o aruncam la gunoi. Uite ce femeie era să am lângă mine”.
   „Timp de o săptămână băieții mă numeau „cățel jucika”

   Olivia Furtună, studentă
   „Timp de o săptămână, băieții mă numeau „cățel jucika”. Eu eram nedumerită: „De ce pe mine m-au ales?”. Într-o zi am încercat să îmi îndrept părul, m-am îmbrăcat mai frumos. Am avut dispoziția să fiu mai diferită, pentru că la școală devenise o rutină. Am mers pe holuri și erau două fete. Una dintre ele s-a apropiat de mine și a început să mă întrebe, „Îți place de noul băiat care a venit?”. Au început să mă împingă din toate părțile. „Ți-ai făcut coafura ca să îl impresionezi?”. M-au apucat de păr și m-au zgâriat, m-au îmbrâncit pe jos”.
   „Simt anxietate față de societate. Nu știu cum să mă comport cu ceilalți oameni. Am frica că nu mă vor înțelege corect și e rar când eu mă apropii prima de alți oameni. Îmi este frică să nu creadă ceva urât despre mine”.
   „Serviciul psihologic în țară e foarte slab dezvoltat”
   Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, mai puțin de 50% din copii cer ajutor părinților. În rezultat, o bună parte din ei nu cunosc situațiile de stres prin care trec cei mici. Potrivit psihologilor, părinții au un rol primordial în asemenea cazuri și sunt cei care pot contribui la stoparea violenței în școli.
   „Părinții în primul rând trebuie să își îndeplinească probabil principala misiune de susținere a copiilor în care ar comunica cu cei mici, ar oferi acel spațiu de protecție acasă, pentru a nu le favoriza acea vulnerabilitate în fața cazurilor de bullying. CopiiI care nu se simt în siguranță acasă, sunt foarte vulnerabili în fața violenței de la școală”, a explicat psihologul, Daniela Sîmboteanu.
   La fel, s-a demonstrat că o bună parte din cazurile de violență între elevi sunt provocate de profesori. Situația ar putea fi remediată dacă va fi îmbunătățit sistemul de pregătire al cadrelor didactice.
   Psihologii bat alarma și spun că fenomenul ia alte conotații în ultima perioadă datorită accesului la internet pe care îl au copiii. Totodată, specialiștii atrag atenția că violența verbală și fizică în școli se poate transforma de multe ori în agresiuni sexuale, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens. O soluție ar fi suplinirea funcțiilor vacante de psiholog în mai multe școli din țară și includerea unui specialist în fiecare grădiniță.
   „Serviciul psihologic în țară e foarte slab dezvoltat. Noi nu avem în toate instituțiile de învățământ psihologi. În mare parte aceștia sunt doar în liceele din municipiu. În localitățile rurale, acolo unde fenomenul de bullying e mai răspândit, psihologii școlari nu sunt. Cei care sunt, sunt foarte slab pregătiți, pentru că nu acces la programe de instruire continuă, specializare. În grădinițe nu sunt prevăzute unitățile de psiholog. Un lucru foarte important, la această vârstă,  familia ar putea primi niște recomandări profesioniste pentru a face niște corecții în educarea copilului”, a menționat Daniela Sîmboteanu.
   Potrivit unui studiu UNICEF realizat în anul 2019, șapte din zece copii din R.Moldova, elevi ai clasei a VI-a - a XII-a, sunt agresați fizic sau verbal de colegi. Aproape 40% din elevi s-au identificat ca agresori în relațiile cu semenii săi la școală.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Potrivit celui mai recent raport al ministerului, în perioada septembrie-decembrie 2019, angajații din educație au identificat 4 738 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying. Peste 50 % din numărul total de cazuri de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.
   Datele colectate pentru ultimii trei ani le găsiți în tabelul de mai jos.

   Drept răspuns la aceste date, ministerul continuă să încurajeze atât personalul didactic, cât și elevii și părinții/tutorii acestora să sesizeze organele competente despre cazurile de violență asupra copilului și să asigure fiecărui copil un mediu prietenos, respectuos și protectiv, conform procedurilor și metodologiilor care reglementează activitatea instituției de învățământ în prevenirea și intervenția în cazurile de violență față de copil, oriunde s-ar întâmpla acestea – familie, comunitate, instituție.
   diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.
   Totodată, cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane.
   „Având în vedere semnalarea, în ultima perioadă de către cadrele didactice, a numeroaselor cazuri de violență și amenințări exercitate în cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv asupra profesorilor, s-a considerat că este iminentă operarea unor completări ai legislației relevante”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă la proiect.
   Proiectul urmează a fi avizat și de Guvern, iar ulterior dezbătut în plenul Parlamentului.
   O inițiativă similară este dezbătută în prezent și în România. Aceasta prevede instituirea unor pedepse mult mai dure pentru cei ce agresează medicii sau profesorii, cum ar fi de exemplu creșterea de la doi la patru ani a termenului de detenție. 
