Taxe de studii usturătoare la universități


  Universitățile de top de la noi și-au afișat taxele pentru studii. Astfel, cei care nu vor reuși să prindă un loc la buget vor trebui să se despartă de sume mari de bani. De exemplu, cei care vor să se facă dirijori. Un contract anual la această facultate de la Academia de Arte cosă aproape 36 de mii de lei. Mult mai ieftin este să înveți pedagogia. Taxa de studii începe aici de la patru mii de lei.

Topul celor mai scumpe universități îl deschide Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Viitorii actori, muzicieni, pictori și designeri vor trebui să scoată din buzunar între 10 mii și chiar 36 de mii de lei. În această taxă intră atât întreținerea instituției și a personalului, care trebuie să acorde atenție studenților și în afara programului.

„Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unica instituție în care se petrec ore individuale cu studenții și cheltuielile pentru aceste ore sunt și cea mai considerabilă pondere din cheltuieli, din taxa de instruire”, motivează Liuba Rozdovan, secretara responsabilă de admitere la Academia de Arte.

Urmează în top Universitatea de Medicină. Cel mai ieftin contract este la facultatea care pregătește viitori asistenți medicali și constituie puțin peste 19 de mii de lei. La polul opus este facultatea de optometrie. Un an de studii costă aici peste 32 de mii de lei.

Prețurile diferă și la Universitatea Tehnică a Moldovei. Cel mai mult vor plăti tinerii care vor opta pentru Arhitectură și Design interior. Suma ajunge la 11 mii de lei. Pe când inginerii vor achita cel mai puțin – doar 7 mii de lei.

„Studenții, chiar dacă vor deveni studenți finanțați de bugetul de stat, dacă nu vor învăța bine, în cazul acesta este posibilitatea ca ei să treacă anul viitor la studii cu taxă”, a precizat Viorel Bostan, rector al UTM.

La Universitatea de Stat cel mai ieftin contract este pentru Biblioteconomie și Filosofie. Viitorii bibliotecari și filosofi vor achita 5 000 pentru un an de studiu. Iar cei care vor să devină avocați vor trebui să se despartă de 10 mii 500 de lei în fiecare an.

„Este mai ușor să zic ce nu intră. Desigur aici nu intră de gen mese, cazare în cămin, deci doar procesul educațional, inclusiv acces la bibliotecă, sigur că”, spune Galina Rusu, responsabilă de admitere la USM.

La Academia de Studii Economice, dreptul costă ceva mai puțin – 8 600 de lei. Tot atât vor trebui să achite și cei care vor opta pentru Finanțe, Contabilitate sau Turism.

Cele mai mici taxe de studii sunt la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Studierea limbii române costă 4 400 de lei pe an, pe când limbile străine – cu aproape 2 mii de lei mai mult.

Tinerii pe care i-am surprins în fața universităților spun că nu prea se îngrijesc de valoarea taxelor, pentru că părinții vor achita pentru studii.

– La buget sau la contract? – La contract, la fără frecvență. – Știi cât costă contractul la fără frecvență? – Nu m-am interesat, dar nu-i o problemă.
 – La contract. – Și cât costă contractul? – Dar nu știu, nu m-am uitat. – Dar cine-l va achita? – Tata.
–  Lucrând, posibil eu sau părinții o să mă ajute.

În Republica Moldova există 24 de universități. Admiterea a început pe 15 iulie, iar rezultatele vor fi făcute publice în câteva zile.

