Problema vacanțelor de vară în grădinițe: Ministerul Educației a dispus ca instituțiile preșcolare să funcționeze continuu


  • 775
  • Grădinițele din țară vor funcționa continuu, fără ca activitatea lor să fie sistată pentru o perioadă de 45 de zile, în perioada estivală. Un ordin de modificare a Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie a fost emis azi de Ministerul Educației. 

Детский сад.jpg

Astfel, noile modificări în Regulament stipulează că instituțiile de educație timpurie vor funcționa continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță doar pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, reparațiilor curente și/sau capitale, iar acordarea concediilor personalului instituției se va face doar potrivit Codului Muncii.

Perioada vacanței se va stabili de către autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției, părinților/reprezentanților legali ai copiilor sau a comitetului de părinți, după caz, până la data de 1 decembrie a anului în curs și se va aduce la cunoștința tuturor părinților cu afișarea la loc vizibil, cu cel puțin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.

În perioada vacanței, autoritatea publică locală şi conducerea instituției, la necesitate, vor întreprinde acțiuni de instituționalizare a copiilor prin contactarea instituțiilor apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale, care funcționează în perioada respectivă şi au posibilitatea de a prelua copiii sau vor oferi părinților alte alternative (de exemplu: centre comunitare, tabere cu sejur de zi, grupe de serviciu etc.).

Amintim că ieri, Grupul Părinților Solidari au trimis o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip cu privire la această problemă. Părinții s-au plâns șefului Executivului că închiderea grădinițelor pe timp de vară este ilegală, contrară voinței părinților și generează o serie de probleme atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Astfel, noile modificări în Regulament stipulează că instituțiile de educație timpurie vor funcționa continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță doar pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, reparațiilor curente și/sau capitale, iar acordarea concediilor personalului instituției se va face doar potrivit Codului Muncii. Perioada vacanței se va stabili de către autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției, părinților/reprezentanților legali ai copiilor sau a comitetului de părinți, după caz, până la data de 1 decembrie a anului în curs și se va aduce la cunoștința tuturor părinților cu afișarea la loc vizibil, cu cel puțin 30 de zile înainte de data începerii acesteia. În perioada vacanței, autoritatea publică locală şi conducerea instituției, la necesitate, vor întreprinde acțiuni de instituționalizare a copiilor prin contactarea instituțiilor apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale, care funcționează în perioada respectivă şi au posibilitatea de a prelua copiii sau vor oferi părinților alte alternative (de exemplu: centre comunitare, tabere cu sejur de zi, grupe de serviciu etc.). Amintim că ieri, Grupul Părinților Solidari au trimis o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip cu privire la această problemă. Părinții s-au plâns șefului Executivului că închiderea grădinițelor pe timp de vară este ilegală, contrară voinței părinților și generează o serie de probleme atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Screenshot_2.jpgScreenshot_3.jpg

realitatea.md


Поделись новостью с друзьями!