Tradiţii amuzante de Paşte în lume


  Odata cu apropierea Pastelui, fiecare tara sau regiune geografica celebreaza acest eveniment printr-o serie de manifestari originale, prilej pentru etnologii britanici sa alcatuiasca un clasament al celor mai ciudate si amuzante tradiţii si obiceiuri.

easter-eggs1.jpg

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paşte are loc în Republica Cehă, în Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere ca femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare. Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.

În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. În anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui. Se spune despre acest obicei că alungă vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.

În Joia cea mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează anual un "dans al morţii", care include şi o paradă pe străzile acestui oraş medieval. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă. Dansul morţii începe la miezul nopţii şi se desfăşoară timp de trei ore, uneori prelungindu-se până la primele ore ale dimineţii.

În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, fericitului cap de familie îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.

Peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an, pe străzile oraşului Haux, din Franţa. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, la ora prânzului.

În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

În Germania, tradiţia cere aprinderea unui foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămaşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de frumoasa şi însorita primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

Iepuraşul de Paşte este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor, dar în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare. În timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut.

csid.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Dacă respectați ingredientele vă va ieși un cozonac pufos și delicios, care își păstrează gustul autentic românesc, scrie retetepractice.ro. Fie că este Paște sau Crăciun, acest cozonac n-ar trebui să lipsească de pe masa voastră.
   Ingrediente:
    1 kg făină 250 gr zahăr 450gr lapte 5 ouă 60 gr drojdie 300 gr unt Belgian (sau de care aveți) 500gr nucă 200gr rahat 150 gr ciocolată belgiană (sau de care aveți) 30gr portocală confiată 30 gr coajă de lămâie stafide Preparare:
   1 . Se amestecă  drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină și se lasă compoziția să crească la cald până își dublează volumul.
   2 . Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.
   3 . Gălbenușurile se freacă cu praful de sare.
   4 . Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.
   5 . Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
   6 . Luam apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide, și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
   7 . Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ doua ore.
   8 . Când aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
   retetepractice
  • maria981s
   De maria981s
   Vezi mai jos care sunt obiceiurile respectate până în prezent în mai multe orașe/țări ale lumii.
   #MOLDOVA. O tradiţie spune că dacă nu ai bani în buzunar de Anul Nou, vei avea ghinion tot anul. În plus, nu e bine să ai datorii la sfârșitul anului, pentru că vei avea datorii în anul ce urmează. Se mai spune că dacă-ți vei ține iubitul/a de mână, îți va merge bine în dragoste tot anul. La miezul nopții să nu uiți să-ți săruți iubitul/a. Dacă vei ține în mână un pahar, va urma un an vesel. Nu e bine să plângi în prima zi a anului nou, pentru că va fi un an trist. Și nu uitați de dorința de la miezul nopții, despre care se spune că se va îndeplini. În noaptea dintre anii e bine să faci mult zgomot ca să alungi spiritele rele. Cât despre ținută, trebuie să porți ceva roșu și haine noi de 1 ianuarie.  Cât despre noroc, ți-l faci cu mâna ta, dacă nu arunci nimic din casă în prima zi din anul nou. Se spune, de asemenea, că este bine ca cineva să intre în casă în prima zi de Anul Nou.
   #UNGARIA. Oamenii fac din hârtie şi paie o sperietoare de ciori cunoscută ca Jack Straw, simbol al ghinionului din anul care se încheie. Sperietoarea este purtat prin sate şi arsă la miez de noapte, scrie mediafax.ro.
   #RUSIA. Ruşii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii şi, după ora 12.00, să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.