   În prezent, în Republica Moldova pot fi sancționate acțiunile de huliganism săvârșite pe teritoriul sau în incinta unei instituţii medicale publice sau private.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Pagina web este aranjată simplu, astfel încât utilizatorii să poată găsi rapid informațiile de care au nevoie, cu date, îndrumări și numere de contact relevante pentru fiecare țară.
   În secțiunea „Am nevoie de ajutor”, femeile care se confruntă cu violența pot găsi informații despre instituțiile pe care le pot contacta în cazul în care au nevoie de sprijin, cum ar fi numerele de telefon ale ONG-urilor specializate în acest domeniu și serviciile de asistență locale.
   În secțiunea „Vreau să ajut”, OSCE a compilat o serie de pași pe care cetățenii îi pot face pentru a alerta situații critice de violență, sau pentru a sprijini femeile și a sensibiliza opinia publică asupra acestui fenomen.
   Secțiunea „Vreau informații” oferă detalii suplimentare cu privire la rezultatele și recomandările Studiului OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, publicat la începutul acestui an. S-a constatat că 70% dintre femeile din Sud-Estul și Estul Europei au fost supuse unei forme de violență: sexuală, fizică, psihologică, de urmărire sau hărțuire sexuală, însă rata de raportare a acestor incidente este foarte mică. Doar 15% dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență cu care s-au confruntat în prezent din partea partenerului.
   „Această platformă se bazează pe rezultatele Studiului realizat de OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, iar conform constatărilor, ceea ce își doresc cel mai mult femeile care s-au confruntat cu un incident violent este sprijinul moral și o persoană cu care să vorbească”, a spus Serani Siegel, managerul de proiect al Studiului. „De asemenea, studiul a subliniat importanța de a vorbi despre această problemă în societate și de a oferi femeilor resursele necesare pentru a raporta incidentele de violență. Pagina web va ajuta și le va permite femeilor să găsească o serie de alternative pentru raportarea cazurilor de violență și pentru obținerea sprijinului necesar.”
   Pagina web este concepută de asemenea pentru ca factorii de decizie guvernamentali, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-urile, mediul academic și mass-media să înțeleagă mai bine amploarea problemei și să poată ghida implementarea politicilor și acțiunilor practice. La fel, această pagină web se va axa pe combaterea atitudinilor de blamare a victimelor, deoarece acestea din urm ă contribuie la reducerea la tăcere a femeilor care s-au confruntat cu acte de violență.
   Lansarea paginii web coincide cu sfârșitul campaniei „Sparge Tăcerea”, la 10 decembrie, desfășurată de OSCE în timpul celor 16 Zile de Activism împotriva violenței de gen. Campania „Sparge Tăcerea” s-a axat pe modificarea opiniilor și a atitudinilor din societate care contribuie la inegalitatea de gen și, prin urmare, la violența împotriva femeilor.
   În cadrul acestei campanii, o serie de postere au fost tipărite și distribuite la posturile de poliție din localitățile acoperite de Studiu, scopul acestora fiind evidențierea rolului important pe care îl pot avea polițiștii și alți angajați ai secțiilor de poliție în sprijinirea victimelor violenței.
   În campanie s-au implicat un număr mare de persoane din regiune, prin intermediul canalelor social media ale OSCE, cu mai mult de 39,000 de accesări pe Facebook, precum și 57,000 de vizualizări pe Twitter, și 16,000 – pe Instragram. Un filtru dedicat, pe Instagram, elaborat anume pentru această campanie, a adunat 83,000 de accesări, de-a lungul celor 16 Zile ale campaniei. Campania a fost susținută pe larg de utilizatorii de social media și formatori de opinie, culminând cu mai multe de 20 milioane de accesări.
    
   StopVAWnow.org — ОБСЕ запускает новую онлайн-платформу для борьбы с насилием в отношении женщин в Юго-Восточной и Восточной Европе

   Вена, 11 декабря 2019г. — Сегодня Секретариат ОБСЕ запустил новую онлайн-платформу, которая содержит информацию о поддержке усилий по предотвращению и борьбе с насилием в отношении женщин.  Платформа www.stopvawnow.org доступна на шести языках и предназначена в качестве практического инструмента для должностных лиц, полиции, неправительственных организаций и широкой общественности в Албании, Боснии и Герцеговине, Черногории, Северной Македонии, Сербии, Молдове и Украине.
   Веб-страница создана таким образом, чтобы пользователи смогли легко и быстро найти необходимую информацию с данными, инструкциями и контактными телефонами для каждой страны в отдельности.
   В разделе «Мне нужна помощь» женщины, подвергающиеся насилию, могут найти информацию о том, в какие учреждения они могут обратиться в случае необходимости поддержки, например, номера телефонов НПО, специализирующихся в этой области, и местных служб поддержки.
   В разделе «Я хочу помочь» ОБСЕ собрала ряд шагов, которые граждане могут предпринять, чтобы заявить о критических ситуациях насилия или поддержать женщин и повысить осведомленность общественности об этом явлении.
