Povestea lui Paul, moldoveanul care de patru ani oferă o nouă viață copiilor refugiați din Sudan în Cairo


    Acum 14 ani și-a luat rămas bun de la Moldova, iar în prezent ajuta 50 de copii refugiați să înceapă o nouă viață. Este povestea unui moldovean care a fondat în Cairo o școală pentru cei care au fugit de războiul din Sudan. Copiii învață să scrie, să citească, să calculeze, dar și cum să inițieze o afacere. Deși îl bate gândul să se întoarcă acasă, moldoveanul îl alungă repede și spune că țara noastră îi este străină din cauza situației politice și sociale.

„O elevă de 12 ani mi-a spus într-o bună zi „am învățat-o pe mama să scrie””, Paul Botnaru.

De patru ani, școala fondată de Paul în Cairo este un loc de refugiu și de studiu pentru copiii sudanezi care au văzut cu ochii lor ororile războiului.

„Ei învăță matematică, istorie, geografie și au început să crească și am făcut lucrul acesta împreună cu niște prieteni de-ai mei din România și Republica Moldova. Care au venit și au făcut voluntariat aici”, Paul Botnaru.

Profesorii sunt în mare parte sudanezi, dar Paul a reușit să adune voluntari din întreaga lume. Acum, școală este frecventată de 50 de copii. Chiar și părinții elevilor pot învăța să scrie și să citească.

„Probabil cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut în școala noastră este atunci când copiii îți strigă în limba română „Mulțumesc!”. E copleșitor! Îți topește inima!”, Paul Botnaru.

Totul a pornit de la pasiunea lui pentru limba arabă, voluntariat și educație, pe care le practică cu entuziasm de 14 ani în Africa. Paul spune că a plecat din Moldova, la 20 de ani, în căutarea unor studii la care nu avea acces aici.

„Ori de câte ori revin în țară, mă simt un străin, totuși. E dureros, e dureros să vezi ce se întâmplă acolo, de aici de peste hotare. Totuși, mi-e dor de țară și sper că într-o bună zi să pot să mă reîntorc”, Paul Botnaru.

Paul spune că în Moldova ar putea fi dezvoltate micro-afaceri în domeniul agriculturii, totuși, dacă ar fi să se întoarcă, atunci o va face doar după schimbări majore în țară.

„Acum e greu să zici că poți avea încredere într-o instituție din Republica Moldova”, Paul Botnaru.

Între timp, elevii din școala lui Paul se bucură de viața nouă pe care acesta le-o oferă cu toată deschiderea.

tv8.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.