   #BELARUS. Femeile nemăritate participă la jocuri de forţă pentru a se afla care dintre ele se va mărita prima în anul ce urmează.
   #FRANŢA. De la francezi provine termenul „revelion”. În noaptea dintre ani se organizează ospeţe numite Reveillon de Saint Sylvestre. Cu această ocazie, tinerii merg la petreceri somptuoase şi beau multă şampanie.
   #SPANIA. Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.
   #PORTUGALIA. Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.
   #ITALIA. La Napoli, în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase şi haine ajung în stradă, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie să treacă în timpul nopţii pentru a face curăţenie. Tradiţia, însă, tinde să dispară, deoarece prezintă reale riscuri pentru trecători. În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.
   #GRECIA. Ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare tradiţională pentru această sărbătoare este „vassilopitta”, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

   #SCOŢIA. Anul Nou este numit „Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.
   #IRLANDA. Oamenii bat cu un colţ de pâine în pereţi şi pe la uşi pentru a alunga ghinionul şi a chema spiritele bune în casă, iar la masa de Revelion se aşază la masă scaune în plus, pentru membrii familiei care au decedat.
   #GERMANIA. Plumbul este considerat norocos la germani. În noaptea de Anul Nou există obiceiul se turna metalul topit într-un vas cu apă. Formele ciudate care se formează pot prezice viitorul. De exemplu, o minge înseamnă noroc în anul care vine, inima simbolizează căsnicie, o ancoră indică nevoia de ajutor, iar o cruce reprezintă moartea cuiva drag.
   Un obicei pe cale de dispariţie, este legat de şira peştelui mâncat la masa de Revelion. Mesenii invitaţi o iau acasă ca să aibă noroc de bani în noul an. Porcul, simbol al bunăstării şi abundenţei, ia formă de desert, porcuşorii de marţipan fiind la mare căutare. În regiunea Westfalia, la 12 noaptea toată familia bea, pe rând, din acelaşi pahar de şampanie, iar ultimul aruncă paharul peste umăr, pentru a sparge ghinionul, iar fierarii alungă anul vechi lovind cu putere ciocanul de nicovală.
   #BELGIA. La Liège, în Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi) în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
   #ELVEŢIA. În unele părţi din Elveţia şi Austria localnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru. În anul 314, oamenii au crezut că suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scăpa şi va distruge lumea în anul 1000. În amintirea acelei spaime, oamenii se îmbracă în costume neobişnuite.

