Pantofii: Ce preferă femeile și de ce?


    Pasiunea femeilor pentru pantofi este binecunoscută. Iar această adevărată obsesie nu datează de ieri, de azi! Ca şi astăzi, femeile de odinioară purtau anumiţi pantofi ca marcă a statutului lor social şi, la fel ca şi acum, erau înnebunite după frumoasele, dar nu întotdeauna practicele încălţări. De unde însă această pasiune care transcende timpul? Iată ce spun specialiştii!

Statistica o spune clar: până şi în vremuri de recesiune, când vânzările la o varietate de produse scad dramatic, cele la încălţăminte rămân la înălţime. Cum aşa? Ei bine, explicaţiile sunt multiple, dar toate se învârt în jurul stării de bine pe care o oferă o pereche (şi încă una, şi încă una...) de pantofi, cel mai adesea cu toc înalt, nu cu talpă joasă.

 

De ce te simţi grozav când îţi cumperi pantofi?

554760e1e3728_accessoriesdifferentoccasionspassionrightshoeswomen.jpg

Nu degeaba se numeşte "terapie prin cumpărături": achiziţionarea unei perechi superbe de pantofi - sau simpla probare a acesteia - declanşează aproape instantaneu secreţia de dopamină, un neurotransmiţător care îţi dă imediat o stare de beatitudine, de parcă tocmai ai fi înghiţit un drog puternic.

 

Din moment ce acesta este efectul, nu este de mirare că femeile devin rapid dependente de cumpărături, în special de cele care vizează achiziţiile sub formă de pantofi.

 

Şi, susţin experţii, acest tip de cumpărături declanşează şi într-o măsură mai mică - sau cel puţin întârzie - sentimentul de vină care însoţeşte adesea achiziţiile costisitoare fiindcă te poţi convinge că pantofii sunt o investiţie practică, de care te poţi folosi constant.

 

Trebuie spus, de asemenea, că pe lângă secreţia de dopamină, în momentul în care îţi cumperi pantofi, se activează o regiune a creierului ce poartă denumirea de "zona colecţionarului". Şi asta fiindcă pantofii sunt un soi de obiecte preţioase de artă pe care femeile adoră - şi simt nevoia - să le colecţioneze, întocmai ca pe nişte mici sculpturi valoroase.

 

Astfel îţi poţi explica şi rafturile, pantofarele şi cutiile în care ţi-ai aşezat, cu multă atenţie, fiecare pereche de pantofi în parte, sortându-le pe categorii în funcţie de tip, culoare, calitate, uz etc., cât şi adrenalina şi bucuria neţărmurită pe care o simţi când în sfârşit reuşesti să pui mâna pe acea pereche preţioasă de pantofi la care visai de luni de zile.

 

Balerini? Mai degrabă pantofi stiletto!

554761cb19bbd_safe_image.jpg

Balerini sunt delicaţi şi foarte confortabili. La fel şi toată încălţămintea cu talpă joasă care îţi răsfaţă picioarele, în loc să le maltrateze. Însă, dacă te întrebi de ce râvneşti mai degrabă la pantofi cu toc cui în detrimentul pantofilor comozi, află ca explicaţia ţine de evoluţie şi de mentalitate deopotrivă.

 

Pe de-o parte, ca majoritatea mamiferelor, suntem construiţi să asociem înălţimea cu puterea. Aşa se face că, atunci când porţi o pereche de pantofi cu toc înalt, te simţi mai încrezătoare în forţele proprii, iar cei din jurul tău îşi formează o părere în consecinţă.

 

Pe de altă parte, trebuie spus că, în trecut, doar aristocraţii purtau pantofi cu toc înalt (până şi bărbaţii!), iar asocierea - în mare parte inconştientă - dintre statut şi înălţimea tocului se păstrează la un anumit nivel şi astăzi.

 

Să mai spunem că pantofii cu toc înalt îţi măresc şi sex appealul? "Când o femeie poartă tocuri, adoptă o poziţie primară de împerechere, numită lordoză: spatele i se arcuieşte, iar posteriorul se ridică", povesteşte Helen Fisher, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers.

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.