Top 10 femei din lume care au domnit și au intrat în istorie


  În general, modul în care este scrisă istoria exclude femeile sau conferă acestora un rol marginal.

femei-1024x576.jpg

Femeile au primit un rol marginal în modul în care a fost scrisă istoria de-a lungul timpului, cu toate acestea, în diferite societăți ale lumii unele au reușit să acapareze foarte multă putere, în drumul lor spre conducerea acelor grupuri umane, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Concurând într-o lume a bărbaților, făceau tot posibilul pentru a-și conserva puterea, folosindu-se chiar de crimă pentru a-și atinge obiectivele.

De asemenea, unele femei care au ajuns la conducerea diferitelor state au avut atitudini mai puțin războinice și-au lăsat în urma lor o importantă moștenire culturală.

Listverse a creat o listă cu 10 astfel de femei care au domnit de-a lungul istoriei.

10. Amina

image.png

Cel mai probabil născută în secolul al XVI-lea, Amina a fost o războinică acerbă, lider militar și, probabil, conducătoare a regatului Zazzau, numit acum Zaria, aflat în Nigeria modernă.

Fiica cea mare a unui rege numit Bakwa Turunku, Amina a urcat pe tron și s-a angajat într-o serie de campanii militare pentru extinderea teritoriului țării sale.

Se presupune că pentru a-și păstra puterea, Amina nu și-a luat niciodată un soț, alegând să aibă soți temporari pentru câte o noapte. De obicei, acești soți veneau din rândurile gărzilor sale personale și erau uciși în dimineața următoare.

9. Zoe Porfirogenet

image.png

Patru împărați bizantini își datorează încoronările lui Zoe , a doua fiică a lui Constantin al VIII-lea al Imperiului Bizantin. Când Constantin a murit, Zoe a fost încoronată împărăteasă împreună cu soțul ei, Romanos al III-lea Arghir.

Într-o zi, Romanos s-a înecat într-o cadă, moarte în care se zvonea că Zoe și iubitul ei, Mihai al IV-lea, ar fi fost implicați.

Mai târziu în acea zi, Zoe s-a căsătorit cu Mihai al IV-lea, o încălcare a tradiției văduvelor care așteaptau un an să se recăsătorească.

Când a murit Mihail al IV-lea, fiul lor adoptiv, Mihai al V-lea, a preluat tronul. El a preluat controlul exclusiv al imperiului, alungând-o pe împărăteasă.

A urmat o revoltă, deoarece Zoe a fost extrem de populară. Ea și sora ei, Theodora, au condus în curând împreună imperiul.

Pentru acțiunile sale, Mihai V a fost ulterior mutilat. Obosită în cele din urmă de viața politică și de ambițiile surorii sale, Zoe și-a luat un alt soț, Constantin al IX-lea, pe care l-a lăsat să conducă până la moartea sa în 1050.

8. Brunhilda de Austrasia

image.png

Fiică a regelui vizigot Athanagild, Brunhilda a fost căsătorită cu Sigebert I, conducătorul regatului franc al Austrasiei.

Sora ei s-a căsătorit cu fratele vitreg al lui Sigebert, dar a fost curând ucisă la cererea amantei soțului ei, iar Brunhilda și-a propus să-și răzbune sora.

Mai puțin de un deceniu mai târziu, a izbucnit războiul între cei doi frați vitregi. Cu toate acestea, Sigebert murit de mâna unui asasin, iar Brunhilda a fost închisă.

În cele din urmă, s-a întors la putere, asumându-și regența în numele fiului ei.

Când a murit relativ tânăr, Brunhilda a încercat în zadar să conducă prin nepoții ei, care au declanșat un război când nepotul mai mare a exilat-o de la curtea sa.

În cele din urmă, a condus pentru scurt timp prin strănepotul Sigebert al II-lea înainte de a fi trădată și ucisă de Clotaire al II-lea al Neustriei, ulterior regele tuturor francilor.

7. Hedviga de Anjou

image.png

Prima femeie monarh a Poloniei, Jadwiga în polonă, a fost fiica cea mai mică a lui Ludovic cel Mare, rege al Ungariei și al Poloniei. După moartea sa, sora ei mai mare, Maria, a fost numită succesoare la tronul Ungariei.

