Suplimente alimentare, avem nevoie de ele?


    Farmaciile si supermarketurile sunt pline de suplimente de vitamine in zilele noastre. Dar, daca urmam deja o dieta sanatoasa, echilibrata, prin produse naturale sunt aceste suplimente de vitamine necesare?

De ce folosesc oamenii suplimente?
5595a13cdfbc7_ceefectearecombinareamedicamentelorcusuplimentelenutritive18432153.jpg
Unii cred că au nevoie de un surplus de vitamine pentru a obţine energie suplimentară. Alţii cred că bolile de inimă, cancerul, gripa, artrita şi alte boli au drept cauză deficitul de vitamine şi minerale. Mulţi oameni cred că dietă necorespunzătoare este o cauză majoră a problemelor de sănătate de care suferă. Consumatorii pretind adesea că au nevoie de suplimente din cauză că solul sărăcit şi rafinarea alimentelor a făcut ca hrana pe care o consumăm să fie deficitară în anumite substanţe nutritive. Entuziaştii vor să ne convingă că tabletele cu vitamine şi minerale pot întârzia îmbătrânirea, contracarează efectele negative ale stresului, alină durerile şi îmbunătăţesc memoria.

 

Cine are totuşi nevoie de suplimente?
5595a1cc4b667_BAD_dlja_pohudenija.jpg
Idea centrală a acestui articol este că majoritatea oamenilor pot obţine toate vitaminele, mineralele, compuşii fitochimici, antioxidanţii şi orice altceva este necesar organismului dintr-o dietă echilibrată, variată, bazată pe plante. Există însă şi situaţii în care folosirea suplimentelor poate fi indicată de către medic. Iată câteva dintre acestea:

 

1) Suferiţi de o carenţă de vitamine sau minerale diagnosticată de către medic.

 

2) Sunteţi la vârsta a treia, când pierderea poftei de mâncare şi tocirea simţului mirosului, precum şi dantura cu probleme sunt obstacole în calea asigurării unui aport nutritiv adecvat din alimentaţie. Un alt motiv este că, în general, după vârsta de 65 de ani organismul nu mai absoarbe corespunzător vitamina B6, B12 şi D. Femeile de vârsta a treia vor folosi şi un supliment cu calciu alături de vitamina D pentru a reduce riscul de osteoporoză.

 

3) Suferiţi de o boală digestivă – de exemplu boli de ficat, vezică biliară, intestin sau pancreas, sau aţi avut intervenţii chirurgicale digestive despre care medicul v-a spus că pot stânjeni digestia şi absorbţia a nutrienţilor.

 

4) Sunteţi o femeie însărcinată sau care alăptează. În aceste situaţii necesarul din anumite substanţe nutritive creşte – în special de acid folic, fier şi calciu. Este posibil ca medicul dvs. să vă recomande folosirea unui supliment.

 

5) Aveţi o dietă strict vegetariană (nu folosiţi nici un produs alimentar de origine animală). În această situaţie este indicat să folosiţi un supliment cu vitamina B12, iar în timpul sezonului rece vitamina D şi eventual şi calciu.

 

6) Sunteţi alergic la multe alimente şi dieta dvs. are o serie de restricţii din acest motiv.

 

7) Sunteţi într-una din situaţiile de risc de mai jos, în care folosirea unui supliment este o “proteză” şi nicidecum o soluţie a problemei:

 

a) Ţineţi o cură de slăbire strictă, cu dietă puţin variată, cu mai puţin de 1.000 calorii/zi.

 

b) Sunteţi fumător. Fumatul scade nivelul vitaminei C din organism şi determină formarea de radicali liberi. Necesarul zilnic de vitamina C pentru fumători este aproape dublu decât cel al nefumătorilor. Dacă fumaţi, soluţia este să renunţaţi la acest obicei, nu să apelaţi la suplimente. Dealtfel, s-a constatat că suplimentele cu beta-caroten cresc riscul de cancer pulmonar la fumători în loc să-l scadă.

 

c) Consumaţi băuturi alcoolice. Alcoolul are efecte nefaste asupra absorbţiei, metabolismului şi excreţiei unor vitamine.

 

În afara acestor indicaţii, folosirea suplimentelor este inutilă şi ineficientă. Chiar dacă ele pot da rezultate dorite pe moment, acestea sunt false. De exemplu, dacă doriţi să slăbiţi veţi reuşi probabil să scăpaţi de câteva kilograme în plus în scurt timp. Dar este vorba de un efect cosmetic, obţinut prin creşterea diurezei sau manipulări metabolice care nu pot dura. Mai devreme sau mai târziu kilogramele se vor depune din nou. Nici un supliment nu poate soluţiona o problemă născută din excesul caloric şi sedentarism.
Cu aceasta ajungem de cealaltă parte a liniei de mijloc, şi anume cum putem discerne afirmaţiile exagerate şi falsul când e vorba de suplimente.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.