   В разделе «Я хочу информацию» представлены дополнительные сведения о результатах и рекомендациях Исследования ОБСЕ по благополучию и безопасности женщин, опубликованного ранее в этом году.  Было установлено, что 70% женщин в Юго-Восточной и Восточной Европе сталкивались с какой-либо формой насилия: сексуальной, физической, психологической, преследованием или сексуальными домогательствами, но количество сообщений об этих инцидентах очень мало.  Только 15% женщин сообщили в полицию о самом серьёзном случае насилия со стороны своего нынешнего партнера.
   «Эта платформа основана на результатах Исследования ОБСЕ по вопросам благосостояния и безопасности женщин, и, согласно результатам, большинство женщин, столкнувшихся с насильственными действиями, больше всего хотят моральной поддержки или человека, с которым можно поговорить» сказала Серани Сигел, руководительница проекта студии. «Исследование также подчеркнуло важность обсуждения этой проблемы в обществе и предоставления женщинам необходимых ресурсов для сообщения о случаях насилия. Веб-сайт поможет в этом отношении и позволит женщинам находить различные альтернативы для сообщения о случаях насилия и получения необходимой поддержки».
   Веб-сайт также предназначен для использования в качестве ресурса для правительственных чиновников, правоохранительных органов, неправительственных организаций, научных кругов и средств массовой информации, чтобы они могли лучше понять масштабы проблемы, выработать сбалансированные политики и практики, а также бороться с обвинениями жертв, что может привести к нежеланию последних заявлять о таких инцидентах.
   11 декабря запуск веб-страницы совпадает с завершением кампании «Не молчи», которая была проведена ОБСЕ в рамках 16 Дней активизма против гендерного насилия. Кампания «Не молчи» была направлена на изменение общественных взглядов, которые способствуют гендерному неравенству и, следовательно, насилию в отношении женщин.
   Во время этой кампании была напечатана серия плакатов, которые были распространены в в региональные отделения полиции, где проводилось Исследование.  Цель этих плакатов — подчеркнуть важную роль, которую полицейские и другие сотрудники полицейских участков могут сыграть в поддержке жертв насилия.
   Пользователи социальных сетей и лидеры общественного мнения со всего региона поддержали кампанию и распространили информацию о насилии и результаты Исследования ОБСЕ. 
   Кампания вовлекла большое количество людей из региона, с 57,000 ретвитов в Twitter, 39,000 просмотров в Facebook и 16,000 лайков в Instagram. «Маска» для Instagram, разработанная специально для кампании, использовалась 83,000 раз в течение этих 16 Дней, примерно 20 миллионами пользователей. 
   osce.org
  • julia122997
   De julia122997
   Campania este marcată în fiecare an în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie și are drept scop creșterea gradului de conștientizare și de mobilizare a societății pentru a preveni violența, transmite Știri.md.
   În Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, iar mesajul anului 2019 este Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului!
   Conform datelor statistice, în Republic Moldova  femeile  sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile.
   În acest sens, Inspectoratul General al Poliției cu suportul organizaţiile internaţionale cum ar fi Fondul ONU pentru Populaţie și  Misiunea OSCE în RM, UN WOMEN, Promo-LEX, dar și alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenţei în familie, va desfășura activități de informare, seminare informativ-educaționale, mese rotunde cu autoritățile implicate, dar și alte activități.
   Menționăm că, prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi  protecția victimelor violenței în familie, este una din prioritățile Poliției, în acest sens fiind întreprinse măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență.
   Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. 
   Această măsură este aplicată doar de poliție ca urmare a evaluării riscurilor în baza completării unui chestionar. Astfel, polițiștii  reacționează  imediat la apelul persoanei supuse violenței și  înlătură agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.
   Actualmente, pentru încălcarea ordonanței de protecție orice agresor riscă încă un dosar penal. Astfel, pentru o acțiune nechibzuită acesta riscă  să fie penalizat pe două capete de penalizare, pentru admiterea violenței în familie, precum și pentru încălcarea ordonanței de protecție.
   În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, pe parcursul anului curent, Poliția a eliberat 3.255 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali, iar de la începutul instituirii acestei măsuri de protecție au fost  eliberate peste 9.300 de ordine de restricție de urgență. 
   Totodată, Poliția a supravegheat 435 ordonanțe de protecție emise de instanțele judecătorești în privința agresorilor familiali. 
   În această perioadă, au fost înregistrate 1623 de cazuri ce atentează la valorile familiale, dintre care 772 au fost examinate conform Codului penal, iar 851 au fost documentate prin prisma legislației contravenționale. Agresorii fiind 624 bărbați și 83 de femei.
   Pentru încălcarea ordinelor de restricție de urgență, 234 agresori au fost sancționați contravențional în baza art. 3181 Cod contravențional, iar pentru încălcarea ordonanței de protecție, Poliția a inițiat 233 cauze penale conform art. 3201 Cod penal.
   În primele nouă luni ale acestui an, victime ale infracțiunilor au devenit 555 femei și 152 bărbați, dintre care 55 fete și 13 băieți. Iar șapte femei au fost supuse violențelor fizice, soldate cu moartea.
   Pe această cale, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen, iar atunci când sunteți martorii unei acțiuni violente, să nu rămâneți indiferenți!
   stiri.md
 •