Nobilimea poloneză era nemulțumită de soțul Mariei și de legăturile sale cu Sfântul Imperiu Roman. Așa că au convins-o pe mama celor două să o aleagă pe Hedviga pentru a conduce Polonia, deși avea doar 10 ani în acel moment.

În 1384, Hedviga a călătorit la Cracovia, unde a primit coroana regală.

Deși era deja logodită cu William de Habsburg, nobilimea poloneză a „încurajat-o” să se căsătorească cu un bărbat pe nume Jogaila, care era Marele Duce al Lituaniei și o partidă mult mai bună din punct de vedere politic și militar.

Aceasta a continuat să domnească alături de noul ei soț, construindu-și o moștenire ca unul dintre cei mai importanți monarhi ai Poloniei. A murit la 25 de ani în timpul nașterii unui copil.

6. Seondeok din Silla

image.png

Regina Seondeok a fost cea de a XXVII-a conducătoare a Silla, unul dintre cele Trei Regate ale Coreei, precum și prima femeia care a ajuns în această pzoiție.

Aceasta a ajuns pe tron pentru că tatăl ei nu avea moștenitori pe linie masculină. Regina Seondeok s-a impus repede ca o conducătoare atentă, inteligentă și dreaptă.

Dorința ei de progres cultural a ajutat la crearea unei foi de parcurs pentru eventuala unificare a celor Trei Regate.

Regina Seondeok a fost, de asemenea, responsabilă pentru construcția a ceea ce este acum cel mai vechi observator astronomic din lume care încă mai există: Cheomseongdae.

5. Ana Nzinga

image.png

Aceasta a condus în calitate de regentă pentru nepotul său asupra unui regat care în prezent este Angola, regina Ana Nzinga a străbătut apele dificile ale erei africane a comerțului cu sclavi, iar moștenirea ei rezistă până în prezent. Împărțită între vecini ostili, ea a format o alianță cu Portugalia.

Dar Portugalia a trădat-o la scurt timp. Forțată să fugă împreună cu poporul ei, regina Ana Nzinga a oferit refugiu sclavilor fugari și a instruit milițiile într-un efort de a-și recupera pământul din mâinile portughezilor.

După un război îndelungat cu portughezii, ea a renunțat în cele din urmă la speranța ei de a-i învinge.

În schimb, s-a concentrat pe îmbunătățirea situației noului ei regat, Matamba.

Când a murit în cele din urmă, Matamba se descurca destul de bine din punct de vedere comercial, permițându-și să negocieze cu Portugalia pe picior de egalitate.

4. Rani laksmi Bai

image.png

În tinerețe, Lakshmi Bai a învățat să lupte, devenind o maestră în mai multe discipline, cum ar fi artele marțiale și lupta cu sabia. Aceste trăsături au ajutat-o mai târziu în viață, când a urcat pe tronul regatului Jhansi, un stat din nordul Indiei.

Ea a preluat tronul după ce soțul ei a murit, devenind regenta fiul lor adoptiv. Cu toate acestea, Compania Indiilor de Est a refuzat să recunoască dreptul fiului ei de a guverna, deoarece acesta a fost adoptat, așa că au anexat statul.

Refuzând să-și cedeze regatul britanicilor, Lakshmi Bai a adunat o armată pentru a se revolta împotriva forțelor de ocupare.

Când a început revolta, regina în vârstă de doar 22 de ani și-a condus personal soldații, luptând curajos chiar și când forțele ei au fost copleșite de Compania Indiilor de Est.

3. Toregene Khatun

3-7.jpg

Soția unui conducător mongol, Ogedei Han, și mama unui alt conducător, Guyuk Han, Toregene Khatun a fost, de asemenea Marele Han pentru o perioadă de timp.

Când soțul ei a murit, ea a preluat puterea, folosindu-și abilitățile politice pentru a construi un consens pentru când când va putea fi ales un nou han.

Deși domnia sa a fost relativ pașnică, în special pentru mongoli, Toregene a lucrat pentru a susține cauza țării sale, semnând înțelegeri cu un număr de demnitari străini.

