Specialiștii avertizează asupra alimentelor pe care n-ar trebui să le consumăm niciodată


    Din lipsă de timp, mulți dintre noi apelăm la mâncarea ultraprocesată, adică o pizza congelată va fi gata mult mai repede decât una făcută pe loc. Însă, pe lângă faptul că acest tip de mâncare vine la pachet cu o groază de calorii, poate provoca și cancer.

mancare_utraprocesata_15932900.jpg

Un studiu realizat de o echipă de cercetători francezi de la Universitatea Sorbonne Paris Cite, arată că există o legătură între mâncarea ultraprocesată și apariția cancerului.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 105.000 de persoane care au consumat alimente de acest fel. Iar rezultatele au arătat că acestea au prezentat un risc de cancer mult mai crescut față de cele care au mâncat sănătos.

Mâncarea ultraprocesată reprezintă produse de patiserie produse în masă, mici gustări dulci sau sărate, cum ar fi cipsurile, batoanele de ciocolată, sucurile cu îndulcitori, nuggets congelate, supele instant, mâncarea congelată și semi-preparată, dar și mâncărurile care sunt preponderent alcătuite din zaharuri, grăsimi sau uleiuri.

Alimentele utraprocesate cresc riscul de apariție a cancerului

Studiul oamenilor de știință de la Universitatea Sorbonne Paris Cite s-a întins pe o perioadă de cinci luni iar persoanele studiate au fost preponderent femei de vârsta a doua. Studiul a fost publicat în British Medical Journal.

„În medie, 18% din dieta celor analizați era reprezentată de mâncare ultraprocesată. De asemenea, 79 de cancere erau detectate per 10.000 de oameni, în fiecare an. Dacă proporția de mâncare ultraprocesată crește cu 10%, apar nouă cancere în plus", au declarat autorii studiului.
Bineînțeles, mai există o mulțime de alți factori care pot juca un rol în apariția cancerului atunci când vorbim despre diete cu mâncare ultraprocesată.

pre exemplu, cei mai predispuși la a mânca astfel de mâncăruri sunt de obicei fumători, sunt mai sedentari și consumă per total, mai multe calorii. Din acest motiv studiul ar trebui tratat cu o doză de scepticism.

realitatea.net





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Medicii americani au ajuns la concluzia că umorul nu este doar o modalitate de distragere a atenţiei faţă de realitatea cenuşie generată de pandemia de coronavirus, ci poate fi una dintre strategiile câştigătoare aplicabile pentru a ne menţine starea de sănătate în parametri optimi, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.
      Potrivit doctorului cardiolog Michael Miller, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland, citat de New York Times, nivelul crescut al hormonilor de stres poate genera o serie de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
      “Păstrarea simţului umorului este o modalitate excelentă de a ameliora stresul şi anxietatea şi de a readuce un sentiment de normalitate în aceste vremuri tulburi”, a declarat dr.Miller.
      Cercetările arată că, atunci când râdem, organismul nostru eliberează o substanţă numită oxid nitric, un gaz cu un impact deosebit asupra funcţiilor organice.
      Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, reduce tensiunea arterială şi scade nivelul de coagulare a sângelui.
      Substanţa chimică acţionează în acelaşi mod precum serotonina şi dopamina, adică devine un factor important de influenţă pentru starea de fericire, efectul de calmare determinând, la nivel celular o reacţie în lanţ prin care vasele de sânge se relaxează şi se dilată.
      Un studiu epidemiologic realizat în Japonia, pe un eşantion semnificativ de femei şi bărbaţi în vârstă, a confirmat faptul că subiecţii care tind să râdă mai mult prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare majore.
      Un alt studiu asemănător, realizat în Norvegia, a arătat că posedarea unui simţ sănătos al umorului este, de asemenea, asociată cu o viaţă mai lungă, legătura dintre umor şi durata de viaţă fiind mai pronunţată la femei decât la bărbaţi.
      Aşadar, medicii ne recomandă să râdem cu poftă, pentru că umorul a fost folosit pe post de tratament încă din cele mai îndepărtate timpuri.
      Literatura de specialitate conţine nenumărate referiri la legătura dintre umor şi îmbunătăţirea stării de sănătate deoarece stresul poate produce suprimarea sistemului imunitar şi poate creşte riscul producerii bolilor infecţioase şi cardiovasculare. 
      Astfel, în această perioadă, pe fondul schimbărilor sociale generate de pandemia de COVID 19, un fond favorabil instalării depresiilor şi stărilor de anxietate, medicii recomandă tuturor câte o repriză puternică de râs, în fiecare zi.
      stiri.tvr.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Al doilea studiu arată o foarte mare conformitate cu comportamentele recomandate pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, transmite Știri.md.
      Percepția riscului rămâne stabilă.
      Mai puțini oameni practică comportamente nesănătoase în stilul de viață.
      Procentul persoanelor care sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu și că vor continua să respecte măsurile, chiar dacă acestea nu vor mai fi recomandate, este în creștere.
      80% sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
      Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză.
      Al doilea val de sondaj a fost efectuat în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1.009 persoane din 343 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.
      Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova.
      Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook.
      Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.
      Principalele rezultate:
      -38% din respondenți (în creștere cu 5% față de primul studiu) consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% (23% în iulie) cred că nu ar fi grav.
      -90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție.
      Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt și mai puțin capabili să evite o infecție.
      -Peste 80% din respondenți susțin că le este ușor să găsească, înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19.
      Pe de altă parte, pentru unu din trei respondenți este dificil să aprecieze dacă informațiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere.
      -70% dintre respondenți (în creștere cu 4% față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.
      -În decursul săptămânii de la perioada de colectare a datelor, aproape fiecare al doilea respondent folosește mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință.
      Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare în cazul măștilor chirurgicale sterile și 65% în cazul măștilor nesterile.
      În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori.
      -Al doilea studiu arată că mai mulți oameni simt că virusul este aproape de ei (18,5 în iulie și 30% în august).
      -59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.
      -83% din respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.
      - Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale.
      Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale.
      -47% din respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată.
      - Al doilea studiu arată o descreștere semnificativă a comportamentelor nesănătoase la populație: 13% au făcut mai puțin sport decât de obicei (față de 34% în iulie), 5% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă (17% în iulie) și 2% au băut mai mult alcool, decât de obicei (8% în iulie).
      - Procentul respondenților care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut de la 60,5 în iulie la 28% în august.
      - Respondenții au, în general, încredere mare în conversațiile cu familia / prietenii, consultațiile medicilor și în Organizația Mondială a Sănătății (ultimele două surse înregistrând o creștere semnificativă de încredere față de primul studiu). Medicul de familie, medicii în general și angajatorul continuă să fie cei mai de încredere.
      - Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19.
      82% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public.
      52% (față de 61% în iulie) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane.
      Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați.
      -80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
      - Acceptarea unui vaccin, dacă ar fi disponibil, nu s-a schimbat, fiind în proporție de 31%.
      Factorii principali care ar favoriza acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie.
      -79% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor (în creștere cu 9% față de iulie), iar la polul opus 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness (în descreștere cu 11% față de iulie).
      -73% dintre respondenți sunt de acord că vor continua să respecte restricțiile, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii sau recomandate (în creștere cu 9% față de primul studiu).
      În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020.