   #OLANDA. Oudejaarsdag sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte. Tot de Revelion, olandezii fac focuri de tabara din brazii de Crăciun pe stradă şi mănâncă gogoşi ori deserturi foarte dulci.
   #DANEMARCA. În noaptea de Anul Nou, oamenii au obiceiul de a sparge farfurii de uşile prietenilor. Mai multe farfurii sparte de uşă, mai mulţi prieteni. Şi tot danezii intră în noul an sărind de pe scaun la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.
   #SUEDIA. Se ascund răvaşe şi mici surprize în desertul servit în noaptea de Revelion care se spune că aduc noroc. Astfel, o budincă de orez poate avea în ea o alună, iar cel care o găseşte va avea noroc tot anul următor.
   #AMERICA LATINĂ. În Ecuador şi Peru, cu puţin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac păpuşi de cârpă sau din hârtie creponată (muñecos), care reprezintă anul ce s-a terminat. Păpuşile sunt expuse apoi în faţa caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopţii, când sunt arse în stradă. Există, de asemenea, credinţa conform căreia dacă porţi o anumită culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc în anumite domenii. Astfel, se spune că galbenul este semn de bani, iar roşul poate aduce noroc în dragoste. De asemenea, cel care doreşte să călătorească tot anul trebuie să alerge prin cartier cu o valiză în mână, la ora 12 noaptea fix.
   În Ecuador, în noaptea dintre ani se aruncă fotografii în foc. În acest fel, oamenii scapă de trecut şi sunt gata să îmbrăţişeze începutul noului an.
   În Puerto Rico, de Revelion e bine să nu stai pe lângă ferestre. Portoricanii au obiceiul să „spele” vechiul an şi să arunce apă pe geam.
   #ISRAEL. În ebraică, Anul Nou se traduce prin „Rosh Hashanah”. Este un moment sacru, când oamenii se gândesc la ceea ce au făcut rău în trecut şi promit că vor fi mai buni în viitor. Ceremonii speciale au loc în sinagogi, unde se cântă la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
   #IRAN. În calendarul islamic, care se bazează pe mişcările Lunii, data noului an este devansată cu 11 zile în fiecare an. În Iran, Anul Nou se sărbătoreşte pe 21 martie. Cu câteva săptămâni înainte de această dată, oamenii pun seminţe de grâu la încolţit, în vase speciale. Până la sosirea anului nou, grâul creşte şi simbolizează primăvara şi viaţa nouă care începe.
   #INDIA. Nu toţi hinduşii sărbătoresc noul an în acelaşi timp sau în acelaşi fel. În Bengalul de Vest, oamenii se împodobesc cu flori, pe care le colorează în roşu, roz, violet sau alb. Femeile poartă haine galbene, culoarea primăverii. În schimb, în sudul Indiei, mamele pun mâncare, flori şi daruri într-o cutie specială, pentru copii. În dimineaţa Anului Nou, copiii trebuie să ţină ochii închişi, până când sunt conduşi de mână la cutia cu daruri. În India Centrală, steagurile portocalii împodobesc toate clădirile în ziua de Anul Nou. În provincia Gujarat, în vestul Indiei, Anul Nou este celebrat la sfârşitul lunii octombrie, în acelaşi timp cu festivalul Diwali, când pe acoperişuri se pun mici lămpi cu ulei aprinse. În aprilie, când Soarele se mişcă din Casa Peştilor în Casa Berbecului, locuitorii din Sri Lanka încep să sărbătorească Anul Nou. Acesta cade, de obicei, pe 13 sau 14 aprilie. Hinduşii obişnuiesc să facă desene din pudră colorată în faţa casei, la începutul noului an, pentru a întâmpina rudele sau prietenii.
   #VIETNAM. Anul Nou este numit „Tet Nguyen Dan” sau mai simplu „Tet”. El începe pe 21 ianuarie sau 19 februarie, în funcţie de an. Vietnamezii cred că un zeu stă în fiecare casă, iar în ziua de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul călătoreşte pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obişnuiesc ca de Anul Nou să cumpere un crap viu, căruia îi dau drumul în râu.
   #FILIPINE. În această ţară majoritar catolică, ceremoniile trecerii în noul an îşi găsesc rădăcinile în vechile superstiţii şi tradiţii chineze, potrivit cărora zgomotul pocnitorilor va alunga spiritele rele şi va aduce noroc.
   #CHINA. Anul Noul chinezesc este celebrat cândva între 17 ianuarie şi 19 februarie, când este Lună Nouă – „Yuan Tan”. El este sărbătorit de chinezii din întreaga lume prin procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, aşa că aprind artificii pentru a le îndepărta. Uneori, ei îşi sigilează ferestrele şi uşile cu hârtie, pentru a nu lăsa spiritele malefice să pătrundă în casă.
   #JAPONIA. Pentru japonezi, Anul Nou, numit „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început. Neînţelegerile şi animozităţile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi saké (băutură tradiţională, n.r.) şi pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care anunţă trecerea în noul an (această cifră reprezintă numărul păcatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul şi purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru.
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Această sărbătoare este celebrată aproape peste tot în lume. Oamenii își ornează casele, împodobesc brazi, fac sărbători în familie și își oferă cadouri. În dependendeță de țară, sărbătoarea este celebrată în diferite date calendaristice.
   Africa de Sud
   Deși oamenii aici sărbătoresc Crăciunul în mijlocul verii, sud-africanii obişnuiesc să îşi decoreze casele cu motive de iarnă. Tradiţiile lor sunt similare cu cele din Europa, însă meniul tradițional este mult mai diferit de ceea cu ce ne-am obișnuit, platoul principal în această zi fiind omizile de molie.