tv8.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Din cauza pandemiei de COVID-19, procesul de depunere a dosarelor a trecut pe online, foarte puține universități acceptând cererile pe format de hârtie, cu prezența studentului, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
   Majoritatea instituțiilor constată o creștere a numărului de cereri în comparație cu anii trecuți. Cum se explică apetitul deosebit pentru studii?
   Promoția absolvenților de liceu din acest an a fost scutită de examenele de bacalaureat din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.
   Ceea ce a însemnat că toți au primit diplome de absolvire a liceului și au avut undă verde pentru a depune dosarele la universități.
   E vorba de peste 17 mii de absolvenți, iar lor li s-au adăugat și cei peste două mii de corigenți care nu au luat o nouă de trecere anul trecut.
   Unii dintre ei cred au scăpat ca „prin urechile acului”, alegându-se cu o diplomă de Bacalaureat fără să treacă repetat prin moara examenelor.
   Prin urmare, se poate spune că lor li se datorează numărul în creștere de dosare depuse on-line, explică secretarul responsabil în cadrul comisiei de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu”, Vladislav Badan.
   Până astăzi, peste 1.700 de tineri s-au arătat interesați să devină medici sau farmaciști, cu 30% mai mulți, în comparație cu anii trecuți, spune Vladislav Badan:
   „Probabil, există mai multe explicații: poate fi interesul mai sporit pentru medicină în legătură cu pandemia de COVID-19, un alt factor poate fi numărul mai mare al deținătorilor de diplome de bacalaureat și, de asemenea, o explicație poate fi legată de barierele de ieșire din țară. Până în 2020, admiterea în universități a fost în regim tradițional, cu prezența fizică a tinerilor. Este o experiență inedită pentru toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Este o modalitate comodă și la fel de eficientă. Sau cu prezența fizică sau cu depunerea online al dosarului, în condițiile în care dosarul corespunde cerințelor, rezultatul este același: dosarul este acceptat pentru concurs”.
   Un recent studiu al Institutului de Inițiative Sociale „Viitorul” constata că numărul studenților la universitățile moldovene este în continuă scădere, de mai bine de un deceniu.
   Declinul demografic și emigrarea masivă sunt cauzele principale care au pus în mare dificultate instituțiile universitare pe parcursul anilor.
   Prorectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Oleg Danilceac, spune că e prematur ca instituțiile de învățământ să se bucure de creșterea numărului de cereri la studii. Și asta pentru că e lucru știut: calitatea e mai importantă decât cantitatea:
   „Cu certitudine, un număr mai mare de studenți va fi, dar trebuie să vedem raportul între calitate și cantitate. Vedeți care e tendința acum, toată lumea încearcă să dea cu piciorul în educația on-line, spunând că ea nu este eficace. De fapt, vreau să vă spun că, dimpotrivă, pe online trebuie să depui mai mult efort și să înveți. Dacă la învățământul „pe viu” te ascunzi în spatele colegului, a telefonului sau a hainelor scumpe, pe on-line sunt toți egali și contează doar cunoștințele tale, atâta-i tot”.
   Majoritatea candidaților au optat pentru depunerea personală a dosarului...
   Creșterea numărului de dosare nu a afectat preferințele viitorilor studenți, spune Tatiana Rotari secretar responsabil în cadrul comisiei de admitere la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
   Ca și în anii precedenți, majoritatea preferă facultatea de drept, economie și, mai nou, pedagogie.
   În acest an, universitatea din nordul țării a primit peste 1200 de dosare la licență și master, cu câteva sute de dosare mai mult în comparație cu anul trecut.
   Tatiana Rotari spune că majoritatea tinerilor din Bălți au preferat să depună cererile „pe viu”, chiar dacă aveau posibilitatea să se înscrie la studii on-line:
   „Totuși, majoritatea candidaților au optat pentru depunerea personală a dosarului, deci, ca procentaj, aproximativ 10% dintre cereri au fost depuse on-line, iar celelalte au fost depuse de candidați personal. Deci, totuși încă oamenii se simt mai siguri dacă vin, au scris o cerere, ne-au lăsat actele în original sau ne-au lăsat copii, dar sunt siguri că s-au înscris la concurs, decât atunci când este on-line”.
   Din convorbirile cu reprezentanții instituțiilor de învățământ superior am tras concluzia că universitățile s-au adaptat „din mers” la noile reguli impuse de epidemia de COVID-19.
   La prima vedere, s-ar părea că trecerea pe on-line a concursului de admitere ar fi favorizat elevii mai puțin sârguincioși. O percepție amăgitoare – și asta pentru că înmatricularea la universitate nu garantează trecerea de prima sesiune de examene.
   moldova.europalibera.org
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Până acum ar fi trebuit să se adune bani mulţi în Bugetul de stat având în vedere că locaţia este una foarte populară. La intrarea în rezervaţie stă un indicator rutier cu semnul STOP şi altul alături, care indică taxa de intrare pe teritoriu. Acestea au fost instalat abia acum două luni. Intrarea costă zece lei, la fel ca și parcarea.
   "Prima dată am auzit. Pentru prima dată suntem în acest loc şi de taxe nu am ştiut. - Când o să vă întoarceţi înapoi o să achitaţi? - Da, de ce nu?"
   "Sunt locuri frumoase pe care le putem vizita şi 10 lei nu e o sumă atât de mare pe care să nu o poţi achita. "
   "-Aţi ştiut că trebuie de achitat o taxă?
   - Nu.
   - Dar că nu e voie să parchezi aici aţi ştiut?
   - Tot nu am ştiut.
   - Credeţi că o taxă de 10 lei e mare sau nu?
   - Cred că e normală. Pentru ca să vezi aşa locuri frumoase e ceva normal să se ceară o taxă."
   Directorul Rezervaţiei "Orheiul Vechi" spune că de la începutul anului şi până la apariţia panoului informativ, din vânzarea biletelor s-a adunat 1.600 de lei. De două luni însă, de când stă panoul, în haznaua statului au ajuns deja 15 mii de lei.
   "Este şi o chestie practică care ţine şi de deprindere. Sperăm că pe viitor va crea efectul cuvenit şi se va achita plata acestui bilet la intrare.", a spus Ion Ciobanu, directorul Rezervaţiei Cultural-Naturale "Orheiul Vechi".
   În același timp, de săptămâna trecută au apărut indicatoarele rutiere care obligă turiștii să-și lase mașinile într-o parcarea autorizată. Totuși, unii încearcă să ajungă cu automobilul cât mai aproape de Butuceni, spre nemulțumirea localnicilor.
   "Noi nu putem închide acest drum. Totuşi, limitând viteza şi interzicând parcarea şi staţionarea pe marginea carosabilului, noi cumva uşurăm traficul în interiorul acestei localităţi.", a declarat Ion Ciobanu, directorul Rezervaţiei Cultural-Naturale "Orheiul Vechi".
   "Fiecare merge cum vrea. De când s-au pus indicatoarele, totuşi maşinile stau la parcare, iar în cele mai multe cazuri, turiştii merg pe jos. Înainte era straşnic, mulţi mergeau cu viteză."
   Bugetul anul al Rezervaţiei "Orheiul Vechi" este de aproximativ 1,3 milioane de lei. Din acești bani, un milion de lei este pentru achitarea salariilor, iar restul banilor pentru lucrări de amenajare. Nu sunt date oficiale privind numărul anual din turiști. Cert este că lunar, numărul vizitatorilor este de ordinul sutelor.
   publika.md
  • maria981s
   De maria981s
   Pentru a înscrie copii într-o instituție municipală, finanțată de bugetul de stat și municipal părinții sunt nevoiți să scoată sume bune din buzunare. Taxele de înscriere la grădinițe variază între 400 de lei la 4000 de lei. În școli, acestea se ridică până la 800 de euro.
   „Am cerut Direcției Educație să solicite tuturor asociațiilor părintești de pe lângă instituțiile de învățământ să își revadă statutele așa încât să nu mai existe o asemenea practică”, a menționat Codreanu. Acestea trebuiesc prezentate la primărie în maxim o lună de zile. Contractele cu asociațiile care nu se vor conforma în timp util vor fi reziliate.
   diez.md
 •