Pepenii galbeni și cei verzi vor trece proba conținutului de nitrați


  Sezonul pepenilor gabeni și verzi este în toi, iar odată cu el și grija consumatorilor de a nu se alege cu intoxicații sau alte probleme de sănătate în urma consumului de fructe. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranță Alimentelor informează că în anul 2019 urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete.

Pepenii-galbeni-si-cei-verzi-vor-trece-proba-continutului-de-nitrati-Inspectorii-ANSA-cu-ochii-pe-comercianti-59835-1564116476.jpg

În prezent au fost prelevate 32 de probe de pepeni verzi și gălbeni pentru a fi investigați la conținutul de nitrați și reziduuri de pesticide.

Totodată, înainte de a ajunge pe tarabele vânzătorilor, fructele și legumele vor trece proba corespunderii cu normativele sanitare. Mai mult, la  solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

ANSA recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, iar consumatorul este îndrept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor. De asemenea, consumatorul trebuie să se asigură că fructele sau legumele sunt sănătoase, fără urme de putregai sau cu alterări, nu au materii străine vizibile (sol, de exemplu), nu sunt deteriorate și nu au miros și gust străin.

agora.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum, transmite Știri.md. 
   Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.
   Pentru a evita situaţiile în care, pot fi achiziţionate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:    
   - Să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
   - În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md
   - Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare;
   - Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
   - Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
   - Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
   - După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
    Pentru cei ce inițiază de a organiza ceremonii, festivități banchete aducem la cunoștință
   Organizarea și petrecerea festivităților și altor evenimente au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; Produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor, necesită a fi achiziționate, in mod obligatoriu de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației în vigoare,pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice); Luând în considerație că, în multe cazuri de toxiinfecții alimentare cauza care a adus la deteriorarea bucatelor și producerea toxiinfecțiilor alimentare a fost luarea bucatelor după finisarea ceremoniilor și păstrarea în condiții casnice, cu servirea ulterioară într-o perioadă următoare, ANSA recomandă evitarea acestor practici.
   O atenție ANSA recomandă de a fi acordată organizării unor ieșiri familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.
   stiri.md
  • julia122997
   De julia122997
   Agenția a precizat că la majoritatea taberelor s-au constatat condiții minim satisfăcătoare pentru prestarea serviciilor de alimentație publică în conformitate cu legislația vigoare.
   Inspectorii ANSA au constatat următoarele neconformități:
   – Admiterea în alimentație a produselor nerecomandate și interzise copiilor;
   – Recoltarea și păstrarea incorectă a probelor diurne, lipsa meniului de repartiție la aceste probe;
   – Folosirea utilajului frigorific fără dispozitive de monitorizare a temperaturii;
   – Nerespectarea condiţiilor de păstrare la depozitarea produselor alimentare;
   – Păstrarea necorespunzătoare a materialelor/soluțiilor de igienizare;
   – Lipsa registrelor de evidență  a regimului de temperatură în utilajul frigorific.
   Administratorilor taberelor de odihnă li s-a cerut să înlăture aceste neconformități. Controalele au fost efectuate în perioada 24 iunie – 05 iulie.
   tv8.md
 •