Studiu: Cum se atârnă moldovenii față de situația COVID-19 din țară


  Al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova a fost publicat.

854f3b27de37658941f8cdb69748198d_XL.jpg

Al doilea studiu arată o foarte mare conformitate cu comportamentele recomandate pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, transmite Știri.md.

Percepția riscului rămâne stabilă.

Mai puțini oameni practică comportamente nesănătoase în stilul de viață.

Procentul persoanelor care sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu și că vor continua să respecte măsurile, chiar dacă acestea nu vor mai fi recomandate, este în creștere.

80% sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.

Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză.

Al doilea val de sondaj a fost efectuat în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1.009 persoane din 343 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova.

Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook.

Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.

Principalele rezultate:

-38% din respondenți (în creștere cu 5% față de primul studiu) consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% (23% în iulie) cred că nu ar fi grav.

-90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție.

Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt și mai puțin capabili să evite o infecție.

-Peste 80% din respondenți susțin că le este ușor să găsească, înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19.

Pe de altă parte, pentru unu din trei respondenți este dificil să aprecieze dacă informațiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere.

-70% dintre respondenți (în creștere cu 4% față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.

-În decursul săptămânii de la perioada de colectare a datelor, aproape fiecare al doilea respondent folosește mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință.

Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare în cazul măștilor chirurgicale sterile și 65% în cazul măștilor nesterile.

În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori.

-Al doilea studiu arată că mai mulți oameni simt că virusul este aproape de ei (18,5 în iulie și 30% în august).

-59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.

-83% din respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

- Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale.

Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale.

-47% din respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată.

- Al doilea studiu arată o descreștere semnificativă a comportamentelor nesănătoase la populație: 13% au făcut mai puțin sport decât de obicei (față de 34% în iulie), 5% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă (17% în iulie) și 2% au băut mai mult alcool, decât de obicei (8% în iulie).

- Procentul respondenților care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut de la 60,5 în iulie la 28% în august.

- Respondenții au, în general, încredere mare în conversațiile cu familia / prietenii, consultațiile medicilor și în Organizația Mondială a Sănătății (ultimele două surse înregistrând o creștere semnificativă de încredere față de primul studiu). Medicul de familie, medicii în general și angajatorul continuă să fie cei mai de încredere.

- Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19.

82% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public.

52% (față de 61% în iulie) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane.

Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați.

-80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.

- Acceptarea unui vaccin, dacă ar fi disponibil, nu s-a schimbat, fiind în proporție de 31%.

Factorii principali care ar favoriza acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie.

-79% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor (în creștere cu 9% față de iulie), iar la polul opus 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness (în descreștere cu 11% față de iulie).

-73% dintre respondenți sunt de acord că vor continua să respecte restricțiile, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii sau recomandate (în creștere cu 9% față de primul studiu).

În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020.

image.png

 

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Medicii americani au ajuns la concluzia că umorul nu este doar o modalitate de distragere a atenţiei faţă de realitatea cenuşie generată de pandemia de coronavirus, ci poate fi una dintre strategiile câştigătoare aplicabile pentru a ne menţine starea de sănătate în parametri optimi, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.
   Potrivit doctorului cardiolog Michael Miller, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland, citat de New York Times, nivelul crescut al hormonilor de stres poate genera o serie de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
   “Păstrarea simţului umorului este o modalitate excelentă de a ameliora stresul şi anxietatea şi de a readuce un sentiment de normalitate în aceste vremuri tulburi”, a declarat dr.Miller.
   Cercetările arată că, atunci când râdem, organismul nostru eliberează o substanţă numită oxid nitric, un gaz cu un impact deosebit asupra funcţiilor organice.
   Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, reduce tensiunea arterială şi scade nivelul de coagulare a sângelui.
   Substanţa chimică acţionează în acelaşi mod precum serotonina şi dopamina, adică devine un factor important de influenţă pentru starea de fericire, efectul de calmare determinând, la nivel celular o reacţie în lanţ prin care vasele de sânge se relaxează şi se dilată.
   Un studiu epidemiologic realizat în Japonia, pe un eşantion semnificativ de femei şi bărbaţi în vârstă, a confirmat faptul că subiecţii care tind să râdă mai mult prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare majore.
   Un alt studiu asemănător, realizat în Norvegia, a arătat că posedarea unui simţ sănătos al umorului este, de asemenea, asociată cu o viaţă mai lungă, legătura dintre umor şi durata de viaţă fiind mai pronunţată la femei decât la bărbaţi.
   Aşadar, medicii ne recomandă să râdem cu poftă, pentru că umorul a fost folosit pe post de tratament încă din cele mai îndepărtate timpuri.
   Literatura de specialitate conţine nenumărate referiri la legătura dintre umor şi îmbunătăţirea stării de sănătate deoarece stresul poate produce suprimarea sistemului imunitar şi poate creşte riscul producerii bolilor infecţioase şi cardiovasculare. 
   Astfel, în această perioadă, pe fondul schimbărilor sociale generate de pandemia de COVID 19, un fond favorabil instalării depresiilor şi stărilor de anxietate, medicii recomandă tuturor câte o repriză puternică de râs, în fiecare zi.
   stiri.tvr.ro
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   "Hey buna, eu sunt Luminiţa şi eu Costi, am lăsat oficiile, rutina şi ne pornim în goană după soare."

