Sondaj: Câți bani ați dat în fondul clasei în 2019?


  Părinți din întreaga țară sunt chestionați în cadrul unui sondaj demarat de AO Părinți Solidari. Sondajul se lansează pentru a determina în ce măsură aceștia s-au confruntat cu actele de corupție în instituțiile de învățământ pe parcursul anului precedent.

23CDB711-F639-4CD1-BDC7-AB3776D1E629_cx0_cy10_cw0_w1200_s.jpg

Asociația Obștească Părinți Solidari lansează sondajul: Corupția în sectorul educațional (anul 2019).

Misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățămînt să demonstreze toleranță zero la corupție, dar totuși, sectorul educațional este vulnerabil la corupție în contextul:

 • colectării plăților neformale în instituţiile de învățămînt, inclusiv la înscrierea/admiterea copiilor în instituţiile respective;
 • folosirii iraționale și netransparente a banilor publici;
 • fraudei academice în instituțiile de învățământ;
 • aplicării deficitare a Codului de etică al cadrului didactic și pregătirii insuficiente a cadrelor didactice pentru promovarea educației de integritate și anticorupție.

Cu considerația acestui fapt, vă invităm să participați la acest sondaj, care va ajuta la stabilirea progreselor (sau lipsa acestora) în implementarea Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2018-2020.

Sondajul este pentru toți părinții și este anonim, dar sunteți rugați să completați adresa de email, pentru a exclude situații de răspunsuri multiple sau eventuale fraude a rezultatelor sondajului.

Pentru a participa la sondaj urmați acest link.

ea.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Copiii afectaţi de această tulburare sunt retraşi, timizi, sau prezintă nervozitate excesivă şi agresivitate faţă de familie, dar şi faţă de ceilalţi copii.
   „Copiii cu probleme de comportament, care se bat, mint sau nu ascultă, sunt de fapt deprimaţi. Sunt copii însinguraţi în interior, deşi sunt înconjuraţi de bone, bunici şi educatoare. 
   Un copil deprimat se poartă diferit decât un adult deprimat. Copilul nu îşi arată tristeţea direct, ci poate fi violent, răutăcios cu alţi copii, sau se contrazice din orice. 
   Dacă îl certăm sau îl pedepsim direct, putem să îl împingem şi mai tare înspre depresie şi izolare”, a declarat Diana Luana Frazzei, psihoterapeut.
   Sindromul este definit de psihoterapeuţi ca fiind un efect psihologic al lipsei părinţilor din viaţa copilului, nu neapărat fizică, ci şi prin neglijarea acestora, oferindu-le ca refugiu şi metodă de relaxare tablete, telefoane şi calculatoare.
   Mulţi părinţi refuză să petreacă puţinul timp liber, de după serviciu, cu copiii, invocând ca motiv oboseala.
   Statisticile naţionale, recente, au scos la iveală faptul că, din cauza volumul mare de muncă, părinţii nu petrec timp, aproape deloc, cu copiii lor, iar aceştia, fiind lipsiţi de atenţia părinţilor, dobândesc un comportament negativ.
   Până nu de mult, aceste caracteristici erau întâlnite la copiii ai căror părinţi erau plecaţi din ţară şi care rămâneau în grija bunicilor, dar studiile recente au rezultate îngrijorătoare cu privire la comporta-mentul copiilor din familiile întregite.
   „Pentru societatea în care trăim, timpul a devenit o resursă critică, care afectează echilibrul dintre viaţa de familie şi cea profesională. 
   Primele victime ale acestei situaţii pot fi, uneori, copiii. Ocupaţi sau prea grăbiţi, părinţii nu realizează că deşi cred că le oferă copiilor lor o viaţă extraordinară, uneori acestora le lipseşte ceva (…)”, declară Gabriela Coman, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
   Strigătul de ajutor al copiilor care au pierdut contactul cu părinţii
   Copiii neglijaţi prezintă tulburări de comportament specifice sindromului ATCP. Acestea se manifestă, foarte des, la copiii mici din colectivităţi, cu vârsta cuprinsă între 1 şi 12 ani.
   Simptomele acestui sindrom sunt: agresivitatea, nervozitatea excesivă, timiditatea, minciuna, violenţa verbală sau/şi fizică, tendinţa de însingurare, refugiul în consumul tehnologic, faptul că cel mic este necomunicativ sau are cerinţe excesive către părinţi - cere mereu cadouri şi jucării de care nu are nevoie.
   „Din ce în ce mai mulţi copii sunt violenţi şi simt nevoia să se impună în faţa colegilor cu orice preţ. Îi ironizează şi uneori devin şi violenţi la nivel verbal, fizic, dar mai ales emoţional”, afirmă Mirela Horumba, psiholog şi psihoterapeut.
   Alte semne care ar trebui să le atragă atenţia părinţilor, vis-a-vis de neglijarea copiilor, sunt ticurile şi automatismele pe care aceştia le au, ca urmare a unui dezechilibru emoţional sau a unei stări de nervozitate, cum ar fi urinarea în pat la o vârstă înaintată, introducerea degetului opozabil în gură sau ronţăitul unghiilor.
   Oricât de bine ar fi îngrijit un copil de bunici, bone, educatoare etc. şi oricât de multe jucării şi dulciuri ar primi, doar atenţia, grija şi dragostea părinţilor îl pot ajuta să crească armonios şi sănătos, pe toate planurile.
   sursadesanatate.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Acesta a câștigat 26 de milioane de dolari datorită canalului său de pe platforma online, pe care sunt difuzate clipuri în care puștiul învață sau testează jucării.
   Potrivit topului celor mai bine plătite vedete pe YouTube pe 2019, publicat de Forbes, câștigurile lui Ryan Kaji au crescut de anul trecut de la 22 la 26 de milioane de dolari.
   El deține canalul numit inițial Ryan ToysReview și devenit Ryan's World. Anul trecut, tot el a ocupat prima poziție în acest top.
   În filmulețele postate pe canalul său, puștiul caută să aducă aproape zilnic un clip nou în care apare alături de mama, tatăl și surorile gemene. 
   Temele aborate sunt diferite, de la mici experimente științifice și mici farse, la cum să îți construiești singur propriile jucării.
   Băiețelul, născut pe 6 octombrie 2011, are aproximativ 22,9 milioane de abonați, iar clipurile sale au în total peste 35 de miliarde de vizualizări.
   Familia lui Ryan a lansat canalul în martie 2015, acesta devenind viral după doar patru luni, datorită unui clip în care Ryan poate fi văzut deschizând un pachet cu jucării "Cars" de la Disney.
   Topul 10 al celor mai bine plătite staruri pe YouTube îi mai include și pe Jeffree Star, canal de makeup, cu 17 milioane de dolari și PewDiePie și Markiplier, utilizatori cu canale de gaming, cu un câștig de 13 milioane de dolari.
   Cifrele sunt bazate pe informații de pe YouTube, Social Blade și Captiv8, precum și pe date oferite de agenți, manageri, producători și avocați.
   b1.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Cel mai mate buget îl are liceul Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi” (33,42 milioane de lei pentru 2 156 de elevi, suma per elev – 15 501 lei), urmat de Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” (26,21 milioane de lei pentru 1 711 elevi, suma per elev – 15 318 lei), iar pe locul trei se află Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” (23,96 milioane de lei pentru 1 745 de elevi, suma per elev – 13 730 de lei).
   În documentele de mai jos vedeți ce sume sunt alocate pentru toate școlile primare, gimnaziile și liceele din Chișinău.