Candidatul ei pentru Marele Han următor a fost fiul ei, Guyuk, care s-a confruntat cu o opoziție dură din mai multe părți, în cele din urmă el a fost ales după patru ani tumultuoși.

2. Christina de Suedia

image.png

Una dintre cele mai influente și bine educate femei din secolul al XVII-lea, Christina a preluat tronul Suediei la vârsta de șase ani la moartea tatălui ei, regele Gustav al II-lea Adolph.

Cu toate acestea, ea nu a început să domnească până la vârsta de 18 ani.

Refuzul ei de a se căsători a fost unul dintre principalele motive pentru abdicarea neașteptată la 27 de ani.

Confruntată cu o populație nefericită care cerea un rege și moștenitorii, Christina a părăsit țara, îndreptându-se spre Roma pentru a se bucura de compania Papei Alexandru al VII-lea si celor din anturajul său.

Trecerea ei în secret la catolicism ar fi putut juca un rol și în abdicarea ei.

După ce a încercat fără succes să obțină tronul Poloniei, Christina s-a mulțumit cu o viață fără griji și de patroană a artelor.

Papa a descris-o mai târziu ca „o regină fără țară, o creștină fără credință și o femeie fără rușine”.

1. Tomyris

image.png

După moartea soțului ei, Tomyris a devenit regina unui trib cunoscut sub numele de Massagetae. Cea mai mare ispravă a ei a fost apărarea regatului său împotriva regelui persan Cirus cel Mare.

Refuzându-i oferta de căsătorie, Tomyris a încercat să-l descurajeze pe Cyrus să înceapă un război, ea l-a avertizat: „Fii mulțumită să-ți stăpânești propriul popor și încearcă să suporti faptul că eu îl conduc pe al meu”.

Cu toate acestea, persii au invadat și Cyrus l-a răpit pe fiul ei, care ulterior s-a sinucis în captivitate. Regele persan a căzut în cele din urmă în luptă împotriva tribului Massagetae.

După aceea, Tomyris a pretins că a căutat pe câmpul de luptă trupul lui Cyrus, i-a tăiat capul când l-a găsit și i-a așezat capul într-o piele plină de sânge uman.

