Ucraina va exporta energie electrică în R. Moldova mai ieftină


    De la 1 octombrie 2020, corporația ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte și pe piața Republicii Moldova energie electrică produsă la centralele nucleare din Ucraina.

energia-electrica-1024x683.jpg

Astfel, în urma unei licitații la Bursa de energie din Ucraina, firma Energoatom-Trading a vândut 14,9 milioane de kWh de energie electrică la un preț mediu ponderat de 1.017 hrivne ucrainene pentru un MWh (fără TVA), anunță corporația ucraineană, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Preţ cu 26% mai mic decât energia de la Cuciurgan

"Moldova a devenit o zonă nouă și promițătoare pentru exporturile de energie electrică de către companie. Acest prim pas va servi la stabilirea unei cooperări pe termen lung, care va contribui la furnizarea de energie fiabilă în țările vecine din direcția sud-vest", susţine administraţia Energoatom.

Volumul de energie vândut la bursă ar urma să fie livrat în Moldova în decursul lunii octombrie şi reprezintă aproximativ 4% din consumul lunar al ţării.

La cursul de schimb al dolarului american, preţul de la bursa ucraineană este de circa 35,9 dolari pentru un MWh, care recalculat în lei, ar fi aproximativ un tarif de 0,61 lei pentru un kWh. Acesta este cu circa 26,5% mai ieftin decât prețul plătit pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), controlată de ruși.

Totuși este un preț la bursă, iar până la hotar mai sunt și costuri de transport.

Potrivit liga.net, de livrare se va ocupa firma D.TRADING LLC, ce face parte din holdingul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, care şi deţinea drepturile asupra secţiunii de export energie spre Republica Moldova.

Ucrainenii nu precizează cine este cumpărătorul din Moldova al curentului electric, dar cel mai probabil că este sunt furnizori şi consumatori eligibili.

mold-street.com

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.