Tot mai multe femei din Moldova devin mame de tripleți sau gemeni


  În Republica Moldova, tot mai multe femei devin mame de tripleți sau gemeni. În ultimii ani, numărul sarcinilor multiple s-a dublat, spun medicii de la Institutul Mamei și Copilului.

dvoynyashki-1024x657.jpg

Doar luna trecută, au fost înregistrate patru astfel de naşteri. Specialiștii afirmă că acest lucru se datorează metodelor moderne de fertilizare, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.

Lucia și Nicolae Turcuman, din orașul Sângera, au devenit părinți de tripleți. După mai multe încercări de a aduce pe lume un copil, soții au recurs la fertilizarea în vitro. Mare le-a fost mirarea când au aflat că vor avea nu unul, ci tocmai trei copii.

„Am aflat cu nouă luni în urmă că o să avem tripleți. O bucurie de nedescris, ceva frumos și pe neașteptate”, a spus mama, Lucia Turcuman.

Capul familiei spune că odată cu nașterea tripleților, viața i s-a schimbat la 180 de grade.

„Emoțiile sunt foarte mari. Noi am știut că vor fi toți trei, dar sperăm că o să ne descurcăm. O să ajutăm soția, sunt părinții, buneii”, a povestit tata, Nicolae Turcuman.

În pielea familiei Turcuman sunt şi soţii Solonari din Fălești. Aceştia au, la fel, trei băieți, concepuți însă pe cale naturală. Tânăra mamă spune că nu s-a așteptat la o astfel de surpriză.

„Mă simt fericită că am trei băieței și mai am unul acasă, al patrulea și tot e băiețel. Este o bucurie mare. Mă bucur mult că sunt sănătoși, cu toate că s-au născut prematur, dar nu-s probleme”, a afirmat mama cu tripleți, Viorica Solonari.

De la începutul acestui an, la Institutul Mamei și Copilului, şapte femei au adus pe lume tripleți. Patru naşteri au fost înregistrate în luna iulie. Specialiștii spun că în ultima perioadă se atestă o creștere a numărului sarcinilor multiple.

„Odată cu apariția tehnologiilor de reproducere sistată, evident că a crescut numărul femeilor care au sarcini multiple”, a comunicat șeful Centrului Perinatal IMC, Iurie Carauș.

Pe parcursul ultimilor trei ani, numărul femeilor care nasc tripleți s-a dublat faţă de începutul anilor 2000. În 2017, la Institutul Mamei și Copilului au fost înregistrate 11 nașteri de tripleți. Majoritatea cuplurilor au recurs la fertilizarea in vitro.

canal2.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Astfel, preturile de sector vor stabili locațiile unde producătorii agricoli din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău îşi vor putea comercializa producţia, cu respectarea măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virisului COVID-19, transmite diez.md.
   Producătorii agricoli vor putea comercializa legume, fructe şi altă producţie agricolă, în baza autorizaţiilor de funcţionare eliberate de preturile de sector şi a documentelor corespunzătoare de însoţire.
   De asemenea, autorităţile vor asigura în locaţiile stabilite condiţii sanitare pentru desfăşurarea comerţului.
   diez.md
  • victoriaaxentii
   De victoriaaxentii
   Dragi mamici, cine cunoaste o gradinita privata in zona Telecentru ? 
   am plecat de  la Alba ca Zapada . rusine nu au. cer bani pentru ca stam acasa in pandemie. si nu ca asa, dar cu santaj.
   astept propuneri . multumesc
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Astfel, ca şi majoritatea ţărilor europene, începând cu ora 03:00, în Moldova acele ceasornicului vor fi date cu o oră înainte, transmite Știri.md. 
   Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00, ceea ce înseamnă că moldovenii vor dormi cu o oră mai puțin.
   Moldova practică trecerea la ora de vară şi de iarnă de două ori pe an, primăvara şi toamna, începând cu anul 1979, pentru a utiliza optimal lumina firească şi pentru a reduce iluminarea artificială. 
   La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru anularea schimbării orei în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021. 
   știri.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   „Venim cu recomandări către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de a fortifica măsurile de igienizare în cadrul instituțiilor educaționale. Vreau să atenționez managerii instituțiilor de învățământ nu doar să informeze copiii privind aceste măsuri, ci și să asigure organizarea acestui proces – să existe săpun și apă.
   Atunci când blocul sanitar se află afară și ne dăm bine seama că nu există apă caldă, să existe toate dispozitivele corespunzătoare pentru a asigura dezinfectarea mâinilor copiilor. Informarea copiilor este și responsabilitatea părinților, dar solicităm respectuos să se implice și cadrele didactice”, a menționat ministra.
   Un studiu realizat de Platforma Copiilor, prezentat în martie 2018, ilustrează o situație îngrijorătoare: chiar dacă 90% dintre copiii intervievați spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun. De asemenea, 75 la sută dintre respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică și că mirosul este foarte urât.
   În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
   Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

   suntparinte.md
  • alexandrarum
   De alexandrarum
   Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, transmite Știri.md.
   „Fac un îdemn către părinți. Sunt și eu mamă, am și eu doi copii. Vacanța nu presupune lăsarea copiilor fără supraveghere.
   Solicităm responsabilitatea față de copii.
   Evităm autotratamentele , să apelăm telefonic 112” a declarat ministra Sănătății.
   În total, în Republica Moldova avem 3 cazuri pozitive de coronavirus.
   știri.md
   Детские сады, школы и университеты в Молдове закрываются
   Детские сады, школы и университеты в Молдове будут закрыты с завтрашнего дня, 11 марта, как минимум на одну неделю
   Об этом заявила министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну, сообщает stiri.md
   "Я сама мама, у меня двое детей. Каникулы не означают, что детей можно оставлять без присмотра. Прошу проявить ответственность по отношению к детям. Следует избегать самолечения, в случае необходимости необходимо звонить в 112", - сказала Думбрэвяну. 
   Отметим, что сегодня в Молдове подтверждено еще два случая коронавируса. Речь идет о мужчине и женщине, вернувшихся из Италии.
   point.md
 •