   Cuba

   Aici Ajunul Crăciunului sau „Nochebuena” este cea mai importantă parte a sărbătorilor de iarnă. Printre bucatele preparate pentru această ocazie se numără friptura de porc şi fasolea neagră, servită cu orez şi plante tradiţionale.
   Mexic

   Crăciunul în Mexic implică peste 30 de tradiții. Timp de nouă zile, grupuri de oameni merg din casă în casă, amintind de pelerinajul părinților copilului Isus, atunci când au ajuns în Betleem și au trebuit să găsească cine să-i găzduiască pentru o noapte.
   Petrecerile de Crăciun în Mexic încep pe 12 decembrie, odată cu sărbătoarea La Guadalup și se termină pe 6 ianuarie. La finalul petrecerilor este spartă o „piniata” în formă de stea.
   Australia

   În Australia, ca în toată emisfera sudică, Crăciunul are loc în timpul sezonului cald. Ziua de Crăciun și Boxing Day (25-26 decembrie) sunt recunoscute ca sărbători publice naționale în Australia.
   Tradițiile de Crăciun și decorațiunile sunt similare celor din Statele Unite ale Americii. Acest lucru implică un Moș Crăciun cu blană roșie, mergând pe o sanie, colinde, cum ar fi „Jingle Bells”, și diverse scene de Crăciun cu zăpadă pe felicitări și decorațiuni în plină vară.
   zugo.md
  • maria981s
   De maria981s
   De Crăciun ești înconjurat de o atmosferă caldă și liniștitoare, iar familia și prietenii îți sunt alături în aceste zile speciale. Cadourile și deliciile culinare completează această perioadă, iar tradițiile asociate cu zilele de Crăciun te fac să uiți de stres sau de zilele aglomerate.

