Spune adio zahărului! Foloseşte îndulcitori naturali!


    Una dintre cele mai bune metode de a da jos kilogramele in plus este sa inlocuiesti zaharul cu indulcitorii naturali. Zaharul nu are nicio valoare nutritionala si este nesanatos, incurajand obezitatea si crescand riscul de a face diabet.

Iata 5 indulcitori naturali care iti permit sa consumi deserturi fara a incuraja problemele de sanatate sau de greutate.

 

Stevia, cel mai sanatos indulcitor natural

55253a1c9a1ce_Stevia.jpg

Stevia este o planta provenita din sudul Americii, folosita de sute de ani ca indulcitor natural. Extractul din aceasta planta este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, cu 0 calorii si 0 carbohidrati in compozitie. Astfel, cei care tin o dieta iti pot satisface pofta de dulce fara a strica socotelile legate de calorii.

Stevia are si alte beneficii, in special in ceea ce priveste nivelul glicemiei in organism. Bolnavii de diabet pot consuma cu incredere acest indulcitor natural. Daca zaharul face rau dintilor, incurajand aparitia cariilor, stevia are exact efectul opus. S-a dovedit ca aceasta planta miraculoasa are si proprietati antibacteriene, iar consumul oral poate combate aparitia cariilor si a gingivitei.

Daca vrei sa folosesti extractul de stevie in prepararea dulciurilor, poti inlocui zaharul cu acesta, pastrand, totusi, o parte mica din acesta. Astfel, pentru fiecare 100 grame de zahar inlocuite, adauga 3 linguri si jumatate de extract de stevie.

 

Nectarul de agave, un bun inlocuitor al zaharului

55253aa7b3f9e_agavenectarsyrup.jpg

Nectarul de agave este un alt indulcitor natural foarte folosit, provenit din Agava Albastra, o planta originara din Mexic. Cu consistenta sa subtire si usoara, nectarul de agave poate fi folosit ca topping pentru salatele de fructe, clatite sau inghetata, dar poate inlocui si zaharul din retete.

 

Spre deosebire de stevie insa, nectarul de agave are mai multe calorii decat zaharul: 20 de calorii la o lingura, in loc de 16 calorii in cazul zaharului. Datorita faptului ca este cu 25% mai dulce decat zaharul, probabil vei folosi o cantitate mai mica. Fata de alti indulcitori, nectarul de agave are un indice glicemic foarte mic. Acest fapt se datoreaza continutului ridicat de fructoza, care nu are un efect puternic asupra glicemiei. Din cauza cantitatii mari de carbohidrati din nectarul de agave, specialistii recomanda sa il folosesti asa cum ai folosi mierea - cu moderatie.

 

Atunci cand folosesti nectarul de agave pentru a prepara dulciuri, tine minte ca 75 grame din acesta sunt echivalentul a 100 grame de zahar. De asemenea, atunci cand coci ceva indulcit cu nectar de agave scade temperatura cuptorului cu 25 grade, pentru a evita arderea preparatului.

 

Mierea, indulcitorul natural plin de antioxidanti

55253aef92a8e_mieredemana.jpg

Lista lunga de beneficii pe care mierea le aduce organismului te-ar putea convinge sa o folosesti ca inlocuitor natural al zaharului. Ea contine antioxidanti si vitamine, avand proprietati antimicrobiene. Mierea contine mai multe calorii decat zaharul, insa este si mult mai dulce, deci vei folosi mai putina. Indicele glicemic scazut al mierii o face potrivita pentru cei care doresc sa slabeasca, dar si pentru diabetici.

 

Exista peste 300 de feluri de miere. Cele mai inchise la culoare au mai multe nutrimente si o aroma mai pronuntata. Poti adauga mierea in ceai sau in deserturi, bucurandu-te de efectele ei benefice asupra organismului si de gustul delicios.

 

Siropul de artar, unul dintre cei mai sanatosi indulcitori naturali

55253b208f637_artarsirop.jpg

Siropul de artar este un un energizant si un indulcitor 100% natural, perfect pe post de combustibil inainte si dupa antrenamentul fizic. Cu peste 54 de antioxidanti si o cantitate considerabila de mangan si zinc, acest indulcitor ajuta la protejarea celulelor musculare de efectul de oxidare cauzat de efortul prelungit.

 

Siropul de artar are mai putine calorii decat mierea (in jur de 50 calorii la o lingura). O singura portie de 60 ml de sirop de artar contine doza zilnica necesara de mangan, o substanta importanta pentru functionarea normala a creierului. In plus, aceeasi portie contine 37% din doza zilnica necesara de riboflavina, care ajuta in procesul metabolic si doar 217 calorii.

 

Xylitolul, un indulcitor natural cu foarte putine calorii

55253c343cdae_xylitolcrop.jpg

Xylitolul este un indulcitor natural, provenit din fructe si legume, produs si de corpul nostru in fiecare zi si care ne da energie. Cu 40% mai putine calorii si 75% mai putini carbohidrati decat zaharul, acest indulcitor natural are o serie de beneficii pentru sanatate, printre care:

 

- sanatatea dentara: s-a demonstrat ca folosirea cu regularitate a xylitolului poate preveni degradarea dintilor, deoarece impiedica dezvoltarea bacteriilor si ajuta la remineralizarea danturii.

 

- este absorbit mai incet decat zaharul si nu este descompus complet de sistemul nostru digestiv. Din acest motiv, nu afecteaza glicemia sau nivelul de insulina, fiind ideal pentru diabetici.

 

- este singurul indulcitor care nu incurajeaza aparitia Candidei, ci contribuie la distrugerea ei.

 

Acesti 5 indulcitori naturali pot inlocui cu succes zaharul, care nu ofera organismului nutrimentele de care are nevoie, dimpotriva, in timp cauzeaza probleme de sanatate.





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.