descopera.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator PAS

Postat

Urmatoarea e Maia din MD

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator zithromax azithromycin

Postat

zithromax azithromycin 500 mg https://zithromaxes.com/ zithromax 250mg tablet

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator tadalafil max dose

Postat

maximpeptide.com https://tadalisxs.com/ taladifil

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   1. Sutienul a fost inventat într-o singură seară
   Până în 1914, corsetul avea rol de sutien, de fapt erau corsete strânse, doar că scurte. Mary Phelps Jacob și-a dat seama că un corset nu se potrivea cu rochie ei diafană. Cu ajutorul cameristei sale, tânăra a legat două batiste din mătase de o panglică din bumbac roz şi a obținut un obiect prin care sânii erau fixați sub rochie.
   Mai târziu, și-a brevetat invenția și apoi și-a vândut brevetul sub presiunea celui de-al doilea soț, care nu a aprobat activitățile sale. Femeia a vândut patentul invenţiei sale celebrei companii Warner Brothers pentru suma de 1.500$ și a câștigat din aceasta cel puțin 15 milioane de dolari.
   2. Primele cămăși de noapte le purtau doar aristocrații
   Doar în Evul Mediu o cameră de noapte a devenit vestimentația de somn. Înainte, oamenii, mergeau la culcare dezbrăcați sau în hainele pe care le purtau în timpul zilei. Doar oamenii înstăriți își puteau permite o cămașă de noapte din țesătură fină. Mai mult decât atât, cămașa de noapte era purtată nu doar de femei, ci și de bărbați.
   La sfârșitul secolului XIX, pijamalele au intrat în uz.
   3. Neglijeul a fost inventat de către favorita regelui.
   Neglijeul a fost inventat de Marquise de Pompadour, favorita regelui francez Louis XV. Era o haină de casă datorită căruia erau evidențiate atuurile siluetei și ascunse defectele.
   4. Instituirea Ordinului Jartierei
   Conform unei legende, Ordinul Jartierei (creat în 1348), care, în același timp, poate fi deținut doar de 24 de persoane, este asociat cu o scenă picantă. Se spune că, la un bal, la Calais, Catherine Montagu, contesă de Salisbury, metresa regelui Eduard al III-lea, a lăsat să-i cadă jartiera, în timp ce dansa. Regele a ridicat jartiera și a spus: „Domnilor, nerușinat să fie cel ce se gândește la rău!
   5. Bustiera sport a fost cusută din chiloți bărbătești.
   Sutienul sport îl datorăm americanilor. În 1977, Hinda Miller, Lisa Lindahl și Polly Palmer-Smith au brevetat Jogbra, o bustieră elastică cu susținere pentru sport. Fetele făceau jogging și își dădeau seama că bustierele existente nu erau confortabile. În cele din urmă, primul sutien sport a fost cusut în câteva ore de la chiloții bărbătești.
   6. Victoria`s Secret a lansat cel mai scump sutien din lume.
   Cel mai scump sutien a fost lansat de Victoria`s Secret, în 2001. L-a purtat supermodelul Gisele Bündchen. Este decorat cu 1.300 de pietre pretioase, și încrustat cu un rubin tailandez de 300 carate.
   7. Predecesorul push-up-ului este sutienul cu pernuțe gonflabile.
   În anii 1950 și 1960, silueta cu sânii mari și talia subțire era considerată ideală. Doamnele, cu sânii mici au recurs la diferite trucuri: puneau șosete sau vată din bumbac. Compania Fredericks of Hollywood, care producea lenjerie, a început să producă sutiene push-up.
   Ulterior, s-au inventat sutienele cu pernuțe gonflabile. Aceștia permiteau femeii să aibă dimensiunea sânilor pe care o considera ideală. Sutienul gonflabil era la modă în anii 50. Dar de multe ori se întâmpla să se dezumfle în cel mai nepotrivit moment. Nu era o senzație plăcută, mai ales dacă femeile se aflau într-un loc public.
   8. Tricoul masculin a fost considerat lenjerie de corp până când a fost îmbrăcat de Marlon Brando.
   Este greu de imaginat că un tricou, până în anii 50 ai secolului XX, era purtat în calitate de lenjerie. În 1951, însă, Marlon Brando a purtat un tricou alb și multa în filmul „Un tramvai numit dorință.” Mai târziu actorul, apare în același tricou alb în filmul „Sălbaticul”. Tricoul devine un articol indispensabil din garderoba bărbaților.
   tabu.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   CHANEL N°5
   În timpul unei călătorii în Monte Carlo, în 1921, cu Marele Duce Dmitri al Rusiei, un văr al țarului, Coco Chanel sa întâlnit cu doi dintre prietenii ei artiști. În cadrul conversației, a apărut ideea ca Chanel să lanseze un parfum. La vremea respectivă, parfumierii și designerii vestimentari se suprapuneau rar, deci a fost o idee nouă. Curând după aceea, Chanel a cerut parfumierului Ernest Beaux un parfum care să reflecte abordarea ei modernă legată de modă, ceea ce a dus la nașterea Chanel N°5.