    Iată care sunt principalele tradiții de Crăciun în jurul lumii:
   1. Calendare umplute cu bomboane în Germania
   Singurul lucru care este mai plăcut decât să numeri câte zile au rămas până la Crăciun este să și primești ciocolată în timp ce faci acest lucru. În Germania copiii primesc calendare cu 24 de pătrate, decorate festiv. Începând de pe 1 decembrie se deschide câte un pătrat, ia înăuntru va fi o bomboană de ciocolată aromată.
   2. Curățenia de sărbători din Jamaica
   Uită de curățenia de primăvară! În Jamaica acest lucru se face exact înainte de Crăciun. Majoritatea familiilor își zugrăvesc din nou casele, tund gardul viu sau cumpără draperii noi. Înainte de a face bradul ai putea să creezi un nou look pentru întreaga casă. Va fi mult mai plăcut să-l aștepți pe Moș Crăciun dacă ai dat cu aspiratorul, ai spălat toate lenjeriile de pat, ai împrospătat covoarele și podelele strălucesc.
   3. Scrisori pentru Moș Crăciun, ca în Franța
   În Franța scrisorile trimise lui Moș Crăciun sunt luate în serios. Astfel, încă din 1962, orice scrisoare trimisă lui Père Noël (Moș Crăciun) va primi un răspuns sub formă de felicitare chiar de la Moș, potrivit legilor în vigoare. Este frumos să îți încurajezi copiii să-i scrie Moșului și să pună scrisoarea la cutia poștală. Vor fi entuziasmați dacă mai târziu vor găsi, în mod „misterios”, un răspuns scris de mână chiar de Moșul.
   4. Răsplata pentru colindători ca în Grecia
   În Grecia colindătorii merg din casă în casă răspândind muzica și spiritul Crăciunului, iar după ce termină de cântat primesc adesea dulciuri sau bani. Păstrează și tu un coș cu bomboane de ciocolată, felii de cozonac sau acadele și împarte-le colindătorilor care sună la ușa ta.
   5. Mărul pentru pace în China
   Denumirea acestui fruct seamănă cu „pace” în limba chineză, așa că multe familii din China mănâncă un măr de Crăciun ca simbol al armoniei și prosperității în anul care va veni. Gustă și tu felii de măr cu scorțișoară și pune-ți o dorință pentru liniște și pace de Crăciun.
   6. Săruturi sub vâsc la fel ca în Marea Britanie
   Obiceiul săruturilor sub vâsc a apărut cu mulți ani în urmă în Marea Britanie. Refuzul unui sărut în aceste condiții este un semn de ghinion, iar o variantă a acestei tradiții cere să culegi un fruct de vâsc pentru fiecare sărut și să nu te oprești decât când se termină fructele. Agață și tu deasupra ușii ramuri de vâsc și adu mai multă dragoste în atmosfera de sărbătoare.
   7. Schimb de cadouri ca în Belgia
   În Belgia Crăciunul este însoțit de un joc legat de cadouri. Astfel, toată lumea cântă un colind, în timp ce un cadou trece din mână în mână, iar în momentul în care cântecul se termină persoana care ține cadoul îl poate păstra. Planifică din timp cadourile, invită-ți prietenii și distrați-vă cu acest joc special.
   8. Prăjitura-surpriză din Spania
   Deși în mod tradițional se mănâncă pe 6 ianuarie, Roscón de Reyes a devenit un deliciu culinar asociat cu sărbătoarea Crăciunului în toată Spania. Este o prăjitură mare, rotundă, cu un gol în mijloc, acoperită cu glazură și fructe confiate. În aluat este ascunsă o monedă și persoana care o găsește va avea noroc în noul an. Fă și tu o prăjitură de acest tip, ascunde darul norocos și vezi cine va avea felia câștigătoare.
   9. Amintirea persoanelor dragi în Portugalia
   În Portugalia se crede în viața de după moarte. Astfel, se organizează uneori „consoda”, o masă de Crăciun în cadrul căreia se păstrează locuri și se pun porții de mâncare pentru persoanele dragi care au decedat. Preia și tu parțial această tradiție, împărtășind amintiri speciale care includ persoanele care nu mai sunt alături de tine de sărbători.
   eva.ro
  • Calandrella
   De Calandrella
   Acestea sunt noile tendințe pentru nunțile din această toamnă. Specialiștii spun că mirii optează pentru petreceri minimaliste în aer liber și cu un decor cât mai natural. Şi în acest an, culorile pale rămân a fi în vogă, transmite Știri.md cu referire la publika.md.
   Pentru că gusturile s-au schimbat, restaurantele şi-au revizuit şi ele meniurile şi le-au diversificat. Mai nou, tinerii se detașează de vechile tradiții și aleg bucătăria europeană.
   ”Nu un meniu standard, dar cel a la carte. Invitații sunt serviți individual. Evităm să avem pe masă sarmale, răcituri, plăcinte și venim cu o bucătărie mai ușoară, mai modernă”, a declarat Cristina Postolachi, oraganizatoare de evenimente.
   Astfel, tinerii care vor o nuntă memorabilă, vor trebui să scoată din buzunar între 15 mii și 25 de mii de euro, în funcție de localul ales și numărul invitaților. Specialiștii spun că toate pregătirile trebuie făcute din timp, iar banii - să fie cheltuiți rațional. 
   ”Trebuie să cerceteze foarte mult piața, doar așa o să cunoască prețurile pentru prestatori, or să poată include aceste cifre într-o listă și cel puțin o să înțeleagă care este bugetul și care sunt posibilitățile”, a spus Cristina Postolachi, oraganizatoare de evenimente.
   Și detaliile precum coafura și machiajul miresei au un rol important. Stiliștii recomandă un look cât mai proaspăt și natural. 
   ”Nu optați pentru bucle, dacă aveți păr natural, doar dacă ați mai experimentat și știți că se țin foarte bine. Nu optați pentru o coafură elegantă, dacă sunteți cu un caracter pasiv, pentru că o să vă inhibeze și o să vă fie greu să vă simțiți bine”, a menționat Andrei Cocieru, stilist. 
   ”Au rămas în vogă nuanțele de nude. Nuanța de roz pudrat este foarte întrebat de mirese, mov, același maro. Dacă mireasa este mai îndrăzneață folosim nuanțe de albastru aprins, verde azuriu”, a zis Livia Cirimpei, make-up artist.
   Pentru a fi frumoase în cea mai importantă zi din viaţă, miresele trebuie achite între o mie şi 1.500 de lei pentru coafură şi până la 900 de lei pentru machiaj.
    
   stiri.md
 •