   Malaezia, Indonezia, India, Sri Lanka, Cambodgia sau Singapore sunt doar câteva dintre destinaţiile deja vizitate de Costi şi Luminiţa. Din 2016, au reuşit să viziteze câteva zeci de ţări de pe toate continentele. De aproape un an însă, cei doi călătoresc cu "casa după ei".
    
   În 7 metri pătraţi, cei doi soţi şi-au creat o mică locuinţă dotată cu dormitor, bucătărie, baie şi chiar un birou. Costi şi Luminiţa au reuşit deja şi să testeze rulota, într-o călătorie care a durat câteva săptămâni.
   "Am fost în Muntenegru, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, România şi Italia. Italia a fost cea mai lungă călătorie, am făcut înconjurul Italiei pe litoral, inclusiv Sicilia"
   Destinaţiile exotice sau cele europene stau acum însă în lista de aşteptare din cauza pandemiei.

   LUMINIŢA PLĂMĂDEALĂ/vloggeriţă: "Noi acum am început să călătorim prin Moldova, am găsit foarte multe locuri frumoase, de care
   pur şi simplu nu ne-am aşteptat "
   Prin Moldova călătoresc de câteva săptămâni, dar până vor fi deschise hotarele planifică să parcurgă încă mulţi kilometri pe acasă.
   publika.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie Vox Populi, prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, transmite Știri.md. 
   Potrivit studiului, pandemia infecţiei cu coronavirus COVID-19 şi situaţia în domeniul sănătăţii se află pe locul doi în lista problemelor, care îi îngrijorează pe 25,4% dintre respondenţi. Acestea sunt urmate de probleme legate de situaţia demografică şi migraţia (19,1%), corupţia (16%), viitorul copiilor (14,7%), economia şi şomajul (13,6%), infrastructura socială (11,1%) ), situaţia politică (9,3%) şi mediul (6,9%).
   Sociologul Andrei Dumbrăveanu susţine că o preocupare din ce în ce mai mare a populaţiei este situaţia de mediu, deoarece oamenii încep să conştientizeze legătura dintre starea mediului înconjurător, demografie şi pandemii.
   În situaţia actuală, moldovenii se tem cel mai mult de decesul persoanelor dragi (63,4%). Apoi urmează teama că sistemul medical nu va face faţă fluxului de persoane infectate (47,9%), temerile de a rămâne fără lucru sau de a se confrunta cu reducerea veniturilor (45,3%), scăderea economiei (39,1%), violenţa în familie (33%) şi teama de închiderea şcolilor şi grădiniţelor (29,6%).
   Mai puţin de jumătate dintre respondenţi (38,4%) sunt de acord cu afirmaţia că Guvernul trebuie să acorde prioritate susţinerii economiei, dar nu combaterii pandemiei de COVID-19. 
   Circa 54,1% dintre respondenţi nu sunt de acord cu această afirmaţie. În acelaşi timp, majoritatea cetăţenilor (44,2%) susţin ideea de a oferi businessului o susţinere de stat mai semnificativă, 34,5% sunt de părere opusă, iar 21,3% nu au răspuns la întrebare.
   Sondajul a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, în perioada 1-7 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1141 de respondenţi din 418 localităţi din Moldova. Marja de eroare este de 3%.
   infotag.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Pe 6-12 aprilie 2020 se vor efectua zborurile:
   Frankfurt – Chișinău; Lisabona – Chișinău; Madrid – Chișinău; Bruxelles – Chișinău; Varșovia – Chișinău; Dublin – Chișinău; Londra – Chișinău. În perioada 13-19 aprilie 2020 se vor efectua zborurile:
   Amsterdam – Chișinău; Veneția – Chișinău; Paris – Chișinău; Berlin – Chișinău; Roma – Chișinău; Londra – Chișinău Praga – Chișinău. Conform procedurii stabilite, de bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția lor. Prioritate vor avea studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățeni aflați în dificultate.
   Pentru a se înscrie, moldovenii care se află în străinătate trebuie să acceseze formularul de înregistrare corespunzător țării în care se află:
   Belgia; Cehia; Franța; Germania (Berlin); Germania (Frankfurt); Irlanda; Italia (Milano); Italia (Roma); Marea Britanie; Olanda; Polonia; Portugalia; Spania. zugo.md
  • julia122997
   De julia122997
   Luați prin surprindere de întrebarea noastră, oamenii au răspuns spontan și cât se poate de „adevărat”. Unii dintre ei consideră că „dragostea este viața”. Alții, din contra, sunt convinși că această noțiune nu există. Totuși, concluzionând părerile trecătorilor, dacă senzația de „fluturași în stomac” nu trece a doua sau a treia zi, atunci e clar – ești îndrăgostit până peste cap. 
   zugo.md
 •