   Sursă documente: parinte.md
   Text: diez.md
  • julia122997
   De julia122997
   Totodată, 75% dintre cei chestionați au căzut de acord cu afirmația că femeile ar trebuie să acorde mai multă atenție familiei decât carierei.

   De asemenea, 63% dintre intervievați sunt de părere că de întreținerea financiară a gospodăriei trebuie să se ocupe bărbatul. De partea cealaltă, 72% au spus că femeia este cea care trebuie să iasă în concediu de îngrijire a copilului.

   Menționăm că sondajul a fost realizat în perioada 15 noiembrie-20 decembrie, pe un eșantion de 815 respondenți din Chișinău, cu vârsta 25-45 de ani. Marja de eroare este de +/- 3,4%.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Copilul, ajutat de mama lui, a confecționat aproximativ 800 de brelocuri personalizate pe care le-a vândut cu cinci dolari bucata. Într-un final, a fost acumulată suma de 4000 de dolari.

   Nu a fost uşor, a depus ceva efort pentru a strânge acești bani, însă satisfacţia este una destul de mare. Ideea i-a venit micuţului Keoni, care a dorit să facă ceva special în „Săptămâna bunătății” a școlii.

   El s-a inspirat de la Richardback Sherman, cel care a donat mai mult de 26.000 de dolari pentru a acoperi datoria de prânz a studenților. Keoni, citat de sursa menționată, a spus că a ales brelocurile pentru că „îi plac lanțurile cheie. Arată bine la rucsac”.

   În timp ce gestul băiatului a început să circule, oamenii din mai multe state diferite au cumpărat lanțurile personalizate, a spus mama sa: „Am trimis brelocuri în Alaska, Rhode Island, Minnesota, Arizona, în toată țara. A fost o singură doamnă care a spus că dorește lanțuri cheie în valoare de 100 de dolari, astfel încât să le poată transmite oamenilor. A fost absolut uimitor cât de mult a susținut comunitatea întregul proiect”.
   zugo.md
 •