   DOLCE & GABBANA LIGHT BLUE
   Cu note spumante de lămâie, măr și păduri, Light Blue surprinde esența Siciliei. Parfumierul Olivier Cresp a avut în minte „vara în Marea Mediterană” când a creat acest parfum proaspăt și feminin. Amestecul de citrice proaspete a devenit sinonim cu luxul fără efort.
   GUERLAIN SHALIMAR
   După ce a citit povestea de dragoste a lui Shah Jehan și a soției sale, prințesa Mumtaz Mahal, în cartea „1001 de nopți”, Jaques Guerlain a fost inspirat să aducă romantismul la viață cu ajutorul unui parfum. Numit după grădinile istorice din poveste, Guerlain Shalimar a debutat în 1925 și a fost primul parfum oriental-floral.
   DIOR DIORISSIMO
   Floarea preferată a lui Christian Dior a fost crinul. A considerat-o atât de norocoasă încât a devenit emblema mărcii sale și a folosit-o ca inspirație pentru acest parfum delicat, dar îndrăzneț.
   CALVIN KLEIN CK ONE
   Pentru oricine se confruntă cu nostalgia anilor ’90, CK One este ceea ce trebuie. Parfumul are note simple și revigorante de ananas, iasomie și chihlimbar și se poate folosi pe întreg corpul. A fost primul parfum unisex,
   YVES SAINT LAURENT OPIUM
   Înainte de a-și lansa colecția de inspirație chinezească, Yves Saint Laurent visa la un parfum pentru împărăteasa din China. Fiind mereu atras de aspectul seducător și exotic al lucrurilor, a decis să creeze Opium, care a declanșat controverse din cauza numelui.
   ELIZABETH TAYLOR WHITE DIAMONDS
   Se spune că diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete, iar pentru Elizabeth Taylor chiar așa a fost. Ea nu ieșea din casă fără diamante și parfum. Astfel, a decis că fiecare femeie trebuie să aibă ceva care o face să se simtă fabuloasă, motiv pentru care a creat White Diamonds.
   cosmopolitan.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Așa cum unii au reușit să păstreze imagini din timpurile mai vechi, uneori avem posibilitatea să ne bucurăm ochii cu momente nostalgice sau necunoscute nouă. Mai jos vă prezentăm câteva fotografii cu orașul Chișinău, surprinse în anul 1993.
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Potrivit presei locale, la scurt timp după ce au semnat actele, cei doi soţi s-au îndreptat spre ieşirea din încăpere. Femeia s-a împiedicat, iar în loc să o ajute, noul ei soţ i-a spus că este „proastă”. Suparată, tânăra s-a întors din drum şi a cerut divorţul. Căsătoria a durat doar trei minute, deoarece judecătorul a admis cererea.
   Părerile sunt împărţite. Foarte mulţi internauţi i-au luat, pe Twitter, partea femeii. „Bine i-a făcut la nesimţit!”, a scris cineva. Alţii au criticat-o pe mireasă pentru faptul că a decis să se căsătorească cu un om care se poartă aşa cu ea. În Kuweit există, însă, o problemă a căsătoriilor din interes, de aceea rata divorţurtilor este ridicată.
   O altă căsătorie foarte scurtă s-a consumat tot în Orientul Mijlociu. În 2016, un tânăr din Arabia Saudită a divorţat de soţie la scurt timp după ce s-au căsătorit deoarece femeia, în loc să petreacă momente de tandreţe cu el în noaptea nunţii, a stat pe smartphone pentru a răspunde la mesaje.
   diez.md
  • maria981s
   De maria981s
   Micuța cântăreață din Atlanta, Georgia, participă la emisiunea America’s Got Talent: The Champions, care adună unii dintre cei mai buni concurenți din toată lumea.
   Angelica a ales piesa lui Rachel Platten’s “Fight Song” și a ridicat întreaga sală în picioare.  Ea a declarat că și-a ales piesa pentru a arăta juraților și fanilor că poate duce o luptă.
   Nu este prima bătălie pe care o duce. La 4 ani, Angelica a fost salvată de la moarte de un transplant de rinichi. 
   “Angelica, ești o mică șefă. Ai venit aici ca să câștigi. Pot să văd și să simt asta", a declarat  Heidi Klum. 

   În 2017, juratul Chris Hardwick a numit-o ”Aleasa” și i-a oferit un Golden Buzz.
   ”Este un vis împlinit! Când am aflat că sunt, de fapt, prima persoană care primește două Golden Buzz-uri, am fost pur și simplu șocată. Dumnezeule! Chiar nu-mi vine să cred”, a declarat ea pentru revista People. 
   Anglica este una dintre cele mai tinere concurente din emisiunea America’s Got Talent: The Champions și va concura împotriva unor talente consacrate, precum Susan Boyle, Cristina Ramos, care a câștigat Spain’s Got Talent, sau primul câștigător al show-ului Britain’s Got Talent, Paul Potts.
   clickpentrufemei.ro
 •