       
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali - să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.
      Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?
      ”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.
      Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!
      Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.
      Dar cu dulciurile ce facem?
      Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.
      csid.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Singurele drumuri pe care majoritatea dintre noi le mai facem în ultima vreme sunt cele la supermarket. Însă, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să ştim ce alimente este mai bine să evităm. Statul în casă şi lipsa mişcării ne face să fim mai vulnerabili decât de obicei la tot felul de afecţiuni, astfel că alimentaţia noastră trebuie să fie una sănătoasă.
      Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât şi starea de sănătate.

      „Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ceea ce majoritatea oamenilor tind să cumpere, considerând că nu sunt uşor perisabile. Însă, acestea conţin ingrediente sintetice, precum agenţi de intensificare a aromelor, coloranţi, emulsifianţi, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi folosiţi pentru a imita calităţile alimentelor proaspete”, a precizat nutriţionistul.
      „Pot conţine acizi graşi trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult şi să nu râncezească. Acizii graşi trans nu sunt sănătoşi, deoarece pot creşte nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare” a adăugat el.
      Ce anume să nu cumpărăm din supermarket
      Conform lui Mech, alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre şi alţi micronutrienţi esenţiali. Printre acestea se află: băuturile dulci şi carbogazoase, gustările dulci ambalate, îngheţata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiţii industriali, prăjiturile şi amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată, (cum ar fi cârnaţii sau mezelurile)şi supele instant.
      Desigur, lista nu se termină aici. Conservele precum fasolea gătită la borcan şi sosuri ca maioneza sau ketchup sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, în special în această perioadă cănd organismul este privat de efort fizic.
      Pe de altă parte, sunt indicate cât mai multe fructe şi legume proaspete. Pentru a evita drumuri dese la piaţă sau la supermarket, se pot cumpăra fructe şi legume congelate. Atenţie, însă, cele conservate conţin, de obicei, cantităţi mari de zahăr şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii.
      Pentru „ceva dulce” sunt recomandate ciocolata neagră, fructele, mierea şi, în cantităţi mai mici, dulciurile preparate în casă.
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.
      "O comisie municipală urmează să verifice situația referitor la prestarea serviciilor de alimentație publică a copiilor din instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din capitală. Rezultatele controlului și măsurile necesare pentru soluționarea problemelor la acest capitolul vor fi incluse într-un raport care urmează a fi prezentat în termen de 3 luni. La fel, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi efectuează un audit la cele 5 combinate de alimentație publică pentru școlari", a scris Ion Ceban.
      Totodată edilul a menționat că în prezent Primăria Chișinău perfectează un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală, ce presupune revizuirea și modernizarea sistemului existent şi externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare.
      "Îmi doresc să vedem cum stau lucrurile cu adevărat în acest domeniu și cum putem interveni pentru a îmbunătăți alimentația preşcolarilor şi elevilor, deoarece este sănătatea copiilor noștri. Instituțiile de învățământ trebuie să se ocupe de educarea copiilor și nu de achiziții publice în domeniul alimentației", a mai scris Ceban.
      stiri.md
  •